Carrion: pixel artová demonstrace moci | Recenze

Chobotničky se vracejí v poněkud nezvyklé formě a s hodně zlými úmysly.

Co baví

  • Zábavná hratelnost
  • Demonstrace moci
  • Líbivý pixel art
  • Evoluční proměny

Co vadí

  • Chybějící mapa
  • Občas nespolehlivé ovládání
8/10
Hodnocení

Žánr hororových her nabral v poslední dekádě víceméně jednotný kurz. Stále častěji se tak setkáváme s velkou kritikou tzv. walking simulátorů, které čerpají inspiraci zejména z titulu P.T. Poněkud odlišným směrem se vydali vývojáři ze studia Phobia Games, kteří se svým titulem Carrion snaží světu ukázat, že hororová hra nemusí být plná nudných průchodů stereotypními koridory a laciných lekaček. Ba dokonce nemusí mít ani fotorealistickou grafiku a nemusí se na ní podílet stovky vývojářů. Carrion se zkrátka vydává naprosto jinou cestou a nabízí tak odlišný herní zážitek. V čem je titul jiný a proč je i přes svou zdánlivou lacinost tak výjimečný?

Jiný přístup, odlišný výsledek

Odpověď je jednoduchá. Tou hlavní ingrediencí je totiž vlastní přístup a totální odklon od zaběhnutých trendů. Carrion je ve svém jádru víceméně nenápadný titul, skrývá v sobě však tolik vydařených prvků, že může celkem s přehledem konkurovat mnohem větším hrám. V první řadě je třeba si ujasnit, že jde o relativně malý indie projekt, který ovšem již v době svého oznámení vzbudil u hráčské komunity velký zájem.

8-15-2020_10-06-11_PM-5rbrmi0u.png
Pixel artové ztvárnění dává hře retro nádech

O odlišném přístupu vývojářů svědčí již samotná skutečnost, že hlavní roli protentokrát neobstarává křehoučký pěšák ani ozbrojený svalovec, ale laboratorní chapadlovitý vetřelec. Po dlouhé době si tak můžeme vyzkoušet, jaké je to likvidovat nebohé protivníky lidské rasy. Ovládat totiž budeme podivný chapadlovitý organismus uniklý z tajného vojenského komplexu, což do hratelnosti vnáší nový impuls. Je třeba si přiznat, že toho survival pobíhání posledních let už bylo skutečně dost.

8-15-2020_10-06-11_PM-goltun4a.png8-15-2020_10-06-12_PM-2lqttduq.png8-15-2020_10-06-12_PM-njsujfvk.png
Titul je mimořádně brutální

Jádro hry je víceméně jednoduché. Se svým chapadlákem se pohybujete v tajných vojenských a laboratorních komplexech, likvidujete lidské výzkumníky, vědce, vojáky či nejrůznější vojenskou techniku a postupně získáváte nové a nové schopnosti. Roste jak vaše síla, tak celková odolnost proti nepřátelům. Nově získané schopnosti však do hry přinášejí potřebnou variabilitu a novou vrstvu hratelnosti.

Krev, slzy a puzzly

Carrion totiž není jen o bezhlavé likvidaci všeho živého, ale zejména o řešení prostorových hádanek. Ty nejsou naštěstí nikterak složité, jsou ale vázány právě na postupně získávané schopnosti, bez kterých se zkrátka neobejdete. Vyšší evoluční forma však v Carrion neznamená nutně snadnější průchod hrou. Puzzly jsou koncipované takovým způsobem, že budete nuceni čas od času na speciálních místech odložit část sebe sama a vrátit se tak evolučně o jeden krok zpět, abyste mohli využít konkrétní schopnost.

 

Celá hratelnost představuje kombinaci brutální zábavy s řadou hádanek

 

Celá hratelnost tak představuje kombinaci brutální zábavy s řadou hádanek. Přestože se jedná o skutečně nenáročnou a oddychovou záležitost, bez mozku se neobejdete a je třeba přiznat, že na některých místech se mnozí jistě zapotí. Jedinou výraznější vadou na kráse celého herního konceptu je absence herní mapy. 

8-15-2020_10-06-16_PM-r03gz5ep.png8-15-2020_10-06-17_PM-j0whlqf1.png8-15-2020_10-06-17_PM-qkd0vead.png
Připravte se na velké množství prostorových hádanek

Některé lokace jsou poměrně rozsáhlé a vzhledem ke skutečnosti, že se budete často proplétat nazpět jednotlivými úrovněmi ve snaze odemknout další dveře, orientace je někdy skutečně problém. Na druhou stranu prostředí je víceméně slušně variabilní a při troše pozornosti si lze najít své vlastní orientační body.

Jeden mozek, desítky chapadel

Tou nejzábavnější složkou hry je ovšem soubojový systém. Ten se pochopitelně uskutečňuje na blízko a je třeba uznat, že i v pixel artovém provedení disponuje nezvyklou mírou brutality. Během několika sekund tak lze celý vědecký tým v laboratoři rozmetat na hadry takovým způsobem, že je ani vlastní šéf nepozná. Následnou konzumací nebohých těl si vaše milá chobotnička může doplňovat zdravíčko. V pozdějších fázích hry přituhuje také obtížnost a zákeřnost jednotlivých nepřátel.

8-15-2020_10-06-14_PM-xyajjb12.png
Obtížnost není vysoká, někdy se ale minimálně orosíte

Slaboučcí security jsou nahrazeni ozbrojenými komandy s plamenomety či nebezpečnými roboty, kteří dokáží slušně zatopit. Carrion se tak postupně mění v opravdu intenzivní a nervy drásající zážitek, který umocňuje uspokojivé pocity z úspěchu. Hratelnost je skutečně svižná, zábavná a dynamická. Jen je třeba odpustit občasné problémy s ovládáním, které v úzkých koridorech někdy mohou nastat, a to zejména v poslední čtvrtině hry, kdy se z nevinné chobotničky stává chapadlové monstrum s několika konci.

 

Přestože za celou dobu neuslyšíte jediné slovo, závěr celé hry může mnohé silně znepokojovat

 

Netradiční přístup je potom korunován vydařenou pixel artovou grafikou, která podtrhuje výjimečnost celého titulu, a svou estetikou tak trochu evokuje návrat do herní minulosti. Husarský kousek se vývojářům podařil i v oblasti vyprávění příběhu. Přestože za celou dobu neuslyšíte jediné slovo, závěr celé hry může mnohé silně znepokojovat. Inu příběh se dá vyprávět i beze slov.

Pokud bychom přece jen chtěli něco málo vytknout, bude to již zmíněná absence mapy či občasné problémy s ovládáním. Pro některé hráče se navíc hratelnost může jevit silně stereotypní, každopádně vzhledem k jednohubkové herní době okolo 4 hodin bych nebyl příliš kritický. Evoluční obsah je dávkován s citem a pozvolna, o zábavu je tedy postaráno v průběhu celé hry.

Verdikt

Carrion je jedinečným indie titulem, který naznačil, že hororové hry se nemusejí nutně rovnat walking simulátorům. Tato chapadlovitá jednohubka zaujme jak netradičním konceptem hratelnosti, tak rovněž líbivou pixel artovou grafikou. Pokud hledáte nenáročnou, avšak výživnou hru na jeden až dva večery, jistě nebudete litovat. Majitelé Xbox Game Passu navíc mají titul dostupný ve své knihovně v rámci předplatného.

Nejnovější komentáře


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Hry zadarmo nebo se slevou: akce na Fallout a Stubbs the Zombie zdarma

Hry zadarmo nebo se slevou: akce na Fallout a Stub…

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

15.  10.  2021 |
Martin Nahodil
Hry zdarmaSlevové akce
Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutra…

Za kvalitní hry nemusíte utratit ani korunu. Máme pro vás tipy na nejzajímavější hry zdarma, které přitom snesou srovnání s draze placenými tituly a v mnohém je i překonávají. Hry žijí z drobných nákupů přímo ve hře, ale ani za ně utrácet nemusíte.

19.  10.  2021 | |85 N/A
Michal MaliarovMartin NahodilVojtěch Matušinský
TémaFree-to-play
V prosinci se dočkáme oznámení "velkého" remaku pro Playstation

V prosinci se dočkáme oznámení "velkého" remaku pr…

Šušká se o návratu velké herní značky, která opět ožije na nové generaci konzole od Sony.

11.  10.  2021 | |4 N/A
Michal Maliarov
PlayStationSpekulaceKonzole
Recenze hry FIFA 22. Fotbal nové generace

Recenze hry FIFA 22. Fotbal nové generace

Návrat na zelený pažit pro novou sezónu dorazil se spoustou novinek a udělal ze série FIFA zážitek blížící se fotbalu, jako nikdy dříve.

14.  10.  2021 | |10 N/A
Martin Havel
RecenzeSportovní
Recenze hry Hot Wheels Unleashed. Připravte se na vřískot plastových kol!

Recenze hry Hot Wheels Unleashed. Připravte se na …

Populární dětská hračka se snaží oslovit i dospělé publikum. Nová závodní hra nabízí divoké závody, které nic neodpouští a snadno se stanou návykovými.

10.  10.  2021 | |2 N/A
Vojtěch Matušinský
RecenzeZávodní
Vybrali jsme nejlepší metroidvanie posledních let. Dobrodružství s příchutí plošinovek

Vybrali jsme nejlepší metroidvanie posledních let.…

I když tento žánr vznikl na konci minulého století, tak je mezi hráči velmi oblíbený i v dnešní době. Sice už nemá takovou popularitu u velkých studií, ale menší vývojářské týmy dokazují, že metroidvanie mají stále co nabídnout.

16.  10.  2021 | |4 N/A
Martin Nahodil
MetroidvaniaTéma
Vylepšená trilogie GTA se představuje v prvních záběrech. Vyjde už v listopadu

Vylepšená trilogie GTA se představuje v prvních zá…

Rockstar s oficiálním odhalením vylepšené trilogie Grand Theft Auto nelhal. Opravdu na ni nebudeme muset čekat dlouho.

22.  10.  2021 | |15 N/A
Martin Nahodil
Datum vydáníGTA Vice CityGTA 3GTA San Andreas
Startovní trailer na Strážce Galaxie je plný výbušné akce a nostalgické hudby

Startovní trailer na Strážce Galaxie je plný výbuš…

Eidos a Square Enix vypouští startovní trailer k brzkému vydání herní adaptace komiksových Strážců Galaxie.

13.  10.  2021 | |1 N/A
Michal Maliarov
Marvel's Guardians of the GalaxyVideo