Captain America: The Winter Soldier – první z avengerů (mobilní recenze)

Komiksový svět Marvelu, ale i DC Comics zažívá v poslední době boom především na poli filmu. Důkazem toho je fakt, že Hollywood produkuje alespoň jeden snímek ze světa hrdinů za rok. Jak to ale vypadá, když komiksový hrdina zamíří na mobilní telefon? To se dozvíte v následující recenzi.

Řeč bude o hře s názvem Captain America: The Winter Soldier, kterou má na svědomí jedno z vůbec nejúspěšnějších vývojářských studií pro mobilní platformy, Gameloft, jenž hrou doprovodilo v dubnu uvedené pokračování filmového Kapitána Ameriky. Ten se v České republice promítal pod názvem Captain America: Návrat prvního Avengera a dočkal se docela slušných ohlasů. Titul je nyní navíc dostupný ke stažení zdarma, takže jsme se rozhodli jej osvěžit v paměti čtenářů.

Hned po spuštění Captain America: The Winter Soldier na vás dýchne správná marvelovská atmosféra, licencí hra přímo oplývá a zároveň ji správným způsobem dává na obdiv, a to se nám líbí. To platí i o samotném výtvarném stylu hry, který perfektně koresponduje s komiksovým původem Kapitána Ameriky. Velkým plusem je také příběh, který pochází z pera samotného autora Christose Cage a zarytým fanouškům nabídne další příběh z jejich oblíbeného univerza.

image.png image_6.png image_7.png

První avenger

Když se proklikáte úvodními nabídkami, jste vrženi do hry, kde zjistíte, že Captain America je v zásadě klasickou akční rubačkou z pohledu třetí osoby, resp. ptačí perspektivy. Vcítíte se do kůže samotného Kapitána Ameriky a cestou za poražením zla budete plnit nejrůznější úkoly a likvidovat nespočetné množství nepřátel. Stejně tak jako avengeři v komiksu, ale ani vy, jakožto hráč, nebudete na boje se zlem sám.

 

Captain America disponuje dvěma základními platidly, která získáváte v průběhu hraní za splněné mise

 

Ve hře totiž můžete využívat systému S.H.I.E.L.D., který umožňuje, aby po vašem boku bojovala klidně i větší skupinka dalších bojovníků světa Marvel. Stejně tak jako můžete vylepšovat oblek hlavního hrdiny (i kupovat různé obleky, na výběr je jich dost), budete moci upgradovat své spolubojovníky. Upgrade probíhá v klasických oblastech, kterými jsou útok, brnění a zbraně.

image_1.png image_3.png image_4.png

Vedle vylepšování samotných bojujících postav lze provádět výzkum a upgrade i na samotné základně S.H.I.E.L.D., což vede k zvetšení počtu bojovníků, kteří můžou stát po vašem boku. Captain America: The Winter Soldier disponuje dvěma základními platidly, která získáváte v průběhu hraní za splněné mise – jsou to klasické zlaťáky anebo avengerovské kredity. Liší se jen v uplatnění na dané předměty (zlaťáky slouží k upgradu, avengerovské kredity k nákupu speciálních předmětů), získáváte je ale stejným způsobem.

Do boje

Jak již bylo řečeno, boje ve hře naštěstí neabsolvujete na vlastní pěst, ale jakožto hráč se ujímáte role velitele. Vedle toho, že sami budete bojovat, a to jak nablízko (kopání, mlácení a různá komba a speciální údery), tak na dálku (házení štítu), budete ještě využívat speciálních schopností vašich spolubojovníků.

image_2.png image_6.png image_8.png

Ti sice jsou ovládáni umělou inteligencí, a proto se o sebe docela obstojně dokážou postarat, ubránit se a zároveň smysluplně útočit, ale jejich speciální schopnosti – jako je například palba extrémně silnými a účinnými náboji u těžce ozbrojeného komanda, nebo přesně mířené střely odstřelovačskou puškou či házení granátů – budou využívat jen na základě vašich rozkazů.

 

Sem tam zpestřují mise vedlejší úkoly jako neztratit žádného kolegu, dojít do cíle s určitým množstvím zdraví a tak dále

 

Díky tomu je třeba procházet jednotlivé mise smysluplně a ne se jen bezhlavě vrhat do útoku. S tím souvisí i již zmiňované upgradování postav – záleží jen na vás, jaký styl hry zvolíte: zda budete vylepšovat především vaší vlastní postavu a spolehnete se jen na své schopnosti, nebo budete důvěřovat kolegům.

image_10.png image_11.png image_9.png

Captain America: The Winter Soldier se skládá z jednotlivých úrovní, přičemž každá obsahuje několikero misí. V těch je vždy cíl velmi podobný – zlikvidovat nepřítele, posbírat speciální předměty a zmizet. Vzhledem k tomu, že hra je poměrně lineárně koncipovaná, často vám bude připadat, že jen chodíte a bezhlavě mačkáte tlačítka. Sem tam zpestřují mise vedlejší úkoly jako neztratit žádného kolegu, dojít do cíle s určitým množstvím zdraví a tak dále, přičemž jejich úspěšné splnění znamená větší odměnu, nic světoborného ale v oblasti hratelnosti nečekejte. Ve verzi, kterou si může každý stáhnout zdarma, na hráče čekají dvě úrovně, za cenu 3$ jich pak dostanete další balík.

Mikrotransakce na každém rohu

S penězi má Captain America: The Winter Soldier trošičku problém, protože i když se rozhodnete investovat do hry 3$, výdaje tím nekončí. S mikrotransakcemi se ve hře potkáte opravdu na každém rohu a vzhledem k tomu, že s postupem kampaní přituhuje, upgrade je nutný, ale za herní peníze neuskutečnitelný. Záleží jen na vás, zda chcete do hry investovat další peníze – nám se to zdá nefér a vnímáme to jako velký mínus hry – anebo se rozhodnete čekat hodiny, abyste se mohli zase o kousek posunout dál.

 

Captain America se hraje vertikálně a v zásadě nabízí dva základní ovládací schémata, která nefungují ideálně

 

Když už jsme u negativů, jedním z nich je i nutnost neustálého připojení k internetu a také ovládání. To, byť je docela slušné koncipované a na papíře možná fungovalo dobře, hře jako takové podle nás ne úplně vyhovuje. Captain America: The Winter Soldier se totiž hraje vertikálně a v zásadě nabízí dva základní ovládací schémata: prvním je dotýkání se míst a nepřátel, které slouží k přesunu a útoku, tím druhým způsobem je užívání virtuálního joysticku a herních tlačítek. Ani jedno ale nefunguje bez problémů, dotykem v herním světě totiž často nevidíte, co se pod prstem děje, při užívání virtuálního rozhraní zase dochází ke špatné odezvě a nepřesnému dotyku, protože na telefonu je kvůli vertikálnímu posazení málo místa na prsty.

screen568x568 (1).jpeg screen568x568 (2).jpeg screen568x568.jpeg

Když se dokážete přenést přes nepohodlné ovládání a jste ochotni buď hodně dlouho čekat, nebo sem tam připlatit nějakou tu korunu, Captain America dokáže docela solidně bavit. Je to především díky implementaci licence a krásnému technickému zpracování: těšit se můžete na komiksový styl, střižený Borderlands, speciální efekty jako z papírových komiksů vypadlé a pěkné barvy, modely a animace. Škoda, že hra se na iPhone 4 sekala, ale autoři uvádí optimalizaci pro iPhone 5, kde by hra měla běžet naprosto bez problémů. Na HTC One X+ jsme naštěstí problémy neměli.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Arkádová akce
Výrobce: Gameloft
Začátek prodeje: 23. dubna 2014
  • Komiksový feeling
  • Grafika
  • Licence
  • Mikrotransakce
  • Neohrabané ovládání
  • Nutnost připojení

Captain America: The Winter Soldier bude opravdovou zábavou jen pro vybrané fanoušky. Ten, kdo se nedokáže přenést přes nepřesné ovládání, a tím vyvolané záseky a nechtěná úmrtí, a stížené nebo placené hraní, ať se od hry drží na míle daleko. Ti, co jsou ochotni platit, mají před sebou slušně vypadající marvelovku, která místy ne tak úplně dobře poslouchá.

Hra byla testována na zařízení iPhone 4 a HTC One X+ a je ke stažení zcela zdarma na Google Play a AppStore.

Váš názor Další článek: Český trailer na nový fotbálek FIFA 15 předvádí grafické pozlátko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,