Byznys hrátky: Xbox 2 bude odhalen v létě!

Oficiální odhalení Xboxu 2 proběhne v létě! * Pravda se ukázala – N-Gage 2 bude, máme pro vás první informace * Sony představila první hru pro handheld PSP * Tvůrci Dungeon Siege utíkají od Microsoftu k EA * Microsoft představil novou vývojovou platformu * Carmack přednášel na GDC! * A další střípky ze světa herního průmyslu.

Oficiální odhalení Xboxu 2 proběhne v létě!

Měla to být první příležitost a moment, kdy Microsoft oficiálně zveřejní konkrétnější informace o očekávaném nástupci konzole Xbox. Opak je však pravdou. Očekávaná konference Game Developers Conference nabídnula u stánku Microsoftu zajímavou podívanou (zejména prezentace titulu Fable sklidila nevídaný úspěch), softwarový gigant však světu žádné konkrétnější informace o připravovaném konzolovém produktu neposkytnul. Přesto k nám ze zákulisí dorazila zajímavá zpráva - "Xbox 2" bude odhalen letos v létě!

Nejmenovaný zahraniční zdroj z řad herních vývojářů tak zahraničním novinářům prozradil, že Microsoft podle svých slov nehodlá prezentovat nic souvisejícího s Xboxem 2 až do letošních letních měsíců. To mimo jiné znamená, že se nová konzole neobjeví na největším světovém herním svátku, veletrhu Electronic Entertainment Expo (E3) v Los Angeles v květnu. Jak zdroj doplnil, existují již prý v současnosti development kity pro Xbox 2, které však nesmí opustit studia Microsoft - softwarový gigant se logicky obává jakéhokoliv úniku informací, což také vysvětluje jeho dosavadní postoj k jakýmkoliv spekulacím na adresu nové konzole.

Kdy a kde se tedy Xbox 2 dočká oficiálního odhalení? Zmíněné "léto 2004" nenabízí příliš možností, kde by k tak významné události mohlo dojít. Evropské herní veletrhy, které proběhnou koncem měsíce srpna, můžeme bez zamyšlení vynechat - tak velká událost rozhodně neproběhne na stále spíše méně významných evropských výstavách. Podle dostupných informací tak vše směřuje k akci X04, na které hodlá Microsoft jako každý rok odhalit nové plány související s jeho konzolovým výrobkem. Zda-li se již zde dočkáme prvního funkčního konceptu nové platformy či pouze konkrétnějších informací, zůstává zatím tajemstvím.

Zdroj: GI.biz

Pravda se ukázala - N-Gage 2 bude, máme první informace

Minulé týdny nás neustále zásobují novými spekulacemi na adresu mobilně-herního zařízení Nokia N-Gage. Dočkáme se následníka, který napraví pošramocenou čest svého předchůdce. Nezávisle na předchozích tvrzeních Johna Romera a špatnému pochopení jeho výroků se finská Nokia odhodlala k ráznému kroku - na konferenci vývojářů GDC konané v San Jose tak zástupci finské Nokie potvrdili, že připravují druhou generaci hybridní kombinace herní konzole a mobilního zařízení.

N-Gage 2 se bude více podobat mobilnímu telefonu - mikrofon a sluchátko budou na přední straně s displejem, narozdíl od svého předchůdce, na kterém jste hovory vyřizovali z boku. Vyřešena bude i problematická výměna her bez nutnosti vypínat mobil a vyjímat baterku. Více zatím finští výrobci neprozradili. Na další informace a první obrázky si budeme muset počkat do poloviny dubna, kdy bude N-Gage 2 poprvé oficiálně představena.

Trošku podivné vzhledem k nedávnému obhajování první N-Gage samotným generálním ředitelem společnosti, Jormou Ollilou. Ten sice připustil neúspěch N-Gage, zároveň však dodal, že je třeba dát N-Gage čas do listopadu roku 2005 (2 roky po spuštění), než firma zhodnotí obchodní výsledky handheldu. Že by řediteli došla trpělivost?

Zdroj: Eurogamer

Sony představilo první hru pro handheld PSP

Zdrojem zajímavých zpráv minulého týdne se stala jedna z nejvýznamnějších herních událostí tohoto roku, proslulá akce Game Developers Conference. Vývojáři zde prezentovali své nadějné herní tituly, novináři žasli nad jejich kvalitou a pozadu nezůstali ani výrobci herních platforem. Vůbec poprvé zde prezentoval svůj očekávaný výtvor PlayStation Portable také současný král konzolové scény, japonská firma Sony. Přestože se návštěvníci nemohli kochat samotným kouskem "hardware", jehož vzhled prozatím Sony stále drží v tajnosti, prezentován již byl první herní výtvor. A jaké jsou dojmy těch, kteří si jej mohli prohlédnout?

Vesměs pozitivní. Sony podle dostupných zpráv zapracovalo na svém handheldu po všech stránkách, grafika hry sklidila úspěch - konkrétně se v případě prezentovaného titulu bavíme o prozaicky pojmenovaném výtvoru Death, Jr., který pro novou platformu od Sony kutí vývojářské studio Backbone Entertainment. Krom něj přislíbilo podporu (či již na titulech pro zařízení PSP pracuje) dalších 80 vývojářských týmů - nejvíce jich pochází z Evropy (34), následuje Japonsko (24) a Amerika (23). Mimo to byla potvrzena implementace wireless technologie 802.11b, PlayStation Portable navíc bude možné propojit nejen s PlayStation 3, ale také s klasickými osobními počítači!

Prezentaci zmíněného titulu Death, Jr. můžete najít na této stránce.

Zdroj: 1UP

Tvůrci Dungeon Siege utíkají od Microsoftu k EA

Hýčkat si svůj vývojářský tým je jedna z mála možností, jak pod svými křídly udržet více než cenné „výrobny“ počítačových her. Zjevný problém v tomto ohledu pociťuje gigantický Microsoft, který v těchto dnech přišel o jednoho ze svých nejvýznamnějších (až dvorních) partnerů. Studio Gas Powered Games je tak jedním z prvních zběhů letošního roku, který dal přednost konkurenční nabídce. Kdo je tedy šťastným výhercem a vydavatelem budoucích titulů tohoto studia?

Odpověď je prostá – je jím největší světový vydavatel, společnost Electronic Arts. Ta uzavření spolupráce s vývojářským studiem Gas Powered Games odhalila v minulých dnech, vzájemná kooperace obou firem by měla vykrystalizovat ve společně připravované blíže neurčené real-time strategii, která je připravována na rok 2006. Dle slov ředitele Gas Powered Games firma vidí obrovskou příležitost v práci pro největšího světového vydavatele her. Vydávání předchozích titulů studia měl na starosti Microsoft.

Zdroj: Gamer´s Hell

Microsoft představil novou vývojovou platformu

Softwarový gigant Microsoft uvedl do světa svůj nový "vynález". Jedná se o herní vývojovou platformu nazvanou XNA. Jde o systém nástrojů a technologií, které mají herním vývojářům usnadnit a především zlevnit vývoj her pro platformy od Microsoftu (Windows, Xbox, mobilní Windows). Microsoft se dušuje, že XNA bude základem všech jeho dalších her, a že umožní vývojářům soustředit se na to nejpodstatnější - kreativitu, a nikoliv systémové záležitost. Navíc, jak už bylo řečeno, podstatným způsobem sníží neustále se zvyšující cenu vývoje nových titulů. Na třech zatím dostupných videích můžete vidět morphing, film-noir a nakonec crash-test. Objevily se také nepotvrzené zvěsti, že výše zmíněná videa běží na nové generaci čipů Radeon.

Download (videa, 21 MB, 17 MB, 23 MB): Doupě (crash-test), Doupě (film-noir), Doupě (morphing)

Zdroj: Gamer´s Hell

Střípky ze světa herního byznysu:

  • J. Carmack přednášel na GDC a na přetřes se tak dostala témata týkající se nejen již dokončeného a veleočekávaného titulu Doom 3, ale i herního průmyslu jako takového, nemluvě pak o vývojářské práci. Částečně nakousnut byl i zatím neznámý příští projekt, který se svými spolupracovníky Carmack chystá a ve kterém by měly být využity nejen zkušenosti z tvorby D3, ale pravděpodobně částečně i použitý „technický materiál.“ V této souvislosti zazněl mj. nápad na novou podobu Quake 2, kterou však sám Carmack již zamítnul. Pokud vás zajímají další informace, naleznete je například zde.
  • Tuzemská vydavatelská společnost Cenega Publishing oznámila, že ve světě vydá hru Gooka: The Mystery of Janatris, což není nic jiného než nám známý Gooka 2, na který se už v České republice těšíme několik let. Hra se mezitím přerodila v 3D adventuru, na adventurní základ se nabalily kolové souboje, RPG prvky, množství puzzlů, dynamicky se měnící počasí a nové postavy. Jediné, co zůstalo, je Gooka sám. Nyní se v pozici váženého soudce vrací po dlouhé cestě domů, kde ho však čeká nepříjemné překvapení. Dům podpálený, manželka, jíž sužuje záhadná choroba a unesený syn. Nic moc příjemného, ale ani situace v prvním Gookovi nevypadala příliš optimisticky.
  • Pro někoho možná zklamání, pro většinu hráčů spíše úleva. Podle zdrojů blízkých Eidosu se na letošní E3 nechystá žádná prezentace dalšího dílu Tomb Raidera. Informaci o tom přinesl Eurogamer. Autoři, kterými poprvé nejsou Core Design, ale tým Crystal Dynamics (Legacy of Kain), se tak budou moci více soustředit na tvorbu pokračování nekonečných příběhů sexy archeoložky, které by mělo vyjít zhruba v polovině příštího roku. Kéž by opravdu stálo za to!

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 14. – 20. března 2004)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Ženami a kulkami obletovaný James Bond i nadále vévodí prodejnosti ve Velké Británii a jeho titul James Bond 007: Everything Or Nothing tak můžete znovu najít na pomyslném královském trůnu. Britského agenta doplňuje na stupních vítězů titul LMA Manager 2004 i debutující akce Battlefield Vietnam, pozadu nezůstává ani šestý Unreal Tournament 2004.

AP MP Název hry PT
1. - 1. James Bond 007: Everything Or Nothing 4
2. - 2. LMA Manager 2004 2
3. N . Battlefield Vietnam 1
4. í 3. Sonic Heroes 7
5. ë 6. Norton Internet Security 2004 24
6. N Unreal Tournament 2004 1
7. ë 14. Tom Clancy`s Ghost Recon: Jungle Storm 2
8. - 8. Cricket 2004 2
9. í 4. Deus Ex: Invisible War 3
10. í 7. SOCOM 2: US Navy SEALs 3
11. í 5. Final Fantasy: Crystal Chronicles 2
12. í 11. Finding Nemo 25
13. í 10. Need For Speed: Underground 18
14. í 13. The Simpsons: Hit and Run 21
15. í 12. FIFA 2004 22
16. í 9. Final Fantasy X-2 5
17. í 15. Grand Theft Auto: Vice City 60
18. í 16. Lord of The Rings: Return of The King 19
19. - 19. Crash Bandicoot - Wrath of Cortex 96
20. í 18. The Sims: Bustin` Out 14

PC – žebříček
Neuvěřitelné se stalo skutečností – akce Battlefield Vietnam je po dlouhých týdnech prvním titulem, kterému se podařilo sesadit v Anglii oblíbený program Norton Internet Security 2004. Průvan v pořadí první desítky pak udělaly také dvě další novinky, akční hry Unreal Tournament 2004 a Breed, které figurují na třetím respektive osmém místě. Zajímavý je propad hry Deus Ex: Invisible War z druhé na sedmou příčku.

AP MP Název hry PT
1. N Battlefield Vietnam 1
2. í 1. Norton Internet Security 2004 27
3. N Unreal Tournament 2004 1
4. í 3. Championship Manager: Season 03/04 18
5. í 4. Norton Antivirus 2004 30
6. í 5. The Sims 77
7. í 2. Deus Ex: Invisible War 3
8. N Breed 1
9. í 8. The Sims: Makin` Magic 21
10. í 9. Call of Duty 20

PlayStation 2 – žebříček
Zdá se to až takřka neuvěřitelné, ale je to skutečnost – žebříček nejprodávanějších her pro konzoli PlayStation 2 nedoznal od předchozího týdne žádné změny, tedy alespoň v prestižní první desítce. Medailové pozice tak i nadále patří trojici James Bond 007: Everything Or Nothing, LMA Manager 2004 a Sonic Heroes, nepopulární bramborová pozice zbyla na výtvor SOCOM 2: US Navy SEALs.

AP MP Název hry PT
1. - 1. James Bond 007: Everything Or Nothing 4
2. - 2. LMA Manager 2004 2
3. - 3. Sonic Heroes 7
4. - 4. SOCOM 2: US Navy SEALs 3
5. - 5. Cricket 2004 2
6. - 6. Final Fantasy X-2 5
7. - 7. The Simpsons: Hit and Run 21
8. - 8. Need For Speed: Underground 18
9. - 9. FIFA 2004 22
10. - 10. Eye Toy: Play 38

Xbox – žebříček
Zatímco na osobních počítačích již zájem o titul Deus Ex: Invisible War klesá, ve světě konzole Xbox je i nadále nejprodávanějším titulem vůbec! Z druhého místa byl překvapivě sesazen výtvor James Bond 007: Everything Or Nothing, který musel stříbrnou pozici přepustit LMA Manager 2004. Na bramborovém čtvrtém místě nám tento týden debutuje Tenchu: Return From Darkness.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Deus Ex: Invisible War 3
2. ë 3. LMA Manager 2004 2
3. í 2. James Bond 007: Everything Or Nothing 4
4. N Tenchu: Return From Darkness 1
5. í 4. Sonic Heroes 7
6. í 5. Grand Theft Auto: Double Pack 13
7. í 6. Project Gotham Racing 2 17
8. í 7. Prince of Persia: The Sands of Time 5
9. í 8. Dancing Stage Unleashed 2
10. í 9. FIFA 2004 22

GameCube – žebříček
Téměř stejná situace jako v případě konzole PlayStation 2 postihla i dalšího japonského rivala – konkurenční platformu GameCube od Nintenda. V první desítce tak došlo k jediné změně a to (zřejmě zcela symbolicky) pouze na poslední, desáté příčce. Zde se objevil minulý týden debutující titul Tak And The Power of Juju, celkové vedení patří i nadále navrátivší se legendě – titulu Final Fantasy: Crystal Chronicles.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Final Fantasy: Crystal Chronicles 2
2. - 2. James Bond 007: Everything Or Nothing 4
3. - 3. Sonic Heroes 7
4. - 4. Mario Kart: Double Dash!! 19
5. - 5. Prince of Persia: The Sands of Time 5
6. - 6. The Simpsons: Hit and Run 20
7. - 7. Sonic Mega Collection 49
8. - 8. Need For Speed: Underground 18
9. - 9. Mario Party 5 16
10. ë 17. Tak And The Power of Juju 2

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Ani v dalším vydání pravidelného seriálu Byznys hrátky nebude chybět pohled za oceán, na dění ve zřejmě nejvýznamnější zemi světa. Jaká hra pro osobní počítače se tedy stala ve Spojených státech amerických tou vůbec nejprodávanější? Po dlouhých týdnech vládnutí musela svou první příčku opustit ambiciózní akce Call of Duty, kterou z královské pozice vytlačil konkurent poněkud starší – letecká simulace Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight, která se znovu prodává jako o život. Druhá je již zmíněná FPS z prostředí druhé světové války, na třetím místě se drží herní zpracování knižní legendy, titul The Lord of the Rings: The Return of the King.

AP Název hry
1. Flight Simulator 2004: A Century of Flight
2. Call of Duty
3. The Lord of the Rings: The Return of the King
4. Age of Mythology
5. The Sims Deluxe
6. Zoo Tycoon: Complete Collection
7. Hoyle Casino 2004
8. The Sims: Makin` Magic
9. Rise of Nations
10. Halo: Combat Evolved

Zdroj: GameSpot

Váš názor Další článek: Painkiller je GOLD, akce za 999 Kč pokračuje

Témata článku: , , , , , , , , , ,