Byznys hrátky: virtuální vrah za 1,4 miliardy?

Chcete vlastního nájemného vraha? U Eidosu ho se ziskem IO Interactive mají * N-Gage 2 bude – tvrdí to legendární John Romero * PlayStation 1 a 2 bude možné propojit s PSP * Únorová prodejnost v České republice * Ceny akademie interaktivního umění ovládl Prince of Persia * Prince of Persia se dočká pokračování a také filmu.

Chcete vlastního nájemného vraha? U Eidosu ho mají

Ne, nemusíte se bát. Herní společnosti si opravdu nepořizují nájemné vrahy, aby si vyřídily své účty s nepohodlnými a vždy bezmezně remcajícími počítačovými hráči. Přesto je to právě vydavatel Eidos, kdo do svých rukou osobu vhodnou k zabíjení získal – britská společnost totiž v těchto dnech potvrdila nákup ceněného dánského vývojářského studia IO Interactive, které je tvůrcem a držitelem práv populární simulace nájemného vraha, série Hitman.

Kolik úspěšné herní studio (a IO Interactive jim bezpochyby je) stojí? Ač většinou tato čísla zůstávají skrytá očím veřejnosti, vydavatelská společnost Eidos je překvapivě rozhlásila do celého světa. Na nákup dánského studia IO Interactive si tento vydavatel vyhradil přes 50 miliónů dolarů (1,4 miliardy korun). 42 miliónů hodlá dát za nákup a zbylých devět investovat v dalším roce do rozvoje IO. Představitelé IO Interactive se vyjádřili k transakci velice kladně a berou ji jako další sbližování vztahů s Eidosem. Snad se zmíněná akvizice neprojeví negativně na kvalitě připravovaných titulů IO Interactive, z nichž jako první se k nám opět symbolicky dostane nájemný vrah Hitman – konkrétně zastoupen titulem Hitman: Contracts a to již v dubnu letošního roku.

Zdroj: GameSpot

N-Gage 2 bude – tvrdí to legendární John Romero

Přestože jsme si o legendárním Johnu Romerovi zvykli slýchat pouze při nostalgických vzpomínkách starších hráčů, bývalá hvězda herně-vývojářské scény o sobě znovu dává vědět. Ne však v souvislosti se svým vlastním projektem, nýbrž finským koncernem Nokia, který má za sebou první (a bohužel neúspěšný) pokus o proniknutí do světa her. Nokia N-Gage byla prodejním propadákem, ani to však podle všech informací neodradí finského výrobce od uvedení nástupce tohoto zařízení.

Existenci prototypů N-Gage 2 totiž potvrdil v rozhovoru pro jeden z ruských webových serverů právě zmíněný John Romero, který má mimo mnoha počítačových her na svém kontě také vytvoření titulu Red Faction právě pro původní N-Gage. Podle zveřejněných informací je N-Gage 2 menší a tenčí než její předchůdkyně, mimo to se finský výrobce blýsknul opravou často zmiňovaných chybek původního N-Gage – především pak slotu na paměťové karty s hrami, který tak již nebude umístěn pod baterií (z tohoto vyplývá, že pro výměnu her nebude nutné vypínat telefon).

Nokia si podle všeho slibuje od dohody s Johnem Romerem zisk podpory světoznámého vývojáře, jenž se podílel na vzniku takový legend, jako jsou tituly Doom či Quake. Existence prototypů N-Gage 2 mimo jiné potvrzuje domněnku, podle které by se mělo dočkat toto zařízení oficiálního odhalení na prestižním veletrhu E3 v Los Angeles v květnu tohoto roku.

Zdroj: GI.biz

PlayStation 1 a 2 bude možno propojit s PSP

Minulý týden jsme vás informovali o nepříjemném odkladu handheldu PSP a dnes jsme zpět s další zprávou, která se bezprostředně týká tohoto očekávaného konzolového zázraku. Prezident japonské herní divize Sony totiž v těchto dnech v rozhovoru pro tisk přímo potvrdil, že obě domácí konzole Sony (tedy PS i PS2) budou umět „komunikovat“ s připravovaným hanheldem PSP, který (jak již bylo zmíněno) se podle posledních informací objeví v Evropě v 1. čtvrtletí příštího roku.

Bližší informace o tom, jak konkrétně by měl přenos probíhat a co vše si firma od této inovace slibuje, však zveřejněny nebyly. Přesto se novináři dočkali z úst prezidenta vizi budoucnosti herního designu. Ideální hra tak bude podle prezidenta japonského herní divize Sony taková, která půjde jednoduše hrát jak na PS, tak PSP. Kromě toho také uvedl, že Sony uvažuje se speciálními 1,8 GB UMD disky pro PSP expandovat i do hudební a filmové branže. Jakým způsobem se hodlá prosadit v konkurenci objemnějších DVD si však opět nechal pro sebe.

Zdroj: GameSpot

Únorová prodejnost v České republice

Týden co týden vám nabízíme pohled na vývoj prodejnosti ve vybraných státech světa (konkrétně ve Velké Británii a USA), tentokrát obvyklou nadílku žebříčků nahradí také údaje o prodejnosti v České republice. Ty jsou platné pro měsíc únor letošního roku.

Nejprodávanější PC hry - únor 2004
Oblast her pro osobní počítače u nás ovládá několik významných distributorských subjektů, hned tři se s námi o údaje své prodejnosti podělily. U ostravských ATC šel nejvíce na odbyt letecký simulátor Lock On následovaný Warlords 4 a dětským hitem Tom a Jerry. V Ceneze se žádné překvapení neurodilo. V únoru zvítězil datadisk Fist Alpha k Vietcongu, za nímž se v žebříčku skví postarší Operace Flashpoint. Zlevnění Fallout Tactics pro změnu rozhodlo o králi obchodů z pohledu CD Projektu.

AT Computers
1) Lock On
2) Warlords 4
3) Tom and Jerry: Fists of Furry
4) Fallout: Tactics
5) Age of Mythology
6) Chemicus
7) Battlecruiser: Millenium Edition
8) Cypher: Kód Zkázy
9) Rayman 3: Hoodlumská Hrozba
10) Piráti Karibiku

Cenega
1) Vietcong: Fist Alpha
2) Operace Flashpoint
3) Mafia (PS2)
4) Hitman (G4U)
5) Half-Life
6) Call of Duty
7) Hidden and Dangerous 2
8) Jen Počkej 3: Píseň pro zajíce
9) Jazz and Faust + Agent Hlína (G4U)
10) Vietcong

CD Projekt
1) Fallout Tactics CZ
2) Medvědí bratři CZ
3) Chicago 1930 CZ
4) Heroes of Might & Magic 4 - zlatá edice CZ
5) Hledá se Nemo CZ
6) Heroes of Might & Magic 4 - platinová edice CZ
7) Worms World Party CZ
8) Disney - Tygrova výprava CZ
9) Disney - Kouzelné závody CZ
10) Disney - Toy Story 2 CZ

Nejprodávanější PS2 hry - únor 2004
Nejen počítačoví hráči si však přijdou v tuzemsku na své a tak budeme zaslouženou pozornost věnovat také platformě PlayStation 2. V únoru zveřejnili své statistiky dva tuzemští distributoři. O nejprodávanější hře u Cenegy nebylo pochyb. Zvítězila první česká hra na PS2, Mafia, následovaná RPG Dark Alliance 2 a akčním eposem Legacy of Kain: Defiance. U CD Projektu se nejvíce líbila akční Castlevania.

Cenega

1) Mafia
2) Baldur´s Gate: Dark Alliance 2
3) Legacy of Kain: Defiance
4) Grandt Theft Auto: Vice City
5) True Crime: Streets of LA
6) Sonic Heroes
7) Road Kill
8) Prince of Persia: Sands of Time
9) Colin McRae Rally 4.0
10) Flipnic

CD Projekt
1) Castlevania
2) Finding Nemo
3) Pro Evolution Soccer 3
4) Metal Gear Solid 2 - platinová edice
5) Pro Evolution Soccer 2 - platinová edice

Dlužno dodat, že se v případě uvedených údajů nejedná o přesné statistiky prodeje, ale pouze o objednávky subdodavatelů (tedy herních obchodů, hypermarketů a dalších).

Zdroj: TZ

Ceny akademie interaktivního umění ovládl Prince of Persia

Minulý týden zveřejnila své „fundované“ výsledky anglická BAFTA, své ohlédnutí za rokem 2003 již má za sebou také organizace AIAS (Academy of Interactive Arts & Sciences), jejíž sedmé výroční vyhlašování cen se událo v režii jediného titulu - exotického dobrodružství prince z Persie. Titul Prince of Persia: Sands of Time, který získal celkem osm ocenění. Mezi jinými konzolová hra roku, nejlepší inovace v PC hrách, nejlepší design nebo nejlepší hratelnost.

Cenu pro absolutní hru roku si odnesla FPS Call of Duty (stejně jako při nedávném vyhlášení cen BAFTA). Mimo to patří této oblíbené akční hře také ocenění PC hry roku, celkem tři pomyslné „sošky“ si odneslo také RPG Star Wars: Knights of the Old Republic (nejlepší hra svého žánru na PC i konzolích). Další ocenění získala například strategie Command and Conquer: Generals, sportovní Madden NFL 2004 anebo simulace Sims: Superstar. Rodinnou hrou roku je na PC Zoo Tycoon: Complete Edition.

Kompletní výsledky a vítěze všech kategorií hledejte zde.

Zdroj: GameSpot

Oznámeno herní pokračování i film Prince of Persia!

A aby té „Persie“ nebylo dnes málo, zůstane Prince of Persia hlavním tématem také u další zprávy. Hned dvě novinky vyslala do světa vydavatelská společnost Ubi Soft. Nejprve víceprezident pro marketing, Tony Kee, potvrdil, že společnost už připravuje druhý díl úspěšné multiplatformové akce Prince of Persia: Sands of Time, aby vzápětí známý holywoodský porducent Jerry Bruckheimer oznámil, že získal práva na filmové zpracování hry. O druhém dílů Sands of Time není takřka nic známo krom data vydání - Vánoce 2004.

Na filmu se bude spolupodílet tvůrce hry, Jordan Mechner. Dopředu však oznámil, že nehodlá kráčet ve stopách svých předchůdců. Se slovy: "Nyní nechávám scénář hry za sebou a začínám pracovat na námětu pro skvělý film," odmítl tradiční filmové konverze, které díky silnému spojení s hrou nejsou pro filmové diváky moc atraktivní. Jordan se nehodlá na hru příliš vázat a vybere si z ní jen některé klíčové prvky. Zda-li to bude dobré či špatné rozhodnutí, to se dozvíme v horizontu několika let.

Zdroj: PR

Střípky ze světa herního průmyslu

  • Českých nebo slovenských projektů primárně určených pro zahraniční trhy se letos dočkáme požehnaně. Jedním z nich by měla být akční hra z netradičního prostředí – Specnaz: Project Wolf. Hra dnes získala svého vydavatele, jímž je společnost GMX Media se sídlem ve Velké Británii, která stojí kupříkladu za strategii Battle Mages nebo adventurou Journey to the Centre of The Earth.

Zdroj: GI.biz

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 22. – 28. února 2003)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Ani poslední díl proslulé japonské série Final Fantasy X-2 si na pozici nejprodávanějšího titulu nepobyl příliš dlouho – hned v druhý týden prodeje jej ze sedla vytlačila debutující novinka, akční hra James Bond 007: Everything Or Nothing. Bronzová pozice patří taktéž jednomu z lídrů minulých týdnů, titulu Sonic Heroes. Krom prvních příček je však dění v žebříčku spíše nudné, až na kosmetické změny nejsme v první dvacítce svědky žádných významných „pohybů“.

AP MP Název hry PT
1. N James Bond 007: Everything Or Nothing 1
2. í 1. Final Fantasy X-2 2
3. í 2. Sonic Heroes 4
4. ë 5. Norton Internet Security 2004 21
5. í 3. Need For Speed: Underground 15
6. í 4. The Simpsons: Hit and Run 18
7. ë 8. Prince of Persia: The Sands of Time 14
8. í 7. Lord of The Rings: Return of The King 16
9. í 6. FIFA 2004 19
10. ë 12. Medal of Honor: Rising Sun 14
11. ë 25. Finding Nemo 22
12. í 10. Mafia 9
13. - 13. Grand Theft Auto: Double Pack 10
14. í 9. The Sims: Bustin` Out 11
15. í 17. Grand Theft Auto: Vice City 57
16. ë 28. Midway Arcade Treasures 4
17. í 15. Tom Clancy`s Splinter Cell 60
18. í 11. Eye Toy: Play 35
19. ë 24. Tiger Woods PGA Tour 2004 23
20. í 19. Championship Manager: Season 03/04 15

PC – žebříček
Stále ohraná písnička - na prvním místě program Norton Internet Security 2004, z herních titulů i nadále nejvýše fotbalový manažer Championship Manager: Season 03/04. Takový scénář se opakuje už po několikáté v řadě a nic na něm nemění ani třetí příčka X2 The Threat, čtvrté místo původního titulu The Sims či oživení prodeje akce Call of Duty, která je šestá.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Norton Internet Security 2004 24
2. - 2. Championship Manager: Season 03/04 15
3. ë 4. X2 The Threat 4
4. í 3. The Sims 74
5. ë 7. Norton Antivirus 2004 27
6. ë 9. Call of Duty 17
7. í 5. The Sims: Makin` Magic 18
8. ë 12. Mcafee Internet Security V6.0 15
9. í 6. Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre 3
10. ë 13 Microsoft Office 2003 Student Edition 19

PlayStation 2 – žebříček
Akční titul James Bond 007: Everything Or Nothing je hvězdou dalšího týdne a protože mu patří první příčka nejprodávanější hry bez rozdílu platforem, musí zákonitě zabodovat také v konkrétních žebříčcích – v případě konzole PlayStation 2 se přitom ihned uvedl prvním místem. Sesazeno tak bylo Final Fantasy X-2 i výtvor Sonic Heroes, nadále se bohužel propadá také česká Mafia, která spadla z páté na osmou příčku.

AP MP Název hry PT
1. N James Bond 007: Everything Or Nothing 1
2. í 1. Final Fantasy X-2 2
3. í 2. Sonic Heroes 4
4. - 4. The Simpsons: Hit and Run 18
5. í 3. Need For Speed: Underground 15
6. ë 7. Lord of The Rings: Return of The King 16
7. ë 11. Medal of Honor: Rising Sun 14
8. í 5. Mafia 5
9. í 8. FIFA 2004 19
10. í 6. Eye Toy: Play 35

Xbox – žebříček
Dalším žebříčkem, který suverénně ovládl akční výtvor společnosti EA, je desítka nejprodávanějších her pro konzoli Xbox. Teprve za titulem James Bond 007: Everything Or Nothing se tak v žebříčku skví Prince of Persia: The Sands of Time, kterému přibude v brzké době mladší bráška, bronzová medaile patří titulu Sonic Heroes. Premiéru na platformě Xbox má za sebou také humorná akce Armed And Dangerous, která svou pouť odstartovala osmým místem.

AP MP Název hry PT
1. N James Bond 007: Everything Or Nothing 1
2. ë 3. Prince of Persia: The Sands of Time 2
3. í 1. Sonic Heroes 4
4. í 2. Grand Theft Auto: Double Pack 10
5. í 4. Project Gotham Racing 2 14
6. í 5. Morrowind: Game of The Year 2
7. - 7. FIFA 2004 19
8. N Armed And Dangerous 1
9. í 8. Tom Clancy`s Rainbow Six 3 17
10. í 6. Need For Speed: Underground 15

GameCube – žebříček
Ptáte se, která hra se stala nejprodávanější v případě konzole GameCube? Zbytečná otázka! První místo totiž znovu patří výtvoru James Bond 007: Everything Or Nothing a ani na medailových pozicích se nekoná žádné překvapení – ty totiž ovládnuly výtvory Sonic Heroes a Prince of Persia: The Sands of Time. Příjemným překvapením je znovuoživení prodejnosti titulů Sphinx And The Cursed Mummy a Medal of Honor: Rising Sun.

AP MP Název hry PT
1. N James Bond 007: Everything Or Nothing 1
2. í 1. Sonic Heroes 4
3. í 2. Prince of Persia: The Sands of Time 2
4. í 3. Mario Kart: Double Dash!! 16
5. - 5. The Simpsons: Hit and Run 17
6. ë 13. Sphinx And The Cursed Mummy 2
7. í 4. Sonic Mega Collection 46
8. í 6. Mario Party 5 13
9. ë 15. Medal of Honor: Rising Sun 14
10. - 10. Need For Speed: Underground 15

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Ani v dalším vydání pravidelného seriálu Byznys hrátky nebude chybět pohled za oceán, na dění ve zřejmě nejvýznamnější zemi světa. Jaká hra pro osobní počítače se tedy stala ve Spojených státech amerických tou vůbec nejprodávanější? Žádná změna se nekoná a tak byla i další týden korunována akce Call of Duty, která se i nadále těší v USA nebývalé popularitě. Stále lépe si vede speciální edice Zoo Tycoon: Complete Collection, za kterou následuje postarší letecký simulátor Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight, který zaznamenal nezvyklé oživení prodeje.

AP Název hry
1. Call of Duty
2. Zoo Tycoon: Complete Collection
3. Flight Simulator 2004: A Century of Flight
4. The Sims Deluxe
5. Age of Mythology
6. The Sims Collection
7. The Sims: Makin` Magic
8. Battlefield 1942
9. Hoyle Casino 2004
10. EverQuest: Gates of Discord

Zdroj: GameSpot

Váš názor Další článek: Výherci IS soutěže z února

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,