Byznys hrátky: živelná katastrofa v podobě nejnovější Lary Croft?

Eidos trpí živelnou katastrofou v podobě nové Lary Croft * Sega má nového prezidenta, co to pro firmu znamená? * Úspěch francouzského vydavatele Ubi Soft, co vše nám prozradila jeho finanční zpráva? * Bližší detaily o konzoli PlayStation Portable (PSP) * Zbrusu nové hry pro konzoli PlayStation 2 za ceny okolo 400 - 500 korun českých?

Eidos trpí živelnou katastrofou v podobě nové Lary Croft

Měl to být prodejní trhák, který na samý závěr fiskálního roku vylepší bilanci vydavatelské společnosti Eidos. Bombastické předpoklady se však ukázaly být daleko za předpokladem a Eidos tak paradoxně na zpoždění tohoto titulu prodělal. Nejen snížením předpokládaného profitu pro daný finanční rok, ale především pádem svých akcií. A to nemusí ani zdaleka býti vše.

Samotná hra, kterou vyhlížejí zejména majitelé konzole PlayStation 2, se měla ve většině zemí světa objevit ve verzi pro zmiňovanou platformu ještě v měsíci červnu. První prodejní kousky hry se však podle některých informací pyšnily neuvěřitelným množstvím bugů (chyb), které se projevily pozdržením vydání v dalších zemích světa, těch evropských nevyjímaje. Přestože PS2 verzi hry se již opravit nepodaří (konkrétní datum vydání je na starém kontinentu stanoveno na 4.7. pro UK a 7.7 pro zbytek států), ke zdržení dojde u jejích kolegyně pro osobní počítače.

Vzniklá situace (kterou dále podtrhlo pozdržení očekávané politické simulace Republic: The Revolution) podle všech dostupných údajů nepříznivě ovlivní očekávané finanční výsledky firmy. Trh na oznámení odkladu reagoval také pádem akcií, který stále nekončí. Pro dobro firmy tak doufejme, že se nová Lara Croft v podání titulu Tomb Raider: Angel of Darkness představí v dobrém světle.

Zdroj: IE Magazine

Francouzská společnost Ubi Soft, její finanční výsledky a plány do budoucna

Zatímco na špici pelotonu stále probíhá nevraživý boj o krále světa herní zábavy, ve kterém se společnost Activision marně pokouší konkurovat gigantickým Electronic Arts, černým koněm celého startovního pole je původem francouzská, tvůrčí a vydavatelská společnost Ubi Soft. Jak je konec konců zvykem, i ona se pochlubila výsledky svého hospodaření. A kromě obvyklé změti čísel nás tentokráte obdarovala i několika doplňujícími informacemi.

Nejprve však ke zmiňovaným výsledkům hospodaření. Jak je již z nich patrno, jako velmi uvážlivý, vychytralý a finančně výhodný se ukázal krok tvorby vlastních vývojářských studií. Právě tituly z domácí produkce Ubi Softu se totiž staly hity v nabídce této firmy - vždyť kdo z nás by v minulých měsících neslyšel o titulech Splinter Cell, Rayman 3 či Ghost Recon. Celkový obrat Ubi Softu činil v období fiskálního roku 2002/2003 celých 456 miliónů dolarů, z nichž čistý zisk tvoří více než deset miliónů. Firma očekává do následujícího finančního roku růst obratu o 17 - 22%, příjem by se pak měl takřka zdvojnásobit.

Čím to, že si jsou analytici společnosti Ubi Soft tak jisti úspěchem v následujícím období? Důvodem je silné portfolio her, které bude čítat kolem 65 různých projektů a z nichž vyčnívá zejména osmička významných herních titulů - výtvory Prince of Persia: The Sands of Time, Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora Tomorrow, Tom Clancy`s Rainbow Six 3 (konzole), XIII, Uru: Ages Beyond MYST, Beyond Good and Evil, Far Cry a Tom Clancy`s Ghost Recon: Island Thunder (Xbox Live). Zmiňovaný druhý díl úspěšné špionážní akce Splinter Cell by se měl podle ve zprávě uveřejněných informací na pultech obchodů objevit již v březnu příštího roku. Do té doby nás však v podání Ubi Softu čeká ještě nemálo zajímavých a jistě kvalitních produktů.

Zdroj: Yahoo

Sega má nového prezidenta!

To, o čem se hovořilo již notnou chvíli, se dnes stalo skutečností. Japonská společnost Sega, jeden ze symbolů světa her, tak získal nového prezidenta. Co vše to pro vývoj společnosti znamená? Dostane se firma Sega tam, kam neodmyslitelně patří, tedy na špičku vydavatelských i tvůrčích společností? Nový boss leccos ze svých plánů poodhalil.

Novým prezidentem se tak podle oficiálního vyjádření Segy stal dle očekávání Hisao Oguchi, který v této pozici nahradil odstupujícího Hideki Satoa. O důvodech jeho rezignace jsme vás informovali již dříve, velkou roli zde sehrála současná pozice firmy i neustále se protahující jednání o jejím spojení s jinými společnostmi branže. Jisté je, že nový nejvyšší představitel kdysi velmi slavného gigantu hodlá do všech záležitostí vnést jasno a vybrat pro firmu logicky to nejlepší vhodné řešení stávající situace.

Sega také podle slov svého nového prezidenta hodlá v následujících letech vyplácet dividendy svým akcionářům, což se již neděje po dlouhé čtyři roky. Budoucností této společnosti navíc nemá být jen domácí japonský trh, ale také Severní Amerika a další, z hlediska expanze zajímavé oblasti celého světa.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Konkrétní detaily o konzoli PlayStation Portable (PSP)

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o rozhodnutí společnosti Sony vstoupit na trhy handheldů, tedy ručních konzolí. Neuplynulo mnoho času a všichni herně pozitivní fanoušci se mohli těšit z oznámení výtvoru PlayStation Portable (PSP), který analytici označili za nejnebezpečnějšího připravovaného konkurenta veleúspěšného výtvoru GameBoy Advance japonského Nintenda. Po několika týdnech se k nám dostaly další konkrétnější detaily o této nové konzoli. A co konkrétně prozradily?

Základní informace o PSP již z náme z dřívějška - samotné zařízení nabídne LCD displej o velikosti 480x272 pixelů (16:9 ratio) a kromě působivého zobrazení vyvíjených her by mělo být použitelné také pro přehrávání videí až v DVD kvalitě - o to se má mimo jiné postarat podpora mnoha kodeků, mezi nimiž nechybí ani MPEG 4. PSP bude taktéž využívat médium UMD (Universal Media Device), které používá technologii totožnou s DVD a při směšných rozměrech 60 milimetrů nabídne zhruba 1,8 GB prostoru!

Nově však byly odhaleny předpokládané ceny softwaru - cena her by se tak měla v silné většině případů pohybovat v relaci od 20 do 30 euro, některé kousky však mohou vyšplhat až k 60 euro. Cena DVD i hudby by se měla pohybovat pod hranicí běžně používaných nosičů (tedy DVD a CD), což je vzhledem k předpokládané nižší kvalitě pochopitelné. Zařízení bude také podporovat "regionální" kodeky. Potvrzeno bylo datum vydání, zařízení by se tak mělo na pultech světových obchodů objevit v druhé polovině příštího roku. Časové rozdíly v termínu uvedení konzole PSP na jednotlivé trhy (kontinenty) mají být jen minimální.

Zdroj: IE Magazine, Shacknews

Nové hry pro PS2 za ceny okolo 400 - 500 korun českých?

Ambiciózní projekty se často a po právu setkávají se zaslouženým úspěchem a pozorností hráčské veřejnosti. Snad právě coby příklad tohoto nepsaného pravidla vznikla nová britská společnost Play It, jejímž cílem je přinášet kvalitní tituly pro konzoli PlayStation 2 za ceny okolo 9,99 liber, tedy zhruba 450 korun. Má firma šanci na úspěch? A jaké tituly vlastně hodlá náruživým a věčně nespokojeným hráčům nabídnout?

Pokud se vám zdály předchozí informace jako odvážný plán, který se nedočká konečné realizace, budete zřejmě překvapeni. Vydavatel Play It již totiž stačil zahájit prodej první čtveřice svých titulů, které se v dané cenové relaci objevily na pultech britských obchodů - recenzi jedné z her (nazvané Cel Damage Overdrive) si můžete přečíst na serveru Eurogamer. Jak se však dalo očekávat, kvalita her se zatím zdá býti spíše rozporuplnou a zcela průměrnou.

Do konce roku hodlá Play It vydat více než 15 titulů, jak však bylo již zmíněno, potencionální úspěch se odvíjí také od kvality her - bude-li ta vysoká, může se ambiciózní plán ukázat jako fungující marketingová strategie. Jisté však je, že v současné době se výrobky Play It nedočkají podpory ze strany mateřské Sony. A to mimo jiné znamená, že se jich jen těžko dočkáme i v ostatních koutech matičky Země.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 15. - 21. června 2003)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Akčně pozitivním jedincům je určen výtvor Star Trek: Elite Force 2, který se v období mezi 15. - 21. červnem vměstnal na druhou příčku nejprodávanějších titulů pro platformu PC. Do první desítky se nám kromě této nové FPS z prostředním světa Star Trek neprobojovala žádná novinka, na čele tak stále zůstává zatím poslední datadisk Superstar pro simulace života, hru The Sims.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims: Superstar 5
2. N Star Trek: Elite Force 2 1
3. í 2. Championship Manager 4 13
4. - 4. The Sims 38
5. í 3. Grand Theft Auto: Vice City 6
6. í 5. Rise of Nations 5
7. í 6. The Sims: Unleashed 38
8. í 7. Norton Antivirus 2003 42
9. - 9. Colin McRae Rally 3 2
10. í 8. Enter The Matrix 6

PlayStation 2 - žebříček
Jestliže předchozí prodejní týdny byly ve znamení přetrvávajícího úspěchu herního zpracování Matrixu, tentokráte se již musel titul Enter The Matrix spokojit s pozicí druhého nejprodávanějšího PS2 titulu. Na trůnu jej totiž vystřídal minulý týden debutující titul SOCOM: US Navy SEALs, překvapením je vzestup titulu Hulk, který zřejmě těží z uvedení filmového snímku stejného názvu.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. SOCOM: US Navy SEALs 2
2. í 1. Enter The Matrix 6
3. ë 10. Hulk 2
4. - 4. Def Jam Vendetta 5
5. - 5. Grand Theft Auto: Vice City 33
6. í 3. Return To Castle Wolfenstein: OR 3
7. ë 9. Midnight Club 2 8
8. í 7. The Getaway 29
9. í 8. Dancing Stage Megamix 4
10. í 6. Tom Clancy`s Splinter Cell 13

Xbox - žebříček
Velký třesk se odehrával v žebříčku her pro konzoli Xbox. Na prvních třech místech se nám tak objevily hned tři nové hry, jimž vévodí počin Brute Force. Ten je poté následován hrami Soldier of Fortune 2: Double Helix a Midnight Club 2. Fenomén předchozích týdnů, počin Enter The Matrix, je tak v současnosti až čtvrtý, následovaný hrami Hulk a nejnovějším zpracováním hry Return To Castle Wolfenstein pro "Microsoftí" konzoli.

AP MP Název hry PT
1. N Brute Force 1
2. N Soldier of Fortune 2: Double Helix 1
3. N Midnight Club 2 1
4. í 1. Enter The Matrix 6
5. í 3. Hulk 2
6. í 2. Return To Castle Wolfenstein: Tides.. 6
7. í 4. Halo - Combat Evolved 67
8. í 5. Project Gotham Racing 63
9. í 7. Burnout 2: Point of Impact 7
10. í 6. Moto GP: Ultimate Racing Technology 2 6

GameCube - žebříček
Týden v období mezi 15. - 21. červnem byl beze všech pochybností pohromou pro favority. Zatímco akční titul Enter The Matrix přišel o své vedoucí pozice v žebříčcích nejprodávanějších PS2 a Xbox her, na čelo první desítky nejúspěšnějších titulů pro konzoli GameCube se vyhoupl titul Wario World. Tuto novinku pak následuje dosavadní lídr The Legend of Zelda: The Wind Waker a dnes již několikrát zmiňovaný Enter The Matrix.

AP MP Název hry PT
1. N Wario World 1
2. í 1. The Legend of Zelda: The Wind Waker 8
3. í 2. Enter The Matrix 6
4. í 3. Tom Clancy`s Splinter Cel 3
5. ë 6. Hulk 2
6. í 4. Sonic Mega Collection 14
7. í 5. Super Smash Bros: Melee 56
8. ë 10. Metroid Prime 14
9. í 7. Burnout 2: Point of Impact 7
10. í 9. James Bond 007: Nightfire 20

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Diskuze (6) Další článek: Gandalf a Aragorn ve videu LOTR: Return of the King!

Témata článku: , , , , , , , , , ,