Byznys hrátky: Zaměřeno na handheldy

Handheldy na vzestupu? * Hry, které doprovodí PSP do obchodů * Nintendo a jeho plány s DS * Kabinky s Half-Life * První hra pro PS3 * Kdy vyjde PSP? * Plánuje se nová Final Fantasy * Na čem se aktuálně dělá v Counter-Strike: Source? * A samozřejmě nasmí chybět ani obvyklé tabulky...

Handheldy na vzestupu?

Prodej Game Boy Advance SP od Nintenda vzrostl za první dva týdny o 200%. Svoji roli zde jistě sehrála snížená “celoevropská” cena. A to ještě není všechno. Během dvou dnů bylo vyprodáno neuvěřitelných 250.000 kusů her Pokémon FireRed a Pokémon LeafGreen, vydaných 1. října.

Jim Merrick, Generální ředitel Evropského marketingu pro Nintendo of Europe, řekl: “Znamená to rekordní růst prodeje přenosných herních konzolí, které pomalu získávají vedoucí místo na trhu. Evropskou základnu tvoří pět milionů konzolí. Nízká cena, za kterou jsou nyní prodávány, je zcela jedinečná, a navíc zahrnuje i řadu skvělých her. Právě teď přichází ten nejlepší čas pro vstup do oblasti přenosných herních konzolí.“

„Neuvěřitelný úspěch her  Pokémon FireRed and Pokémon LeafGreen, který se odehrál během prvních dvou dnů prodeje, dokazuje, že seriálové hry jsou stále velmi populární. Poprvé v historii Pokémonských her jsme také představili bezdrátové hraní pomocí Bezdrátového Wireless adaptéru (dodáván zdarma ke hře). Věříme, že nejen tato skutečnost, ale i další nové vlastnosti her, jsou příčinou tak velké obliby“ dodal.

Do Vánoc 2004 připravuje firma Nintendo další oblíbené hry, například The Legend of Zelda: The Minish Cap a Mario vs. Donkey Kong.  K nim se připojí další tituly, a to: Need for Speed Underground 2 a The Lord of the Rings: The Third Age (EA), Tony Hawk`s Underground 2 (Activision) and Disney Pixar’s The Incredibles (THQ).

Game Boy Advance SP je v současné době k dostání v barvách black, actic blue, flame red, silver a v limitované edici Tribal Edition. Dne 29. října bude vydána limitovaná růžová edice Game Boy Advance SP Pink.

Zdroj: TZ

Hry, které doprovodí PSP do obchodů

PlayStation Portbable, aneb slibně vypadající konzole do kapsy, si svou premiéru odbude v japonských obchodech 12. prosince (více informací zde). Současně s novinkou od SONY přijde i několik her, aby uživatelé svůj nový přístroj patřičně otestovali. Za prodejní výlohy se tedy v ten samý den (popřípadě o chvíli později) dostanou následující tituly:

Bandai
Lumines
The Legend Of Heroes Gagharvtrilogy White Witch

Capcom
Vampire Chronicle The Chaos Tower

CyberFront Corporation
Kollon

Electronic Arts
Need For Speed Underground Rivals (Ve vývoji)
Tiger Woods PGA Tour (Ve vývoji)

FromSoftware
Armored Core Formula Front

Hudson Soft
Rengoku: The Tower Of Purgatory

Koei
Dynasty Warriors
Majhong (Ve vývoji)

Konami Computer Entertainment Japan
Metal Gear Acid

Konami Corporation
Mahjong Fight Club

Marvelous Interactive
AI Go
AI Maj-Jong
AI Shogi

Namco Limited
KOTOBA NO PUZZLE MOJIPITTAN DAIJITEN
Ridge Racers

Sega Corporation
Puyo Pop Fever

Sony Computer Entertainment Inc.
Dokodemo Issyo
Hot Shots Golf

TAITO Corporation
Puzzle Bobble Pocket

Zdroj: PR

Nintendo a jeho plány s DS

Společnost Nintendo oznámila, že do konce roku 2004 hodlá do obchodních sítí dodat 2 milióny svých nových handheldů Nintendo DS; z toho milión přijde na trh japonský a milión na trh americký. Do konce března 2005 společnost doufá prodat 4 milióny kusů tohoto handhledu - s tím, že do té doby se k americkému a japonskému trhu přidá i trh evropský.

Zajímavým detailem tiskové zprávy je i fakt, že v době uvedení systému na trh, které se uskuteční v Kyotu 2. prosince, bude k dodání na trh připraveno 300.000 kusů.

Zdroj: Gamasutra

Kabinky s Half-Life

Léto 2005 znamená pro mnohé z vás dovolené. Proč se tedy nepodívat do Japonska, kde si budete moci zahrát Half-Life ve speciální kabince nazvané Type-X. V ní se za poplatek pohodlně uvelebíte a v nikým a ničím nerušeném prostředí vyzkoušíte právě tento akční titul. O ozvučení se bude starat 5.1 prostorový zvuk, takže o autentický zážitek z neutuchajících bojů nemusíte mít strach.

Už nyní je jisté, že k dispozici bude trio módů. Singleplayerová kampaň a dva online režimy (kooperativní battle mód a kooperativní mission mód). Potvrzena je také možnost ukládání rozjeté hry, takže si svou kampaň budete moci dokončit kdekoli ve městě (tedy pokud zrovna naleznete Type-X). Zdali se tento ambiciosní systém dostane i k nám do Evropy se údajně dozvíme během pár týdnů.

Zdroj: EuroGamer

Střípky ze světa herního byznysu

  • Rýsuje se snad první hra pro PlayStation 3? Společnost Shibusawa Production pracuje s esem v rukávu, scénářem od Akira Kurosawy, na filmu ONI. To ale není pro herní průmysl tak důležité. O něco atraktivnější zprávou je, že Shibusawa podepsali smlouvu s vývojovým týmem Koei, který speciálně pro ně vytvoří hru na motivy filmu. Spekuluje se o tom, že si tento titul odbude svou premiéru na připravované konzoli PlayStation 3.
  • S napětím sledovaná "konzole do kapsy", PlayStation Portable (PSP), se začne v Japonsku prodávat 12. prosince. Základní cena je necelých 21 000 yenů, což je něco málo přes 4 800 Kč. V tomto případě se však jedná o pouhou základní verzi. Ta nadstandartní, která obsahuje adaptér, paměťovou kartu (32MB), sluchátka a nějaký software, zahájí svůj prodej ve stejný den, ovšem za cenu 26 000 yenů (bezmála 6 000 Kč).
  • Poté, co společnost Square Enix vydala hru FF VII: Before Crysis pro mobilní telefony a poté, co se začalo proslýchat, že by se tato legendární série mohla objevit i na handheldu Nintendo DS, vyšlo tiskové prohlášení, v němž Square oznámil, že na připravovaném handheldu Sony PSP se objeví "kompilace Final Fantasy VII". Podle prohlášení tato hra vyjde v Japonsku v počátkem příštího roku; což je prozatím jediný oficiálně potvrzený fakt, který je o této hře k disposici. Nicméně se již roznesly i nějaké neoficiální detaily - například to, že se na ní bude podílet například Tetsuya Nomura, člověk, který vytovřil character design v původní FF VII; dále pak Yoshinori Kitase, který bude nvou hru produkovat, řídil vývoj FF X; a konečně Hajime Tahata, který pracoval na FF VII: Before Crysis pro mobilní telefony.
  • V diskusi se na webu CS-Nation objevila zajímavá zpráva, kterou vypustil Erik Johnson z Valve. Ta v podstatě informuje hráčskou veřejnost o nejbližších plánech s Counter-Strike: Source. Nyní se ustavičně pracuje na předělávání starých map, přičemž pro tým je nyní aktuální de_prodigy. Prozradil také, že je v přípravě jedna z nových map, jež bude testována ještě tento týden. K tomu všemu ještě připomněl dva nové modely postav. Tohle vše se budou pánové z Valve snažit vydat už v prosinci.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 17. - 23. října 2004)

Všim by si vůbec někdo, kdyby tady tenhle nicneříkající popisek nebyl?

Celkový žebříček
FIFA 2005 se opět ujala vlády a sesadila PES4 z prvního místa, které jí minulý týden uzmul. Napětí narůstá, drama vrcholí... Jak dopadne souboj dvou nejlepších fotbalů na jednom trhu?

AP MP Název hry PT
1. ë 2. FIFA 2005 3
2. í 1. Pro Evolution Soccer 4 2
3. - 3. Tony Hawk`s Underground 2 3
4. ë 8. Star Wars: Battlefront 5
5. ë 6. The Sims 2 6
6. í 5. Burnout 3: Takedown 7
7. N - LMA Manager 2005 1
8. ë 12. Shark Tale 3
9. í 7. Pokemon Fire Red 4
10. - 10. Pokemon Leaf Green 4
11. - 11. The Simpsons: Hit and Run 52
12. í 4. Fable 3
13. ë 16. Sonic Heroes 37
14. í 9. Rome: Total War 4
15. í 13. Def Jam Fight For Ny 4
16. í 15. Need For Speed: Underground 49
17. í 14. Crash Twinsanity 3
18. N - X-Men Legends 1
19. ë 23. ToCA Race Driver 2 9
20. í 18. Finding Nemo 56

PC - žebříček
The Sims 2 stále s přehledem vedou prodejnost na PC; stejně dobře se dží i strategie Rome: Total War a Warhammer 40.000. A jediná novinka tohoto týdne se zařadila hned za ně...

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims 2 6
2. - 2. Rome: Total War 4
3. - 3. Warhammer 40,000: Dawn of War 5
4. N - Total Club Manager 2005 1
5. ë 7. Star Wars: Battlefront 5
6. í 4. FIFA 2005 3
7. í 5. Call of Duty: United Offensive 5
8. í 6. Doom 3 11
9. í 8. Championship Manager: Season 03/04 49
10. í 9. Call of Duty: Deluxe Edition 4

PlayStation 2 - žebříček
Podobně jako na PC, i zde se první tři místa prostě zasekla; a stejně jako na PC se jediná novinka zařadila hned za ně. A tak to má být, pořádek se musí dodržovat.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Pro Evolution Soccer 4 2
2. - 2. FIFA 2005 3
3. - 3. Tony Hawk`s Underground 2 3
4. N - LMA Manager 2005 1
5. í 4. Burnout 3: Takedown 7
6. í 5. Star Wars: Battlefront 5
7. ë 8. Shark Tale 3
8. í 6. Crash Twinsanity 3
9. - 9. ToCA Race Driver 2 2
10. í 7. Def Jam Fight For Ny 4

Xbox - žebříček
Xboxový žebříček je o něco živější než oba předchozí. Stagnace psotihla pouze první dvě místa a rovněž novinek má více; ale ani tak to není žádný zázrak. Jó, až příjde předvánoční sezóna, to bude jiná...

AP MP Název hry PT
1. - 1. FIFA 2005 3
2. - 2. Fable 3
3. ë 8. Star Wars: Battlefront 5
4. í 3. Burnout 3: Takedown 7
5. í 4. Tony Hawk`s Underground 2 3
6. í 5. Tiger Woods PGA Tour 2005 5
7. N - X-Men Legends 1
8. í 6. Def Jam Fight For Ny 4
9. N - LMA Manager 2005 1
10. í 7. Outrun 2 4

GameCube - žebříček
Tak a cenu pro nejdnudnější žebříček týdne vyhrává... GameCube! Jaké překvapení! Tato platforma se obecně nevyznačuje velkým množstvím titulů a naopak relativně stabilním pořadím v žebříčcích; a tento týden to jen dokazuje.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Donkey Konga 2
2. - 2. FIFA 2005 3
3. - 3. Pikmin 2 3
4. - 4. Tony Hawk`s Underground 2 3
5. - 5. WWE: Day of Reckoning 6
6. N - X-Men Legends 1
7. í 6. Animal Crossing 5
8. í 7. Harvest Moon: A Wonderful Life 28
9. í 8. Shark Tale 3
10. í 9. Tiger Woods PGA Tour 2005 5

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

The Sims 2 jsou (jak jinak) stále nejprodávanější PC hrou v USA. A The Sims Deluxe jim v tom zdatně sekundují, držíc se (nevím jak už dlouho) na pěkném šestém místě. Hmm... Že by to ty američany nikdy nepřešlo?

AP Název hry
1. The Sims 2
2. Rome: Total War
3. Star Wars: Battlefront
4. Call of Duty: United Offensive
5. Myst VI Reveletion
6. The Sims Deluxe
7. Warhammer 40.000: Dawn of War
8. Doom 3
9. Call of Duty

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: Nové obrázky ze hry Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Témata článku: , , , , , , , , , , ,