Byznys hrátky: Výsledky japonských klání

Jak vypadal rok 2005 v Japonsku? * Xbox 360 si proti PS3 věří * Švédští piráti do politiky * NCSoft má nový japonský tým * Za film z The Movies Chrysler * Sony se chystá na dvacet milionů PSP * A mnohé další s obvyklými tabulkami prodeje

Jak vypadal rok 2005 v Japonsku?

Po tabulkách prodejnosti ve Spojeném Království vám přinášíme pohled do světa vzdálenějšího - Japonska. Zde jednoznačně dominovalo Nintendo, hlavně pak díky svému handheldu Nintendo DS, kterého se podařilo prodat kolem čtyř milionů kusů. Druhé místo v ziscích patří konkurentu Bandai, který je však oproti Nintendu skoro poloviční v tomto ohledu. Na dalších místech pak následují Konami, Sony a překvapivě až na pátém místě nalezneme Square Enix.

  Název hry
1.

Oide yo Doubutsu no Mori (Animal Crossing: Wild World)

2.

Gran Turismo 4

3.

Brain Flex

4.

Nintendogs

5.

World Soccer Winning Eleven 9

6.

Shin Sangoku Musou 4 (Dynasty Warriors 5)

7.

Brain Age

8.

Tamagotchi no PuchiPuchi Omisecchi

9.

Kingdom Hearts II

10.

Mario Kart DS

Zdroj: Gamasutra

Xbox 360 si proti PS3 věří

Steve Ballmer, člen představenstva společnosti Microsoft, hýří v rozhovorech důvěrou v konzoli Xbox 360.

I když se musel nedávno Microsoft vzdát cíle prodat tři miliony konzolí za tři měsíce, stále věří v cíl nový, kterým je prodej kolem pěti milionů konzolí do konce fiskálního roku. Starý cíl byli údajně nuceni opustit kvůli neuvedeným problémům s výrobou konzole. Ballmer předpokládá, že v této generaci konzolí se podaří Xboxu 360 porazit PS3, i když sám přiznává, že se vlastně o jejich rivalovi nic neví. Vychází však z předpokladu, že PS3 bude mít drahou mechaniku Blu-Ray a zatím není rozhodnuto o službě, která by zastřešovala online propojení hráčů.

Sám však dodává, že nejspíše neporazí Sony na půdě Japonska, což je jediné místo, kde nejsou nedostatky konzolí Xbox 360. Japonský trh se nenechal vyburcovat reklamními kampaněmi a prodejnost konzolí je výrazně nižší, než Microsoft očekával. Uvidíme, zda Ballmerovi jeho důvěra v Xbox 360 zůstane i po launchi PS3.

Zdroj: Gamasutra

Švédští piráti do politiky

Švédští počítačoví piráti se rozhodli, že nebudou již dále trpět omezující zákony a založili politickou stranu, která bude hájit jejich zájmy v parlamentu.

Svoji stranu nazvali jednoduše Piratpartiet, což znamená Strana pirátů. Podle svého manifestu se pokusí napadnout právo na duševní vlastnictví a zrušit veškerá nařízení omezující volný tok informací. Chtějí tak zabránit strádání méně vyspělých částí světa, které nemají možnost používat vynálezy, jež drží ve svých rukou mocní. Tedy alespoň takto argumentují zástupci strany. Dalším trnem v oku jsou jim pak organizace jako RIAA, což je světová obdoba našeho OSA. Letos na podzim se pokusí prolomit hranici dvouset pětadvacíti tisíc hlasů, potřebných ke vstupu do sněmovny.

Zdroj: Inquirer

NCSoft má nový japonský tým

Společnost NCSoft snad není nutno představovat. Tento gigantický producent MMORPG z Koreje se nyní chystá v Japonsku posílit svůj tým a založit nové studio.

Již dříve, v roce 2001, založila v Japonsku společnost svoji pobočku, která se starala o Japonské zákazníky MMORPG Lineage. Nyní však tvoří Japonsko podíl dvacíti procent z celkových zisků společnosti, takže se její šéf Tack Jin Kim rozhodl zbudovat v Japonsku studio na tvorbu MMO her a online společenských her. Ta by sice měla vyrábět hry hlavně pro asijský trh, ale jak je známo, často hrávají asijské hry i cizinci, například zmiňovaný Lineage je velmi populární i u nás, stejně jako další kůň NCSoftu - Guild Wars.

Zdroj: Gamespot

Za film z The Movies Chrysler

Podle filmového časopisu Hollywood Reporter chystají Lionhead Studios a Activision další soutěž ve výrobě filmů ve hře The Movies.

Oproti poslední soutěži, která se konala o Vánocích, bude mít nová silného sponzora - automobilku Chrysler. Ta si sice diktuje, že v každém soutěžním snímku misí být použit alespoň jeden její vůz, ale zato dává jako cenu pro vítěze Chrysler Crossfire. Film bude opět muset být natočen přímo ve hře, která k tomu však přímo vybízí. Soutěž sice ještě nebyla oficiálně vyhlášena na stránkách Lionhead, ale dá se předpokládat, že do několika dní se tak stane.

Zdroj: Gamasutra

Sony se chystá na dvacet milionů PSP

Sony oznámila partnerským společnostem, že v roce 2006 chce vyrobit 20 milionů nových handheldů PSP, vyplývá to z prohlášení šéfa jedné ze sekcí korejské firmy Samsung. Sony patří mezi její největší zákazníky, přičemž v PSP využívá Samsungem vyráběné paměti NAND. Výrobce PSP však odmítl vyjádření ze Samsungu komentovat s tím, že žádná prohlášení kolem nového kalendářního ani fiskálního roku nebyly učiněny.

Sony pouze oznámila prodeje z roku 2005, které dosáhly čísla 10 milionů kusů. Tím však stále o 3 miliony zaostává za Nintendem a jejich NDS. Tento fakt se pravděpodobně pokusí změnit právě urychlením výroby a současně uvedením nových her, jako například Gran Turismo 4. Letošní rok bude také první rokem, v němž bude PSP k dispozici na celém světě. Do Evropy se handheld dostal až v září, tedy s devítiměsíčním zpožděním.

Zdroj: Gamesindustry

Bude mít Xbox 360 externí Blu-Ray?

Jak jsme vás informovali před pár dny, konzole Xbox 360 se dočká externí mechaniky HD-DVD. Šéf herní divize Microsoftu, Peter Moore, však uvedl, že ve hře je i mechanika pro konkurenční formát Blu-Ray. Ten má na svědomí firma Sony a Blu-Ray mechaniku najdete i v jejich konzoli PS3. Podle Moora záleží na tom, zda Blu-Ray vyhraje souboj DVD formátů příští generace.

Moore říká, že v opačném případě, kdy vyhraje HD-DVD, se pro Sony jejich formát v PS3 stane velmi limitujícím. A též si myslí, že postavili konzoli, která umožňuje díky externím mechanikám podporovat oba formáty, což jim dovoluje se velmi snadno adaptovat na situaci na trhu. Samozřejmě za cenu, že spotřebitel ponese náklady za vylepšení na vítězný formát. V současnosti má podle analytiků navrch Blu-Ray, protože za ním stojí víc filmových studií. Navíc Toshiba prý ztratila tím, že jejich formát neuvedla na trh už v loňském roce, jak měla původně v plánu.

Zdroj: Eurogamer

Nintendo změní DS až později

Společnost Nintendo prohlásila, že se tento týden oznámení nového designu jejich handheldu Nintendo DS nedočkáme. Reagovali tak na časté spekulace, že 16. 1. bude na tiskové konferenci Nintenda odhalena nová verze NDS. Původcem těchto zvěstí je internetový obchod Lik-Sang, který prý tyto informace získal od japonských obchodních zdrojů.

Mluvčí Nintenda to však označil za "čiré zvěsti a spekulace". Každopádně když ne dnes, v blízké budoucnosti se redesignu určitě dočkáme, Nintendo to nijak neskrývá a navíc mají s podobnými praktikami solidní úspěchy. Vylepšené verze původního GBA a to sice SP a Micro, se prodávají velmi dobře.

Zdroj: Eurogamer

Finalisté soutěže o nezávislé herní modifikace

V rámci sedmého IGF (Independent Game Festival) byla vyhlášena soutěž o nejelpší modifikace ke čtveřici her a nyní jsou známi finalisté.

Ti mají šanci obdržet dva a půl tisíce dolarů pro vítěze v každé z kategorií. Do soutěže byly vybrány modifikace pro Half-Life 2, Neverwinter Nights, Unreal Tournament 2004 a Doom 3, které zaslaly nezávislé vývojářské týmy. Vyhlášení proběhne přímo na GDC (Game Developers Conference) v San Jose tento březen.

Zdroj: IGF

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Společnost EA požádala o obnovení vlastnických práv na značku System Shock. Za zmínku stojí, že tak žádali jako na "počítačovou hru, které je dostupná po internetu všem síťovým uživatelům" nebo "online počítačovou hru přístupnou a hratelnou přes mobilní telefony a ostatní bezdrátová zařízení".System Shock 2 vydala EA v roce 1999 a od té doby o této slavné sérii nebylo slyšet. V současnosti však Irrational Games pracují na hře BioShock, která je označovaná jako následovník System Shocku. BioShock by měl být hotov někdy v roce 2007 pod hlavičkou 2K Games.
  • Společnost Nintendo se momentálně potýká se závažným problémem. Kapacity pro výrobu handheldu NDS jsou nedostačující a jelikož už pomalu ani není co prodávat, klesají logicky počty konzolí, které si hráči koupili. I proto poprvé v japonském žebříčku prodejnosti zvítězil PSP. Situace v rámci konzolí se ale nijak výrazně nepromítla do žebříčku nejprodávanějších her. Jak jsme vás informovali již v pondělí, v první desítce nejprodávanějších titulů najdeme hned osm titulů pro NDS.
  • Podle serveru ComingSoon.net se producent Jerry Bruckheimer stále zajímá o možnost natočit film podle hry Prince of Persia. "V únoru začínáme točit film Déja Vú,... Poté máme věc zvanou "Prince of Persia", což je velká videohra, kterou zvažujeme natočit," řekl. Známý producent se začal o Prince zajímat už v době, kdy vyšly Sands of Time. Jordan Mechner, tvůrce PoP, v květnu 2004 řekl: "Bereme pár úžasných prvků ze hry a používáme je k vytvoření nového příběhu - něco jako udělali Piráti z Karibiku s jízdou v zábavním parku."
  • Studie ukazuje na spojitost mezi herním a skutečným násilím. Univerzita v Missouri provedla test na 39 hráčích. Hráčům byly ukazovány obrázky s násilným i nenásilným obsahem, přičemž jim bylo měřeno mozkové vlnění. U hráčů často hrajících násilné hry byly reakce na násilné výjevy nižší, což podle autorů studie má souvislost s agresivním chováním.

Žebříček nejprodávenějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček

AP MV Název hry PT
1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Non Mover  2   King Kong: Official Game of The Movie
3   Non Mover  3   FIFA 06 15 
4   Up  8   The Sims 2 61 
5   Non Mover  5   Pro Evolution Soccer 5 12 
6   Down  4   Prince of Persia: The Two Thrones
7   Up  10   Harry Potter And The Goblet of Fire
8   Down  6   Grand Theft Auto: Liberty City Stories 10 
9   Down  7   Shadow The Hedgehog
10   Down  9   Gun
11   Up  12   True Crime: New York City
12   Down  11   WWE Smackdown! Vs Raw 2006
13   Up  17   Football Manager 2006 12 
14   Non Mover  14   Star Wars: Battlefront 2 11 
15   Down  13   Buzz! The Music Quiz 11 
16   Up  18   Tiger Woods PGA Tour 06 14 
17   Down  15   Call of Duty 2: Big Red One
18   Up  21   Call of Duty 2 10 
19   Up  37   Crazy Frog Racer
20   Down  16   Tony Hawk`s American Wasteland 11 

PC žebříček

1   Non Mover  1   Football Manager 2006 12 
2   Non Mover  2   The Sims 2 69 
3   Non Mover  3   Age of Empires 3 10 
4   Non Mover  4   The Movies
5   Non Mover  5   Call of Duty 2 10 
6   Up  7   The Sims 2: Nightlife 17 
7   Up  8   Civilization Iv 10 
8   Down  6   Quake 4 12 
9   Non Mover  9   Black and White 2 14 
10   Up  12   F.E.A.R. 12 

PS2 žebříček

1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Non Mover  2   King Kong: Official Game of The Movie
3   Non Mover  3   Prince of Persia: The Two Thrones
4   Non Mover  4   Buzz! The Music Quiz 12 
5   Non Mover  5   True Crime: New York City
6   Up  13   The Sims 2 10 
7   Up  8   FIFA 06 15 
8   Down  6   Gun
9   Up  11   Pro Evolution Soccer 5 12 
10   Down  7   Call of Duty 2: Big Red One

Xbox žebříček

1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Non Mover  2   Prince of Persia: The Two Thrones
3   Non Mover  3   Gun
4   Non Mover  4   Call of Duty 2: Big Red One
5   Non Mover  5   True Crime: New York City
6   Up  7   Pro Evolution Soccer 5 12 
7   Down  6   King Kong: Official Game of The Movie
8   Up  10   FIFA 06 15 
9   Up  11   Burnout Revenge 12 
10   Down  8   Star Wars: Battlefront 2 11 

Gamecube žebříček

1   Non Mover  1   Pokemon Xd: Gale of Darkness
2   Up  12   Mario Smash Football
3   Up  4   Need For Speed: Most Wanted
4   Down  2   Prince of Persia: The Two Thrones
5   Down  3   King Kong: Official Game of The Movie
6   Non Mover  6   Battalion Wars
7   Down  5   Gun
8   Non Mover  8   The Sims 2 10 
9   Re-Entry     From Russia With Love
10   Up  15   Fire Emblem: Path of Radiance 10 

PSP žebříček

1   Non Mover  1   Grand Theft Auto: Liberty City Stories 10 
2   Non Mover  2   Need For Speed: Most Wanted
3   Non Mover  3   Pro Evolution Soccer 5
4   Up  6   Championship Manager
5   Down  4   WWE Smackdown! Vs Raw 2006
6   Down  5   FIFA 06 13 
7   Up  15   King Kong: Official Game of The Movie
8   Up  9   World Tour Soccer 18 
9   Down  7   Pursuit Force
10   Up  12   Crash Tag Team Racing

Nintendo DS žebříček

1   Non Mover  1   Mario Kart Ds
2   Non Mover  2   Nintendogs: Lab and Friends 14 
3   Up  4   Nintendogs: Dachshund and Friends 14 
4   Up  5   Nintendogs: Chihuahua and Friends 13 
5   Down  3   Sonic Rush
6   Up  9   Zoo Tycoon Ds
7   Up  10   Harry Potter And The Goblet of Fire
8   Down  6   King Kong: Official Game of The Movie
9   Down  8   Super Mario 64 Ds 44 
10   Down  7   Need For Speed: Most Wanted

Xbox 360 žebříček

1   Up  2   Project Gotham Racing 3
2   Down  1   Call of Duty 2
3   Non Mover  3   Perfect Dark Zero
4   Up  6   Condemned: Criminal Origins
5   Non Mover  5   Need For Speed: Most Wanted
6   Down  4   FIFA 06
7   Non Mover  7   Kameo: Elements of Power
8   Non Mover  8   Quake 4
9   Up  10   King Kong: Official Game of The Movie
10   Down  9   Tiger Woods PGA Tour 06

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

Age of Empires 3

2.

Battlefield 2: Special Forces

3.

Call of Duty 2

4.

The Sims 2: Nightlife

5.

Civilization 4

6.

World of Warcraft

7.

The Sims 2

8.

Harry Potter and the Goblet of Fire

9.

The Sims 2: Holiday Edition

10.

Zoo Tycoon 2: Endangered Spices

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: Nezávislé mody mají své finalisty

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,