Carnivores: Ice Age – myslivec doby ledové

Carnivores - Ice Age, tak se jmenuje už třetí díl ze série Carnivores, tedy skvělé a svým přístupem, dá se říci, originální hry, jenž je pro mnohé synonymem jednoduchosti a zároveň výjimečně chytlavé hratelnosti. Pro druhé však možná jen nic neříkající titul, v lepším případě hra, o které něco málo někdy snad i slyšeli.
Carnivores - Ice Age, tak se jmenuje už třetí díl ze série Carnivores. Skvělé a svým přístupem, dá se říci, originální hry, jenž je pro mnohé synonymem jednoduchosti a zároveň výjimečné hratelnosti. Pro druhé však možná jen nic neříkající titul, v lepším případě hra, o které něco málo někdy slyšeli. Je sice pravda, že Carnivores si svůj věhlas vydobyl spíše v USA, nicméně tentokráte rozhodně míní zaujmout i ve zbytku světa.

Carnivores: Ice AgeCarnivores: Ice Age

Pro neznalé (této hry) přidávám, že Carnivores je žánrově podobný hrám typu Trespasser, či Deer Hunter, tedy jakémusi střílení živé zvěře. Existuje však jeden zásadní rozdíl, jenž Carnivores staví do role zcela výjimečné hry, stojící někde na pomezí mezi akčním, postmoderním pojetím lovu (Trespasser) a seriózní, mnohdy až nudnou hrou na čekanou (Deer Hunter). Myšlenka této hry je naprosto jednoduchá: Jste lovec a vaším úkolem je tedy lovit dinosaury v jejich přirozeném prostředí se vším, co to obnáší, bez žádných větších výmyslů a přikrášlení. Začínáte jako naprostý amatér s hlučnou brokovnicí, s níž máte šanci spíše na býložravé typy... postupně jak vám přibývají body a trofeje, dostáváte sniperskou pušku a s ní i pár větších a mnohdy i masožravých zvířátek (Stegosaurus, Triceratops, Allosaurus) až se nakonec propracujete k tomu zcela největšímu (Tyranosaurus Rex). Do té doby vás však čeká cesta plná sebezdokonalování a sebeovládání. Na jedné straně máte problém udržet prst na spoušti, aby jste nevystřelili vedle nebo náhodou nevyplašili jiné dinosaury, na straně druhé však máte hodně co dělat s tím, abyste počítač nevypnuli dříve než na něco vůbec narazíte. Může se totiž velice dobře stát, že nad Carnivores mnozí ohrnou nos jen proto, že je třeba být trpělivý a zase jen trpělivý. Naučíte-li se to, pak vás Carnivores už nepustí. Není to tedy láska na první pohled, ale spíše postupně budovaný vztah.

Carnivores: Ice AgeCarnivores: Ice Age

Ale abychom se dostali k tomu hlavnímu: Carnivores - Ice Age. Jak už sám název napovídá, tentokráte už to nebudou dinosauři, koho budete prohánět svými projektily, ale fauna z doby ledové, tedy z doby před 60000 lety. Od dinosaurů jsme se tak dostali k mamutům, šavlozubým tygrům, prvním medvědům, jelenům, divokým prasatům, vlkům, nosorožcům a dalším. Vzpomínkou na třetihorní období budiž jen údajně létající Archeopteryx... na věrohodnosti však v tomto případě zas tak nesejde (hlavně, že bude co střílet ve vzduchu). Princip hry zůstane zřejmě stejný (co taky měnit)... budete vysazeni do určité oblasti a zbude už jen na vás, jak rychle k sobě přilákáte zvíře a šikovnou trefou, buď mezi oči nebo do srdce, nebo úplně jinam, jej usmrtíte (ne každé zvíře v Carnivores má Achillovu patu tamtéž). Za každý úlovek se vám přičítávají body, které pak potřebujete k postupu do vyšší úrovně. Zároveň se vám také tvoří pěkná řádka trofejí, které si na své observatoři můžete kdykoliv prohlédnout a zjistit, který exemplář je největší, kterého jste dostali z největší vzdálenosti atd.

Carnivores: Ice AgeCarnivores: Ice Age

Tudíž vesměs totéž co v předcházejících dílech. Nový je tu jen arsenál zbraní (kuš, brokovnice, sniperská puška, nově pouze pistol a brokovnice s dvojitou hlavní) prostředí (čtvrtohory, doba ledová) a s tím spojený výskyt jiných druhů zvířat. Nadále zůstane možnost maskování, a to buď za pomocí oblečení nebo speciálního pachu. Pomoci si můžete také radarem (tak že budete přesně vědět, kde se vaše objekty pohybují) či dvojitou municí. Za každou takovou výpomoc se vám však ve výsledném součtu strhávají body. Na závěr jen dodám, že hardwarové nároky se od předcházejících dílů nijak zásadně nezměnily.. takže v „pohodě“ vám postačí P II (300MHz) s 4 MB grafickou kartou a 32 MB RAM, ale čím vyšší výkon, tím samozřejmě líp. Nezbývá tedy, než se těšit.

Diskuze (1) Další článek: Quarantine: tanec krve a motoru

Témata článku: , , , , , ,