Carmageddon TDR2000

Běžně jezdíte se svým autem po chodníku a narážíte do nic netušících chodců? Váš místní policajt však nyní říká STOP!? Použijte koncentrovanou sílu Carmageddon TDR2000! Tak, pokud patříte k nepočetné skupině obyvatel naší planety, které reklama ještě dokáže oslovit, určitě jste již klikli na odkaz a sem ani nedočet…

Žánr: poněkud krvavá 3D simulace automobilů
Minimum: Win95-98, DirectX7, PII-266 nebo AMD K6-2-300, 32MB Ram, zvuková karta.
3D: DirectX7
Multiplayer: ano
Výrobce: Torus
Distributor:
SCi

Takže tu máme TDR2000, který je po technické stránce velmi dobře zpracovaný, avšak hratelnost trošinku pokulhává. Probereme si to tedy popořádku. Při plné instalaci vám TDR spolkne cca 400 MB, což je dnes již normální. Hned po startu se začnou promítat sice pěkné, ale podle mě už „okoukané“ animace, kterých je všude habaděj. Jakmile se prokoušete začátkem, nastavíte si ovládání a parametry hry podle svého, můžete se přímo vrhnout s autem do ulic. Na výběr je několik běžných způsobů her. Volná jízda, tournament, a nebo hra po síti (Internet, místní sítě, kabel, atd...). Hra po síti je prezentována klasickými deathmatchy v několika různých arénách.

Samozřejmě jsem ihned zkusil volnou jízdu. Hned první zklamání bylo, když jsem zjistil, že mám na výběr pouze jedno auto a jednu trať (takové městečko Hollowood :-), i když hra obsahuje 9 různých tratí. Ve volné jízdě se mi další tratě (spíše městečka) neodemkly, ani když jsem si z Internetu stáhl „sejvy“ se všemi přístupnými tratěmi v tournamentu, abych se mohl podívat, co tato hra vlastně nabízí dále. Nu což, pustil jsem se do toho, ale ve městečku nebyli žádní chodci, kteří by se dali přejíždět. Kouknul jsem se do vlastností městečka a počet chodců byl stažený na nulu. Zadal jsem tedy nejvyšší číslo a vydal se znovu na cestu. To už bylo jiný kafe... doslova kafe když jsem projel kavárnou plnou nic netušících lidiček. Kromě lidí se po městě pohybují i běžná auta, která se neúčastní závodu. Tato auta dodržuji veškerá pravidla silničního provozu, tedy zastavují na červenou a dávají přednost chodcům. I ti jsou obdařeni pokročilou inteligencí, a chovají se realisticky... i když se stane, že některému chodci asi leknutím zdřevění nohy, a pak stojí uprostřed silnice dokud jej nesejmete. Docela méně realistické, zato však efektní je, když nějakého chodce přejedete jen tak trochu a jemu upadne noha. Takto zraněný se za chvíli zvedne a skáče po jedné noze co nejdál od vás aby si zachránil život. Samozřejmě to má marné, protože auto jede rychleji. Chci tím říci, že tuto hru by asi neměli hrát děti do patnácti let :-). Je to doopravdy hodně drastické, realistické a morbidní, ale je to sranda.

Tournament, nebo kampaně, jak chcete, vyžadují na dohrání daleko více času. A zde je právě ten zádrhel. Herní systém je totiž postaven tak, že se nedostanete do další oblasti (městečka) dokud nedohrajete tu první. V každém městečku navíc jedete několik různých závodů, které jsou vyznačeny šipkami v ulicích a několik logicky zaměřených akcí (najdi bombu, dovez ji k těmto dveřím, odpal dveře, jeď dál, zabij žraloka v jezírku...to si nedělám srandu, ten žralok tam opravdu je).

Federální komise varuje: Tento vůz není určen pro jízdu ve městě ani na dálnici.Menší incident na dálnici.

Narušil jsem poklidnou idylku odpoledního kafíčka.Černý brejle, bílá hůl, frajer neuhnul.

Všechno je navíc podbarveno nepříjemnými časovými limity, takže některé závody a hlavně logické akce pojedete několikrát než je vůbec pochopíte. Po týdnu ježdění ve stejném městečku a se stejným autem (protože peníze na nové auto taky hned tak nebudete mít) vás TDR2000 značně omrzí – pokud ovšem vaším jediným cílem není srážení chodců.

Jak jsem již výše napsal, stáhl jsem si z internetu uložené pozice (třeba na http://burnout.btwracing.com/tdr_files.shtml, jmenují se UK BLOOD SAVE). Díky tomu jsem mohl vyzkoušet a hlavně vidět všechny další auta a městečka. Nevycházel jsem z údivu, když jsem viděl ty monstrózní vozy se kterými se můžete prohánět po ulicích. Jsou zde nákladní auta, všemožné futuristické monstra a dokonce i popelářský vůz amerického typu s vidlicemi ve předu (vhodné na srážení lidí). Jako kuriozity bych jmenoval normální tank, pár obrněných vozů, a hlavně obří náklaďák který se používá v lomech a je široký přes tři pruhy vozovky. Systém řízení zabijáckých aut je v celku jednoduchý. Máte k dispozici volant :-), plyn, brzdu, ruční brzdu a manuální nebo automatické řazení. Díky tomu můžete s autem dělat i profesionální kousky. Efektní je, když pomocí ruční brzdy přejdete do smyku a sejmete nějaké lidi bokem auta. V prvním městečku je dokonce kaskadérské hřiště s různými rampami a „looping“ kolem, kde se řidičské umění uplatní nejvíce. Všechna auta se chovají vcelku realisticky. Trochu jednodušší je však zvuk motorů. Ten je tvořen jedním zvukovým vzorkem, takže třeba náklaďák na volnoběh a v nízkých otáčkách zní věrohodně, avšak na plnou rychlost zní spíše jako trabant. Nechybí sbírání různých vylepšení pro auto za jízdy, jmenujme například forsáž, elektrické blesky pro zabíjení lidí na dálku, vypouštění olejových skvrn a jiné.

Amputace.Pomocí tanku srazíte kromě lidí i stromy.

Dobře je v TDR2000 zpracován replay – přehrání vaší jízdy. Můžete se plynule pohybovat tam i zpět. Při zpětném posunu sekvence jde slyšet pozpátku i zvuk. Samozřejmostí je mnoho typů záběrů, které můžete přepínat. Perličkou na konec této funkce je možnost uložit si svoji jízdu do AVI videosouboru. Renderování do AVI souboru neprobíhá v reálném čase, musíte si na něj chvíli počkat, avšak stále vidíte co se na obrazovce děje.. Výsledek je v docela slušné kvalitě (podle použitého kodeku – kompresoru videa, který si můžete sami vybrat). Bohužel video mi ale vyšlo beze zvuku.

Ještě bych se zmínil o hudbě. I když v nastavení byla položka „hlasitost hudby“ za celou dobu jsem neslyšel ani jeden tón, takže hudbu v číselném hodnocení nehodnotím. Místo hudby na pozadí pulzovaly záhadné zvuky navozující celkovou atmosféru této hry. Celkový dojem z Carmageddon TDR2000 je více než zajímavý. Kdybych neměl možnost stáhnout si z internetu uložené pozice, asi bych dlouho váhal jestli si tuto hru mám koupit. Pokud si však stáhnete pozice, máte postaráno o zábavu, která vám vydrží hodně dlouho. V tomto nechápu autory hry, proč vymysleli systém hry takto nešikovně. Vždyť ježdění delší dobu v jednom městě a s jedním autem (pokud nemáte cheat) než se probojujete do dalšího města ve kterém se situace zase opakuje, musí každého normálního člověka omrzet.

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 0/0
Hratelnost: 6/10
Hra je to prímovní… jak by řekl klasik, až na kost
Celkové hodnocení: 8/10
Diskuze (8) Další článek: Dáma II – freewarový seriál opětovně na výbornou

Témata článku: , , , ,