Byznys hrátky: zaplatí tvůrci GTA odškodné 100 miliónů dolarů?

Zaplatí tvůrci série Grand Theft Auto odškodné ve výši 100 miliónů dolarů aneb kauza střílejících chlapců má další pokračování * Podzimní válka započala, Sony i Nintendo snižují cenu svých konzolí * Společnosti Electronic Arts a Ubi Soft soupeří o zaměstnance * Soutěžte o cenu nejvíce sexy pařana! * Playman připravil podzimní slevy.

Zaplatí tvůrci série GTA odškodné 100 miliónů dolarů?

Hrozivý případ úmrtí spojeného s hraním her ve státě Tennessee v USA má další do hru - jak pozorní čtenáři Byznys hrátek tuší, právě zde se dva nezletilí bratři ve věku 16 a 13 let doznali k hrůznému incidentu, který se přihodil na místní dálnici 25. června letošního roku. V tento den totiž pachatelé 25x vystřelili ze zbraně proti jedoucím automobilům. Jak oba zadržení chlapci doznali, nechali se inspirovat (či chcete-li snažili se napodobit) úspěšnou herní sérii Grand Theft Auto. Jejich hrozivé počínání naneštěstí vedlo ke zranění a následnému usmrcení projíždějící osoby. A jak se zdá - díky sérii GTA jako jednomu z viníků hrůzného incidentu může mateřská společnost Take-Two přijít o sto miliónů dolarů!

Přestože konkrétní vyšetřování ještě nebylo ukončeno, už nyní je jasné, že se rodina oběti rozhodla při soudním líčení požadovat masivní odškodné ve výši zmiňovaných sta miliónů dolarů. Podle verze obžaloby se měli mladíci snažit napodobit jejich oblíbenou hru, jmenovitě světoznámý výtvor Grand Theft Auto 3. Podle vyjádření právního zástupce poškozené rodiny, pana Jacka Thompsona, se v souvislosti s plánovaným soudním líčením objevily desítky dalších lidí, jejichž případy taktéž souvisejí s možným neblahým vlivem počítačových her.

Silná slova na adresu tvůrců však naráží na shodu podivných okolností - především pak fakt, proč byl dětem umožněn přístup k násilnému titulu (tzv. kategorie M) ze strany rodičů a také skutečnost, jak se jim do rukou dostala funkční zbraň. Obě otázky zůstávají nedořešené, odpovědnost ze strany rodičů je však striktně přehlížena. Herní firmy však mají dostatek peněz na odškodnění a o to jde (velmi pravděpodobně) v tomto případě především.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Sony a Nintendo snižují cenu svých konzolí!

Minulý týden jsme vás informovali o prognózách, které hovořily o možném snížení ceny konzole GameCube. I pouhá spekulace však může přerůst ve skutečnost a tak jsme se v průběhu minulého týdne dočkali jejího snížení hned v případě dvou herních konzolí - samozřejmě je řeč o výtvorech GameCube a PlayStation 2. Společnosti Nintendo a Sony se tak (v případě druhé firmy rozhodně nečekaně) odhodlaly k razantnímu kroku, softwarový gigant Microsoft prozatím stále vyčkává na reakci trhu.

Podle nových údajů japonského Nintenda se tak cena jeho konzole GameCube snižuje ze stávající částky 149 na 99 dolarů! Podobně rapidní snížení cen nabralo na platnosti 25. září letošního roku a poprvé ve vzájemném souboji tří herních velikánů tak byla prolomena magická hranice sta dolarů. Krom toho by měla být k dispozici prodejní verze v ceně srovnatelné s PS2 a Xbox, se kterou získají noví majitelé kromě samotného přístroje také trojici zajímavých her. Jak se však zdá, Nintendo se musí nepřímo potýkat také s dalším problémem - neúspěchem externích studií, jejichž licencované výtvory narážejí na obecný nezájem hráčské obce.

Zatímco rozhodnutí Nintenda bylo veřejně očekáváno, snížení ceny konzole PlayStation 2 v mnohém překvapilo - Sony stanovila novou cenu na 139 liber, což je o téměř 30 liber méně. Speciální limitovaná stříbrná edice konzole bude k dispozici za částku o deset liber vyšší, krom toho bychom se měli dočkat několika dalších zajímavých nabídek, souvisejících zejména se zdarma přiloženými hrami. Microsoft hodlá i přes rozhodnutí svých přímých soupeřů udržet stávající cenu konzole Xbox.

Zdroj: GamesIndustry.biz, GameMarketWatch.com

EA a Ubi Soft soupeří o zaměstnance

Představovat společnosti EA a Ubi Soft je zbytečné - obě zažívají v posledních měsících období úspěchu, obě ovládají slušný podíl herního trhu. Právě tito dva giganti se však dostali do těžkého sporu, týkajícího se firemních poboček v kanadském městě Montreal. Pře se tentokrát nevede o myšlenku či technologii, ale o pracovní sílu - na čí straně je v tomto případě pravda?

Vzniklá situace je jednoduchá - příčinou sporu je pětice bývalých zaměstnanců Ubi Softu, kteří nedávno rezignovali na své funkce a přešli do nově vznikajícího týmu konkurenčních Electronic Arts. Zaměstnanci, kteří pracovali na akci Splinter Cell, tím však dle zástupců UbiSoftu porušili pracovní smlouvu - jedna z části dohody jim totiž výslovně zakazovala pracovat v Severní Americe  v herním byznysu rok poté, co opustí jejich společnost.

Tiskový mluvčí společnosti Ubi Soft odmítl vzniklou situaci komentovat s odkazem na probíhající soudní vyšetřování. Poněkud vstřícnější k herním médií však byl jeho protějšek z Eelectronic Arts, Jeff Brown. Ten chování i podmínky pracovních smluv Ubi Softu odsoudil: "Tímto nařízením se ničí kariéry zaměstnanců. Ti musí po odchodu z práce buď utéct z Montrealu nebo pracovat rok u McDonalda. Vypadá to, že si UbiSoft myslí, že je Montreal jeho vlastní otrokářská plantáž - každý dělník, který ji opustí, je pak naháněn smečkou právníků.“

Jak již bylo zmíněno, soudní jednání probíhá a tak je předčasné spekulovat o jeho závěrech - podepsaná a platná pracovní smlouva je však dost pádným argumentem na straně Ubi Softu (druhou věcí je pak morální hledisko). Prozatím může celá pětice přeběhnuvších zaměstnanců u Electronic Arts bez omezení pracovat. První stání soudu je naplánováno na pondělí 6. října.

Zdroj: GameSpot

Soutěžte o cenu nejvíce sexy pařana!

Je neuvěřitelné, v čem všem mohou lidé soupeřit – máme ceny o nejlepší hru či herní vývojáře, často se setkáváme s kláním sportovců či krásných dam v boji o korunku královny krásy. Do kategorie neuvěřitelných případů se bezpochyby řadí také již probíhající soutěž "Nejvíce sexy pařan", které se může zúčastnit opravdu každý. Chcete se tedy stát tím, koho budou ostatní hráči obdivovat? Pak si přečtěte podmínky i další údaje týkající se této jedinečné akce….

K přihlášení do soutěže stačí mimo základních údajů fotografie (ta však musí souviset s hraním jako takovým), od druhého října pak budou na webu http://www.sexiestgamer.com/ zveřejněny veškeré fotky soutěžících. Čtenáři a návštěvníci tohoto serveru budou mít do 20. listopadu jedinečnou možnost určit nejvíce sexy hráče. Celkem pět žen a pět mužů pak postoupí do závěrečného finále, které si podle všech indicií v ničem nezadá s klasickými soutěžemi Miss.

Chcete-li se této soutěže sami zúčastnit, není nic jednoduššího než navštívit stránky http://www.sexiestgamer.com/, musíte však být starší osmnácti let. Celé klání náruživých pařanů je rozděleno do dvou části (americké a britské), na vás je, které se budete chtít zúčastnit. A kdo ví, možná se právě vy stanete tou vyvolenou osůbkou.

Zdroj: Eurogamer

Playman připravil podzimní slevy svých her

Česká distribuční společnost Playman ohlásila zajímavou úpravu svých ceníků s platností od 1. října. Exkluzivní český vydavatel všech titulů francouzského Ubi Softu se tak pravděpodobně z důvodu blížícího se největšího herního veletrhu odhodlal ke zlevnění rovného tuctu svých titulů. Výsledné ceny jsou tak velice zajímavé - skvělá real-time strategie Kohan: Immortal Sovereigns je k dostání za 299 Kč, sběratelská edice Mystu 3 za 399 Kč nebo Nejhorší obavy (alias The Sum of all Fears) za necelé tři stovky.

Název

původní cena nová cena
Battle Realms 799 Kč 299 Kč
Evil Twin: Cyprienova kronika 599 Kč 299 Kč
Exlcusive Crimson Skies 599 Kč 299 Kč
Kohan: Immortal Sovereign 799 Kč 299 Kč
Myst III : exile - sběratelská edice 799 Kč 499 Kč
Nejhorší Obavy (The Sum of All Fears) 999 Kč 299 Kč
Panzer General: Scorched Earth 499 Kč 299 Kč
Rogue Spear: Black Thorn 799 Kč 299 Kč
Speed Challenge: Jacques Villeneuve Racing Vision 599 Kč 299 Kč
Tom Clancy´s Splinter Cell 1 599 Kč 999 Kč
Tom & Jerry in Fits of Furry 499 Kč 299 Kč
Worms Bitevní Kolekce (WArmageddon,W2,Ww Party) 599 Kč

399 Kč

Zdroj: Vlastní zpráva

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Zástupci japonské společnosti Nintendo oznámili, že v blízké době rozšíří možnosti svého populárního handheldu GameBoy Advance o infraport. Ten bude přibalen u speciální edice her Pokémon - Pokémon Leaf Green a Pokémon Leaf Red, které zatím jako jediné budou jeho funkce využívat. Dosud byl multiplayer možný pouze s použitím speciálních kabelů. Obě hry budou k dostání příští rok v Japonsku v přepočtu za 1300 Kč. Do budoucna se počítá s vývojem dalších her, které budou bezdrátové přenosy využívat.
  • O možném prodeji skomírajícího studia Pivotal Games se po dlouhou dobu spekulovalo - dnes však již víme, že se společnost SCi stala novým majitelem tohoto vývojářského týmu. Za částku 2,36 miliónů dolarů tak světový vydavatel odkoupil nejen studio s více než 70 zaměstnanci, ale také práva na série Conflict Desert Storm či The Great Escape. Pivotal Games by se mělo stát první vývojářskou firmou pod záštitou SCi - jak jistě víte, tento model podnikání již po dlouhé měsíce využívají firmy Electronic Arts či Ubi Soft, obě s velmi pozitivními výsledky.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 14. – 20. září 2003)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Velké věci se děly v žebříčku nejprodávanějších her bez rozdílu platforem – první dvě místa tak obsadily debutující výtvor Conflict: Desert Storm 2 a Colin McRae Rally 04, které následuje minulý týden vévodící RPG Star Wars: Knights of The Old Republic. Také na čtvrtou a šestou příčku se dostaly hned dvě novinky (konkrétně tituly Rugby 2004 a Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy), jinak stálé osazenstvo elitní pětky se muselo spokojit s nižšími příčkami.

AP MP Název hry PT
1. N Conflict: Desert Storm 2 1
2. N Colin McRae Rally 04 1
3. í 1 Star Wars: Knights of The Old Republic 2
4. N Rugby 2004 1
5. í 2. Eye Toy: Play 12
6. N Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy 1
7. í 3. FIFA 2003 48
8. í 7. Medal of Honor: Frontline 51
9. í 6. Lord of The Rings - The Two Towers 43
10. ë 19. The Italian Job: L.A. Heist 2
11. í 4. The Great Escape 4
12. í 8 Beyblade: Let It Rip! 5
13. í 12. Pokemon Sapphire 9
14. í 5. Tom Clancy`s Ghost Recon-Island Thunder 3
15. í 9. James Bond 007: Nightfire 39
16. - 16. Harry Potter - Chamber of Secrets 45
17. í 14. Norton Antivirus 2004 3
18. í 13. The Sims 50
19. ë 21. Tony Hawk`s Pro Skater 4 26
20. í 11. Madden NFL 2004 2

PC – žebříček
Hra Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy nepřináší revoluci ani velké změny oproti svému předchůdci, přesto se jedná o zábavnou a návykovou záležitost – to také potvrzuje zájem britských hráčů a první místo v žebříčku PC titulů. Na druhém místě nadále figuruje úspěšný zástupce antivirové scény, program Norton Antivirus 2004, na deváté příčce debutuje akce Conflict: Desert Storm 2.

AP MP Název hry PT
1. N Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy 1
2. í 1. Norton Antivirus 2004 4
3. ë 5. Microsoft Office Xp Student Edition 96
4. í 3. The Sims: Superstar 18
5. ë 6. Championship Manager 4 26
6. ë 8. Medieval: Total War 56
7. - 7. The Sims 51
8. ë 9. Medal of Honor: Allied Assault Deluxe 3
9. N Conflict: Desert Storm 2 2
10. í 2. Battlefield 1942: Secret Weapons of Wwii 3

PlayStation 2 – žebříček
Hry vytvořené pro co největší množství platforem slaví úspěch – přesně takový je také případ titulu Conflict: Desert Storm 2, který se však zcela neočekávaně dokázal probojovat až na první místo desítky nejúspěšnějších PS2 titulů. Krom něj si majitelé této konzole hojně všímali také další debutující dvojice, titulů Rugby 2004 a Colin McRae Rally 04.

AP MP Název hry PT
1. N Conflict: Desert Storm 2 1
2. í 1. Eye Toy: Play 12
3. N Rugby 2004 1
4. N Colin McRae Rally 04 1
5. ë 8. The Italian Job: L.A. Heist 2
6. í 2. The Great Escape 4
7. í 3. Dark Chronicle 2
8. í 7. Grand Theft Auto: Vice City 46
9. í 5. Madden NFL 2004 2
10. í 4. SOCOM: US Navy SEALs 15

Xbox – žebříček
Do dnešního dne zřejmě nejlépe hodnocený výtvor konzole Xbox, RPG Star Wars: Knights of The Old Republic, si i v druhý týden svého prodeje udrželo výsadní postavení mezi tituly pro konzoli Xbox. Na druhé a třetí místo se však podařilo vystoupat novinkám Conflict: Desert Storm 2 a Colin McRae Rally 04, nadále veleúspěšná zůstává legendární akce Halo.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Star Wars: Knights of The Old Republic 2
2. N Conflict: Desert Storm 2 1
3. N Colin McRae Rally 04 1
4. ë 6. The Italian Job: L.A. Heist 2
5. í 3. Halo - Combat Evolved 80
6. í 2. The Great Escape 4
7. ë 8. Lord of The Rings - The Two Towers 22
8. í 5. Madden NFL 2004 2
9. í 4. Pirates of The Caribbean 3
10. ë 16. Tom Clancy`s Splinter Cell 43

GameCube – žebříček
Jestliže každý žebříček zaznamenal přísun nových titulů, pak je desítka nejprodávanější GameCube her světlou výjimkou – první čtveřice žebříčku tak zůstala neobměněna, vedení si udržuje výtvor The Legend of Zelda: The Wind Waker před trojicí Sonic Adventure DX: Director`s Cut, P.N.03 a Sonic Mega Collection.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Legend of Zelda: The Wind Waker 21
2. - 2. Sonic Adventure DX: Director`s Cut 13
3. - 3. P.N.03 4
4. - 4. Sonic Mega Collection 29
5. ë 8. The Italian Job: L.A. Heist 2
6. ë 9. Skies of Arcadia Legends 14
7. í 5. Wario World 14
8. í 7. Madden NFL 2004 2
9. ë 12. Tom Clancy`s Splinter Cell 16
10. ë 11. Metroid Prime 27

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Jak se stalo zažitým pravidlem, zveřejnila agentura NPD svůj týdenní žebříček nejprodávanějších PC her na území USA. V období od 7. - 13. září letošního roku tak ovládl žebříček datadisk BF 1942: Secret Weapons of WWII, který těsně následují výtvory EverQuest: Lost Dungeons of Norrath a letecká simulace Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight. Díky úspěchu addonu dokázal na páté místo vystoupat také prapůvodní výtvor Battlefield 1942, veleúspěšný datadisk The Sims: Superstar se drží šestý.

AP Název hry
1. BF 1942: Secret Weapons of WWII
2. EverQuest: Lost Dungeons of Norrath
3. Flight Sim 2004: Century of Flight
4. The Sims Deluxe
5. Battlefield 1942
6. The Sims: Superstar
7. Diablo II
8. Warcraft III: Frozen Throne
9. Zoo Tycoon
10. The Sims: Unleashed

Zdroj: GameSpot

Váš názor Další článek: Soutěžte s Cenegou o March! Offworld Recon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,