Byznys hrátky: vlastní Nintendo značku PlayStation?

Je Nintendo vlastníkem značky PlayStation? * Vice City i pro PC, Max Payne 2 v roce 2004 * Herní série Alone in the Dark se dočká filmového zpracování * Letošní vánoce prý nejsou pro prodejce rekordně úspěšné * Nová studie potvrzující nebezpečí plynoucí z hraní! * Prodej herní divize Vivendi – nové informace * Xbox zažívá rekordní prodejnost!

Je Nintendo vlastníkem značky PlayStation?

O tom, co hodlá společnost Nintendo ohlásit na konci letošního roku jako "megazprávu", která ovlivní její budoucnost i zítřky konzole GameCube, se již delší dobu vedou neustálé dohady. Jedna ze spekulací hovořila o možném sloučení této firmy s japonským velikánem, společnosti Capcom. Jak však v jednom z rozhovorů uvedl finanční ředitel Capcom, pan Heiji Oshima, podobné dohady se zcela liší od skutečnosti a celá akvizice prý není podložena žádnou reálnou dohodou či nabídkou.

Zajímavá je také spekulace, která se v minulých týdnech rozšířila Internetem. Mnozí fanoušci totiž věří, že ono plánované prohlášení firmy Nintendo, bude oznamovat jediné - fakt, že Sony není právoplatným vlastníkem značky PlayStation! Vše, co by z tohoto faktu vyplývalo, znatelně ovlivní budoucnost firmy Sony. Dokonce se hovoří o možném přejmenování konzole GameCube na "Nintendo PlayStation". A skutečnost? Některé informace opravdu potvrzují jisté spojení značky PlayStation i firmy Nintendo. Více se snad dozvíme již brzy.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Vice City i pro PC, Max Payne 2 až v roce 2004

Jednou z velkých událostí posledního týdne bylo bezpochyby odhalení budoucích plánu jedné z nejvýznamnějších herních společností dneška, firmy Take 2, která si udělala jméno u českých hráčů především spoluprácí s význačným brněnským vývojářským studiem Illusion Softworks.

Byť ještě donedávna nebylo o konzolové exkluzivitě titulu GTA: Vice City, kasovního trháku dneška, žádné pochyby, nakonec se této hry dočkáme i pro stařičká, ale stále významná PC. Těžko říci, co přesvědčilo tvůrce k tomuto rozhodnutí - byl to dopředu plánovaný krok? Nebo se o něj zasloužil neutuchající zájem hráčů, spolu s tisíci proseb? Spíše než to však lze věřit faktu, že opět vše rozhodl fenomén dneška - peníze.

Jaké další zajímavosti jsme se za uplynulých sedm dní dozvěděli od zástupců firmy Take 2? Mimo jiné fakt, že tolik očekávaného pokračování hry Max Payne, o jejímž druhém dílu zatím na světlo světa nepronikly prakticky žádné informace, se všichni fanoušci dočkají nejdříve v roce 2004.

Mimo jiné se pak objevily také nové informace o titulu Duke Nukem Forever, díky neustálému datu vydání snad nejkontroverznější hře dneška. Pokud vás tedy zajímá, kdy bychom se tohoto počinu měli dočkat, pak vás musím již po několikáté zklamat. Přesný termín nebyl oznámen, dočkali jsme se tak pouze suchého konstatování, že konkrétnější datum nebude médiím sděleno dříve než 90 dní před uvolněním hry do celosvětového prodeje. Neočekává se však, že by se tak mohlo stát před koncem příštích vánočních svátků! 

Zdroj: GamesIndustry.biz

Herní série Alone in the Dark míří do světa filmového průmyslu

Společnost Infogrames minulý týden oznámila potěšující zprávu pro všechny fanoušky pravých hororů. Jedna z nejlepších a nejznámějších herních sérií všech dob, Alone in the Dark, by se totiž co nevidět měla dočkat filmového zpracování - Infogrames totiž prodali exkluzivní právo pro tvorbu filmů s tématikou této hry německé společnosti Boll Kino. Spolu s těmito právy získá jmenovaná společnost také možnost distribuce a prodeje videa a DVD, Infogrames si ponechají práva na tvorbu seriálu pro televize a kabel.

Spolu s ohlášením této jisto jistě zajímavé zprávy jsme se dočkali také prvních podrobností o připravovaném snímku - přípravy a samotné natáčení by mělo být zahájeno na jaře příštího roku, do pozice režiséra i producenta filmu byl jmenován Uwe Boll (House of the Dead, Blackwoods, Sanctimony, Heart of America). Kdy by se konečný výtvor celého autorského filmařského týmu mohl dostat do kin zatím není známo, nelze však očekávat, že by se tak stalo dříve než v druhé polovině roku 2004.
 
Bude jisto jistě zajímavé sledovat, jak se tvůrci poperou s nelehkým úkolem převést veleúspěšnou herní sérii na plátna kin. Jisté je, že při troše štěstí a nezbytného umu bychom se mohli dočkat zajímavého snímku, jehož inspirace herní sérií by jistě do kin přilákala i jinak od monitorů svých počítačů neodtrhnutelné hráče.

Zdroj: Ie Magazine

Letošní vánoce prý nejsou pro prodejce úspěšné

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o zajímavých předpokladech analytiků, podle kterých měly letošní vánoce patřit mezi historicky nejúspěšnější v celé historii herního průmyslu. Agentura The Game Group však v minulých dnech překvapila celý svět odvážným prohlášením, podle něhož je skutečnost odlišná.

Podle údajů této agentury tak oproti očekáváním klesl a klesne prodej v měsíci prosinci, což by se mělo podepsat na celkové prodejnosti srovnatelné s předchozím rokem, žádného růstu prodejnosti se tak obchodníci ani herní společnosti nedočkají. To mimo jiné potvrzují také minulý týden uveřejněné údaje NPD Techworld informující o stagnujícím severoamerickém trhu.

Je tu však také druhá strana mince - agentura ChartTrack pod sebou sdružuje na 6000 prodejců a podle údajů této firmy vzrostly letošní tržby z pohledu celkového zisku i počtu prodaných kopií. Těžko tedy zcela nezaujatě posoudit aktuální pozici prodejců. Zřejmě až zcela konkrétní finanční výsledky prodejnosti, kterých se nedočkáme dříve než po ukončení vánoční prodejní sezóny, prozradí více.

Zdroj: Ie Magazine

Nová studie potvrzující nebezpečnost počítačových her!

Upozorňování na nebezpečí her a zprávy o tomto informující nejsou v herním světě ničím výjimečným, ba naopak, jsou takřka denním chlebem. My vám nyní nabídneme zatím poslední pohled na celou problematiku, o který se postarala Univerzita v Indianě ve Spojených státech amerických.

Z průzkumů a testů této univerzity vyplynul jeden velmi zajímavý závěr - to, co člověka přitahuje na počítačových hrách, je předevšín zabíjení. A poslední údaje ukazují, že právě násilné počítačové hry negativně ovlivňují mozkovou činnost. Přesto, že přirozenou vlastností člověka je odpor k násilí, jsou to mimo jiné počítačové hry, které v něm schopnost porozumět nebezpečí násilí potlačují.

Tak takové jsou závěry studie zmiňované univerzity. Jen ztěží však lze očekávat, že ve světě vzbudí nějaký ohlas - na každou studii potvrzující nebezpečí her se totiž podaří vypracovat další, která potvrzuje přesný opak. Taková je realita a změnit ji mohou pouze hmatatelné a ničím nevyvratitelné důkazy, kterých se však dočkáme jen ztěží.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Děti se až příliš snadno dostávají k násilným hrám - je třeba to řešit!

Kromě pohledu na zdravotní stav dětí a dospělých, kteří se věnují hraním jako svému koníčku, se minulý týden objevila na Internetu také zajímavá zpráva "National Institute on Media and the Family", která varuje před obsahem některých her, jejich možným vlivem na dospívající a v neposlední řadě také před skutečností, jak snadno se dětem dostávají do rukou násilné a zcela nevhodné hry.

Tématem číslo jedna se staly ženy v počítačových hrách. Zmiňovaný národní institut upozorňuje na jejich nevhodné zobrazení v mnoha nově příchozích titulech a jistě není žádným překvapením, že jako typický příklad byla uvedena hra Grand Theft Auto: Vice City. V hrách podobného typu bývají ženy zobrazovány jako prostitutky a jiné "živly", což by mohlo vyvolat nepřirozenou averzi k něžnějšímu pohlaví. Připadá vám to jako hloupost? Institut je jiného názoru …

Kritice však neunikla ani přílišná dostupnost násilných počítačových her, které se i přes svou nevhodnost dostávají do rukou mladistvých a dětí. V souvislosti s tímto faktem třeba upozornit na stále rostoucí snahu prodejců omezit tento negativní jev, která se zdá být rok od roku úspěšnější. Je však pochopitelné, že tvůrci ani obchodníci nemohou zabránit možnosti získat danou hru jako warez.

Zdroj: Freedom Forum Online

Prodej herní divize Vivendi - nové informace

Zatímco minulý týden jsme vás informovali o společnost Electronic Arts, Sony a Microsoft jako o možných zájemcích o herní divize společnosti Vivendi, minulých sedm dní přineslo opět novou dávku spekulací, tentokráte spojených s další významnou herní společností dneška.

Není žádným tajemstvím, co si až po uši zadlužené Vivendi od prodeje své výdělečné herní divize slibuje - přísun nezbytného kapitálu, který by mohl (alespoň na čas), nasytit hladovějící věřitele. Zatímco celosvětový gigant očekává za firmy Blizzard, Sierra a Universal částku mezi 1,5 až 2 miliardami dolarů, někteří analytici odhadují cenu všech jmenovaných společností na pouhých 600 miliónů. A právě z hlediska financí by mohl být pro Vivendi velmi ceněný další potencionální zájemce - gigantická firma Activision.

Jak jsme vás totiž informovali již dříve, společnost Activision zavelela k útoku na neotřesitelnou pozici největší herní společnosti Electronic Arts. Pomoci vystoupat až na herní Olymp ji má pomoci i několik vhodných nákupů zajímavých firem - pro tento účel bylo vyčleněno na 1,2 miliardy amerických dolarů. A nutno podotknout, že s ohledem na tuto částku není spojitost s možný nákupem herní divize nijak nelogická.

Ano, peníze hrají prim - proto není pochyb o tom, že i firmu Activision můžeme řadit mezi vážné, byť potencionální zájemce. Ani ostatní hráči však nemají v rukou špatné karty - Electronic Arts, Sony i Microsoft, všechny tyto firmy disponují slušným kapitálem. 

Zdroj: GamesIndustry.biz

Prodej Xboxu stále úspěšnější!

Microsoft se minulé úterý pochlubil celému světu s novými čísly prodejnosti své prozatím vcelku neúspěšné konzole Xbox. Nová čísla nejsou rozhodně nezajímavá a tak se na ně pojďte spolu s námi podívat.

Za měsíc listopad bylo podle Microsoftu prodáno na 468 000 kusů konzole Xbox, což je takřka dvojnásobné číslo oproti měsíci předcházejícímu. Ve stejné době zmizelo z pultů obchodů na 2,4 miliónů kopií her určených pro tuto platformu - podle očekávání jim vévodí výborná špionážní akce Tom Clancy`s Splinter Cell, která zaznamenala vysokou prodejnosti takřka 224 000 kusů hry za období dvou týdnů.

Microsoft je z podobných čísel potěšen a doufá v pokračování tohoto trendu - přesto mu zatím stále ujíždí vedoucí člen startovního pole. Za první týdny "vánoční sezóny" se totiž podle informací firmy Sony prodalo přes jeden milión kusů konzole PlayStation.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Nejprodávanější konzole v Japonsku - GBA dosáhla 241 000 prodaných kusů!

GameBoy Advance zaznamenal rekordní týden - za posledních sedm dní zmizelo z japonských obchodů na 241 tisíc kusů této konzole! I druhý v pořadí, PlayStation 2, si řádně polepšil a upevnil svou druhou pozici. Zvýšení prodejnosti je však patrné také u největších konkurentů konzole od Sony - GameCube a Xboxu.

  • Game Boy Advance: 241 600 (Celoroční: 2 821 400)
  • PlayStation 2: 115 200 (Celoroční: 3 357 200)
  • GameCube: 67 500 (Celoroční: 1 052 300)
  • Xbox: 13 400 (Celoroční: 296 200)
  • PlayStation: 2 800 (Celoroční: 213 300)
  • Wonder Swan Crystal: 2 600 (Celoroční: 107 300)
  • Wonder Swan Color: 1 700 (Celoroční: 118 100)
  • Game Boy Color: 520 (Celoroční: 81 900)
  • Game Boy: 370 (Celoroční: 5 600)
  • Nintendo 64: 240 (Celoroční: 6 400)
  • Wonder Swan: 220 (Celoroční: 8 400)
  • Dreamcast: 19 (Celoroční: 17 500)
  • PocketStation: 15 (Celoroční: 1 300)

Zdroj: Planet Nintendo

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 8. - 14. prosince 2002)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Poslední týden byl ve znamení sesazení již po několik týdnu suverénně vládnoucího krále, datadisku Unleashed určeného pro sérii The Sims. Symbolicky tak musela tato hra uvolnit místo dalšímu addonu Spearhead pro výbornou akční střílečku Medal of Honor: Allied Assault, která se právě díky prodejnosti tohoto datadisku (který pro své spuštění vyžaduje i původní hru), vyšvihla na desátou pozici žebříčku.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Medal of Honor: Allied Assault Spearhead 2
2. í 1. The Sims: Unleashed 11
3. - 3. Harry Potter - Chamber of Secrets 5
4. - 4. The Sims: Deluxe 11
5. - 5. Age of Mythology 6
6. ë 8. James Bond 007: Nightfire 2
7. í 6 FIFA 2003 7
8. í 7. Lord of The Rings-Fellowship of The Ring 6
9. - 9. The Sims: On Holiday 37
10. ë 13. Medal of Honor: Allied Assault 44

PlayStation 2 - žebříček
Stejně jako v případě desítky nejprodávanějších her pro PC, i v žebříčku titulů pro konzoli PlayStation 2 došlo k výměně na první pozici - před titul GTA: Vice City se tak propracovala hra The Getaway. Jmenovanou dvojici pak na třetím místě doplňuje střílečka James Bond 007: Nightfire.

AP   MP Název hry PT
1. - 1. The Getaway 2
2. í 1. Grand Theft Auto: Vice City 6
3. í 2. James Bond 007: Nightfire 3
4. í 3.. FIFA 2003 8
5. í 4. Lord of The Rings - The Two Towers 6
6. í 5. Harry Potter - Chamber of Secrets 5
7. í 6. Wwe Smackdown! Shut Your Mouth 5
8. ë 9. Pro Evolution Soccer 2 8
9. í 8. Tony Hawk`s Pro Skater 4 4
10. ë 19. Spider-Man The Movie 28

Xbox - žebříček
Zatímco v ostatních žebříčcích jsme se dočkali zajímavých výměn pozic, desítka nejprodávanějších her pro konzoli Xbox doznala jen kosmetických změn. Za zmínku tak snad stojí alespoň posun titulu Medal of Honor: Frontline z šestého na třetí místo.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Tom Clancy`s Splinter Cell 3
2. - 2. Halo: Combat Evolved 40
3. ë 6. Medal of Honor: Frontline 2
4. - 4 FIFA 2003 7
5. í 3. James Bond 007: Nightfire 3
6. í 5. Championship Manager: Season 02/03 2
7. - 7. Tom Clancy`s Ghost Recon 2
8. ë 9. Blinx - The Time Sweeper 6
9. ë 10. Harry Potter - Chamber of Secrets 5
10. ë 11. Colin McRae Rally 3 8

GameCube - žebříček
Nic nového pod sluncem - desítka her se od předchozího týdne obměnila jen na posledních dvou místech, kam se zpět propracovaly tituly Timesplitters 2 a Super Smash Bros: Melee. V případně ostatních změn pozic už snad není třeba delšího komentáře.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Star Fox Adventures 4
2. ë 3. Super Mario Sunshine 11
3. í 2. James Bond 007: Nightfire 3
4. - 4. Mario Party 4 3
5. ë 7. Medal of Honor: Frontline 2
6. í 5. Harry Potter - Chamber of Secrets 5
7. í 6. FIFA 2003 7
8. - 8. Tony Hawk`s Pro Skater 4 5
9. ë 13. Timesplitters 2 7
10. ë 11. Super Smash Bros: Melee 30

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Žebříček nejprodávanějších her v USA (týden 1. - 7. prosince 2002)

Vývoj prodejnosti her v USA rozhodně není nezajímavý a i to je jeden z důvodů, proč vám opět přinášíme žebříček nejprodávanějších her pro PC v této zámořské velmoci.

AP Název hry
1. Harry Potter & The Chamber Of Secrets
2. The Sims: Unleashed
3. The Sims Deluxe
4. RollerCoaster Tycoon 2
5. Backyard Hockey
6. Zoo Tycoon
7. Age of Mythology
8. Zoo Tycoon: Marine Mania
9. The Sims: Vacation
10. Medal Of Honor: Allied Assault Spearhead

Zdroj: NPD

Váš názor Další článek: V prodeji je předvánoční Score 107 mimořádně se 3 CD!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,