Český fotbalový manažer na světové úrovni

Ač se to zdá nemožné, vypadá to, že v českých podmínkách vyroste fotbalový manažer světové úrovně. Stará známá freewarová hra Česká liga by se mohla v nejnovější verzi (2001) za pomoci 3D grafiky, hudby a profesionálního komentáře vyrovnat nejlepším světovým manažerům. Jak bude hra vypadat, co bude obsahovat - na to jsme se zeptali hlavního tvůrce hry Davida Doušy.
Zprvu jsem nemohl uvěřit, že by mohl takový grandiózní projekt vůbec vzniknout, ale screenshoty ze hry opravdu dokazují, že se Česká liga 2001 bude rapidně odlišovat od freewarových kousků (Czech Soccer Manager a Football Manager). Musíme jen doufat, že nezůstane jen u projektu a že brzy se na ten zázrak budeme moci podívat a orecenzovat jej.

Bohužel s kvalitou přichází ruku v ruce nepříjemný fakt a to, že hra přestává být freewarovým manažerem, ale budeme za ni muset normálně zaplatit - cena by se však měla pohybovat do 250 Kč, což je na české poměry velice slušné.

Co je na tomto manažeru tak výjimečného?

Česká liga 2001 bude prvním manažerem, který bude mít oficiální licenci od ČMFS, která umožňuje vytvoření spousty statistik hráčů i s jejich fotografiemi. Každý hráč také bude náležitě hodnocen - chystá se něco přes 20 ukazatelů jako například střelba, přihrávka, bránění, myšlení... V průběhu hry se mají tyto statistiky postupně aktualizovat a navíc budete moci sledovat třeba počet zahrávaných rohů, přímých kopů nebo například počet průniků.

Nesmíme zapomenout na rozvinutou ekonomiku hry, kdy kromě tradiční starosti o stadión si budete moci půjčovat v bance, shánět peníze od sponzorů (zrovna na tohle jsem zvědavý) a třeba sázet na zápasy. Nic by také nemělo bránit rozsáhlým výměnám hráčů či jejich hostování v jiných klubech.

Hra by měla být namluvena dvojicí známých fotbalových komentátorů - Pavlem Čapkem a Jaromírem Bosákem. Kromě mluveného slova se také dočkáte zvuků z českých fotbalových stadiónů a nebude chybět ani různorodý hudební doprovod. 3D grafické zpracování je na fotbalový manažer poněkud netradiční - obrázky však vypadají velice slibně.

No ale proč bych vám povídal o hře já - na hru jsme se zeptali tvůrce hry - Davida Doušy, který už vytvářel předchozí verze České ligy.

Česká liga Česká liga

Podle obrázků vypadá grafika hry velice dobře. Jaké bude rozlišení hry? Jak bude hra náročná na hardware?

Rozlišení hry bude 800 x 600 truecolor. To bylo voleno i s ohledem na fakt, aby právě hardwarové nároky nebyly limitem možného nákupu. Hra tedy v zásadě nijak náročná na hardware nebude, jediným předpokladem bude operační systém Windows 95, pokud jde na počítači spustit ten, půjde na něm hrát i Česká liga. Pochopitelně ve hře jsou některá volitelná nastavení, která mají vyšší nárok na hardware (animace, skladby, zvuky, komentář), ty jak bylo uvedenou jsou ale volitelná, lze je vypnout.

V čem hlavně (kromě grafiky) překoná Česká liga své konkurenty z oblasti freewaru?

Předně - v oblasti freewaru nejde o konkurenty. To myslím naprosto vážně. Jednak se s autory těch her znám a nemám s nimi konkurenční vztah. A hlavně ty hry nemohou být konkurencí už z toho důvodu, že prostě vycházejí z jiných podmínek. Hra Česká liga respektuje veškerá autorská, majetková, osobnostní a jiná práva. Za tato práva platí a díky tomu nemůže být zdarma. Díky tomu také nemůže obsahovat veškeré světové soutěže apod. Proto opravdu nejde o konkurenci, protože kdyby se tak měla nazvat, tak by muselo jít o nekalou konkurenci, což je označení velmi nehezké.

Ale i tak - Česká liga toho nabídne hodně navíc, oproti všem jiným hrám. Žádná jiná hra dosud neměla tak rozsáhlý, kvalitní, český a dvěma špičkovými komentátory namluvený průběh zápasu. Žádná jiná hra nevychází ve spolupráci s fotbalovým svazem. V žádné jiné nenajdete tolik fotografií českých hráčů, znaky tolika českých týmů, dresy tolika českých týmů. Žádná jiná nenabízí takovou kvalitu, takový rozsah, při zohlednění českých podmínek, v rodném jazyku, s našimi hráči a týmy. V žádné jiné nenajdete podobným způsobem zpracované noviny, což je základní informační zdroj celé hry.

Česká liga Česká liga

Kolik ligových soutěží nabídnete?

V první verzi budou pouze české ligové soutěže a to do úrovně třetí ligy. Vše to souvisí s výše uváděnými právy. Pro hru, která je určena pro český trh, nelze legálně zajistit práva na špičkové evropské soutěže.

Jakým způsobem bude probíhat zápas?

Pokud máte na mysli simulaci zápasu, tak ta bude probíhat dle volby uživatele. Vše ve hře je maximálně nastavitelné, tak aby si hráč hru uzpůsobil svým vlastním preferencím. Proto lze volit rozsah i délku simulace. Upozorňuji, že na rozdíl od řady jiným her - při jakékoliv simulaci, jakéhokoliv zápasu, se používá naprosto stejný, velmi kvalitní algoritmus simulace. Tím chci říci, že nelze volbou typu simulace získat nějakou výhodu, kromě té, že při pomalejší simulaci mám pochopitelně větší prostor na střídání či změnu taktiky. Simulace obecně vychází z mluveného komentáře, tj. nikoliv z grafické simulace. 3D grafická simulace zápasu ve hře není, neboť jednak v českých podmínkách by šlo o naprosto nevratnou investici a navíc nejsem přesvědčen, že právě u fotbalového manažera je toto stěžejní. Důležité je vědět kdo jak hraje, komu se daří, jakou používá taktiku a to vše v naší hře najde.

Můžete mi popsat, jak bude vypadat normální ligový týden ve funkci manažera? O co se bude hráč starat?

Opět platí výše uvedené. Vše ve hře se dá navolit, tedy i to o co se má hráč starat. A hlavně - zohledněny jsou české podmínky, kdy anglický pojem "manager" - tj. ten kdo určuje sestavu a navíc zodpovídá za nákup hráčů vůbec neexistuje. U nás to jsou minimálně dvě funkce - trenér a sportovní ředitel. Je ale jen na hráči, zda chce být skutečně pouze trenérem, či zda si vezme na starost i věci kolem transferů, výstavby stadionu, ekonomiky klubu apod. Pochopitelně ten kdo o to nestojí, nemusí vůbec tyto možnosti využívat a pouze si vybere pro něj nejvhodnější obtížnost hry. To, že má hra různé obtížnosti u podobných her také není příliš obvyklé. A tak hráč podle obtížnosti může získávat cenné rady asistenta, mít zcela neomezené úvěry a finance, ideální spolupracovníky, přesné informace o soupeřích, či naopak povinnost plánovat tréninky, tvořit ceny lístků, starat se o výstavbu stadionu a tvořit sestavu. Je opravdu na každém, zda využije všechny možnosti hry, jaké povinnosti si uváže na krk a jak reálnou a obtížnou hru vlastně chce hrát.

Česká liga Česká liga

No a samozřejmě - kdy to bude?

Opět vše souvisí se vším - hru nelze vydat jen tak někdy. Jednak existují jisté zákonitosti obecně platné (kdy je a kdy není vhodné hru vydat). A současně existují i výrazné limity, pokud jde o napojení na reálný fotbal. Hru lze vydat pouze se sestavami, které budou určitý čas aktuální. Tedy předně musí být správné týmy ve správných, správní hráči ve správných týmech, se správnými dresy, správnými čísly a aktuálními fotografiemi. A tyto veškeré informace nejsou známé dříve, než několik dnů po zahájení soutěže. Existují samozřejmě cesty jako update na Internetu apod., ale to je v našich podmínkách pouze pro jistý okruh zájemců, ne pro všechny. Jelikož tedy nelze prodávat hru se starými soupiskami, je možné ji vydat právě až po zahájení nové sezóny, bohužel ne dříve.

Děkuji za rozhovor.

No a co dodat? Snad aby takto optimistická mohla být i recenze této hry. Takže v srpnu (doufám, že liga zhruba tehdy začne :-)) nashledanou.

Diskuze (3) Další článek: Obrázky z Conflict Zone

Témata článku: , , , , , , , , , , ,