Celtic Kings - královská RTS

Vytvořit v dnešní době zajímavou realtime strategii dá neskutečně mnoho práce. Zajímavost jde totiž ruku v ruce s originalitou a té by se dnes sám Ďábel nedokopal. Ten vývojářský tým, kterému se podaří skloubit všechny ingredience správně a vyváženě dohromady bude po právu odměněn zájmem hráčů i recenzentů. Jsou noví Celtic Kings jednou z takových her?

Možná, že vám název Celtic Kings: Rage of War příliš neříká, ale počkejte chvíli. Co takhle "The Druid King"? Aha, už je to lepší? Jistě, jedná se o ty samé hry - z "Krále druidů" se postupem času a hlavně na nátlak vydavatele stali "Keltští králové". Ale což, na principu ani obsahu samotné hry se vůbec nic nezměnilo. Takže pojďme na to!

 

Celtic Kings přicházejí se "sportovním" rozvržením hry. Hráč si zadáním jména vytvoří vlastní profil a u něj se mu pak počítá mnoho různých statistik - počet odehraných singleplayerových a multiplayerových her, celkový odehraný čas, nejoblíbenější národ a jednotka, spotřebované zdroje, počet ztracených a zabitých jednotek, a další. Dle těchto statistik je pak určována jeho hodnost, která má samozřejmě tendenci růst.

 

Dobrodružství začíná

V Celtic Kings jsou celkem čtyři typy her - nejprve tu máme tutoriál, který vás naučí využívat všechny možné finty, které tato hra nabízí. Následuje Adventure neboli dobrodružný mód, což je vlastně jeden rozsáhlý příběh o obětování se statečného bojovníka bohyni krve pro své zavražděné blízké. Prostě klasické schéma pomsty, no znáte to. V každém případě je ale právě dobrodružný mód jedním z nejchytlavějších prvků celé hry. Příběh je výborně vyprávěn pomocí dialogů mezi jednotlivými postavami, události jsou naplánované přesně tak, aby pasovaly do sebe i za sebou. V příběhu se postupem času objevuje množství postav, které musíte často chránit (načež s vámi někam/pro něco/za někým putují) nebo naopak zabít (čímžto můžete získat třebas důležitý artefakt). Vzhledem k tomu, že adventure módu si z pochopitelného důvodu v demoverzi příliš neužijete, počkal bych raději s konečným verdiktem nad touto herní částí na plnou verzi hry.

 

 

Hra jednoho a více hráčů

Hupněme někam úplně jinam, totiž na singleplayerovou část. To už je jiná - "klasická" realtime strategie bez zbytečného chození a s pořádným kvantem postaviček, které žijí, bojují a umírají (to hlavně a nejčastěji). Důležité je za koho umírají - podle zvoleného typu mapy vám je totiž přiřazen buďto národ Galský anebo Římský. Ke každému národu si ještě vyberete bonus, jímž bude disponovat každý z hrdinů (ke kterým se dostanu dále) - jedná se například o kožené rukavice přidávající útok, roh vítězství, který zvyšuje obranyschopnost, tesák kance, tlapka pro štěstí, a tak dále. Však znáte všelijaké ty různé talismany z pohádek. Pokud je zvolená mapa určena pro více jak dva hráče, lze ještě vybrat tým, do kterého budete patřit.

 

Multiplayer v Celtic Kings samozřejmě nechybí a popravdě, řekl bych, že je jednou ze stěžejních součástí celé hry. Platí pro něj vlastně většina z toho, co jsem řekl o singleplayerové hře, takže je zbytečné o něm dlouhosáhle rozprávět.

Trochu jsem opominul ten výběr mapy, a tak to teď musím napravit, protože i zde nabízí Celtic Kings zajímavé možnosti. Tak třebas docela obvyklý typ hry (vyhlazení, limitování bodovým ziskem nebo časem), výskyt populace, počáteční jmění, rychlost (může být nastavena "natvrdo" nebo proměnlivě a pak ji lze během hry měnit), vypnutí mlhy nebo celkové odhalení mapy a nakonec také volbu ročního období. Jakmile je všechno nastaveno přesně podle vašich přání, můžeme se pustit do hry!

 

Jednotky a prostředí

Na obrazovce se objevuje malá opevněná vesnička. Vaše základna. V ní se nacházejí všechny budovy, které budete ve svém boji potřebovat - hlavní budova, hospoda, tréninková hala, kasárny, chrám, univerzita a kovárna. Hlavní budova slouží jako skladiště zásob a jednotek, můžete odtamtud vypravovat karavany naložené zlatem nebo jídlem do jiných vesniček, v hospodě zase dbáte o blaho svých poddaných kupříkladu pomocí volného rozlévání vína. V tréninkové hale si najímáte hrdiny - velitelské jednotky, které mohou vést vaše jednotky do boje, řadit je do formací a získávat (jim) zkušenosti v boji. Mimo hrdinů se v tréninkové hale kupují také různé vylepšováky, které umožní vašim hrdinům získávat více zkušeností, každý národ navíc může v tréninkové hale získat (no dobře, koupit) jistou speciální jednotku. Kasárny jsou alfou a omegou celého tažení, protože právě odtud lezou vaši panďuláci.

Prostředí obecně je v Celtic Kings velice detailně propracované. Mapy jsou úžasné na pohled jak z blízka, tak z dáli (pomocí mezerníku si zobrazíte zmenšenou mapku - obvykle se jedná o nesmírně rozsáhlé oblasti). V lesích povlává listí ve větru, z vypálených vesnic se valí hustý dým, v pokácených stromech jsou zaseknuté sekery, šutry z katapultů se tříští o hradby (dokud se hradby neroztříští o šutry z katapultů...). Místy se vyskytne nějaká ta zřícenina, keltské poutní místo, jeskyně (kde lze najít různé cennosti) nebo "transportér". Ten na první pohled připomíná také pouhou jeskyni, ovšem jakmile do něj s nějakou jednotkou naskočíte, ocitnete se za několik okamžiků třebas na druhém konci mapy (a obvykle přímo v týlu protivníka). Přesto se jedná o velice užitečnou a nápaditou věcičku, díky které lze plánovat překvapivé údery. Do puntíku dotažené detaily završují krásné malé kostřičky krásných malých mrtvých tlejících tělíček...

 

Vzhůru do bitvy

Princip hry je geniálně jednoduchý. Nemusíte se starat o žádný sběr surovin, nic takového.  Veškerý cenný materiál se zde vyskytuje v budovách nebo vesničkách (tam ho dokonce neustále vyrábějí) rozmístěných po celé mapě. Obsazováním těchto vesniček a vypravováním karavan z/do každé z nich získáváte potřebné suroviny - zlato a jídlo. Můžete je převážet z místa na místo pomocí mul, nejlepší je svážet je ze skladů do centrální vesnice, která je opevněná a jen tak snadno ji nepřítel nedobije. Což se samozřejmě nedá říct o ostatních místech - lze tomu ovšem předejít přiřazením posádky k tomuto místu, která jej pak může v případě napadení bránit.

 

Nedá se čekat, že by oba národy, jak Římané tak Galové, disponovali na pohled stejnými jednotkami, to samozřejmě ne. Ale v zásadě, vyjma toho, že se liší vzhledem, skutečně totožné jsou - šest za každou stranu (kopiník, lučištník, jízda, rytíř, silnější rytíř a specialitka). Navíc se ještě na mapách vyskytuje jakýsi kočovný národ Teutonů - vždy v malých táborech, které pokud dobijete, přidají se tito velice silní bojovníci na vaši stranu - mají dva druhy jednotek, totiž jízdu a lučištníky. V každém případě se jedná o vítanou výpomoc.

Po dohrání (ať již vítězném či prohraném) každé mapy se zobrazí přehledné statistiky, které vám odpoví na skutečně všechny otázky ohledně lidí, zlata, jednotek, prostě všeho, co byste o odehraném zápase chtěli vědět. Výborná je možnost "Save replay", takže si pak své vítězné tažení můžete donekonečna přehrávat.

Ovládání & technické náležitosti

Jak jsem již řekl na začátku, hra Celtic Kings je spíše sportovního ražení (čímž samozřejmě myslím "sportovní" hraní), tedy určená lépe pro ostřílené borce v oblasti RTS hraní. Tomu odpovídá i výborně propracované ovládání, které nabízí přehršel různých klávesových zkratek. Od těch nejjednodušších a nejběžnějších, jako je číslování skupin pomocí CTRL+číslo až po ty nejkomplikovanější, jako je označování různých skupin jednotek podle toho, kolik mají životů nebo zkušeností. Tak například klávesou PageUp označíte polovinu jednotek ve skupině, které mají nejvíce životů. Klávesou PageDown naopak tu polovinu, která má životů nejméně. Klávesa Insert dělá to samé jako PageUp, jenže počítá zkušenosti. No a co si nedomyslíte sami, to si můžete najít v přehledném helpu, který obsahuje informace nejen o klávesových zkratkách, ale také o jednotkách, budovách a "vynálezech" jednotlivých národů. A málem bych zapomněl - klávesami +,- a * měníte rychlost hry. Třebas * ji desetkrát zrychlí a to je potom hukot!

 

Z technického hlediska není tomuto titulu co vytknout - běhá svižně i na starších strojích, podporuje rozlišení od 1024x768 po 1600x1200, takže si vybere skutečně každý. Navíc lze samozřejmě v Options měnit nastavení grafických efektů (abyste ušetřili procesorový čas), hudby, zvuků i hlasů (to abyste zase neohluchli).

Grafika, jak jsem se již zmínil o pár odstavců výše, je skutečně výborná a detailní, stejně jako animace postaviček. Prostě jí nemám co vytknout. Naproti tomu ve sféře múzické bych uvítal o něco více těch krásných bojových motivů, které vám neustále doléhají do uší - časem bohužel postřehnete jisté nepříjemné opakování. Snad se v plné verzi objeví hudby o něco více. Taktéž hlášky jednotek se začínají časem opakovat, ještě že se dají vypnout.

Připravte si drobné

Když to závěrem pročešu všechno kolem a kolem, horem i dolem, započítám plánovanou kompletní českou lokalizaci a vcelku přiměřenou cenu 999,- Kč, vychází mi, že titul Celtic Kings by u nás mohl mít docela slušnou šanci na úspěch. Určitě by si jej, alespoň podle demoverze, zasloužil. Nezbývá než vyčkat na finální plnou verzi, kterou pro nás společnosti TOP Distributor připravuje na nejbližší týdny (určitě do konce měsíce).

Oficiální stránky: http://www.haemimont.com/druidking/
Výrobce: Haemimont Multimedia (http://www.haemimont.com/)
Vydavatel: Strategy First (
http://www.strategyfirst.com/)
Vydavatel v ČR: TOP Distributor (
http://www.topcd.cz/)

Diskuze (3) Další článek: Nové screenshoty ze slovenského RPG Cult

Témata článku: , , , , , , ,