Byznys hrátky: Valve se soudí o Half-Life

Vydání Half-Life 2 opět v nedohlednu? Valve se soudí s Vivendi! * Tvůrci legendární Jagged Alliance krachují * Sony konečně oficiálně oznámilo PStwo * PSP bude umět přehrávat MP3 * CD Projekt získal Activision! * Take 2 se blíží dohodě o Juiced * Half-Life 2 engine v postkatastrofické MMORPG * Fable pokořilo Halo i další tituly * Schwarzeneggerův zákon o hrách * a další...

Vydání Half-Life 2 opět v nedohlednu? Valve se soudí s Vivendi!

Soudní žaloby, hádky o značku, neuhrazené dluhy. Kdo by to byl řekl, že pod povrchem navenek standardního vztahu Vivendi Universal a Valve panuje značně nevraživá atmosféra. Senzační informace o vzájemných soudních přích vydavatele a vývojáře Half-Life 2 přinesl na svých stránkách GameSpot.

Podle nich vše začalo již v roce 2002, přesněji řečeno 14. srpna tohoto roku, kdy Valve podalo na Sierru Online, tehdejšího vydavatele své veleúspěšné hry Half-Life, žalobu z porušování autorských práv. Sierra podle ní překročila své pravomoci dané vydavatelskou smlouvou, když vybavovala internetové kavárny hrou Half-Life. Soud ještě v této věci nerozhodl. Sierra Online se mezitím pod názvem Sierra Entertainment stala součástí portfolia Vivendi Universal Games.

To ale není vše. Letos následovalo další obvinění. Vivendi podle něj bezdůvodně pozdrželo vydání hry Counter-Strike: Condition Zero tak, že nestihlo důležitý předvánoční trh. Zároveň také údajně vydavatel dluží výrobci peníze.

Vivendi se ale nenechalo jen tak zastrašit a vytáhlo do protiofenzivy. Zažalovalo Valve kvůli jeho postranním úmyslům se systémem Steam, který umožňuje prakticky stahovat veškeré produkty Valve mimo distribuční řetězec Vivendi. Součástí této žaloby je i snaha Vivendi získat práva na značku Half-Life.

Nejparadoxnější na všem je, že navenek vše skvěle funguje, Valve nedávno poslalo Vivendi konečnou verzi Half-Life 2, které by údajně mělo vyjít ještě letos. Ale... Jsou tu nové informace pocházející ze záznamu starého několik týdnů. V soudním prohlášení víceprezidenta VU Games, Erica Roedera, ze dne 27. srpna 2004 totiž stojí: „Valve (výrobce hry) ohlásilo, že nám doručí hotovou verzi hry v nejbližších týdnech. Pokud bude tato verze splňovat podmínky a požadavky dané vydavatelskou smlouvou, má VU Games šest měsíců na její vydání. Valve nás tlačí k tomu, aby se tak stalo co nejdřív a její představitelé několikrát opakovaně bez našeho souhlasu či jakékoli koordinace ohlásili vydání hry na září 2004.“

Vezmeme-li v úvahu historii Vivendi, nemůžeme tuto možnost ignorovat. Loni totiž společnost řešila podobný spor s firmou Interplay. Interplay se nejdřív rozhodlo odstoupit od vydavatelské smlouvy a vydat si v té době dva žhavé tituly Baldur´s Gate: Dark Alliance 2 a Fallout: Brotherhood of Steel hry sám, aby se následně pod hrozbou soudního zastavení prodeje vrátil k jednacímu stolu s Vivendi a dohodl se na obnovení partnerství. Výsledkem ale bylo vydání her připravených na poslední kvartál 2003 až v lednu 2004, v nichž obě hry komerčně zklamaly, což možná dokonalo zkázu celého Interplaye.

Valve v současnosti nemá čím Vivendi popohnat. Podle smlouvy musí čekat i s vydáním hry přes Steam na okamžik oficiálního zahájení prodeje a může tedy jen doufat, že Vivendi nenechají na truc pravděpodobný komerční trhák Half-Life 2 zlikvidovat posunutím mimo vánoční trhy. Na jednu stranu by tím báječně vytrestali vzpírající se studio, které si navíc vývoj hry financovalo samo (nebo alespoň donutili Valve k vstřícnějším postojům), na straně druhé i Vivendi potřebuje peníze a Half-Life 2 není z titulů, s nimiž se hraje ruská ruleta.

Jak to celé dopadne ukáží až následující dny a týdny. Soud ve věci Half-Life 2 nerozhodne dříve než v březnu 2005, což činí následující kroky obou stran značně nevyzpytatelnými; ovšem Valve dle Gabe Newella věří, že všechny spory vyhraje.

Zdroj: GameSpot

Tvůrci legendární Jagged Alliance krachují

Ačkoli k tomuto tématu dosud nikdo nevydal tiskové prohlášení, oficiální dokumenty naznačují, že kanadská vývojářská a distribuční společnost Strategy First vyplnila 18. srpna dokumenty o bankrotu. Podle výroční zprávy za fiskální rok 2003 společnost loni prodělala více než 5 miliónů dolarů.

Strategy First se proslavili zejména strategickými hrami jako Jagged Alliance, Europa Universalis 2 nebo Sudden Strike. Společnost, založená v roce 1988 v Kanadě, zaměstnávala přes 100 lidí ve třech pobočkách - a nyní má 16 zaměstnanců v Montrealu a nic víc.

Finanční debet společnosti v sobě zahrnuje nezaplacené nájmy a mzdy - a zejména 1,7 miliónu dolarů dluhů různým herním vývojářům a téměř čtyřmilionový dluh u investorů.

Jednu chvíli se ovšem zdálo, že radikální "restrukturalizace" společnosti (pokud tak lze nazvat propuštění většiny zaměstnanců) se odrazila na finanční situaci Strategy First natolik příznivě, že společnost se teoreticky bankrotu dokonce mohla vyhnout a pokračovat ve své existenci i nadále. Podle prezidenta Dona McFatridge našla i nového investora. Ale pak se věci znovu pokazily.

Polská vývojářská společnost Techland totiž oznámila, že Strategy First již nadále není distributorem jejích her. Strategy First se starala o distribuci her Techlandu (například FPS Chrome) v USA. Podle prohlášení představitelů Techlandu společnost již nemá na další spolupráci se Strategy First zájem a najde si nového distributora pro americký trh. Strategy First tak nezbývá než se tiše modlit a doufat, že vzoru Techlandu nebudou následovat i další...

Zdroj: Gamasutra

Sony konečně oficiálně oznámilo PStwo

Sony konečně odhalilo své - snad s výjimkou PS3 - nejstřeženější tajemství: podrobnosti o konzoli PStwo. Tato zmenšená variante PS2 vyjde v Evropě 1. listopadu se zaváděcí cenou 99,99 libry (cca 5000,- Kč).

Tento nový model (SCPH-70000CB) obsahuje a umí vše, co má základní model PS2; a k tomu navíc je vybaven síťovým portem. Rozměry se ale poněkud změnily, jak ostatně sami můžete vidět na obrázcích. PStwo je vysoká neuvěřitelných 2,8 cm oproti 7,8 cm u PS2; a podle oficiálních informací je  PStwo o 75% lehčí než PS2.

   

   

Zdroj: Eurogamer

PSP bude umět přehrávat MP3

Handheld PSP, který uvede společnost Sony na trh v době před Vánocemi, bude podporovat MP3 audio soubory, které bude schopen přehrávat pomocí přehrávače, který je přímo součástí základní výbavy. Oznámila to Sony na Tokyo Game Show, mezinárodní výstavě počítačových her a herního příslušenství, která začala včera v Tokiu.

Kromě MP3 bude PSP umět přehrát i hudební formát ATRAC3, speciální formát podporovaný přímo Sony. Kromě toho bude ještě přehrávat i videosoubory ve formátu H.264/AVC, což je moderní videokodek, který budou používat v budoucnosti moderní DVD přehrávače.

Zdroj: Eurogamer

CD Projekt získal Activision!

V rozmezí několika málo týdnů CD Projekt "přebral" Ceneze dalšího významného světového vydavatele. Koncem prázdnin to byli Codemasters, tentokrát došlo na vyšší váhovou kategorii - Activision. Nejblizší hry od tohoto vydavatele sice ještě vyjdou pod hlavičkou Cenegy (Call of Duty: United Offensive, Rome: Total War), všechny další však už vydá CD Projekt.

Už dnes je jisté, že půjde například o tituly Tony Hawk´s Underground 2 či na enginu Half-Life 2 postavené akční RPG Vampire: Bloodlines. Do budoucna se ale můžeme těšit i na hitovky typu Star Wars: KOTOR 2, Quake 4, případné pokračování DOOMa a mnoho dalšího.

Cenega tím ztrácí jednu pozici za druhou, z bývalé monopolní nabídky největšího českého vydavatele zbývá prakticky jen silné trio Take 2, Eidos, Vivendi. Naopak doposud spíše podřimující CD Projekt, jehož nabídka byla tvořena spíše tituly menších vydavatelství, získal po Konami a Codemasters dalšího silného partnera. Pokud by dosavadní kroky měli zvěstovat postupné slaďování nabídky české pobočky s centrálou firmy v Polsku, mohli bychom se dočkat v blízké době dalších podobných oznámení. V nabídce polského CDP je kupříkladu Blizzard, Atari a další...

Zdroj: CD Projekt, PR, Tiscali

Take 2 se blíží dohodě o Juiced

10 miliónů dolarů. Takovou cenu má pro vydavatelství Take 2 Interactive závodní arkáda Juiced. Podle serveru GameSpot vydavatel nabídl za práva na vydání premiérové hry britského týmu Juice Games 8,125 miliónů dolarů za všechny verze hry (PC, Xbox, PS2) s případným bonusem ve výši 1,875 mil. při dobré prodejnosti. Většinu ze základní sumy (4,5 mil) získá investorská skupina Fund4Games, která financovala většinu vývoje Juiced. Zbytek poputuje na účet věřitelů Acclaimu.

Dohoda ovšem stále není finální. Take 2 stále ještě může ucuknout a konkursní správce Acclaimu je povinen čekat na nejlepší nabídku do 30. srpna. Každopádně o Take 2 se v souvislosti s Juiced spekuluje již od bankrotu Acclaimu.

  

Zdroj: Gamespot

Half-Life 2 engine v postkatastrofické MMORPG

Twilight War: After The Fall. Tak zní jméno další hry využívající (alespoň v trailerech) dech beroucího fyzikálního enginu Source známého zejména díky Half-Life 2. Jedná se o čtvrtý ohlášený projekt s touto technologií; krom HL2 se jí dočkáme v akční RPG Vampire: The Masquerade - Bloodlines a v dosud oficiálně neoznámené hře od Arkane Studios (tvůrci Arx Fatalis).

Twilight War bude kombinací online RPG a FPS. Hra se bude odehrávat v typicky falloutovském post-apokalyptickém světě, který svou depresivní podobu získal před dvě stě lety nárazem velké vesmírné emzácké lodě. Tento útok byl součástí velké války mezi lidstvem a mimozemskou rasou, která díky tomu skončila patem. Země je v troskách, všude je plno radiace, vznikají malé vesničky na bázi prvobytně pospolné společnosti...

Tohoto neoficiálního Fallout online se dočkáme v roce 2006 (do té doby však možná bude hotová i oficiální onlinovka na motivy legendární RPG, na níž má práva krachující Interplay).

Zdroj: Eurogamer, homepage

Fable pokořilo Halo i další tituly

Xbox má nového krále. Stalo se jím RPG Fable, kterého se v prvním týdnu jen v severní Americe prodalo na 375.000 kusů, čímž se stalo nejrychleji prodávanou hrou na Xboxu vůbec. Překonalo tak veškeré konkurenční tituly jako Halo a další. Srovnání sice díky stále většímu počtu konzolí na trhu trochu kulhá, ale i tak je to skvělý úspěch.

Fable je netradičním RPG z dílny Petera Molyneuaxe (Lionhead Studios). Jeho předností je neuvěřitelná míra interaktivity ala Sims. Každá akce herní postavy ovlivní její vzhled, dovednosti a morálku. Vývoj postavy začíná v dětství a končí ve stáří. Můžete si vybrat několik různých cest, kterak svůj "život" prožijete. Konat dobro, stát se ztělesněním zla... Ale asi nejpřevratnějším výmyslem jsou emoce, které se objeví nejen u samotné hráčské postavy, ale také neherních postaviček.

Fable byl vyvíjen exkluzivně pro Xbox a v Evropě se objeví v říjnu.

Zdroj: GamesPress, Gamer´s Hell

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Arnold Schwarzenegger podepsal nový zákon o počítačových hrách. Původně měl stavět prodej dospěláckých her na roveň prodeji alkoholu. Kdokoliv přistižený při prodeji titulu ohodnoceného ratingovou agenturou jako M (tedy mature - pro dospělé), mohl být potrestán pokutou ve výši 2000 dolarů a až rokem ve vězení. Nakonec díky lobby herního průmyslu prošel nový kalifornský zákon o hrách mnoha úpravami, z nichž vyplývají prodejcům hlavně povinnosti informovat zákazníky o smyslu ratingového hodnocení. No, vypadá to, že zlatý časům senátorů Liebermanů a jemu podobných ortodoxních bojovníků proti zkažené herní morálce definitivně odzvonilo.
  • Snaha Microsoftu sblížit platformy PC a Xbox 2 se dostala do další fáze: šéf herní divize Microsoftu Dean Lester oznámil, že periferie Xboxu 2 budou plně kompatibilní s PC a připojitelné přes USB port. Doslova prohlásil, že "periferie Xboxu 2 pojedou i s PC" a dodal, že příští verze Windows (prozatím pracovně nazvaná Longhorn) bude podporovat funkci Xbox Live. To ovšem není žádná novinka, takovéto propojení dvou platforem již nyní funguje například jako PS2-PC u MMORPG Final Fatntasy 11.
  • Japonská společnost Nintedo spustila včera u příležitosti Tokyo Game Show oficiální stránky svého nového handheldu Nintendo DS. Tento handheld se totiž poprvé představil široké veřejnosti právě na této výstavě. Stránky, které naleznete na adrese http://www.nintendo.co.jp/ds/, jsou sice prozatím dosti malé a pouze v japonštině, ale očekává se, že v nejbližších dnech budou updatovány a rozšířeny o anglickou verzi.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 12. - 18. září 2004)

Po prázdninách přichází finální probuzení trhu, který pomalu, ale jistě začíná nabírat dech na předvánoční šílenství, které se sice pomalu, ale nezadržitelně blíží. Nebo je to jen nadechnutí se po dvouměsíčním přidušení?

Celkový žebříček
Hned 5 novinek... A - jaké překvapení - The Sims 2 na prvním místě... Kdo by to asi čekal?

AP MP Název hry PT
1. N - The Sims 2 1
2. í 1. Burnout 3: Takedown 2
3. í 2. Conflict: Vietnam 3
4. N - Resident Evil: Outbreak 1
5. í 3. Shellshock: Nam `67 3
6. - 6. The Simpsons: Hit and Run 47
7. í 5. Spider-Man 2 11
8. ë 9. FIFA 2004 48
9. í 8. Need For Speed: Underground 44
10. N - WWE: Day of Reckoning 1
11. N - Silent Hill 4: The Room 1
12. í 7. DRIV3R 14
13. í 4. Second Sight 3
14. ë 15. Athens 2004 12
15. í 10. Shrek 2 14
16. - 16. The Sims: Bustin` Out 40
17. í 11. Doom 3 6
18. N - Madden NFL 2005 1
19. í 12. Medal of Honor: Rising Sun 41
20. ë 23. Tiger Woods PGA Tour 2004 49

PC - žebříček
The Sims 2 sesadili posledních 6 týdnů úřadujícího PC krále Dooma 3 a převzali žezlo. Ale ani nástup MMORPG Final Fantasy 11 není zanedbatelný... Jak asi dopadnou další týdny?

AP MP Název hry PT
1. N - The Sims 2 1
2. í 1. Doom 3 6
3. N - Final Fantasy XI Online 1
4. ë 7. Codename: Panzers - Phase One 2
5. - 5. The Sims Triple Deluxe 14
6. í 4. Championship Manager: Season 03/04 44
7. í 2. Conflict: Vietnam 3
8. í 3. Shellshock: Nam `67 3
9. ë 12. Joint Operations: Typhoon Rising 13
10. í 8. Csi: Dark Motives 19

PlayStation 2 - žebříček
Hned tři novinky naráz se objevily v PS2 žebříčku. A ani jedna není z her, které by bylo radno přehlížet!

AP MP Název hry PT
1. - 1. Burnout 3: Takedown 2
2. - 2. Conflict: Vietnam 3
3. N - Resident Evil: Outbreak 1
4. í 3. Shellshock: Nam `67 3
5. - 5. Spider-Man 2 11
6. ë 7. Athens 2004 12
7. í 6. DRIV3R 14
8. N - Silent Hill 4: The Room 1
9. í 4. Second Sight 3
10. N - Madden NFL 2005 1

Xbox - žebříček
První tři místa se od minulého týdne nijak nezměnila, ale hned za nimi se usídlil ambiciózní Silent Hill 4... A že si na ta čelní místa brousí zuby, tím si buďte zatraceně jistí.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Burnout 3: Takedown 2
2. - 2. Conflict: Vietnam 3
3. - 3. Shellshock: Nam `67 3
4. N - Silent Hill 4: The Room 1
5. í 4. Second Sight 3
6. í 5. The Chronicles of Riddick: Butcher Bay 6
7. N - Madden NFL 2005 1
8. í 6. Spider-Man 2 11
9. ë 10. Full Spectrum Warrior 13
10. í 9. DRIV3R 14

GameCube - žebříček
GC žebříček navštívila pouze jediná novinka, ale i tak se s pořadím na poměry této relativně stabilní konzole docela hýbalo...

AP MP Název hry PT
1. N - WWE: Day of Reckoning 1
2. í 1. Second Sight 14
3. - 3. Mario Golf: Toadstool Tour 14
4. - 4. Spider-Man 2 11
5. í 2. Pokemon Colosseum 19
6. - 6. Mario Kart: Double Dash!! 45
7. í 5. Harvest Moon: A Wonderful Life 23
8. í 7. Sonic Heroes 33
9. í 8. Shrek 2 14
10. - 10. The Sims: Bustin` Out 35

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Sims mánie v USA pokračuje a v naší tabulce prodejnosti jsou - jak se poslední dobou stalo dobrým zvykem - hned 4 tituly této série. No, snad to příchod The Sims 2 do US tabulek změní...

AP Název hry
1. Doom 3
2. The Sims Deluxe
3. Age of Mythology
4. World Poker Championship
5. The Sims: Makin` Magic
6. The Sims: Unleashed
7. Rise of Nations
8. Zoo Tycoon: Complete Edition
9. Call of Duty
10. The Sims: SuperStar

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: GTA bude mít konkurenci od Midwaye

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,