Časopisy: GameStar 58 – plus deus ex machina: Petr Vochozka

Máme tu první číslo GameStaru v novém roce. Obálka vás obrázkem i olbřímím nadpisem navnadí na téma, věnované (nejen) důvodům neustálého odkládání Half-Life 2. Poněkud tak zanikají anonce na výtečné recenzované tituly, např. SW: KOTOR, Deus Ex 2, Princ of Persia 4 či Spellforce. Nechybí ani upoutávka na rozhovor s Petrem Vochozkou, který redakce GameStaru připravila ve spolupráci s Doupětem.

První věcí, jež vás na lednovém GameStaru bezesporu zaujme, je konečně definitivní a konkrétní ohlášení změny designu, na níž se můžeme těšit už příště! Nechme se tedy překvapit, podle slov redakce by se mělo jednat o svěží změnu, činící z GS moderní a velmi atraktivní časopis. Popřejme tedy hodně štěstí a těšme se – už jen měsíc.

Následující Těšíme se tentokráte patří „lambdě v kroužku“. Po tisíci a jednom screenshotu plus minimálně stejně tolika tiskových zprávách, novinkách, preview a čert ví čeho všeho ještě se však autoři věnují spíše rozebírání nejrůznějších skandálů, které tato hra vyvolala - stejně jako důvodů, proč asi byl první díl tak úspěšný, proč stále zaujímá pevné místo mezi herní komunitou apod. Nakonec se dozvíme i několik možných důvodů ustavičného odkládání. Článek je poměrně zajímavý, i přese všechno, co jste mohli o HL2 už číst. Za nejzajímavější pokládám odstaveček o Steamu, tedy distribučním systému Valve, díky kterému by mohlo odzvonit pirátům. Nakolik je tato domněnka správná, můžete posoudit sami.

Poněkud prázdné novinky

Na této rubrice začíná být pomalu znát povánoční útlum počítačového trhu. Herní novinky nepřinášejí nic převratného, nejvíce mne asi zaujala akčně adventurní RPG FPS Gunfighter, odehrávající se na divokém západě a mající za vzor GTA. Kupodivu tento mix zatím vyznívá pozitivně, takže jen dodám předpokládané datum vydání – Q1 2004. Pokud byste náhodou měli náladu na poněkud humorněji laděný klon starého Dungeon Keepera, navíc ze zlodějského prostředí současnosti, mohl by vás zajímat projekt Evil Genius. Princip hry je v podstatě stejný jako u jeho hlavní inspirace, novinkou bude pořádání zlodějských akcí vně základny, aby vám nedošel kapitál.

Rubrika Insider se nese v příjemném, odlehčeném duchu. Počíst si můžete o americkém pokusu přejmenovat označení pevných disků v závislosti na připojení z master/slave na primarní/serkundární, protože označení slave je nedůstojné… Dále se zde píše o tom, že krást herní koncept se občas nevyplácí, jelikož tento může již být patentovaný. Hra The Simpsons Road Rage se tak nepříjemně dostala do konfliktu s Crazy Taxi od Segy. Nakonec se dozvíte, že GTA: Vice City je rasistické, protože v jedné misi máte za úkol zabít všechny Haiťany. Samozřejmě je znění úkolů vytržené z kontextu a obvinění bezpředmětné, ale tak už to holt chodí.

Pokud vám Insider vyvolal milý úsměv na rtech, tak vás jistě smích velmi rychle přejde po přečtení krátké zprávy o konci Black Isle Studios, firmy mající na svědomí takové skvosty jako Baldur’s Gate či Fallout. Za své tak vzal i neoznámený, avšak velmi diskutovaný projekt Fallout 3. Nicméně zpráva do uzávěrky nebyla ověřena z oficiálních zdrojů, takže můžeme stále doufat.

Náš tip: Vzhledem k nepřílišné atraktivitě herních novinek se favoritem stává stránečka s rubrikou Insider, která informuje i pobaví v jednom. (A to se vyplatí:-))

Téma: Hry pro dospělé

Ještě než se budete moci s čistým svědomím vrhnout do spárů preview, čeká na vás článek s výše zmíněným názvem. Pavel Mondschein se na čtyřech stranách zamýšlí nad problematikou ratingů her (tedy rozhodnutím, od kolika let je možné hru hrát) a zejména uvažuje nad tím, co je vlastně hra pro dospělé. Chválím, že bere v úvahu i rozdílné zaměření rozdílných žánrů na rozdílné věkové skupiny. V samostatných tabulkách se pak dočteme o zajímavostech pojímání herních hrdinů a o přijatelnosti či smyslu přítomnosti erotiky, popř. sexu ve hrách.

Článek je poměrně zajímavý a dokazuje, že dialog o škodlivém vlivu her je stále na místě. Problém starý jako počítačová kultura sama ještě rozhodně není vyřešen a nesmyslné útoky proti hrám vyžadují náležitou reakci i vysvětlení. V době, kdy hry tak významně zasahují do nejrůznějších komerčních oblastí, jako je např. film, hudba, literatura, čokoládové bonbony…, není možné se uzavírat světu, ale neustále si hájit svoji pozici rozumnou argumentací. I proto je tento článek na místě.

Jinak nemůžu nezmínit poutavé grafické zpracování, které k tématu dokonale sedne a tyto dvě dvojstránky jsou z tohoto pohledu nejlepší z celého čísla.

Na preview vezměte lupu

Ano, je po Vánocích a jestliže jsem řekl, že na novinkách je to lehce znát, pak preview novoroční sucho potvrzují. Ne že by kvalita naťuknutých titulů nějak urazila – to rozhodně ne! Problémem je datum vydání, které u všech titulů spadá na konec prvního kvartálu roku 2004, což příliš nepotěší. Zvlášť když moc dobře víme, jak to s daty vydání bývá…

Zajímavé je, že ze čtyř her v této rubrice jsou dvě RPG, jedna taktická strategie a akční simulátor vrtulníku, tedy ani jedna FPS. Že by éra akčních 3Déček končila? Samozřejmě že ne, ale jev je to vcelku zajímavý. Těšit se tedy můžeme na postapokalyptické RPG The Fall: Last Days of Gaia, či kyberpunkový kousek stejného žánru Restricted Area. Taktickou strategií je Planet Prison, podobný Falloutu jako prvně zmiňovaný počin, tedy hodně. Nu a akční simulátor vrtulníku je Fair Strike, o kterém jste si na Doupěti mohli přečíst už před mnoha pátky a vězte, že nic nového se nedozvíte.

Náš tip: Rozhodně nejzajímavěji vypadá RPG Restricted Area, které kromě poutavého prostředí má údajně nabízet více než 160 hodin hraní, což je už velmi slušné množství, konkurující nejepičtějším hrám tohoto žánru.

Guru české herní scény – Petr Vochozka

Ve spolupráci s Doupětem vznikl třístránkový rozhovor, v němž se při kladení otázek střídal šéfredaktor náš a GameStaru s Pavlem Mondscheinem. Kromě toho, co práce pana Vochozky obnáší, se dozvíte mnoho zajímavých věcí, týkajících se plánů na rok 2004, žánrovému zaměření Illusion Softworks, spolupráce s Take 2, úspěchů Hidden & Dangerous 2…

Na řadu se dostanou i otázky subjektivní, např. k pozici konzolí vůči PC, názorů na konkurenční české hry (Operace Flashpoint, Korea), hrách s filmovou či knižní licencí, anime (schválně, kdo myslíte, že se pana Vochozky na anime ptal) - a mnohých dalších věcech.

Náš tip: Doporučujeme.

BAF! aneb recenze

Opět nás u obsahu recenzí vylekají fotky redakce:-), ale i proti tomuhle jsme na Doupěti nalezli svoji zbraň – vypustili jsme mezi hráče Doupě DVD, na němž najdete naši redakci v pohybu. A tomu se jen tak něco nevyrovná…

Recenze se tentokrát nesou v duchu opravdu kvalitních titulů. Namátkou vyberu například akční Deus Ex: Invisible War (85%), rozsáhlé RPG s na můj vkus trošku lineárnějším prostředím Star Wars: Knights of the Old Republic (94%), originální mix strategie a RPG v zajímavém poměru 1:1 Spellforce (84%), návrat legendy Prince of Persia: The Sands of time (80%) nebo příběhovou komiksovou FPS XIII (80%).

Dále se můžeme těšit na strategický pohled do světa největší onlinové gamesky, jenž obstarají Lords of Everquest (75%), dětské ale pekelně zábavné létání na košťatech v Harry Potter: Quidditch World Cup (72%), asi miliontý datadisk na The Sims, tentokráte s přízviskem Makin’ Magic (79%), další herní LOTR: War of the Ring (72%), druhý datadisk na báječné Neverwinter Nights s titulem Hordes of the Underdark (79% - za co tak málo, pane Sládek?), roztomilý The Hobbit (72%) či bohužel spíše průměrná česká Legenda (52%).

Celkově jen u pěti her kleslo hodnocení pod 70%, což jasně svědčí o kvalitním zaplnění předvánočního trhu. Recenze jsou přesně takové, jaké je z GS známe – popisné, s občasnými - ačkoli čím dál častějšími) - pokusy o vtípky, které se přeci jenom daří více. Na druhé straně si myslím, že by se recenzenti neměli nechat stále svádět novinovým vzezřením svého časopisu a čas od času si dovolit trochu netradiční recenzi a zavzpomínat tak na časy začátků herních časopisů, kde se u článků stihli čtenáři nejen informovat, ale i královsky bavit.

Náš tip: Na datadisk k NWN bylo již upozorněno v nadšené recenzi na Doupěti, takže favoritem čísla se stává originální a vizuálně velmi povedená síla kouzla – Spellforce.

Náš tip #2: Popisek k jednomu obrázku ze hry Spellforce: „A tatí, jak vznikají kostlivci? Taky stačí, když se mají dva rádi?“Jestli máte aspoň trochu fantazie, tak si tenhle popisek nečtěte na veřejnosti nebo nedej bože ve škole…:-)

46 pages left

Po tradičních minirecenzích budgetových titulů, freeware her a modů ještě můžete prolétnou žebříčky a pak se již vrhnout na oblíbenou rubriku On-Line spolu s oddílem věnovaném e-sportu. Tam vás jistě zaujme anketa s několika osobnostmi české herní scény na téma „Nadešel čas profesionalizace?“ Dále se prolistujete ve vcelku tradičních Dopisech, které vás znovu přesvědčí o výrazné popularitě GS na Slovensku (že by nízká cena časopisu?).

V Hardwaru se můžete dočíst o výborné bezdrátové klávesnici a myši od Logitechu, které svou rychlostí uspokojí i vysoké nároky hráčů, v nabídce jsou také vynikající THX reproduktory od téže firmy. Nevýhodou obou komponent je snad jen jejich poněkud vyšší cena (klávesnice & myš – 5800Kč, reproduktory – 5500Kč). Mezi další HeWer patří  hliníková skříň Fortrex, motherboard od MSI pro Athlon 64, grafická karta MSI FX 5900 SP a DVD vypalovačka LG, jejíž výhodou je podpora všech formátů.

V ČKD se opět proberou HW problémy čtenářů, Technews vás zase okouzlí 57palcovým LCD displejem či velmi zajímavým mobilním telefonem Motorola V500, který bezpochyby zaujme svým displejem s rozlišením 176*220 bodů a 65 536 barvami. Návody překvapivě obsahují návod, tentokráte na redakční hit čísla SW: KOTOR. Nu a pak již obsah CD/DVD, vyhlášení výherců soutěží z čísla 56 (nemusíte to číst – stejně jsem nic nevyhrál…) a honem rychle sváča s jedničkami a nulami na CD či DVD.

Náš tip: Na straně 135 vpravo dole je pěkný obrázek…

DVD a Industry Giant 2 v češtině

Opět se na příloze ke GS setkáváme s plnou hrou a nejedná se v žádném případě o žádné béčko. Zahrajeme si parádní ekonomickou strategii Industry Giant 2 - navíc v mateřštině. Co chtít víc?

Opět potěší DVD videa, tentokráte z her Prince of Persia: The Sands of Time a Spellforce. Sice se nejedná o takové trháky, jako UT2004 v minulém čísle, ale i tak potěší možnost doplnit si informace z recenze o pohyblivé obrázky s mluveným komentářem. Z demoverzí stojí za zmínku namátkou Max Payne 2, Deus Ex: Invisible war, či Lords of Everquest. Samozřejmostí je pak nášup nejrůznějších prográmků, screenshotů, patchů, češtin modů a vůbec všeho, na co jsme zvyklí.

Náš tip: AirBuccaneers mod pro UT2003. Zakusit souboje ve vzducholodích, navíc zbraněmi sedmnáctého století - to stojí za to.

Hodnocení Doupěte

Obálka: 6/10
Obsah časopisu a čtivost: 6/10
Obsah přílohy: 7/10

Redaktoři se sice potýkali z lehkým chaosem při změně roku (občas se dozvíte, že něco vyjde začátkem příštího roku, i když se tím myslí rok 2004), ale přesto k nám GameStar dorazil s tradičním obsahem, okořeněným plnou hrou. Těšíme se na nový design, pánové, a přejeme hodně štěstí!

Celkové hodnocení: 6/10

Podrobný obsah GameStaru č. 58

Těšíme se:

Half-Life 2

Novinky:

Xpand Rally
Gunfighter
DEactivation
Silent Storm: Sentinels
Trainz Railroad Simulator 2004
Evil Genius
World War II: Pacific Heroes
Mafioso a další krátké zprávy...

Insider:

Otrokům už odzvonilo!
Nezákonní Simpsoni
Vice City je rasistické

Téma:

Hry pro dospělé

Preview:

The Fall: Last Days of Gaia
Planet Prison
Fair Strike
Restricted Area

Rozhovor:

Rozhovor s Petrem Vochozkou z Illusion Softworks

Recenze:

Deus Ex: Invisible War
Star Wars: Knights of the Old Republic
Spellforce: The Order of Dawn
The Simpsons: Hit & Run
Pro Evolution Soccer 3
Prince of Persia: The Sands of Time
XIII
Journey to the Center of the Earth
Total Club Manager 2004
Beyond Good & Evil
Secret Weapons Over Normandy
Lords of EverQuest
Harry Potter: Quidditch World Cup
The Sims: Makin` Magic
Haegemonia: The Solon Heritage
Armed and Dangerous
Kelly Slater`s Pro Surfer
Dungeon Siege: Legends of Aranna
Lord of the Rings: War of the Ring
Neverwinter Nights: Hordes of the Underdark
Contract J.A.C.K.
Civilization III: Conquests
Hledá se Nemo
The Hobbit
Apocalyptica
Legenda: Poselství trůnu 2
Terminator 3: War of the Machines

Budget:

RC Cars
Tony Hawk`s Pro Skater 3
Divine Divinity
Warrior Kings

Hry pro každého:

Becher Rescue
Sub Hunter 5
Becher Race 2003
Billiard Challenge

Mody:

AirBuccaneers
Quake III: Outpost

Kutilský koutek

On-line:

Fung Wan Online
on-liNEws
E-sports: Nadešel čas profesionalizace?; Krátké zprávy

Hardware:

GeForce FX 5700 Ultra
Fox Athlon 64
7 in 1 USB 2.0 čtečky
Logitech Cordless Desktop MX for Bluetooth
Logitech Z-2200 THX
Fortrex AL-750
MSI K8T neo-FISR2
MSI FX 5900 SP-VTD128
LG GSA-4040

Software pro každou příležitost:

Download Accelerator Plus 7
PCMark 2004
WinOrganizer
Mašinky v datech

Technews:

Desátý lumík
Motorola V500
Deska na zeď
Pro sportovce
MyRoom PC

Tipy, triky, návody:

Star Wars: Knights of the Old Republic

Podrobný obsah přiložených CD a DVD

Plná hra:

Industry Giant II

Hratelná dema:

Battle Mages <DVD>
Beyond Good & Evil <DVD>
Deus Ex: Invisible War <CD1, DVD>
Dungeon Siege: Legends of Aranna <DVD>
Ford Racing 2 <DVD>
Chicken Shoot X-mas 2003 <CD1, DVD>
Journey to the Center of the Earth <DVD>
Lords of EverQuest <DVD>
Max Payne 2: The Fall of Max Payne <CD1, DVD>
Posel smrti <DVD>
Secret Weapons over Normandy <DVD>
Trackmania <DVD>
Wars & Warriors: Joan of Arc <DVD>

DVDStar:

Akce:

UT 2003: Deathball v1.9 <DVD>
UT 2003: AirBuccaneers v2.1 <DVD>
Medal of Honor: Team Assault v1.1 <DVD>
Medal of Honor: City Nights <DVD>
Quake III: Outpost <DVD>
Jedi Academy: Pre Sabres Mod <DVD>
Jedi Academy mapy a modely <DVD>
Max Payne 2: Matrix <DVD>
Call of Duty: Death Head Mod <DVD>
Call of Duty: PoolMaster’s Realism Mod <DVD>
Counter-Strike POD Bot 2.5 <DVD>
Counter-Strike Wbot Alpha 4 <DVD>
Counter-Strike RealBot 1.0 <DVD>
Multi Bot launcher <DVD>

RPG:

Dungeon Siege Elemental Mod <DVD>

Strategie:

First Person Aftermath <DVD>
Aftermath – Rebalance mod v4.1b <DVD>

Editační nástroje:

Call of Duty Map & Mod Tools <DVD>
Jedi Academy MP source a SDK <DVD>

Ostatní:

Scorpion’s WinCheater 2 <DVD>
Radioactive Cheater 5.0 <CD1, DVD>
Obal CD/DVD <CD1, DVD>
Industry Giant II český manuál <CD1, DVD>
Od čtenářů <CD1, DVD>
Databáze <CD1, DVD>
Videa:
Far Cry <DVD>
Knights of the Temple <DVD>
Secret Weapons over Normandy <DVD>
Sacred <DVD>
Aktuální sportovní hry <DVD>
DVD Video:
Prince of Persia: The Sands of Time
Spellforce
Češtiny:
Call of Duty <CD1, DVD>
Tomb Raider: The Angel of Darkness <CD1, DVD>
Contract J.A.C.K. <CD1, DVD>
Blitzkrieg <CD1, DVD>
American Conquest: Fight Back <CD1, DVD>
Max Payne 2: The Fall of Max Payne <CD1, DVD>
Ford Racing 2 <CD1, DVD>
C&C: Red Alert 2 + Yuri’s Revenge <DVD>
Grand Theft Auto III <CD1, DVD>
Grand Theft Auto: Vice City <CD1, DVD>
Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight <CD1, DVD>
Zax: The Alien Hunter <CD1, DVD>
Tron 2.0 <CD1, DVD>
Hry pro každého:
Becher Race 1.2 <CD1, DVD>
Jízda smrti <DVD>
Local Ride <DVD>
Local Air Ride <DVD>
Sub Hunter 4: Project Becher <DVD>
Nupagadi 3D! <DVD>
Alien Agency <DVD>
Gringo <DVD>
Brm Brm <DVD>
Becher Rescue <CD1, DVD>
Patche:
Commandos 3 (v1.42) <DVD>
SW Jedi Knight: Jedi Academy (v1.01) <DVD>
The Lord of the Rings: War of the Ring (v1.01) <CD1, DVD>
Max Payne 2 (v1.01) <CD1, DVD>
Robin Hood: Defender of the Crown (v1.02) <DVD>
Settlers IV (v1.516) <DVD>
Vietcong (v1.41) <DVD>
Etherlords II (v1.02 cz) <CD1, DVD>
Programy:
3D Flash Animator 4.0 <DVD>
CloneCD 4.2.0.2 <CD1, DVD>
DVD-RIPP 5.92 E <DVD>
Genie Outlook Backup 6.0 <CD1, DVD>
GetRight 5.0.2 <CD1, DVD>
MusicMatch Jukebox 7.5 <DVD>
Kerio Personal Firewall 4.0.8 <CD1, DVD>
ZoneAlarm 4.5.530 <DVD>
PowerDVD 5.0 <DVD>
WinDVD 5 <DVD>
Windows Desktop:
Deus Ex: Invisible War <DVD>
Star Wars: Knights of the Old Republic <DVD>
Multimédia:
Hudba z Tron 2.0 <DVD>
Hudba ze Star Wars: Knights of the Old Republic <DVD>
DJ Jíra – Take This Out <DVD>
Screenshoty:
Deus Ex: Invisible War <DVD>
Star Wars: Knights of the Old Republic <DVD>
Spellforce <DVD>
The Simspons: Hit & Run <DVD>
Pro Evolution Soccer 3 <DVD>

Trainery:

Pro Evolution Soccer 3 <CD1, DVD>
Prince of Persia: Sands of Time <CD1, DVD>
Star Wars: Knights of the Old Republic <CD1, DVD>
LotR: War of the Ring <CD1, DVD>
Utility:
nVidia Detonators XP 45.23 <DVD>
nVidia ForceWare 52.16 <DVD>
Catalyst Radeon 3.9 (v7.95) <DVD>
Via 4in1 (v4.51) <DVD>
Ovladač myší od firmy Logitech <DVD>
DivX 5.05 <DVD>
DirectX 9b <DVD>

Diskmag Realtime 98

Diskuze (1) Další článek: Nástupce konzole Xbox vyjde v roce 2006

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,