PC | Xbox One | X360 | PS3 | Akce

Call of Duty: Advanced Warfare - přichází změna?

Skoro by se dalo říci, že se oznámení každého nového dílu dlouholeté akční série Call of Duty stává běžnou rutinou. A nejinak je tomu i nyní, kdy byl oznámen další díl s podtitulem Advanced Warfare. Ten se však tváří podstatně lépe.

S každým oznámením nového dílu CoD přichází i vlna nadšení a zklamání. Jedni jsou rádi, že jim vyjde nový díl a stráví další desítky hodin u návykového multiplayeru, ti druzí pak nadávají na neustále opakující se prostředí a příběh bez inovací a na zastaralou grafiku. A právě to se chystá Advanced Warfare změnit. Snad. Doufejme.

O vývoj next-gen verzí se stará studio Sledgehammer Games. Pokud vám nepřijde tento název příliš známý, nemusíte smutnit. Studio je poměrně nové, bylo založeno v roce 2009 dvojicí Glen Schofield a Michael Condrey. Ač tato jména nemusíte znát, vězte, že stáli za vznikem prvního dílu Dead Space, což může zaručit jak výbornou atmosféru, tak i kvalitní příběh. Navíc studio pracovalo i na Modern Warfare, což je další bezvýznamné plus.

9ae11624.jpg

Ostatně, příběh a jeho následná prezentace dozná možná největších změn. Opět se hráč ocitne v budoucnosti, kde se svět vzpamatovává z dlouholetého válčení. S tím pomáhá i soukromá vojenská organizace Atlas, které velí Jonathan Irons. Již zde můžeme mluvit o inovaci v rámci série, studio se rozhodlo obsadit do role šéfa organizace herce Kevina Spaceyho, což je sama o sobě známka kvality a příslibu toho, že se vývojáři opravdu snaží o autentický a kvalitní zážitek. Minimálně tedy ten filmový.
6.jpg3.jpg

Sám se pak jako vojín Mitchell (kterého dabuje Troy Baker, známý především rolí Joela z The Last of Us) stanete členem Atlasu, který má plné ruce práce s teroristickou organizací KVA. Ta totiž stojí za teroristickými útoky po celém světě a snaží se ovládnout většinu států. Vašim úkolem pak bude zastavit běsnění a útoky spojené právě s touto organizací. Jak jinak.

K tomu vám pomůže speciální oblek EXO, další významná novinka. Pokud jste viděli trailery na film Edge of Tomorrow s Tomem Cruisem, pak jistě víte, o čem je řeč. Nejedná se o oblek, jak ho známe třeba z Crysis, nýbrž o jakýsi skelet, který umožní nositeli mnohonásobně zvýšit sílu, rychlost a jiné atributy. EXO pak půjde i vylepšovat, bude tedy jen na vás, jakou schopnost si vyšperkujete. Platit však nebudete ukradenými dolary z různých opuštěných obchodů, nýbrž body, které získáte z předešlé mise.

Oblek je však jen část výstroje a výzbroje. Vývojáři se totiž chlubí tím, že veškeré vybavení a zbraně existují minimálně na papíře ve formě prototypů. O tom svědčí i to, že se studio spojilo s mnoha válečnými odborníky a vědci, aby se poradilo a zjistilo, jaké vybavení a výstroj by mohli vojáci používat v roce 2054, kdy se odehrává děj hry. Od pokročilých zbraní přes granáty, navádějící se automaticky na nepřítele, až po speciální rukavice, které vám pomůžou při lezení po stěnách, což bylo k vidění i v traileru. Příchuť série ale samozřejmě zůstane beze změny.
5.jpg1.jpg

Poslední inovací v rámci série by pak měl být engine. Ten je podle vývojářů úplně nový, aby vyhovoval a naplno využil možností nových konzolí. Tuto informaci je však třeba brát s rezervou, neboť jsme tento slib slyšeli již u minulého dílu. Nicméně, je třeba zmínit reakce redaktorů z časopisu GameInformer, kteří potvrdili, že je grafika mnohem lepší a detailnější než v předchozích dílech. Zlepšila se i kvalita textur, stínů a efektů. Nezapomnělo se ani na předchozí generaci konzolí, hra vyjde také na Xbox 360 a PS3. Verze pro tyto konzole však vyvíjí jiné studio, takže můžeme jen spekulovat o jejich kvalitě.
4.png

Těžko říci, jak na tom nové CoD bude. Podle dosavadních informací vypadá projekt mnohem lépe a jde vidět, že se vývojáři opravdu snaží. Ať už se jedná o prezentaci příběhu, nového obleku a dalších inovací, byť vypůjčených ze všech možných stran, to vše by mělo přinést svěží vítr do plachet skomírající, ale stále aktuální série.

Diskuze (2) Další článek: Podívejte se, co vše zažijete v nebezpečném světě Watch Dogs

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,