Call of Duty - druhá světová do kapsy

Na lidském neštěstí se dá vždycky dobře vydělat. Kdo by dnes ztrácel čas nějakým pošťuchováním, honičkami nebo tahanicemi. Když už konflikt, tak válka. A když válka, tak světová. A když světová, tak ta druhá. Že by to mohla být i zábava? Rozhodně to zní slibně.

Žánr: Válečná FPS
Multiplayer: ano (až 8 hráčů přes Bluetooth)
Platforma: N-Gage
Výrobce: Nokia
Vydavatel: Activision

Další z řady her z tematického okruhu druhé světové války a další zástupce produkce Nokie pro oblast mobilní zábavy nabízí hráči možnost zúčastnit se největší bitvy světových dějin hned z několika pohledů. I když jako u každého FPS zůstává herní pohled umístěn v hlavě ovládané postavy, během jednotlivých misí se postupně ocitnete v kůži amerického, britského i sovětského pěšáka. Od výsadku v Den D v Brecourt Manor 6. června 1944 po dobytí Reichstagu v dubnu 1945 na vás čekají tři hlavní kapitoly s misemi plnými špiónování, sabotování a dobývání.

  
V krytu je ještě hej * V zákopech už je to horší * Ajcem krajcem, náckové nasadili lejzry

Jednotlivé levely v každé kapitole jsou poměrně rozsáhlé a vyžadují splnění několika po sobě následujících úkolů, jejichž rozmístění vždy pokryje celou herní mapu. Ke cti hry je třeba zmínit, že zadávané mise netrpí nedostatkem rozmanitosti a nápadů. Ploché rozlehlé terény vyžadují aktivní zapojení stealth prvků a podrobný průzkum hledím sniperky, zákopové mapy kličkování mezi minami a obsluha mobilních mašinkvérů chce zručnost a dobrý postřeh. Vrcholem umění je ovládání protiletadlového děla, kdy v přestávkách mezi jednotlivými nálety musíte palbou likvidovat taky nacistické pěšáky, kteří se z různých stran zuřivě snaží obsadit vaše stanoviště. I když to možná na první pohled vypadá jednoduše, přesměrování takového kolosu z jednoho cíle na druhý za dobu kratší než váš lifebar je docela oříšek, zvlášť při nulové toleranci minutých letounů.

  
Ještě kousek * Bum, ulít nám dům * Za chvíli jsme na letišti

Jen zřídka řešíte úkoly zadané mise zcela na vlastní pěst. Po většinu času se dočkáte asistence kolegů z vaší čety, kteří jsou místy nápomocní krytím zad, značením mission pointů nebo průzkumem terénu. Pravda, sem tam se některý vojcl zasekne ve zdi nebo zůstane ztuhlý v křeči výpadku animačního skriptu, ale pokud do té doby odvede svoji práci, člověk mu to rád odpustí. Co se však opakuje stále dokola je lineární způsob řešení misí, spočívající v průběžném chození od jednoho mission pointu k druhému. Komplexněji pojaté mise, které by například umožňovaly plnění některých úkolů s návraty na dříve navštívené lokace by celkovou hratelnost jen oživily.

  
Reichstag na dohled * A radostně! Plížím se radostně! * Hitler není doma, Rusové mají pré

O to, aby se zadávané úkoly plnily pokud možno s maximální přesností a minimálními ztrátami, se stará ovládání, které  kromě ovládacího kříže pokrývá i celý číselník. Dvojka a osmička míří nahoru a dolů, čtyři a šest strajfuje, devítka láduje zásobníky, sedmička poskytuje přesnější míření za cenu omezení výhledu a stisknutím jedničky darujete komukoli, kdo je před vámi, srdečnou ránu pažbou do chobotu. Jako u každé válečné hry nechybí přepínání mezi vzpřímeným postojem, přikrčením a plížením na nule a mapa s mission pointy a přehledem výskytu vojáků obou stran na křížku.

Všechny ambiciózní mobilní porty 3D FPS naráží na hardwarové limity herní konzole a Call of Duty není žádnou výjimkou. Propracovaným mapám nepřidává na kvalitě redukce rozlišení a barevné hloubky textur, takže podivný tmavý flek v dálce může být kus stěny stejně dobře jako nepřátelský voják v maskáčích. I tak padá počet obrázků za vteřinu ve vypjatějších situacích níž, než by bylo zdrávo. Podobně to odskákal i herní soundtrack, z jehož blockbusterových aranžů zbývá jen nachlazené sípání. I tak mu nelze upřít podíl na celkové atmosféře, která spolu s věrohodnými samply střelby, přeletů a výbuchů všeho druhu vytváří klima válečné apokalypsy.

Světlé stránky
  • druhá světová válka očima amerického, britského a ruského vojáka
  • rozmanitost misí a úkolů
  • nemusíte pořád po svých
Temné stránky
  • občas zaseklí vojáci
  • někdy nižší framerate
  • příležitostně horší rozeznatelnost objektů

Kromě singleplayerových kampaní nabízí hra i čtyři rozdílné bluetoothové mise až pro osm hráčů, kterých se můžete zúčastnit jako bohapustého deathmatche všichni proti všem nebo coby členové deathmatch týmu. DM týmy mají také možnost zvolit si svoji národnost a unikátní zbraň, která je odlišuje od oponentů.

Grafika: 7/10
Zvuk: 6/10
Hudba: 6/10
Originalita: 5/10
Atmosféra: 8/10
Hratelnost: 7/10

Mobilní Call of Duty není určitě špatná hra, ale pro přílišná náročnost na hardware konzole není výborná. Váleční veteráni nad ní ovšem spolehlivě stráví nejednu nostalgickou chvilku.

Celkové hodnocení: 7/10

Diskuze (2) Další článek: České weby pro NHL a FIFA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,