Časy krutých bojů opět přicházejí s Dark Reign II

Na počátku stojí Dark Reign, která v době před nějakými třemi lety vytírala zrak většině recenzentů svou neuvěřitelnou konfigurovatelností spojenou s ještě chytřejší umělou inteligencí. Vlastně to byl spíše vynikající strategický simulátor spíše než klasická strategie. Hra sice zapadla trošku mezi ostatními tituly, ale v jádru byla mnohem a mnohem lepší. A co dvojka?
Na počátku stojí Dark Reign, která v době před nějakými třemi lety vytírala zrak většině recenzentů svou neuvěřitelnou konfigurovatelností spojenou s ještě chytřejší umělou inteligencí. Vlastně to byl spíše vynikající strategický simulátor spíše než klasická strategie. Tahle hra byla totiž mnohem realističtější, a také mnohem těžší, než většina kousků, které vycházely ve stejné době (Total Annihilation, Starcraft). To jí však také poněkud usadilo - pod náporem již zmíněných velikánů se nutně nemohla dostat na výsluní. Naštěstí však ani zcela nepropadla, naopak se jí vcelku dařilo, o čemž vypovídá datadisk, a ještě lépe vlastně i tento článek - proč by někdo tvořil druhý díl strategie, která naprosto propadla?

Dark Reign 2 se samozřejmě přesune do 3D prostředí. Zda je to dobře či špatně si netroufám tvrdit, bude záležet na tvůrcích (Pandemic Studios), jak se tohoto problému zhostí. Příběh zůstane téměř stejný, jen se posune o několik staletí vpřed - opět proti sobě budou stát JDA, neboli Vláda, která pevnou rukou drží otěže lidského impéria, a Osadníci (volně přeloženo ze "Sprawlers"), jakýsi vyhoštěnci, pro které nebylo v "normálním" lidském společenství místo.

Trojdimenzionální prostředí s sebou přináší mnoho výhod, ale i mnoho nesnází. Výhody jsou jasné - mnohem hlubší realističnost boje, zahrnující pojmy jako viditelnost (či neviditelnost:), výškové rozdíly, dále vlastnosti, které se dají využívat nepřímo - střídaní dne a noci stejně jako střídání počasí, a některé další. Možná bude dokonce možné dívat se na válečnou vřavu pohledem kterékoliv z vašich jednotek.

Nesnáze spočívají obecně ve zhoršené hratelnosti a ovládání, ale tak je tomu u téměř každé strategie ve 3D.

Strategická část hry zůstane v podstatě stejná, jako všude jinde - postav výrobní budovy, obranu, jednotky, naplánuj útok a zaútoč. Žádná změna v dohledu.

Celkově bude mít hra 20 misí, a několik dalších bude multiplayerových. Hra pro více hráčů bude mít klasické možnosti jako Deathmach, Capture the Flag apod. a bude se jí moct zůčastnit až 16 (!) stratégů. Samozřejmě bude nutný 3D akcelerátor.

Dark Reign 2 vyjde během června 2000.

Váš názor Další článek: Ovladače: pro první májový týden

Témata článku: , , , ,