Časopisy: OPS2, lednové číslo – 100 PS2 her pro rok 2004!

Mysleli jste si, že příští rok bude ve znamení úpadku, vykrádání sebe sama a přípravy na novou generaci konzolí. Mysleli jste si, že životní dráha PlayStation 2 už pomalu končí. Nemohli jste se mýlit víc! Lednové číslo Oficiálního PlayStation 2 magazínu přináší seznam stovky her, které v roce 2004 utvrdí dominanci a nezbytnost PlayStation 2 v každé domácnosti.

Redakce OPS2 nás již před rokem utvrdila v tom, že zvládá bilancování na jedničku – ucelené přehledy a perfektně pojednané ankety či hitparády nás čekají i letos, začínáme pohledem do blízké budoucnosti příštího roku, která je pro majitele PlayStation 2 přímo hvězdná. Do jisté míry sváteční a oslavná je i samotná obálka 22. čísla OPS2, která se leskne povedenou stříbrnou barvou a stylovým obrázkem z hodně slušné variace na GTA, která aktuálně vyšla pro PS2 pod názvem True Crime.

Otvírákem (hodně zvláštním úvodníkem, následujícím pravidelně ten šéfredaktorův) je tentokrát seznam osmi nejlepších českých návrhů na Eye Toy hru, které měli čtenáři posílat do redakce OPS2. Zdánlivě jednoduchý úkol se v praxi ukáže překvapivě složitým – skutečně není jednoduché vymyslet na první pohled pochopitelnou a přitom zábavnou hru, ovládanou pomocí vašeho těla a senzorů videokamery.

Náš tip: Zajděte se někam podívat na Eye Toy v akci! Budete překvapeni, jakou podobu může mít hraní videoher v 21. století.

TNT aneb Novinky

Po dalších podrobnostech k netrpělivě očekávanému (a podle všeho řádsky revolučnímu) připravovanému handheldu Sony PS Portable můžete narazit třeba na obrázky z Final fantasy VII: Advent Children – počítačem vytvořený film má velké ambice překonat FF: Spirits Within i Final Flight Of Osiris, fanoušci sedmé Final Fantasy by u něj dost dobře mohli vypustit duší:-).

Bez zajímavosti nejsou ani obrázky a informace o hře na motivy animovaného filmu Tima Burtona „Noční můra před vánoci“, kterou překvapivě vytvořili japonští vývojáři (mimochodem, slavný režisér Tim Burton, tvůrce Stříhkorukého Edwarda nebo Batmana, se na nás v následujících měsících chystá s romanticko-fantastickým filmem Big Fish, který bude určitě stát za shlédnutí!).

Velmi pěkné obrázky a dvojstránka zajímavého textu patří k Final Fantasy XII, která byla konečně odtajněna a tak můžeme v následujících měsících počítat s bombardováním úžasnými obrázky, videi a informacemi – po třech letech jde konečně o plnokrevné pokračování legendární série a tak dosahuje napjetí fanoušků i jejich žízeň po informacích vrcholu.

Náš tip: Final Fantasy VII: Advent Children vypadá jako mimořádně odvážný film, který dokáže světu dát pouze čistokrevné japonské anime. V rukou Square by se mohly nejoblíbenější postavy v historii FF série proměnit v jeden z nejsilnějších filmových zážitků naší doby!

Monitor aneb preview

Preview na přání zahajuje dvojstránka věnovaná FPS akci Killzone, tato hra na první pohled míří hodně vysoko. Každý další obrázek, každá další informace a nově i první videa dávají jednoznačně najevo, že právě zde se soustředila snaha všech zainteresovaných dát PlayStation 2 více než rovnocenného soupeře pro Halo 2 nebo Doom 3.

Zvlášť pro pamětníky bude zajímavé 3D vzkříšení klasické akční série Castlevania, fanoušci detektivek zase ocení druhý díl ambiciózního segáckého titulu Headhunter – přítomnost krásné dámy dává najevo jistou inspiraci titulem Max Payne 2, na srovnání těchto dvou „akčně-detektivních“ her jsem mimořádně zvědavý. Do podobné kategorie patří i špionážní akce Alias, ve které ovládáte hodně šikovnou a hodně hezkou speciální agentu, která se navíc v průběhu hry několikrát oblékne do mimořádně přitažlivých oblečků s (hodně skromným) bílým spodním prádlem v čele. Další na řadě je hra Transformers, založená na oblíbených dětských postavičkách a hračkách – pokud u vás vyvolá rozporuplné dojmy, co teprve (první anglické) obrázky z Final Fantasy X-2? Této „docela jiné“ Final Fantasy věnujeme mimochodem velice speciální pozornost ve videu pro lednové Doupě DVD.

Siren. Název hry z Japonska byl pro Evropu dramaticky upraven na „Forbidden Siren“. Dobře si ten název zapamatujte! Dokonale originální, temně realistický a zároveň zvráceně fantaskní horor prozrazuje svoji příbuznost se Silent Hill sérií na první pohled – aby takké ne, když za novým projektem stojí lidé ze Silent Hill týmu. Hra již vyšla v Japonsku, samozřejmě uspěla a v únoru se jí dočkáme také u nás. Odehrává se v přímořské rybářské vesničce, kterou kromě mlhy zahalí strašlivá epidemie, která lidem způsobuje krvácení z očí a záchvaty vražedného amoku. Gran Turismo 4 – obrázky zase připomínají spíš dokumentární film než videohru, takže už šetřete na duben.

Náš tip: Forbidden Siren. Silent Hill už ztratil kouzlo překvapení a tajemna, nový horor od jeho tvůrců je tedy více než očekávaný.

100 PlayStation 2 her na rok 2004

Srdcem lednového OPS2 a nejobsáhlejším tématickým článkem je mnohastránkový přehled (zdaleka ne všech, ale -) nejočekávanějších a nejslibnějších her, která mají pro PS2 vyjít v průběhu roku 2004. Stačí letmý pohled na tento úctihodný seznam a bude vám jasné, že PS2 žije jako nikdy předtím a čeká jej zřejmě ještě úspěšnější rok, než byly ty předešlé – z hlediska vydaných trháků určitě. Skoro jako kdyby byl 2004 hlavním rokem pro všechny vývojáře PS2 her – každý z nich chystá to nejlepší, co vůbec lze v herním světě nabídnout.

Seznam začíná relativně nenápadně hrami jako Kill Bill, StarCraft: Ghost, Project Zero 2 a další, ale pokračuje tutovkami Resident Evil: Outbreak, Forbidden Siren, Onimusha 3, Call Of Duty: Fines Hour, Final Fantasy X-2, Drakengard, Hitman 3, Nico (Ico 2), GTA, Killzone a finišuje se jménem Metal Gear Solid 3, před kterým nelze než uctivě sklonit zrak a vyslovit tichou modlitbu, ať se k nám hra dostane co nejdříve.

Na stránkách Doupěte ještě pořád žije zuřivá diskuze na téma PS2 versus ostatní herní systémy, ale při pohledu na počet a zvuk jmen titulů pro tuto platformu v souvislosti s novým rokem se musím jenom usmívat. Prosím, i PC čeká zhruba desítka opravdu slibných her, ostatní konzole také kují nějaká ta exkluzivní želízka v ohni, ale nic to nemění na tom, že čísla i zdravý rozum jednoznačně mluví pro PlayStation 2 – právě zde se totiž v následujících dvanácti měsících odehrají ty největší herní žně. Pokud vám někdo bude tvrdit něco jiného, dejte mu prosím přečíst tento článek v OPS2 :-).

Druhý tématický článek tvoří čtyřstránkové preview hororové akce Suffering, která vypráví tak trochu „Silenthillovský“ příběh z věznice, zamořené démony.

Náš tip: MGS3 není příslib dobré hry, je to krycí název pro nejbližší zaručený milník v dějinách historie PS2 – a videoher vůbec. Těšíte se?

Recenze – úklid vánočních dárků

22. číslo OPS2 se vyrovnává se zbytkem záplavy her, která letos provázela vánoční sezónu mnohem silněji, než kdy předtím – a to na všech platformách, nejen na PS2. Zahajuje recenze True Crime (8/10), která možná není tak dobrá jako GTA, ale pořád působí báječně, zvlášť díky povedenému systému „mláticí“ složky. Osmičku si vysloužila i nejnovější Need For Speed Underground a zcela dokonale násilný, zvrácený a šílený krvák Manhunt, další osmičkové tituly zastupuje nový díl PS2 verze Sims (Bustin´Out) a mnou netrpělivě očekávané pokračování dnes již legendární upírské ságy Legacy Of Kain.

Ze záplavy slabších titulů mohu zmínit například velmi úzce na tanec zaměřenou Eye Toy“ Groove (7/10), pro fanoušky zajímavou sportovní Harry Potter: Quidditch World Cup (6/10), nepovedenou legraci Celebrity Deathmatch (4/10), šílený brak Crouching Tiger, Hidden Dragon (3/10) nebo překvapivě slabou komiksovou akci Batman: Rise Of Sin Tzu. Mezi platinovými hrami se nám tento měsíc vynořil Metal Gear Solid 2 (toho užstejně všichni máme doma, že?) nebo LOTR: Two Towers.

Náš tip: Legacy Of Kain: Defiance – velkolepá upírská sága opět nabízí fantastickou grafiku, zábavnou akci a především: hodiny dialogů + fantasticky promyšlený příběh.

Další rubriky

V sekci hardware najdete ódu na Euro-AV kabel od Sony, který díky signálu RGB vykreslí na vaší televizi asi trojnásobně ostřejší obraz, než standardní TV kabel, scart nebo cinche. Redaktoři OPS2 lamentují nad jedinou vadou tohoto nepostradatelného příslušenství, kterou je vysoká cena – samozřejmě ale můžete sehnat i neznačkový ekvivalent za zlomek peněz, to už se ale v OFICIÁLNÍM PS2 magazínu nedočtete, proč asi? Druhým testovaným HW je zvláštní verze Dual Shocku v barvách Ferrari, která se od klasického ovladače příliš neliší.

Recenze filmových DVD zahajuje příběh ze života „O Schmidtovi“, ve kterém exceluje báječný Jack Nicholson jako rychle stárnoucí důchodce. Další filmy jsou nádherný romantický Král rybář, strhující detektivní Identita a docela napínavé sci-fi plné klišé s nenápaditým názvem Lovec vetřelců. Dvojstránka návodů se věnuje hře Jak 2.

Náš tip: RGB kabel je nepostradatelný, pokud máte jakoukoliv barevnou televizi a chcete vidět, jak hezké grafiky je PS2 DOOPRAVDY schopna :-).

DVD – novinka v podobě downloadů!

Na DVD najdete klasický nášup hratelných demoverzí (v čele s nejlepším fotbalem na světě – PES3, návštěvou Simpsonových v GTA aneb „Simpsons: Hit And Run“ nebo úchylnou hříčkou Super Farm). Zahrát si můžete také hry Hulk, Buffy The Vapire Slayer, NHL Hitz Pro, TC Ghost Recon: Jungle Storm, Scooby Doo. Mezi videi kralují making of dokumenty k hrám Jak 2 a Ghosthunter. Naprostou novinkou jsou downloady, aneb uložené pozice a různé bonusy do jednotlivých her k uložení na paměťovou kartu!

Pokračování příště

Dopisovou rubriku tentokrát ovládnul dlouhý dopis Martina Řezníčka ze Zlína, který rozebral problematiku PS2 vs PC s takovou vervou a stylem, že jsem po dočtení zíral do zdi a několik minut přemýšlel. Slibuji vám, že jeho pohled na namyšlené ignoranty, kteří tvoří překvapivě velkou část obce PC hráčů, vás nenechá chladným – tím spíš, že věci, které Martin popisuje, budete určitě znát až moc dobře z vlastního okolí, třeba od spolužáků. Musím říct, že kdyby se Martin Řezníček rozhodnul věnovat herní novinařině, měl by před sebou hodně jasnou budoucnost :-).

Kromě toho, že v příštím čísle OPS2 můžete čekat můj článek o Final Fantasy X-2, slibuje do něj redakce zcela exkluzivní odhalení prozatím tajného trháku, 10 hratelných dem (R-Type Final, XIII a další... ), bonusovou mapu do Time Splitters 2 a samozřejmě recenze všech aktuálních her. Čekat musíme do 21. ledna.

Obálka: 9/10
Obsah časopisu a čtivost: 9/10
Obsah přílohy: 9/10

OPS2 je jako většina luxusního zboží – znáte značku, víte že je zárukou kvality a zkrátka nemůžete být zklamáni. Downloady jsou báječnou novinkou a téma 100 her pro 2004 je nejlepším článkem, jaký byl v poslední době na téma souboje konzolí sepsán :-).

Celkové hodnocení: 9/10

Váš názor Další článek: Vánoční turnaj v Age of Empires zná svého vítěze

Témata článku: , , , , , , , , , ,