Byznys hrátky: Vivendi a prodej herní divize

Prodá Vivendi svou herní divizi? Stále ohranější písnička začíná dostávat reálnější obrysy * V Japonsku snižují cenu konzole Xbox, v Německu k ní dostanete hru Halo zdarma! * Z hlediska počtu prodaných kusů nezažívá herní průmysl šťastné období – alespoň tak je tomu v Severní Americe! * Playboy vstupuje na herní trh!

Prodej herní divize firmy Vivendi na spadnutí?!

Dění ve finančních problémech stále se topící nadnárodní společnosti Vivendi Universal se stalo častým předmětem zajímavých spekulací, předpokládajících prodej herní divize této firmy, která jako jedna z mála patří ke zdravým a profitujícím částem celého Vivendi. Minulý týden opět nabídnul nové podrobnosti týkající se možné akvizice - a my vám je pochopitelně přinášíme.

Nejprve tedy několik informací o herní divizi firmy, která v sobě sdružuje opravdové hvězdy herního nebe. Mimo jiné tak pod Vivendi spadá firma Blizzard, dále pak společnosti Sierra Entertainment a Universal Interactive Studios. Všechny si na světových trzích drží díky mnoha výborných titulům velmi silnou pozici.

Nyní ale konečně k oněm novým informacím, která však zatím nebyly oficiálně potvrzeny - podle některých dohadů tak došlo již k prvním jednání o prodeji, objevila se také jména možných kupců. Na krátkém tříčlenném seznamu figurují firmy  Microsoft, Sony a Electronic Arts, o jejichž možném zájmu o celou divizi se spekulovalo již dříve. Podle posledních podrobností je však již celý prodej na spadnutí - kolikrát jsme již však něco podobného slyšeli?

Zdroj: Worthplaying 

Miliónový počin Halo ke konzoli Xbox!

S blížícím se dnem narození Ježíše Krista a oslav vánočních svátků, vzrůstá snaha firem podpořit prodej svých výrobků. Nejinak je tomu také u konzole Xbox a společnosti Microsoft. Ta se rozhodla v Německu k poněkud netradičnímu kroku.

O možné změně bundle u konzole Xbox už jsme vás několikrát informovali. Zatímco celosvětově jsou známy jen kosmetické změny, Microsoft se odhodlal k poněkud netradičnímu kroku - ke konzoli Xbox tak nově zdarma přidal miliónový hit a vlastníky PC netrpělivě očekávanou hru Halo. Tato nabídka je však platná pouze v období mezi 11. - 31. prosincem, navíc však pouze na území Spolkové republiky Německo.

Nebývá zvykem, aby se konkrétní stát chlubil tak ojedinělou nabídkou u výrobku určeného pro celý svět. Na druhou stranu - Německo je od nás co by kamenem dohodil a uvažovali jste-li tedy o nákupu Xboxu v některém z našich okolních států, máte nyní o důvod víc, proč tak učinit právě v Německu.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Snížení ceny konzole Xbox v Japonsku

Zatímco Microsoft v současnosti nechce přistupovat k snížení ceny své konzole Xbox, japonští obchodníci jsou jiného názoru a v zájmu svých prodejů sáhli k další slevě. Alespoň k tomu kroku sáhl největší Tokijský prodejce této herní platformy, firma Laox.

Podle nových údajů se tak cena konzole dostala až pod hranici dvaceti tisíc jenů, což je v přepočtu zhruba 160 dolarů (100 liber). Xbox se tak po tomto snížení ceny, ke které s největší pravděpodobností sáhnou i další prodejci v zemi vycházejícího slunce, dostal cenově pod úroveň svého největšího rivala, konzole PlayStation 2. Ta má v Japonsku stabilně velmi silnou pozici a nepředpokládá se, že by mohla být v nejbližší budoucnosti jakkoliv ohrožena.

Co k onomu poněkud nezvyklému kroku dodat? Snad jen suché konstatování, že se jedná o další příznak stále pokračující choroby Xboxu a jeho neschopnosti přilákat nové hráče. I sám Microsoft v minulých týdnech přistoupil k několik krokům, které by měly podpořit prodej, jejich úspěch je však stále pouze relativní.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Desítka nejprodávanějších her v Severní Americe

Agentura NPD Techworld, s jejímž žebříčkem nejprodávanějších her pro PC se pravidelně setkáváte v každém vydání našeho článku Byznys hrátky, zveřejnila v minulých dnech podrobnosti týkající se prodejnosti her v Severní Americe v období uplynulých deseti měsíců. Navíc nechybí ani konkrétní žebříček deseti nejúspěšnějších titulů.

Nejdříve se tedy podívejme na konkrétní čísla. Celkový zisk z prodeje her se za prvních deset měsíců letošního roku zvýšil na 956 z loňských 945 miliónů dolarů. Byť je to číslo bezpochyby pozitivní, za zvýšením překvapivě nestojí větší počet prodaných kusů her, nýbrž jejich celkové zdražení. Co se právě počtu prodaných kopií týče, zaznamenali naši kolegové ze Severní Ameriky pokles z 44,4 na 41,6 miliónů kusů.

Tento zajímavý fakt nepřímo vyvrací dřívější odhady, podle kterých měl být letošní rok pro prodejce her vůbec nejúspěšnějším v celé historii. Na druhé straně je pravda, že dané údaje jsou platné pouze pro Severní Ameriku a neodrážejí celosvětové dění. 

Nyní se však již přesuneme k žebříčku deseti nejúspěšnějších her za ono období deseti měsíců. Jistě není překvapení, že hned čtyři místa obsadily tituly série The Sims.

1) The Sims: Vacation (Electronic Arts)
2) WarCraft 3: Reign of Chaos (Vivendi Universal Publishing)
3) The Sims (Electronic Arts)
4) Medal of Honor: Allied Assault (Electronic Arts)
5) The Sims: Hot Date (Electronic Arts)
6) Harry Potter & The Sorcerer`s Stone (Electronic Arts)
7) RollerCoaster Tycoon (Infogrames Entertainment)
8) The Sims: Unleashed (Electronic Arts)
9) Neverwinter Nights (Infogrames Entertainment)
10) Zoo Tycoon (Microsoft)

Zdroj: GamesIndustry.biz

Playboy míří do světa počítačových her

Herní trh se stává stále zajímavějším i pro firmy podnikající v cela odlišné branži - živým důkazem tohoto nepsaného faktu je také společnost Playboy, která ve světě proslula zejména svým eroticky laděným časopisem stejného jména. Tato firma prodala v minulých dnech práva na tvorbu her spojených s obchodní značkou Playboy. Prvních titulů bychom se měli dočkat již v roce 2004.

Nyní vám nabízím malý výňatek z článku informujícího o dalších podrobnostech o licenci i připravovaných hrách, kterého se již brzy dočkáte na stránkách Doupěte: "Groove Games a Arush Enterteiment se stali držiteli sedmileté licence na vývoj strategických her spojených se značkou Playboy. Spolu s touto informací byl hned ohlášen první chystaný titul. Půjde o obchodní strategii typu "tycoon", jejímž cílem bude v pozici zakladatele Playboye Hugha Hefnera vybudovat erotické impérium s králíčkem ve znaku."

Zdroj: PR, Doupě

Nejprodávanější konzole v Japonsku - ztrácí GBA dech?!

Oproti předchozímu týdnu zaznamenal za minulých sedm dní GameBoy Advance mírný pokles a z takřka 150 000 prodaných kusů se propadl na stále velmi úctyhodných 120 000. Naopak, z mírného zvýšení prodeje se mohou těšit ve firmě Sony, jejichž velký hráč PlayStation 2 stále drží s velkým přehledem druhou příčku, následován svými odvěkými rivaly - konzolí GameCube se zhruba 26 200 a Xboxem s 5 900 prodanými kusy.

  • Game Boy Advance: 120 400 (Celoroční: 2 579 700)
  • PlayStation 2: 74 100 (Celoroční: 3 242 000)
  • GameCube: 26 200 (Celoroční: 984 700)
  • Xbox: 5 900 (Celoroční: 282 700)
  • PlayStation: 2 300 (Celoroční: 210 400)
  • Wonder Swan Color: 1 000 (Celoroční: 104 700)
  • Game Boy Color: 910 (Celoroční: 81 400)
  • Wonder Swan Crystal: 890 (Celoroční: 104 500)
  • Game Boy: 160 (Celoroční: 5 300)
  • Wonder Swan: 120 (Celoroční: 8 200)
  • Nintendo 64: 96 (Celoroční: 6 100)
  • PocketStation: 30 (Celoroční: 1 300)

Zdroj: Planet Nintendo

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 1. - 7. prosince 2002)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Asi nebude pro nikoho z vás velkým překvapením skutečnost, že na prvním místě nejprodávanějších her pro PC ve Velké Británii stále figuruje titul The Sims Unleashed. Hned za něj, na krásné druhé místo, se hned v premiérový týden svého prodeje vyhoupnul nový datadisk Spearhead určený pro výbornou akční hru Medal of Honor: Allied Assault.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims: Unleashed 10
2. N Medal of Honor: Allied Assault Spearhead 1
3. í 2. Harry Potter - Chamber of Secrets 4
4. í 3. The Sims: Deluxe 10
5. - 4. Age of Mythology 5
6. í 5. FIFA 2003 6
7. í 6 Lord of The Rings - Fellowship of The Ring 5
8. N James Bond 007: Nightfire 1
9. - 9. The Sims: On Holiday 36
10. í 7. Rollercoaster Tycoon 2 8

PlayStation 2 - žebříček
Stejně jako v případě titulů pro PC, i žebříčku her určených pro konzoli PlayStation 2 již delší dobu suverénně vévodí jediný titul - výborný počin GTA: Vice City. Z ostatního děni si snad kratší zmínku zaslouží hra James Bond 007: Nightfire, které se podařilo poskočit o tři pozice až na druhé místo.

AP   MP Název hry PT
1. - 1. Grand Theft Auto: Vice City 5
2. ë 5. James Bond 007: Nightfire 2
3. í 2. FIFA 2003 7
4. í 3.. Lord of The Rings - The Two Towers 5
5. í 4. Harry Potter - Chamber of Secrets 4
6. - 6. Wwe Smackdown! Shut Your Mouth 4
7. ë 8. Wrc 2 Extreme 2
8. í 7. Tony Hawk`s Pro Skater 3
9. - 9. Pro Evolution Soccer 2 7
10. í 13. Spyro: Enter The Dragonfly 2

Xbox - žebříček
Hned třech novinek v desítce nejlepších se tento týden dočkali fanoušci a majitelé Xboxu - premiérový týden prodeje tak za sebou mají hry Championship Manager: Season 02/03, Medal of Honor: Frontline a Tom Clancy`s Ghost Recon. Relativně úspěšné umístění první zmiňované hry je pak umocněno pro tvůrce jistě příznivou skutečností, že právě Anglie je modlou pro všechny tvůrce fotbalových manažerů a tak je úspěch hry Championship Manager: Season 02/03 pochopitelný.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Tom Clancy`s Splinter Cell 2
2. - 2. Halo: Combat Evolved 39
3. ë 5. James Bond 007: Nightfire 2
4. í 3 FIFA 2003 6
5. N Championship Manager: Season 02/03 1
6. N Medal of Honor: Frontline 1
7. N Tom Clancy`s Ghost Recon 1
8. í 4. Unreal Championship 2
9. í 8. Blinx - The Time Sweeper 5
10. í 6. Harry Potter - Chamber of Secrets 4

GameCube - žebříček
Stejně jako v případě ostatních žebříčku, i mezi deseti nejprodávanějšími hrami pro GameCube zaznamenala příznivý posun směrem vzhůru hra James Bond 007: Nightfire, které se zatím ze stran médií dostává rozporuplného ohodnocení.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Star Fox Adventures 3
2. ë 4. James Bond 007: Nightfire 2
3. í 2. Super Mario Sunshine 10
4. í 3. Mario Party 4 2
5. - 5. Harry Potter - Chamber of Secrets 4
6. - 6. FIFA 2003 6
7. N Medal of Honor: Frontlin 1
8. - 8. Tony Hawk`s Pro Skater 4 4
9. - 9. Die Hard: Vendetta 4
10. ë 18. Spyro: Enter The Dragonfly 2

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Žebříček nejprodávanějších her v USA (týden 24. - 30. listopadu 2002)

Vývoj prodejnosti her v USA rozhodně není nezajímavý a i to je jeden z důvodů, proč vám opět přinášíme žebříček nejprodávanějších her pro PC v této zámořské velmoci.

AP Název hry
1. The Sims: Unleashed
2. The Sims Deluxe
3. Harry Potter and The Chamber of Secrets
4. RollerCoaster Tycoon 2
5. Backyard Hockey
6. Medal of Honor: Allied Assault - Spearhead
7. Age of Mythology
8. The Sims: Vacation
9. Zoo Tycoon: Marine Mania
10. Zoo Tycoon

Zdroj: NPD

Diskuze (2) Další článek: The Getaway – Oou fuck! (...a sakra)

Témata článku: , , , , , , , , , , ,