Call of Duty: Black Ops 3 – zase sci-fi, zase sranda (recenze)

Dlouhotrvající série Call of Duty má za sebou další zářez na pažbě. Je Black Ops 3 krok správným směrem?

Call of Duty už dávno není co bývalo. Po špičkových dílech z řady Modern Warfare sklouzla série do pořádného průšvihu a předchozí díl s názvem Advanced Warfare pozvedl upadající morálku jen velmi zlehka. Black Ops ale vždy patřilo mezi výborné a především příběhově vypiplané pod-série, což nám dávalo naději, že se budeme bavit minimálně stejně dobře, jako v případě původních dílů Black Ops. A jak to dopadlo? Inu, je to komplikované.

Za vlast, za svět

Jedna věc se dá o Black Ops 3 říct zcela bez kompromisů. Jedná se o po všech stránkách neuvěřitelně nabitý balíček, takže se vám z hlediska různorodého obsahu vrátí vložená částka hned několikrát. O to se bát nemusíte. Pokud vás baví frenetická hratelnost série, arkádové pojetí a minimální aktivita mozkových závitů, budete pravděpodobně v sedmém nebi. To ale neznamená, že nemáme výhrad. Ba naopak, máme jich dost.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151108160220.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151109191048.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151109194031.jpg

Pravděpodobně nejslabším článkem (opět) je tu příběh a kampaň samotná. Vydáte se do dystopické budoucnosti roku 2065, 40 let po událostech z Black Ops 2. Technologie jsou na vzestupu a válečné pře se přesunuly ze vzduchu na zem, za nepřátelské linie. Robotika a nanotechnologie hrají v konfliktech prim, takže vznikají supervojáci. Lidé s biologickými implantáty a augmentacemi, které umí skákat výše, vidět dál a kopat silněji. Vlastně budete dost často přemýšlet, zda náhodou nehrajete Deus Ex.

 

Základní  myšlenkou je především strach z nastupujícího povstání robotů

 

Základní  myšlenkou je především strach z nastupujícího povstání robotů (Terminátor zdraví), tým speciálních agentů, do kterého patříte i vy, se tak vydává rozpoutat klubko konspirací a zachránit alespoň malou část lidskosti, která mezi implantáty zbyla.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151106233556_1.jpg

Jak už asi tušíte, příběh po vás vyžaduje nulové přemýšlení a jde o tradiční horskou dráhu plnou výbuchů, efektů, honiček a epických výjevů, což je zcela očekáváné a ne nutně špatné. Do kina na Transformery ostatně chodíme ze stejného důvodu, proč hrajeme Call of Duty. Chceme se odreagovat a Black Ops 3 umí posloužit měrou vrchovatou. Potěší také přítomnost mnoha známých hvězd včetně Christophera Meloni, Katee Sackhoff či Rachel Kimsey, dokonce i vaše postava, kterou si můžete upravovat z několika přednastavených možností, se podílí na dialozích, je aktivní a projednou máte pocit, že jste součástí děje. Což je skvělé.

Velké plus má hra za kooperaci v kampani. Příběh si tak můžete proběhnout i s kamarády, a to dokonce na jedné konzoli, což takové Halo 5 poslalo do kytek. To vše vám zabere zhruba 4 hodiny, což je sice trestuhodně málo, ale stále jde o mnohem záživnější singleplayer, než který jsme dostali v minulosti.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151108142544.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151108160537.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151109194757.jpg

Ruce nohy ze železa

Jak jste jistě pochopili z příběhového popisu, vše se točí kolem technologických vychytávek a augmentací, které si budete moci osahat i vy. Díky tomu dostávají přestřelky a akce obecně zcela nový rozměr. K mání jsou tři samostatné stromy schopností, každý s jiným přístupem. Po ruce tak budete mít např. tlakovou vlnu, běhání po zdech, hejno nanobotů, jež udělají s nepřáteli krátký proces, vzdálené hackování, psychologický teror a mnohé další. Vše si odemykáte za body, které získáte během hraní a je tak zcela na vás, jako cestu bojištěm zvolíte.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151108161203.jpg

Zde musíme dodat, že nejde o nic nového a kolegové ze série či série Deus Ex už něco podobného dávno nabízela. Když si ale hra vypůjčí některé fungující prvky odjinud, nemáme s tím problém. Black Ops 3 se díky tomu hraje svižně, zbytečně nezdržuje a nabízí alespoň nějakou různorodost.

 

K mání je spousta gadgetů, nástavců, optik, barevných schémat a jednotlivých částí zbraní, takže si můžete ten váš oblíbený samopal přetvořit takřka k nepoznání

 

Další palec nahoru patří velmi propracovaným možnostem customizace. Upravit si můžete nejen vzhled své postavy, ale taky zbraně a vybavení, a to do neuvěřitelného detaily. K mání je spousta gadgetů, nástavců, optik, barevných schémat a jednotlivých částí zbraní, takže si můžete ten váš oblíbený samopal přetvořit takřka k nepoznání. V arzenálu je celá řada samopalů, pistolí, brokovnic, těžkých kulometů a raketometů, takže rozhodně je z čeho vybírat.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151106191611_1.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151106231655_1.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151106232843_1.jpg

Zombíci, kam se podíváš

Jakmile přelouskáte kampaň, máte před sebou další možnosti, jak si virtuálně vrátit utracené peníze. První z nich je plnohodnotný mód Zombies, který se opět vrací a nabízí dokonce dva kapitolově pojaté příběh čtyř postav, které musí pykat za své hříchy. Shadows of Evil nabízí nové herce – Jeffa Goldbluma, Heather Graham, Neala McDonougha a Rona Perlmana. Druhý příběh – The Giant – vám pak vrátí čtveřici dřívějších hrdinů z Black Ops 2, kteří se pokusí přepsat historii a svou vlastní minulost.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151106161535_1.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151106200340_1.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151106201308_1.jpg

Hratelnost zůstává beze změny. Opět máte před sebou prostorné mapy, jejichž další zóny si postupně odemykáte, jak vzdorujete hordám zombíků a sbíráte body. Kupujete zbraně, bonusové kartičky a čas od času aktivujete speciální totem, který vás na pár vteřin přetvoří na krvelačnící bestii. I tentokrát jsou zombíci nejlepší v týmu, se třemi dalšími kamarády jde o parádní odreagování, které ale narozdíl od kampaně či multiplayeru nenabízí takové zadostiučinění a především motivaci hrát dál.

Multiplayer na věčné časy

Dostali jsme se k tomu, kvůli čemu si množství hráčů Call of Duty kupuje především – multiplayer. A musím uznat, že je díky několika dodatkům chytlavý jako nikdy. Hned na začátku dodám, že má Black Ops 3 stejně jako každý Battlefield svůj specifický styl a pokud vám frenetická a rychlá akce nevyhuvuje, zkrátka sáhnete po konkurenci. Pokud si ale rychlé zápasy užíváte, trefili jste do černého.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151108114022_1.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151108114151_1.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151108141105.jpg

A proč je mulťák tak zábavný? Black Ops 3 přináší nový systém specializací, kde si kromě devíti rozdílných postav dostanete do vínku i dva druhy schopností ke každé. Ty pokrývají všechny možné herní styly, takže ať už preferujete stealth běhání po stranách, nebo bezhlavý útok prostředkem, najdete tu vše. Multiplayer si zakládá na maximálním přizpůsobení každému hráči, široké možnosti customizace vašeho avatara a vybavení jsou tedy přítomny i zde díky sekci Gunsmith. Kromě vizuálních změn a zlepšení výzbroje můžete měnit i tři perkové kartičky, každá z nich přináší nějakou maličkost navíc. Lze tak udělat radar více citlivý, přikoupit si pár vizuálních pomůcek pro zmerčení soupeřů, zvýšit si výdrž aj.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151106191640_1.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151106203816_1.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151106203856_1.jpg

Vše ale vyžaduje čas, jelikož body pro odemykání jednotlivých novinek dostáváte podle toho, jak jste úspěšní a jak dlouho hrajete. Každá postava má navíc své unikátní odemykací bonusy, takže čím déle s jednou zůstanete, tím lépe se budete mít. K vyfintěnému avatarovi si pak přikoupíte neméně vyfintěné zbraně, vytvoříte si vlastní logo a hurá do boje. Pokud ale chcete něco unikátního, k dispozici je Černý trh, kde si za reálné peníze můžete ukoustnout něco velmi pěkného. Ach ty mikrotransakce.

A že je o co stát. K dispozici je celkem 10 základních módů, kde nechybí klasiky typu Teach Deathmatche, Free-for-All, Capture the Flag a jiné, stejně jako více originálních jako Safeguard, ve kterém musíte eskortovat robůtka na místo určitě nebo můj oblíbený Search & Destroy, kde se týmy střídají v ničení dvou objektů a respawny jsou omezeny na jeden na kolo. Pokud vám nestačí základní módy, můžete skočit do časově omezených bonusů, kde jsou velmi populární módy jako Gun Game, kde se střídají zbraně po každém zabití, či Ground War, kterého se může účastnit až 18 hráčů najednou.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151106204425.jpg

Celkově lze říci, že se Call of Duty velmi polepšilo z hlediska různorodosti a pestrosti herních módů, takže se dostane opravdu na každého. Dopomáhá tomu i 12 multiplayerových map, každá se svým unikátním vzhledem a prostředím. Všechny jsou navíc speciálně přizpůsobeny vertikální hře, všude jsou tedy roztroušeny stěny a skokánky pro běhání po zdech a další akrobatické kousky, které dodávají akci říz.

Grafické orgie se nekonají

Je víceméně veřejným míněním, že je Frostbite engine pro FPS žánr to nejlepší na trhu, Black Ops 3 ale sérii z vizuálního hlediska rozhodně ostudu nedělá. Hra běží na nové verzi IW enginu, nabízí velmi detailní modely postav a zbraní, volumetrické světlo a stabilní framerate, který se necuká ani během největšího chaosu. A že ho je na obrazovce dostatek. Zvlášní pochvalu si hra zaslouží na neuvěřitelně propracované animace a mimiku postav, filmečky v enginu hry zkrátka berou dech a technologie v tomto případě opravdu solidně pokročily.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151106234816.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151107215029.jpgCall of Duty®_ Black Ops III_20151107215631.jpg

Bohužel se opět otíráme o stejné nedostatky, které trápí sérii už dlouho. Máme tím na mysli především naprosto minimální zničitelnost prostředí (nepočítáme-li naskriptované sekvence) a i když lze některé materiály prostřelit, prostředí stále působí velmi sterilně a nerealisticky, když se prakticky nehne. Minimálně v této oblasti by si Call of Duty mohlo vzít příklad z Battlefieldu.

 

Herci odvádí skvělou práci, hudební podkres je správně epický a nepočítáme-li trochu odfláknutých zvuků zbraní, nemůžeme si na nic stěžovat

 

Na druhou stranu dabing a ozvučení celkově je na vysoké úrovni. Herci odvádí skvělou práci, hudební podkres je správně epický a nepočítáme-li trochu odfláknutých zvuků zbraní (některé samopaly stále zní jako dětské petardy), nemůžeme si na nic stěžovat. Audiovizuální prezentace ostatně sérii nikdy moc problém nedělala.

Call of Duty®_ Black Ops III_20151107220830_1.jpg

Hodnotit Call of Duty: Black Ops 3 je mnohem jednodušší, než v případě předchozích dílů. Na jednu stranu je hate fanoušků zcela oprávněný, singleplayerová část hry je neuvěřitelně jednoduchá a klišovitá, mikrotransakce zbytečně otravují a na grafické stránce by se ještě dalo zamakat, především co se interakce týče.

         

Dostupné pro: PC, PS3, PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Akční střílečka
Výrobce: Treyarch
Začátek prodeje: 6. listopadu 2015
  • Augmentace
  • Zombies
  • Bohatá customizace
  • Výborný multiplayer
  • Specializace
  • Klišovitý příběh
  • Mikrotransakce
    

Na stranu druhou si ale kampaň od minula dost šplhla, úprava všeho a všech je neuvěřitelně propracovaná a multiplayer nabízí skvělou zábavu na další desítky hodin díky propracovanému systému odemykatelných bonusů a předmětů. Jistě, propracovaný scénář nebo filozofickou hloubku byste tu hledali jen těžko, od toho jsou tu ale jiné hry. Call of Duty je herní alternativou filmových Transformerů. Občas si zkrátka rádi vypneme mozek. 

Diskuze (12) Další článek: Známe prvních 104 starších her, kompatibilních s konzolí Xbox One

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,