Call Of Duty Mobile: Ticho před bouří | Recenze

Nemůžete se dočkat nového dílu COD? Neváhejte si zkrátit čas s mobilní verzí této klasiky.

Co baví

  • Známé prostředí
  • Povedená grafika
  • Vyladěná hratelnost
  • Opravdu chytlavá zábava

Co vadí

  • Mikrotransakce
  • Delší loadingy
9/10
Hodnocení

Do vydání nového regulérního pokračování klasiky Call Of Duty s podtitulem Modern Warfare nám v tuto chvíli zbývá ještě několik málo dní, vývojářské týmy však v žádném případě nelení a přináší hráčům malý free-to-play dáreček v podobě mobilní multiplayerové verze této střílečky. Jedná se o rozumný krok a chytrou podporu hlavního titulu, nebo jen o snahu vytáhnout z hráčů nějaké ty penízky prostřednictvím mikrotransakcí?

Legenda legend

Představovat jednu z nejikoničtějších stříleček herní historie v podobě Call Of Duty je asi naprostá zbytečnost. Každý, kdo kdy jen přičichl k nějakému z mnoha dílů této válečné série asi rychle pochopil, že se jedná o etalon FPS akcí. Série zaznamenala velké úspěchy jak na PC, tak na jednotlivých herních konzolích. Proč tedy v pověstném tichu před bouří nezkusit menší připomínku masovému počtu hráčů prostřednictvím mobilní verze? Není tedy jistě náhoda, že vydání Call Of Duty Mobile vychází právě v toto období. Jedná se tak bezpochyby o skvělý marketingový tah. A to nejen svým načasováním, ale především celkovým pojetím a zpracováním.

Screenshot_20191016_212033_com.activision.callofduty.shooter.jpgScreenshot_20191016_212536_com.activision.callofduty.shooter.jpgScreenshot_20191016_212743_com.activision.callofduty.shooter.jpg
Střílení v COD Mobile je opravdová radost

Call Of Duty Mobile představuje skvěle vyladěnou a vybalancovanou verzi svých velkých bratrů a tím přináší příjemné nostalgické vzpomínky. Jedná se o důvěrně známé mapy z jednotlivých dílů, ikonické zbraně či oblíbené herní módy. A pro žbrblaly vývojáři implementovali dnes vcelku nezbytný režim battle royale. Jde tak o spojení příjemného s užitečným, jelikož jestliže se přece jen najdou hráči, kteří by na titul necílili z nostalgie a přesvědčení ze značky, ve hře je ještě možnost získat nějaké ty battle royale nadšence.

 

Call Of Duty Mobile představuje skvěle vyladěnou a vybalancovanou verzi svých velkých bratrů a tím přináší příjemné nostalgické vzpomínky

 

Mobilní verze Call Of Duty se vydává cestou striktní online free-to-play akce a představuje souhrn toho nejlepšího, co lze na mobilní zařízení přinést. V základu se hra točí okolo klasického balíčku zahrnujícího módy frontline, team deathmatch či search & destroy a od sedmého levelu také battle royale zápolení na odlehlém ostrově. Zmíněné varianty online akce jsou vedené v duchu série, nesnaží se nikterak inovovat, naopak je cítit silná snaha zavděčit se většině. Klíčové ovšem není až tak zpracování jednotlivých módů, jako spíše samotná hratelnost, na které každá mobilní střílečka stojí a padá zároveň.

Padne do ruky

Přestože mobilní telefon není zrovna nejpřívětivější zařízení, na kterém si lze hraní rychlých akcí představit, Call Of Duty je v tomto ohledu dovedené téměř k dokonalosti. Ovládání není nikterak složité, přesto nabízí poměrně mnoho možností včetně přizpůsobení. Hratelnost se tak naštěstí neomezuje pouze na prázdné průchody plné náhod. Do popředí má možnost vystoupit hráčův skill. Je až neuvěřitelné, jak komplexní a přesné ovládání lze na mobilním telefonu vyladit.

Screenshot_20191018_081729_com.activision.callofduty.shooter.jpg
Obsahu je dostatek, stejně tak jako herních módů

Levá ruka v základu ovládá pohyb, pravá potom samotnou akci. K dispozici je změna zbraně, přebíjení, skok, plížení, střelba či míření. Pro hráče začátečníky lze aktivovat automatickou střelbu, která přichází na řadu při zaměření soupeře, obecně však budete lepších výsledků dosahovat při manuální střelbě. Důvodem je jistá prodleva, která automatiku znevýhodňuje. Střelba je při troše tréninku celkem přesná a relativně efektivní. Samozřejmě tu platí, že ideální jsou větší displeje, kde se dají všechny ovládací prvky pohodlně rozložit. 

Mimo základní výbavu je potom k dispozici také dron či letecký útok, ten lze zpřístupňovat na základě úspěšné série likvidace nepřátel neboli kill-streaku. Jednotlivé hry jsou skutečně dynamické, zábavné a nepostrádají téměř nic ze svých větších a kolosálnějších originálů dostupných na PC či herních konzolích. Po skončení každé hry dochází k přerozdělování dovednostních bodů a postupnému postupu postavy.

Odměnou jsou nové skiny, zbraně, upgrady či perky. V tomto ohledu je Call Of Duty Mobile pestrou a zábavnou hrou, která umí odměňovat šikovné hráče. Téměř po každé bitvě lze na svou zbraň nainstalovat nějaké to nové vylepšení, či alespoň odemknout nový slot vybavení navíc.

Někdo to zkrátka zaplatit musí

Komu by snad takový postup připadal příliš pomalý, může se spolehnout a obligátní systém mikrotransakcí. Ten je sice vskutku hodně otravný a vývojáři na něho ve hře upozorňují někdy až příliš ostentativně, lze si celkem pohodlně zahrát i bez něho. Naštěstí je hra parádně vyladěná i v tomto ohledu a prim hraje především dovednost jednotlivých hráčů, než-li množství peněz, které do hry investovali. Na otravné zprávy lákající k nákupu Battle Passu či nějakého toho nového vybavení je však nutné si trochu zvykat.

Screenshot_20191017_184059_com.activision.callofduty.shooter.jpgScreenshot_20191018_080917_com.activision.callofduty.shooter.jpgScreenshot_20191018_081046_com.activision.callofduty.shooter.jpg
Velkou pochvalu zaslouží také vyladěné a pohodlné ovládání

Samotnou kapitolou je také grafické zpracování, které je na poměry mobilní hry takových rozměrů na hodně slušné úrovni. Navíc, díky použití klasických map z předchozích dílů do hry vstupuje také faktor lidské představivosti, která si dokáže důvěrně známá místa trochu zkrášlovat. Po grafické stránce není titulu co vytýkat. Na užitém mobilním zařízení Huawei P30Lite hra běží naprosto plynule, byť je třeba přetrpět nějaké ty delší loadingy, ty však nebudou tak úplně souviset s výkonem telefonu. Co se samotné optimalizace týče, i zde odvedli vývojáři skvělou práci. Titul je ve výtečné kondici, online aspekty hraní fungují bez větších problémů, a to ve všech z uvedených módů. Také druhý redakční telefon, Xperia XZ2 Compact, neměla s titulem žádný problém na plné detaily. Tady už ale trochu vadil menší displej, takže ještě jednou připomínáme, že v tomto případě "čím větší, tím lepší". 

 

Titul je ve výtečné kondici, online aspekty hraní fungují bez větších problémů

 

Jak se tak zdá, vývojáři připravili skvělý balíček shrnující to nejlepší z online složky předchozích her, který dokázali zakomponovat do mobilní verze v podobě free-to-play. Prezentace je zkrátka na jedničku. Nepříznivým dopadem jsou pochopitelně otravné mikrotransakce, i ty však člověk skousne, když je hlad. A ten je před vydáním Call Of Duty: Modern Warfare obrovský.

Verdikt

Mobilní verze klasiky Call Of Duty představuje skutečně vyladěný titul, a to po všech klíčových stránkách. Ocenit musíme parádní a přesnou hratelnost, množství obsahu, ikonické a důvěrně známé mapy či trefně vybrané herní módy s battle royale jako bonusem. Vše navíc funguje i po stránce technické, což je ta nejlepší možná reklama pro nadcházející dny/týdny. Černou kapitolou jsou očekávatelné mikrotransakce, které někdy dokáží zkazit náladu. Je třeba si však uvědomit, že jde o free-to-play titul, který zkrátka někdo zaplatit musí. Proč by to tedy namohli být ti, kteří si potrpí na nových skinech apod.

  Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Huawei P30 Lite.        

Diskuze (3) Další článek: Legendární Grand Theft Auto slaví 22 let od svého vzniku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,