Časopisy Nově: Level 108: Poslední číslo!

Tak to přeci jen zvládli. Level dodržel slovo a v letošním roce na pulty dodal i třinácté a letos už konečně poslední číslo oblíbeného herního magazínu. Proto jsme se jako vždy podívali, co se za roztomilou DOOMovní příšerkou z obalu skrývá zajímavého. Výsledky našeho pátrání naleznete v dnešní podrobné recenzi.
Kapitoly článku

Vánoce, Vánoce

Třináctka je číslo obecně přijímané jako nešťastné. Pro redakci Levelu se však jedná určitě o numero pozitivní, neboť se jim právě tolikátým letošním číslem časopisu podařilo splnit jejich závazek daný čtenářům na začátku roku.

Důvody třinácti čísel jsou krom samozřejmě ekonomických ukazatelů (jedno číslo navíc = vyšší tržby) také objektivní nárůst titulů v předvánoční sezóně a logická snaha tuto vlnu využít a všechny hry před největšími křesťanskými svátky zrecenzovat. A to se koneckonců Levelu určitě povedlo. Přesto se mi do hlavy při pročítání posledního letošního čísla neustále loudila myšlenka, zda-li bylo opravdu třinácté číslo tak potřebné, a jestli to nešlo udělat „jako dřív“, tedy stihnout vše v kulatém tuctu čísel. Nechoďme dlouho okolo horké kaše, pojďme se pokusit na tuto otázku najít odpověď na stránkách stoosmého Levelu.

Co nového?

Obálka časopisu vás vcelku adrenalinově naladí na preview Dooma 3, nicméně hned po otočení strany vás asi zchladí Drakenův úvodník. Ne, nebojte se, nenechal se oholit ani neodchází Rybka a Level nebude v příštím roce dražší, hlouběji do kapsy však budete muset sáhnout, až si zajdete do svého oblíbeného obchůdku s hrami. Trošku pozdě, ale přece tak i nejčtenější papírový časopis reagoval a informoval své čtenáře o přesunu softwaru do základní sazby DPH.

Jelikož názory redakce (přirozeně s vánoční tématikou) vás asi z tohoto šoku nedostanou, bude na čase vzít útokem novinkovou sekci. Ta je tentokráte poněkud chudší, ale základní informace z dění v herním světě z ní určitě pochytíte. Nemohou chybět ani tradiční rubriky, v okénku vývojáře se dozvíte, jak hodnotí konkurenční adventury jeden z tvůrců Posla smrti, Zdeněk Houb, dozvíte se jaké trailery byly v prosinci nejhezčí a také něco málo o české freewarové scéně.

Než se ale vydáme vstříc dalším stránkám, nedá mi to, abych se nezastavil u tradičně potrhlého Guláše. Tentokráte jeho tvůrci opravdu excelovali, za což jim patří velké uznání. Dát dohromady fotky z Hidden and Dangerous 2 party a po vzoru bulvárních plátků ohodnotit styl oblékání jednotlivých návštěvníků mě rozveseluje ještě několik hodin poté, co mi na inkriminované stránce spočinul zrak poprvé. Bravo (jen ta některá hodnocení mohla být trochu méně drsná:-)!

Náš tip: Jednoznačně Módní policie. Skvělý nápad, skvělé provedení!

Přípravka

V tradičním porozhlédnutí po onlinových luzích a hájích se tentokráte dostalo na pár drbů z Matrixu Online. Bohužel jich je opravdu jenom pár, takže milí příznivci Nea, můžete zůstat klidní – všechno ještě Matrix není. Tématickému článku (Hry a hračky v běhu dějin) nelze upřít dávku zajímavosti, nicméně jedná se o docela náročné čtení, které přeci jen nemusí zaujmout každého. Každopádně závěr článku (o současnosti a budoucnosti hraní) narozdíl od předchozích odstavců nabízejících pohled na hraní v různých historických epochách je nám, počítačovým hráčům, mnohem bližší a můžete si v něm společně s autory zkonfrontovat své názory na budoucnost herního průmyslu.

Po několika letech ignorování se i v Levelu rozhodli zavést čtenářskou anketu o nejlepší hru uplynulého roku. Proč by taky ne, když tak zabili dvě mouchy jednou ranou. Jednak budou spokojení čtenáři a za druhé také úspěšně zabili čtyři strany v aktuálním čísle, které jsou vyplněny chaoticky naskládanými obrázky nominovaných her.

Až si najdete svou oblíbenou hru v té změti screenshotů a konečně se od ní odthrnete, dostanete se k inzerovanému preview pekelného DOOMa. Z preview se však vyklubal „pouhý“ rozhovor a asi nebudu jediný, kterého odpovědi na otázky ani zdaleka neuspokojily. Všechny jsou příliš neurčité a obecné, a tak se v podstatě nic nového nedozvíte (vyjma toho, že můžete autorům poslat svůj návrh příšery a oni ji třeba ještě do DOOMa zapracují – fotky tchýní nejsou povoleny!:-).

Ostatní preview sice nejsou příliš „derekovská“, nicméně náladu mi s konečnou platností spravily až tradičně povedené rozhovory. Zejména ten s dvojnásobným vítězem Becher Game, Tomášem Nevrtalem, by mohl mnohé začínající programátory inspirovat. Pohádkové příběhy nejsou jen v telenovelách!

Náš tip: Rozhovor s Tomášem Nevrtalem aneb co je třeba udělat, abyste se dostali do Illusion Softworks

Recenze

Dostáváme se k tomu, na co jsem narážel v prvních odstavcích našeho dnešního zamyšlení nad Levelem. Levelu jakožto nejčtenějšímu magazínu na trhu se celkem daří získávat tituly s předstihem oproti konkurenci. Není to nijak markantní, ale přeci jen v každém čísle jsou dvě, tři a někdy i více nadprůměrných her, které nikdo jiný na papíře nemá. Zde se však obrátila tato zdánlivá výhoda proti svým autorům. Díky tomu Level totiž až na výjimky stihl vše zrecenzovat už dříve a v tomto čísle prakticky není nic bez čeho by se nedalo přežít nájezd Santa Clausů či Ježíšků. Tedy až na jednu výjimku, a tou je Prince of Persia: Sands of Time.

Možná ještě Pro Evolution Soccer 3, ale jinak? Při vší úctě k skvělým hrám jako Armed and Dangerous či Spellforce se kvalitou nemohou vyrovnat raně prosincové sestavě v čele s Need for Speed: Underground, SW: KOTOR či Návratem krále. Paradoxně tak speciální vánoční číslo přináší mnohem méně žhavější recenze než jeho předchůdci.

Náš tip: Railroad Tycoon 3 – nebijte Wolfa, za všechno může Railroad!

A tak dál..

Mezi doplňkovými rubrikami si viditelně vydobylo svou pozici pravidelné povídání o novinkách na progamingové scéně. Nabízí stručný pohled na vše podstatné, co se ve světě virtuálního sportování událo. Hvězdou mimorecenzových článků však nemůže být nic jiného než rozsáhlý test grafických karet od GeForce 2MX po nadupané FX-5900 Ultra. Nechybí ani pravidelné „rybkoviny“ neboli recenze všelijakého přídavného elektronického materiálu a dostalo se i na, u konkurence pravidelný, článek s doporučenými herními sestavami pro všechny sociální třídy (i když kdo dneska má volných 15 tisíc, že). Na závěr se můžete zase trošku poveselit nad dopisy (sláva, sláva, ani jeden není o originálkách!:-) a až se zamyslíte i nad úvahou o béčkových hrách, je nejvyšší čas zaškrtnout si v kalendáři 16. ledna, kdy vyjde další číslo Levelu.

Náš tip: Monstrózní test grafických karet

DVD

Aby toto čekání nebylo příliš dlouhé, je tu samozřejmě pěkně nabitá příloha. Buďto 3 CD (při stejné ceně) nebo rovnou 9 GB na oboustranném DVD. Tak či tak, čekají na vás dvě plné hry. Vcelku povedená realtimovka Warrior Kings a pro našince „srdcová“ záležitost – nepřímé pokračování 7 dní a 7 nocí, adventure Šest ženichů a jeden navíc.

Majitelé DVD se navíc mohou těšit na film s Gerardem Depardieuem s názvem Fantom Paříže. Druhý film či spíše seriál se skrývá pod názvem Level TV. Z jistých důvodů ji raději nechci příliš hodnotit, přesto mi přišlo, že už jsem viděl i o hodně povedenější scénky a nebýt veselého škádlení konkurence ani by nebylo, o co stát.

 

Obálka: 7/10
Obsah časopisu a čtivost: 7,5/10
Obsah přílohy: 7,5/10
 
Prokletí třináctky asi přeci jen zapracovalo. Kdo od vánočního čísla čeká předvánoční nářez, bude asi zklamán. Stoosmý Level ani zdaleka nenabízí tolik zajímavých titulů jako jeho starší bráškové a i kvalita plné hry šla trochu dolů, na druhou stranu i tak se jedná o vydařené číslo.

Celkové hodnocení: 7/10

 

Ve druhé kapitole článku se dozvíte kompletní obsah časopisu a také obou verzí příloh (CD/DVD).
 

Témata článku: , , , , , , , , , ,