Byznys hrátky: Za stahování do vězení

Eletronic Arts posilují svou dominanci na herním trhu * První peer-to-peer piráti odsouzeni * Unreal 3 engine na obzoru? * Nejlepší adventury roku 2004 * Nejprodávanější konzolové tituly minulého roku v USA * Co chystají Eletronic Arts pro Xbox v roce 2005? * CD Projekt bude v ČR vydávat hry Vivendi Universal * ve World of Warcraft bylo zablokováno na 12 000 účtů * Xbox Live má již 1,4 miliónu uživatelů * Ředitel Sony kritizoval vlastní společnost

Eletronic Arts posilují svou dominanci na herním trhu

Jak jsme vás již dříve informovali, tak Electronic Arts se rozhodli koupit si podíl ve společnostech DICE a Ubisoft. Oba tyto nákupy však neprobíhají přesně podle jejich představ.

Rodina Guillemotova, zakladatelé a vlastníci Ubisoftu, totiž není příliš nadšena faktem, že EA koupili 20% akcií jejich firmy. Přidejte si k tomu francouzský nacionalismus a máte jistě dostatečný obrázek komplikací. Společně s francouzskou vládou chtějí rázně postupovat proti možnosti ovládnutí společnosti cizím investorem, dokonce k tomu prý mají vypracovaný tajný plán. Mezitím zvýšili svůj podíl na akciích firmy na 60%. Do března se mají EA vyjádřit ohledně jejich cílů a záměrů týkajících se Ubisoftu, poté se ještě uvidí, jak se situace vyvine.

Trochu jiný je problém u skandinávské společnosti DICE. Vedení firmy mohutně vyzývá akcionáře k tomu, aby klidně prodávali akcie EA, kteří již vlastní přes 20% veškerých cenných papírů. Původní cíl EA byl někde kolem 70%, ale protože se silná skupina akcionářů postavila proti, museli před koncem loňského roku změnit svoje podmínky. Rozhodli se, že jim bude stačit 55%. Údajně se jim již podařilo získat většinu, několik málo procent k tomuto cíli jim však stále chybí. Termín nabídky byl do včerejška, takže přesné výsledky se dozvíme později. Každopádně si můžeme být skoro jisti, že nás čím dál tím více her bude zdravit logem Electronic Arts.

Kromě toho společnost Electronic Arts nyní ještě posiluje své dominantní postavení na trhu se sportovními počítačovými hrami. K spolupráci totiž zlákala sportovní televizi ESPN.

Smlouva je již ve finálním stavu a dost možná i podepsána oběma stranami, platit však začne až v roce 2006, kdybychom se poprvé měli setkat s licencovanými daty z vysílání ESPN, komentáři a dost možná i záznamy některých přenosů ve sportovních titulech od EA. Ta totiž získala práva na prakticky na cokoliv a do virtuálního světa může počítat s kompletním archivem zmíněné televizní společnosti.

Zajímavé je, že smlouva bude platit celých 15 let, ovšem jak říká Larry Probst, jeden z hlavních představitelů EA, „zdaleka ne všechny hry budou získanou licenci využívat“. Tímto se podařilo Electronic Arts zatlouct další hřebíček do rakve konkurentů a opět si posilnit postavení na trhu. Podobnou exkluzivní dohodu se už asi nepodaří uzavřít nikomu.

Zdroj: Gamasutra

První peer-to-peer piráti odsouzeni

První dva obvinění ze softwarového pirátství provozovaného prostřednictvím sítí peer-to-peer byli uznáni vinnými. Stalo se tak v USA, kde každý z nich dostal trest ve výši pěti let a k tomu ještě pokutu 250.000 dolarů. Pirátská skupina, která sama sebe označovala jako Underground Network, byla delší dobu sledována FBI a nakonec byl proveden zásah na šesti místech - v pěti domech podezřelých a v jedné internetové firmě.

Piráti, kteří si stáhli 84 filmů, 40 aplikací, 13 her a 178 audio nahrávek, přiznali svoji vinu na trestných činech zločinného spiknutí a obohacování se.

U nás zatím podobné zásahy nejsou, ale podle dobře informovaných zdrojů jsou PtP sítě kontrolovány. Jenže kdo pořádně pozná, co že to vlastně taháte, když i pouhý klient na World of Warcraft je distribuován systémem peer-to-peer?

Zdroj: BBC

Unreal 3 engine na obzoru?

Tvůrčí tým Epic Games, který se proslavil díky své sérii Unreal, již před dávnou dobou avizoval chystaný Unreal 3 engine. Nyní však vypluly na povrch spekulace o první hře, která by tuto revoluční technologii mohla využívat. A její jméno? Gears of War.

O Gears of War informuje server Eurogamer.net, který se odvolává na „důvěryhodné zdroje“. Hra by měla být akcí z 3rd person pohledu a nabídnout zábavnou jízdu na bizardních příšerách, s jejichž pomocí by se hráči mělo ulehčit zabíjení nepřátel. Gears of War se však   s největší pravděpodobností dočkají pouze budoucí majitelé připravované konzole Xbox 2, kde by hra měla exkluzivně vyjít.

Zdroj: Eurogamer.net

Nejlepší adventury roku 2004

The Inventory je nezávislý, v příslušných kruzích poměrně známý a uznávaný časopis o hrách žánru adventure vycházející ve formě PDF souborů, které jsou zdarma ke stažení. Před několika dny tento magazín vydal speciál s názvem Adventure Awards 2004. Na 35 stranách se můžete seznámit s kategorizovanými nominacemi a vítězi adventure titulů vydaných v roce 2004.

Kategorií je celkem 17 a pokrývají jak základní aspekty hry, jako je příběh, grafika a hudba, tak i řadu ostatních, např. nejlepší mužský či ženský charakter, dabing, interface atd. V každé kategorii najdete vítěze a druhé místo podle porotců určených redakcí The Inventory a pak také vítěze Reader´s Choice, založeném na hlasování čtenářů v anketách.

Výběr výsledků některých kategorií:

Kategorie

Vítěz Reader´s Choice

Nejlepší příběh

The Westerner The Moment of Silence

Nejlepší hratelnost

Legacy:Dark Shadows The Moment of Silence

Nejlepší grafika

The Westerner Syberia 2

Nejlepší backroundy

Syberia 2 Syberia 2
Nejlepší soundtrack Jack the Ripper The Moment of Silence

Nejlepší vývojář

House of Tales Microids

Nejlepší vydavatel

DTP DTP
Nejlepší nezávislá adventura Cirque De Zale Case of The Crabs

Nejlepší adventura

The Westerner The Moment of Silence

Zdroj: The Inventory

Nejprodávanější konzolové tituly minulého roku v USA

NPD Group vydali přehled deseti nejprodávanějších konzolových her v Americe. Konzolového hardwaru a softwaru se v uplynulém roce prodalo v USA za 9,9 miliard dolarů, což je oproti roku 2003 pokles o 1%. Celý miliardový podíl na tomto čísle má software pro handheldy, samotných handheldů se pak prodalo za 828 miliónů dolarů, přičemž v roce 2003 se jich prodalo "jen" za 751 miliónů dolarů.

A zde je již desítka nejúspěšnějších titulů:

  • 1. Grand Theft Auto: San Andreas - PS2, Take II Interactive, 49 USD
  • 2. Halo 2 - Xbox, Microsoft, 52 USD
  • 3. Madden NFL 2005 - PS2, Electronic Arts, 49 USD
  • 4. ESPN NFL 2K5 - PS2, Take II Interactive, 19 USD
  • 5. Need For Speed: Underground 2 - PS2, Electronic Arts, 48 USD
  • 6. Pokemon Fire Red W/ Adapter - GBA, Nintendo of America, 32 USD
  • 7. NBA Live 2005 - PS2, Electronic Arts, 33 USD
  • 8. Spider-Man: The Movie 2 - PS2, Activision, 43 USD
  • 9. Halo - Xbox, Microsoft, 29 USD
  • 10. ESPN NFL 2K5 - Xbox, Take II Interactive, 19 USD

Zdroj: tisková zpráva

Co chystají Eletronic Arts pro Xbox v roce 2005?

Electronics Arts konečně zveřejnilo seznam titulů chystaných pro konzole Xbox a Xbox 2. Letos je vydavatelský plán na Xbox obzvláště bohatý, důvodem čehož je i chystané uvedení nové next-gen konzole Xbox 2 koncem roku:

Q1 - Q2 2005

  • Batman Begins 
  • Medal of Honor: Dogs of War

Q3 - Q4 2005

  • Battlefield: Modern Combat 
  • The Godfather 
  • "Secret Marvel Project"
  • Black 
  • FIFA 2006 
  • Tiger Woods PGA TOUR 2006 
  • Need for Speed: Most Wanted 
  • SSX 4 
  • Urbz 2 
  • Harry Potter and the Goblet of Fire 
  • Burnout 4 
  • James Bond: From Russia With Love 
  • FIFA Street 2

Zdroj: Vlastní

CD Projekt bude v ČR vydávat hry Vivendi Universal

Distributor CD Projekt oznámil prohloubení spolupráce s distributorem Vivendi Universal a stává se výhradním distributorem her této firmy u nás, na Slovensku i v Polsku. Toto vše se povedlo po úspěšné dohodě o distribuci World of Warcraft, o které jsme již psali. Mezi nejbližší hity patří hry jako S.W.A.T. 4, strategie Empire Earth 2 nebo akce F.E.A.R., kteréžto všechny budou vydány v profesionální české verzi za 999,- Kč.

Zdroj: CD Projekt

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Již jistě víte, že Blizard nehodlá tolerovat jakékoliv přestupky hráčů MMORPG World of Warcraft. Stejně také postupuje u hráčů RTS Warcraft 3 na BattleNetu. Proto v poslední době uzavřel dvanáct tisíc herních účtů. A aby to nebylo málo, šest tisíc uživatelů těchto kont má na měsíc zmrazený CD klíč, další tisícovka dokonce navždy. Povětšinou šlo o používání cheatů, které nějak závažně narušovaly herní rovnováhu a pomáhaly podvodníkům získat lepší postavení v žebříčcích.
  • Společnost Microsoft oznámila, že počet uživatelů služby Xbox Live překročil 1,4 milionu. I když je to přibližně jen 9% uživatelů této konzole, zástupci Micorosftu si takováto čísla pochvalují. Jejich konkurent Sony sice dlouho neoznamoval nová čísla, ale poslední údaj hovoří o 3 milionech uživatelů využívajících připojení k internetu, ovšem z přibližně osmdesáti milionů vlastníků konzole PS2. Jak je vidět, tak svět online hrajících konzolistů pěkně rychle roste a možná se časem vyrovná i počtu hráčů počítačových.
  • Na tiskové konferenci Sony Computer Entertainment kritizoval president této firmy, Ken Kutaragi, dobu vývoje PSP. Sony si velmi zakládá na svých úspěších se značkou walkman, ale nyní se prý zbytečně dlouho soustředila na filmy a hudbu. Přestala tak býti špičkou v oblasti přenosných zařízení a na tuto pozici se chce zase vrátit. Kutaragi nazval PSP walkmanem 21. století a tvrdí, že je to pouze začátek sestupu.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 9. - 15. ledna 2004)

Leden je dobou klidu po vánočním šílenství - a dobou herního útlumu. To ostatně dokazují i dnešní tabulky - pokud si totiž myslíte, že zde najdete třebas jedinou novinku, mýlíte se. Vypadá to, že letos všichni vývojáři vánoční termíny stihli a tak není co vydávat dodatečně...

Celkový žebříček

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 2 9
2. - 2. Grand Theft Auto: San Andreas 12
3. ë 4. The Simpsons: Hit and Run 64
4. í 3. FIFA 2005 15
5. - 5. The Incredibles 10
6. ë 7. Pro Evolution Soccer 4 14
7. í 6. Prince of Persia: Warrior Within 7
8. ë 10. Football Manager 2005 11
9. - 9. Call od Duty: Finest Hour 7
10. í 8. Lord of The Rings - Battle Middle Earth 11
11. ë 12. Sonic Heroes 49
12. ë 13. Tiger Woods PGA Tour 2005 17
13. í 11. The Urbz: Sims In The City 10
14. ë 21. Half-Life 2 9
15. ë 38. Halo 2 10
16. ë 17. WWE Smackdown! Vs Raw 10
17. í 14. Goldeneye: Rogue Agent 8
18. í 15. The Sims 2 18
19. - 19. LotR: Battle for Middle-Earth 6
20. í 16. Spider-Man 2 26

PC - žebříček

AP MP Název hry PT
1. - 2. Football Manager 2005 11
2. ë 1. Half-Life 2 9
3. í 3. The Sims 2 18
4. í 4. Lord of The Rings - Battle Middle Earth 6
5. ë 5. Rome: Total War 16
6. í 6. Medal of Honor: Pacific Assault 9
7. ë 7. Doom 3 23
8. í 8. Rollercoaster Tycoon 3 11
9. ë 11. Far Cry 43
10. ë 12. Need for Speed: Underground 2 9

PlayStation 2 - žebříček

AP MP Název hry PT
1. ë 1. Grand Theft Auto: San Andreas 12
2. í 2. Need For Speed: Underground 2 9
3. - 4. FIFA 2005 15
4. - 3. Prince of Persia: Warrior Within 7
5. ë 6. Pro Evolution Soccer 4 14
6. í 5. The Incredibles 11
7. í 10. Call of Duty: Finest Hour 7
8. ë 7. WWE Smackdown! Vs Raw 10
9. í 8. Killzone 8
10. í 9. Lord of The Rings - Battle Middle Earth 11

Xbox - žebříček

AP MP Název hry PT
1. ë 1. Halo 2 10
2. í 2. Need For Speed: Underground 2 9
3. - 4. Pro Evolution Soccer 4 8
4. ë 8. Fable 15
5. í 9. Tom Clancy`s Ghost Recon 2 8
6. ë 5. Prince of Persia: Warrior Within 7
7. í 7. Call of Duty: Finest Hour 7
8. - 6. Lord of The Rings - Third Age 11
9. í 3. FIFA 2005 15
10. - 10. Goldeneye: Rogue Agent 8

GameCube - žebříček

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Legend of Zelda: Four Swords 1
2. ë 2. Metroid Prime 2: Echoes 8
3. ë 3. Paper Mario 2: The Thousand-Year Door 7
4. ë 7. Donkey Konga 9
5. í 12. Need For Speed: Underground 2 10
6. ë 4. The Incredibles 13
7. ë 5. Tales of Symphonia 6
8. - 8. FIFA 2005 14
9. í 11. Prince of Persia: Warrior Within 10
10. ë 6. Pokemon Colosseum 7

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1. The Sims 2
2. Half-Life 2
3.

World of Warcraft

4. Lord of The Rings: The Battle for Middle Earth
5. The Sims Deluxe
6. RollerCoaster Tycoon 3
7.

Call of Duty

8. Zoo Tycoon 2
9. Medal of Honour: Pacific Assault
10. Call of Duty: United Offensive

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Diskuze (4) Další článek: Další střípky o Rainbow Six: Lockdown

Témata článku: , , , , , , , , , , ,