Call of Duty Warzone: nový konkurent na poli battle royale | Recenze

Režim Warzone pro nové Call of Duty se ukazuje jako vynikající alternativa pro milovníky battle royale.

Co baví

  • Plnění vedlejších úkolů
  • Mapy nabízí dost prostoru
  • Gulag
  • Plunder je fajn zpestření

Co vadí

  • Nováčci se snadno ztratí
  • Všichni si nejsou rovni
  • Občasné padání hry
8/10
Hodnocení

Call of Duty: Modern Warfare nás samo o sobě velice potěšilo svými kvalitami v příběhovém režimu a špatný rozhodně nebyl ani multiplayer, který nabízel variaci svižných režimů i taktických bitev množství hráčů. Nyní se do hry zdarma přidává také nejoblíbenější žánr současnosti, kterým je battle royale. V něm si to hráči rozdají na život a na smrt jako týmy po třech a je to opravdu zábavná jízda.

Lovci a sběrači

Warzone nabízelo až do úterního večera dva režimy. Teď se přidal třetí, který jsem vřele uvítal. Prvními dvěma byly souboje mezi týmy po třech hráčích. Klasický battle royale režim vás vrhne do rozsáhlé mapy pro sto padesát hráčů, který má za primární účel to, abyste se stali posledními přeživšími v postupně se zmenšujícím prostoru, který tak přichází s čím dál větší koncentrací hráčů na menším a menším prostoru. 

Call of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.17 - 15.45.14.11.pngCall of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.17 - 15.58.02.09.pngCall of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.17 - 16.04.39.16.png
Bez týmové práce se neobejdete

Co mě na tomto battle royale nejvíce potěšilo je, že jdete rovnou do akce. Nestrávíte půl hodiny tím, že budete pobíhat po poloprázdné mapě a jenom sbírat vybavení. Tím, že je na mapě sto padesát lidí je velmi pravděpodobné, že některý z padesáti týmů si vybere podobné umístění jako vy a budete mít hned od začátku postaráno o napětí a akci. Abyste své soky předčili, je důležité plnit speciální úkoly, které po vás mohou požadovat třeba odstřelení konkrétních nepřátel, zabrání některých bodů na mapě či posbírání truhel.

Druhým režimem je potom Plunder, ve kterém je cílem posbírat co nejvíce peněz. Ty získáváte nejen z beden a nepřátel, ale také z plnění malých misí. Hra vám bude označovat soupeře, kteří mají nejvíce peněz, dávat vám úkoly, ve kterých musíte hlídat určité místo, nebo bude opět chtít, abyste se zaměřili na konkrétní tým. Jak půjdete pomalu ale jistě ve finančním žebříčku nahoru, budete v čím dál větším nebezpečí, protože úmrtí vás stojí poměrnou část vašich peněz. Budete tak muset přemýšlet dopředu a své úspory pečlivě ukládat. To umožňují například depozitní balóny, do kterých můžete část svých financí uložit a jakmile odletí, jsou vaše prostředky v bezpečí. Tady už o ně nepřijdete. Celkově tak jde o poměrně milé zpestření a především pro novější hráče, kteří v battle royale často umírají, jde o schůdnou alternativu, při které si mohou zahrát delší dobu aniž by neustále zahajovali celou hru od začátku.

Call of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.15 - 19.19.02.59.pngCall of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.17 - 22.58.02.63.pngCall of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.17 - 23.06.15.76.png
Na velkých mapách je občas nutné sáhnout po nějakém tom vozítku

Původně jsem chtěl napsat, že mě trošku mrzí, že ve hře není solo režim, v němž byste mohli poměřit síly s ostatními v souboji všech proti všem. Týmy sice mají něco do sebe, ale co si budeme povídat. Pokud nenarazíte na dobré spoluhráče, nebo sami nepatříte mezi ty nejlepší na mapě, může být hra v týmu dost frustrující. Nemluvím už vůbec o tom, že se vám relativně často může stát, že se do hry nepřipojí celý váš tým nebo se se spoluhráči budete špatně domlouvat. Prostě a jednoduše, náhodné tvoření týmů má dost much. Bez kamarádů ve hře si tak týmové boje nemusíte stoprocentně užít. Naštěstí se ale vývojáři nakonec rozhodli přidat i battle royale pro vlky samotáře a hned po pár dnech tak vychytali jeden z mála neduhů, které jsem mohl battle royale od CoD vyčíst.

Battle royale s vlastním stylem

Tím, že vás zastřelí ještě není konec. V první řadě můžete padnout k zemi a snažit se odplazit ke svému spoluhráči, který má chvíli na to, aby vás oživil. V této době vás ovšem mohou soupeři definitivně dorazit a je tak nutné si najít bezpečné místo. Pokud si za to na nákupní stanici zaplatíte, zvládnete se oživit i sami.

Call of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.17 - 22.45.29.64.pngCall of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.17 - 22.45.52.52.pngCall of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.17 - 22.46.22.51.png
Boj o život v gulagu je skvělým zpestřením

V případě smrti se vám ještě může podařit vrátit do hry. Warzone totiž nabízí velmi zábavnou formu boje o přežití, kterou je gulag. Pokud vás sestřelí, ocitnete se v uzavřené aréně a bojujete už definitivně na život a na smrt. Nejdřívě sledujete ostatní. Později si to rozdáte v podstatě v takovém rychlém zápasu 1v1. Kdo vyhraje, vrací se na mapu. Sice bez svých dříve získaných vylepšení, ale budete žít a to může pro váš tým být nesmírně cenné. Další možností je, že vás zachrání vaši spoluhráči, kteří vás mohou na nákupní stanici oživit zpět za posbírané peníze. Nevydařený start tak ještě neznamená, že nutně musíte skončit mezi posledními.

A co nováčci?

Jestli nemáte s Call of Duty moc zkušeností, budete se nejspíše ze začátku cítit jako Alenka v říši divů. Ve hře je opravdu hromada mechanik, které jako kdyby vývojáři už považovali za samozřejmé a když stáhnete zdarma Warzone bez předchozích zkušeností, bude chvíli trvat, než se zorientujete ve vybavení, field upgradech a dalších vymoženostech hratelnosti Modern Warfare. Obrňte se tak trpělivostí, ale rozhodně vytrvejte, stojí to za to.

Call of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.15 - 19.17.58.19.pngCall of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.16 - 20.39.45.95.pngCall of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.17 - 15.41.02.93.png
Buď si dobrou zbraň najdete, nebo si ji nechte spustit v balíčku

Další nevýhodou nováčků ve hře je, že ve Warzone jsou dostupné takzvané loadouty, které jsou v podstatě přednastavenými sety zbraní, perků a výbušnin z klasického multiplayeru. Vylepšení této výzbroje postupně získáváte tím, že se ve hře zlepšujete, zabíjíte určitými zbraněmi a vaše vybavení tak dostává o mnoho větší destruktivní sílu. V battle royale je to ještě celkem v pořádku, protože za získání svého loadoutu si zaplatíte. V případě plunderu ale na mapu se svým loadoutem rovnou seskakujete a noví hráči jsou tak v poměrně výrazné nevýhodě.

 

I přes občasné pády vše funguje jak má a z technického hlediska je hra opravdu vypiplaná

 

Právě loadouty tak trochu hráče odrazují od toho, aby mapu prohledávali a snažili se v ní najít co nejlepší vybavení sami. Klasické battle royale to tak trochu ochuzuje o náboj honby za vybráním beden se vzácnými předměty. Místo toho stačí najít peníze, kterých se všude válí hromada a jste za vodou. Na druhou stranu ale můžeme říci, že z tohoto hlediska není až tak moc o co přijít. Mapy nejsou žádnou velkou potěchou pro oko a ačkoliv hráče určitě nijak neurazí, rozhodně vás svojí nápaditostí ani designem nijak neuchvátí.

Call of Duty  Modern Warfare 2019 Screenshot 2020.03.17 - 22.51.33.70.png
Nepřítel na vás může vyběhnout odkudkoliv, rozhodne váš postřeh

Trošku škoda je, že občas se hráči potýkají s potížemi v podobě padání hry. Já osobně jsem to naštěstí zaznamenal pouze v menu. Někteří si na to ale stěžovali i během rozehrané, hry a to už přece jenom naštve o poznání více. I tak je padání hry ale nepříjemné, protože následují i problémy s klientem Battle.net. Jde ale jistě o dočasnou kaňku na kráse, která vás nijak strašně nepoznamená. Za tři dny hraní se mi to stalo asi třikrát, což není žádná katastrofa. Warzone je navíc ještě stále v beta verzi. I přesto ale až na pády vše funguje jak má a z technického hlediska je hra opravdu vypiplaná.

Verdikt

Warzone je povinností pro všechny fanoušky battle royale. Pokud vás bavilo BR v Black Ops, nejspíše už hrajete. Pokud jste doposud žánr obcházeli obloukem, jde o skvělou cestu, jak si k němu najít vztah pomocí mixu klasického FPS a battle royale. Gulag a Plunder přináší svěží vítr do žánru a ukazují, že je ho stále kam posouvat. Do toho přidejte skvělou hratelnost, kterou znáte již z Modern Warfare a máte vynikající mix obou žánrů. Nováčci sice budou mít proti již zaběhnutým hráčům ze začátku krušné časy, ale to vás čeká prakticky v každé online hře. 

Diskuze (2) Další článek: Doom Eternal: brutální pekelná genocida | Recenze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Startuje rodinný Game Pass. Pět lidí s PC či Xboxem bude hrát za pakatel

Startuje rodinný Game Pass. Pět lidí s PC či Xboxem bude hrát za pakatel

Game Pass byl výhodný i doposud, ale se sdílením předplatného to bude masakr

Lukáš Václavík
Xbox Game PassMicrosoft
Tyto hry v roce 2023 ukončí své služby. Rozloučit se musíme se Zaklínačem nebo Crashem Bandicootem

Tyto hry v roce 2023 ukončí své služby. Rozloučit se musíme se Zaklínačem nebo Crashem Bandicootem

Přidávat stále nový obsah do již existujících her není jednoduchá práce. Není tedy divu, že někteří vývojáři se rozhodli s tím přestat nebo hru rovnou stáhnou z trhu.

Matouš Sychra
Téma
Naše domněnky byly správné. Nová revize PlayStationu 5 opravdu používá jiný čip

Naše domněnky byly správné. Nová revize PlayStationu 5 opravdu používá jiný čip

Mozek PS5 už využívá 6nm výrobu. Konzole má upravené vnitřnosti a nižší spotřebu

Lukáš Václavík
PlayStation 5SonyKonzole
Vybíráme nejlepší hry pro PC. Dlouhé zimní večery můžete trávit v rozsáhlých světech i řešením záhad

Vybíráme nejlepší hry pro PC. Dlouhé zimní večery můžete trávit v rozsáhlých světech i řešením záhad

Stejně jako loni se i letošní herní rok nesl ve znamení odkladů. To ale neznamená, že na PC nebylo co hrát. Našli jsme mnoho her, které stojí za pozornost.

Martin Nahodil
Nejlepší hry
Recenze herního notebooku Lenovo Legion 5. Hliníkový macek, co zvládne všechno

Recenze herního notebooku Lenovo Legion 5. Hliníkový macek, co zvládne všechno

Do redakce nám přistál herní notebook Legion 5 ze stáje Lenovo za velmi příjemnou cenu. Vyplatí se toto kombo na stůl pravého hráče?

Michal Maliarov
RecenzeHardware
Tohle není videohra, ale skutečný závod NASCAR. Řidič ohobloval mantinel a předjel pět soupeřů
Karel Javůrek
Závodní
Diablo 4 se přidává ke smršti úniků. Podívejte se na hodinové záběry přímo ze hry

Diablo 4 se přidává ke smršti úniků. Podívejte se na hodinové záběry přímo ze hry

Hodina záběrů bez vizuálního pozlátka a zkreslení trailerů.

Michal Maliarov
Diablo IVDiabloRPG
První Mafia bude zdarma. 2K oznamuje speciální akci spolu s potvrzením vývoje nového dílu

První Mafia bude zdarma. 2K oznamuje speciální akci spolu s potvrzením vývoje nového dílu

Oslavy výročí české Mafie jsou v plném proudu a nezapomněl na ně ani majitel značky.

Martin Nahodil
Hry zdarmaMafia 1
Xbox Series X zlevnil na minimum. Nejvýkonnější herní konzole stojí 12 141 Kč

Xbox Series X zlevnil na minimum. Nejvýkonnější herní konzole stojí 12 141 Kč

Zatím nejlepší slevy na nové Xboxy a jejich příslušenství…

Hlídač slev
Xbox Series S|XSlevové akce
Vybrali jsme nejlepší střílečky z pohledu první osoby. Od pekelného Dooma až po multiplayerový Counter-Strike

Vybrali jsme nejlepší střílečky z pohledu první osoby. Od pekelného Dooma až po multiplayerový Counter-Strike

V žánru FPS stříleček se skrývá rozmanitá škála her. Kromě čistých akcí tady máme i multiplayerovky nebo hry zaměřené na vyprávění příběhu.

Martin Nahodil
Nejlepší hry
Nejlepší sluchátka, myši, klávesnice… Vybíráme osvědčený herní hardware pod stromeček

Nejlepší sluchátka, myši, klávesnice… Vybíráme osvědčený herní hardware pod stromeček

Důležitým parametrem herních sluchátek je pohodlnost a bezdrátová konektivita. U myší vybírejte podle oblíbeného žánru i ergonomie. Klávesnice kupujte ty mechanické a koukejte na jazyk potisku.

Stanislav Janů
Hardware
Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Za kvalitní hry nemusíte utratit ani korunu. Máme pro vás tipy na nejzajímavější hry zdarma, které přitom snesou srovnání s draze placenými tituly a v mnohém je i překonávají. Hry žijí z drobných nákupů přímo ve hře, ale ani za ně utrácet nemusíte.

Michal MaliarovMartin Nahodil
TémaFree-to-play
Už víte, co budete hrát o Vánocích? 15 tipů na nejlepší pecky pro herní konzole

Už víte, co budete hrát o Vánocích? 15 tipů na nejlepší pecky pro herní konzole

Hranice mezi herními platformami se neustále ztenčuje. Vybírat jen z her, které stále zůstávají věrné jen své platformě, není nic jednoduchého. Proto v našem výběru nenajdete hry jen z konzolí, některé z nich si můžete zahrát třeba i na PC.

Martin Nahodil
Konzole
Legendární GTA vzniklo před 25 lety. Gangsterské šílenství se zrodilo díky chybě v kódu

Legendární GTA vzniklo před 25 lety. Gangsterské šílenství se zrodilo díky chybě v kódu

Slavná série Grand Theft Auto nastartovala žánr, kterému se dnes zjednodušeně říká gangsterky. Od svého zrodu jako chyba v kódu se dostala až na výsluní herního průmyslu.

Tomáš HolčíkDaniel Pánek
GTAAkce
Vybrali jsme nejlepší hry pro mobily, které si letos můžete zahrát. Většina je zdarma

Vybrali jsme nejlepší hry pro mobily, které si letos můžete zahrát. Většina je zdarma

Mobilní hry se v dnešní době vyrovnají mnoha počítačovým i konzolovým kouskům. Jakou si ale vybrat? Tady jsou naše tipy na nejlepší hry pro mobily.

Martin Nahodil
TémaMobily

Aktuality

15:22 | Do Praslavi se brzy podívame i na PlayStationu. Český survival Hobo: Tough Life vychází 23. února. Z technických důvodů se ale datum ještě může změnit. 
11:59 | Vesmírná akce Everspace 2 se po dvou letech v předběžném přístupu chystá na vydání plné verze. Na PC dorazí 6. dubna. Verze pro PlayStation 5 a Xbox Series S|X mají vyjít v průběhu léta. 
11:44 | Nacon chystá na 9. března v 19:00 našeho času prezentaci Connect. Uvidíme v akci Gluma, RoboCopa nebo hororové Ad Infinitum. 
7. února | Už zítra ve 23:00 nás čeká další Nintendo Direct. V něm se dozvíme více informací o novinkách, které zamíří na Switch v první polovině roku. Během 40minutové prezentace jistě dojde i na nová oznámení. 

Únorový Computer

Aktuální číslo časopisu Computer

Jak surfovat anonymně

Test přenosných projektorů

Kompletní srovnání DDR4 a DDR5

Jak vyčistit počítač od špíny a prachu