Časopisy a knihy: SCORE 129 – exkluzivní Half-Life 2!

Celkem 148 stran skrývajících mj. mega recenzi na Half-Life 2, reportáž z WCG v San Franciscu, necelých 20 recenzí na tituly jako Warhammer 40. 000: Dawn of War, či Tony Hawk Undeground 2 a konečně i dvě přiložené plné hry současně (Galactic Civilizations a Next Generation Tennis) – to vše naleznete v jednom z posledních letošních čísel.
Kapitoly článku

Po marných pokusech přesvědčit naší redakci, aby mi rovněž z důvodů získávání exkluzivních materiálů proplatila cestu do USA, jsem se musel spokojit pouze se SCORE 129, které samo sebe už na obálce označuje jako „nejnabušenější číslo všech dob“. Přejdeme–li však s taktem přirozené novinářské tendence k přehánění a výrobě stáda velbloudů z hladového komářího roje, zbývá nám skutečně jeden z nejkvalitnějších obsahů za několik posledních vydání.

Opět se jedná o 148 stránek rozsahu, z toho 52 jich zabírají recenze. Zmínit také musím nabídku velmi zajímavého bonusu pro předplatitele - zkrátka svátky už evidentně budou brzy tady a je nejvyšší čas začít pomalu s dárečky. Kdo se chce dozvědět více detailů, nechť si nalistuje Start, ze kterého ostatně většinu právě zmíněných informací čerpám. Vy ostatní můžete klidně pokračovat přímo k Novinkám.

Hodně krvavá bude bezpochyby hra Bloodline a nadějně vypadá i Pariah. Dále bych uvedl Rogue Trooper, WWII: Tank Comander, Project Snowblind, Return to Mysterious Island, Road to Fame, či Stanger. Byznys vám více přiblíží problematiku reklamy ve hrách (potažmo přímo reklamních her jako takových) a na přetřes se dostal i MageKnight Dungeons. Nákup měsíce upozorní na výhodnou nabídku Civilization III Deluxe Edition a v Úletu měsíce se můžete dozvědět, že v zahraničí už je možné si zahrát i mechanický Pong.

Hot Shots, preview a téma

Jako první zde nalezneme obrázkovou galerii vytípanou z trojice Battlefield 2, Cold War a Dungeon Siege II. Zvláště Battlefield mě poměrně zaujal a pokud takhle bude vypadat i ve skutečnosti, máme se nejspíš na co těšit. Preview startuje u třetího pokračování známého Falloutu a mnohé vám také jistě řeknou i názvy jako Prince of Persia: Warrior Within, Football Manager 2005, Empire Earth 2 a ANNO 3. Pokud bych ale kvůli nějaké hře z tohoto čísla i vraždil, jen abych jí mohl dostat do rukou už teď, pak by to bezpochyby bylo pro Lord of the Rings: Battle for Middle-Earth, díky kterému už jsme se zároveň dostali k zoomu.  I druhým článkem zavítáme do světa fantasy, neboť se jedná o World of Warcraft. Téma však ve SCORE 129 pro tentokrát nehledejte – zkrátka dobře se ani navzdory bonusovým stranám již nevešlo.

Autorův tip: LotR: Battle for Middle Earth

Recenze

Jak je již myslím dávno jasné, počáteční stránky nemůže zabírat nic menšího ani většího, než obsáhlá recenze Half-Life 2. Na celkem osmi stránkách se vás tak autor pokusí přesvědčit, proč se podle něj jedná o jednu z nejlepších her vůbec (mimochodem, mě se zrovna dvakrát nelíbí, ale nejspíš budu výjimka) a proč si odnesla hodnocení hned 97%.

Všem příznivcům deskové figurkové hry Warhammer 40.000 nemůže neudělat radost výborná RTS Dawn of War (87%), zatímco pro fotbalisty je připraven nářez v podobě Pro Evolution Soccer 4 (91%). Následuje Rome: Total War (88%), kterému titul jednoznačně nejlepší strategie roku může sebrat snad už právě jen výše uvedený Battle for Middle Earth. Na rychlá prkna s kolečky se vrátíme v druhém pokračování Tony Hawk´s Undeground 2 (82%), zatímco Armies of Exigo (87%) je další z vynikajících klonů Warcrafta 3. Total Club Manager 2005 (78%) představuje nový přírůstek do rodiny fotbalových managerů, stejně jako Colin McRae Rally 2005 (80%) novinku na poli automobilových závodů.  Co se multiplayeru týče, značně mě  zaujal Star Wars: Battlefront (72%), určený primárně právě pro hru více hrářů po síti.

Nepřehlédnutelný je bezpochyby  Evil Genius (75%) u kterého jsem ze screenshotů nejprve ani nebyl sto poznat, o jaký žánr se vlastně primárně jedná. O tom, že americký fotbal je jen pro drsné nátury, vás přesvědčí Madden NFL 2005 (86%), zatímco Knights of Honor (78%) vás vezmou na návštěvu do dávno minulé doby hradů i statečných rytířů. Z domácích luhů a hájů pochází Shade: Hněv andělů (66%), který střídá hrůza a strach čišící z každé obrazovky Silent Hillu 4 (78%).

Následují tituly Kohan II: Kings of War (76%), Xpand Rally (79%), Yetisports Deluxe (46%, Dark Fall: Lights Out (69%), Athens 2004 (71%) a pak už se konečně dostáváme k modu. Zde najdete Lawdogs (80%) aneb Divoký Západ pro Unreal Tournament 2004 a datadisk k Hidden And Dangerous II, Sabre Squadron (80%). Tradiční trojice freeware her obnáší Plane Arcade (94%), Operation Desert Fox  (80%) a Gutertrennung XS (82%).

Autorův tip: Half-Life 2 – je ta hra vážně tak dobrá, nebo se ani níže hodnotit nesmělo?

Online a seriál

Ještě jsem si ani pořádně neodpočinul od masivních bitev v Rome: Total War a už se blíží totéž v bleděmodrém i na poli online her. Legion Arena je rovněž situována do období římské říše a jak již název naznačuje, zaměřuje se prioritně na válčení ve velkém. Dark Eden je zase izometrické upírské MMORPG zdarma a ve stádiu betaverze se momentálně nachází i jiný z klonů slavného Diabla – Cronous.

Progaming je věnován jedinému obsáhlému tématu, totiž reportáži z WCG 2004, doplněnou o výsledky všech důležitých turnajů a přehled našich reprezentantů. Konečně nám v této části časopisu k přečtení zbývá Úspěšný herní web za 10 měsíců X.

Techbox a srovnávací test

Začínáme u duelu „grafických karet pro normální lidi“ – dvojici nVidia GeForce FX 6800 a Ati Radeon X700. Mé oblíbené okno Serepetička ze světa tentokrát skrývá skvělou vychytávku Room Defender, která mi přijde obzvláště vhodná pro chvíle trávené hraním vašeho oblíbeného titulu, kdy si nepřejete být nikým a ničím rušeni. Pomalu, ale jistě se blíží též nový hybrid obrazovek SED a OCZ Booster se jistě zalíbí všem nadšencům do tuningu. Alienware Area -51 ALX je skutečná lahůdka mezi počítačovými sestavim v ceně 5 500 USD, kterou bych si na stůl postavil třeba už zítra (nechce mi to někdo zaplatit místo té cesty do San Francisca???).

Testy rozpitvávají grafickou kartu ASUS AX800 PRO/TVD (85%), mechaniku Liteon DVD +/- RW 16X4X16X (86%), LCD monitor ADI Microscan A705 (77%), MP3 přehrávač AUDIO m3L (91%) a stolní přehrávač DVD, H And B DX-3220 (88%). Software pak hodnotí Operu 7.54 (83%), Qcheck (80%)  a ZoneAlarm (85%). Srovnávací test porovnal CPU procesory od AMD – poměrně suverénně zvítězil AMD Athlon64 2800+ (87%) před AMD Athlon64 3200+ (82%). Lepší hraní se následně zaměřilo na Rainbow Six 3: Raven Shield a Athena Sword. Do úplného výčtu mi chybí zajímavé Jak na… DVD a zálohování filmů, aneb zálohovat neznamená krást.

Autorův tip: Room Defender – zajistí klid v každém herním doupěti.

Zábava, návody, čtenář vrací úder

Co se redaktorce Věře Šmejkalové nelíbilo na filmu Hellboy (60%) se dozvíte hned z její úvodní recenze. Knížku a komiks reprezentuje Kedriegern – čaroděj na roztrhání od Johna Morressyho a hned ve dojnásobné porci brutální Lobo. Návody nepatří kromě Koutku zoufalců a přehledu cheatů ničemu menšímu, než samotným The Sims 2. Čtenář vrací úder pro změnu u Doom 3, Singles a Far Cry, zatímco manuál má na starost obě přiložené plné hry současně – Galactic Civilizations a Next Generation Tennis. Přehledem obsahu DVD se tak již s vámi do příštího čísla rozloučím.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,