Byznys hrátky: už známe Xbox 2

Už se ví, jak bude Xbox 2 vypadat ve skutečnosti * Game Page má problémy za údajné vysílání záběrů ohrožujících mravní vývoj mladistvých * Zisky společnosti Activision za minulý fiskální rok * O službu Xbox Live! se bude Microsoftu starat externí společnost * Společnosti Namco a Bandai se spojili do Namco Bandai Holding Inc * Jak si hlídat klávesnici * A samozřejmě jsou tu i nějaké ty tabulky

Už se ví, jak bude Xbox 2 vypadat ve skutečnosti

Po dlouhých dohadech a spekulacích máme konečně jasno. Na zahraničním webu Eurogamer se z ničeho nic objevil článek, ve kterém se víceméně potvrzují všechny domněnky prezentované jak námi, tak i ostatními herními servery, o next-gen konzoli Xbox 2.

Byly screenshoty nového Xboxu pravé? Na internetu se včera objevily fotografie z microsoftí akce, která se konala v noci z pátku na sobotu v Los Angeles, uspořádané právě na počest nové konzole. Ty podle Eurogameru potvrzují pravost dříve uveřejněných screenshotů, jelikož se s nimi víceméně shodují. Na obrázku si můžete prohlédnout například i jak bude vypadat gamepad, kamerka podobná Eye-Toy či ovladač DVD/Media centre, jenž je součástí konzole. Podle některých očitých svědků, kteří měli možnost Xbox 2 osobně vidět, je definitivně potvrzena přítomnost zabudovaného harddisku.

Pokud se podíváte dobře na obrázek s gamepadem, určitě si všimnete malé stříbrné kuličky opatřené písmenem X. Podle některých spekulací se jedná o "trackball", i když právě tato informace patří mezi ty nejméně pravděpodobné. Abychom měli shrnutí událostí, které se kolem Xbox 360 tento týden vyrojily, kompletní, nesmíme opomenout ani předpokládané datum uvedení konzole na trh. Podle stanice MTV, jenž má novou konzoli od Microsoftu představit ve své nadcházející show, se Xboxu 360 dočkáme v listopadu. Tato zpráva navíc přišla pouze několik dní po té, co se Bill Gates nechal slyšet, že svou konzoli hodlá vypustit do světa ještě tento rok.

Zdroj: Eurogamer, Gamespot

Game Page má problémy za údajné vysílání záběrů ohrožujících mravní vývoj mladistvých

Již dříve jsme se zmiňovali o pořadu Game Page, který běží na České televizi. Stížnost pana Bárty se dostala do rukou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Na stránkách rady můžete najít zápis ze schůze, kde se tato věc řešila, a jeho obsahem je i:

28. Česká televize/ČT 1 - Game Page, řada 5 vydání magazínu, vysíláno dne 19. ledna - 12. února 2005 - analýza záznamu OP/59/05
Rada zahajuje s Českou televizí správní řízení pro možné porušení § 32 odst. 1 písm. g) zákona č. 231/2001 Sb. - vysílání pořadů ohrožující fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých - a vyzývá provozovatele k vyjádření, výsledek hlasování 8 - 3 - 1

Neoficiální zdroje hovoří, že Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se chová jako pověstný kozel zahradník. Podle Rady jsou totiž násilné i záběry z her Úžasňákovi a Sonice Heroes, které i evropská agentura PEGI označila jako vhodné pro děti od sedmi, respektive TŘÍ let. Hodnocení americké ESRB je podobné, T pro Úžasňákovi značí -náctileté a E u Sonic Heroes doporučuje hru všem.

A co pan Bárta? Od Rady České televize dostal dopis, jehož obsah neznáme a na jehož základě si nejspíše u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání stěžoval. Není to sice nijak potvrzeno, ale v diskuzích se objevují ohlasy, že pro svůj klid opravdu podal ono jím zmiňované trestní oznámení, takže si musíme počkat, jak tuto věc pojme státní zastupitelství. Je však docela možné, že se soudy zhrozí děsivého násilí ve hrách, jako jsou Sonic Heroes, a po zániku pořadu Game Page se mínění veřejnosti vrátí k náhledu starému několik let. Vždyť hrát počítačové hry mohou jen děti a vážně narušení jedinci, ne?

Zdroj: Play Forever

Zisky společnosti Activision za minulý fiskální rok

Společnost Activision zveřejnila své zisky. Podle nich v uplynulém fiskálním roce (skončil 31. března 2005) utržil rekordních 1,4 miliardy dolarů, což je nárůst o 48% oproti roku 2004, kdy měl tržby "jen" 948 miliónů USD. Zisk z této obří tržby představuje 138 000 000 USD. Dá se předpokládat, že letos se tržby i zisk ještě zvednou, neboť Activision chystá celou řádku titulů z úspěšných sérií - Tony Hawk, Spider-Man, Shrek, Call of Duty, DOOM, X-Men, True Crime, Quake. A zajímavostí taktéž je, že Activision ve svých vývojářských studiích zaměstnává na 1000 lidí.

A na kterých hrách Activision vydělal? Tak třeba na DS Spider-Man 2, PSP Tony Hawk`s Underground 2 Remix, Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, Mercenaries, Star Wars Republic Commando, Shrek 2, apod.

Zdroj: Worthplaying

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Společnost Microsoft nedávno ohlásila, že o službu Xbox Live!, která je hlavní chlobou konzole Xbox, a především pak nově chystané konzole Xbox 2, se nyní bude starat externí tým. Microsoft konkrétně podepsal smlouvu s arizonskou firmou Limelight Networks, jež by se měla postarat o novou technologii a také zajišťovat její bezproblémový chod. Samozřejmě to neznamená, že se Limelight Net. postará přímo o distribuci samotných titulů. Společnost však musí vymyslet takovou technologii, která bude schopna prostřednictvím internetu zacházet s velkými objemy dat; Microsoft by totiž přes Xbox Live! chtěl distribuovat nejen demoverze a ukázky svých chystaných her, ale i plné verze svých titulů, hudbu a filmy.
  • Společnosti Namco Limited a Bandai Corporation ohlásily, že se v dohledné době spojí v jednu gigantí firmu. Z obou menších firem tak vznikne třetí největší zábavní společnost v Japonsku - Namco Bandai Holding Inc. Na prvních dvou místech samozřejmě není nikdo jiný než Nintendo a Sega Sammy Holdings. Zajímavé je, jak se rozdělily funkce v nové firmě; ředitelem se k údivu všech nestal stávající šéf Namca, nýbrž Takeo Takasu z Bandai. Kyushiro Takagi, momentálně ředitel Namca, se stane "pouze" zástupcem ředitele.
  • Máte strach, že někdo sleduje každý váš stisk kláves? Získali jste hraním her paranoidní pocit, že nabourat se do vašeho počítače je snadné? A víte, že můžete mít pravdu? Nový harware s názvem Key Katcher, který je volně prodejná třeba prostřednictvím elektronických obchodů, se zapojuje mezi klávesnici a počítač a umožňuje vám kontrolovat stisknuté klávesy. Původně je určen pro ochranu soukromí a zjišťování, zda někdo s vaším počítačem nedělá nějaké nekalosti. Jistě si však dokážete představit i jiná použití. Klasická verze pojme až 128 kB informací, což je pro představu přibližně deset rozsáhlejších recenzní za sebou. Vzhledem k tomu, že se jedná o kus hardware, který nepotřebuje žádné ovladače, je velmi jednoduše přenositelná, takže pokud byste potřebovali třeba statisticky zaznamenávat jak používají hráči klávesnici na turnajích, stačí zapojit a vše se děje tiše bez omezení výkonu. Možnosti využití tohoto vynálezu jsou široké, jen si člověk musí dávat pozor na jeho zneužití.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 17. - 23. dubna 2005)

Celkový žebříček
 

AP

MP Název hry PT
1 ë 2 Midnight Club 3: Dub Edition 2
2 N - Lego Star Wars 1
3 í 1 FIFA Street 7
4 - 4 Tom Clancy`s Splinter Cell: Chaos Theory 4
5 - 5 Gran Turismo 4 7
6 í 3 Doom 3 10
7 N - Jade Empire 1
8 - 8 World Snooker Championship 2005 2
9 í 6 Brothers In Arms: Road To Hill 30 6
10 ë 15 The Punisher 5
11 í 7 World of Warcraft 6
12 ë 16 Super Mario 64 Ds 7
13 í 12 The Simpsons: Hit and Run 78
14 í 11 Predator: Concrete Jungle 2
15 í 9 The Sims 2: University 7
16 ë 19 Robots 7
17 N - Stronghold 2 1
18 í 13 Full Spectrum Warrior 12
19 í 10 Timesplitters: Future Perfect 5
20 í 14 The Incredibles 24

PC - žebříček

1 - 1 World of Warcraft 11
2 - 2 The Sims 2: University 7
3 N Stronghold 2
4 ë 5 Cossacks 2: Napoleonic Wars 2
5 í 3 Championship Manager 5 6
6 - 6 Football Manager 2005 25
7 ë 8 The Sims 2 32
8 N Lego Star Wars
9 í 4 The Matrix Online 2
10 ë 11 Half-Life 2 23

PC - žebříček

1 - 1 FIFA Street 7
2 ë 3 Midnight Club 3: Dub Edition 2
3 N Lego Star Wars
4 í 2 Gran Turismo 4 7
5 í 4 Tom Clancy`s Splinter Cell: Chaos Theory 4
6 ë 8 World Snooker Championship 2005 2
7 í 5 Brothers In Arms: Road To Hill 30 6
8 ë 12 The Punisher 5
9 ë 11 Predator: Concrete Jungle 2
10 í 7 Metal Gear Solid 3: Snake Eater 8

PC - žebříček

1 N Jade Empire
2 í 1 Doom 3 3
3 í 2 Midnight Club 3: Dub Edition 2
4 N Lego Star Wars
5 í 3 Tom Clancy`s Splinter Cell: Chaos Theory 4
6 N Unreal Championship 2: Liandri Conflict
7 - 7 World Snooker Championship 2005 2
8 í 4 Brothers In Arms: Road To Hill 30 6
9 í 5 FIFA Street 7
10 - 10 The Punisher 5

PC - žebříček

1 ë 2 Resident Evil 4 6
2 í 1 Mario Party 6 6
3 ë 4 Baten Kaitos 4
4 ë 6 Mario Power Tennis 9
5 - 5 FIFA Street 7
6 ë 8 Tom Clancy`s Splinter Cell: Chaos Theory 4
7 í 3 Metroid Prime 2: Echoes 22
8 ë 13 Robots 6
9 ë 11 The Incredibles 25
10 í 9 Timesplitters: Future Perfect 5

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

World of Warcraft

2.

The Sims 2: University

3.

The Sims 2

4.

Doom 3: Ressurection of Evil

5.

The Sims Deluxe

6.

Half-Life 2

7.

Galaxy of Games 350

8.

Lego Star Wars

9.

Halo: Combat Evolved

10. SWAT 4

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: Bez spoďárů ani ránu

Témata článku: , , , , , , ,