Českým vývojářům drženým v Řecku bylo zamítnuto odvolání

Po sedmdesáti dnech jsou Češi stále ve vazbě pro podezření ze špionáže. Osobnosti českého herního průmyslu organizují stávku na jejich podporu.

Již dříve jsme vás informovali o nepříjemné situaci dvojice českých herních vývojářů ze studia Bohemia Interactive, kteří byli zadrženi v Řecku a obviněni ze špionáže. Jejich odvolání proti uvalení vazby bylo zamítnuto, a dále tak čekají na soud. Jejich pobyt v jedné cele s pětadvaceti dalšími vězni jim neusnadňuje ani hrozba pěti až dvaceti let vězení. Na jejich podporu se již delší dobu ozývá nejen komunita okolo jejich her, ale i ostatní vývojáři a lidé z herního průmyslu.

Ivan Buchta a Martin Pezlar jeli na dovolenou po dokončení virtuálního ostrova Limnos pro hru Arma 3. Nejspíš si však vybrali špatné místo – právě onen řecký ostrov. Po několika dnech byli na hotelu zadrženi a následně bylo na jejich videokameře objeveno 14 snímků jednoho z hangárů tamního letiště. Na základě tohoto důkazu byli obviněni ze špionáže, převezeni nejprve na ostrov Lesbos a následně do vazební věznice na ostrově Chios. Tolik se aspoň dozvídáme od jejich obhájce.

Bohemia_Interactive_Greece_spying.jpg

Původní zprávy zejména v řeckých médiích však zněly jinak, navíc značně rozporuplně. Dozvěděli jsme se třeba, že dvojice David Zapletal a Pavel Guglava (účastníci výzkumné expedice Bohemia Interactive mapující krajinu, jak se dá zjistit na blogu společnosti) byla zadržena na vojenském území, jak pořizovala – vybavena přístroji pro noční vidění – snímky raketových ramp. Stejně tak jsme byli třeba informováni, že zadržená dvojice byla na ostrově shánět materiály pro jejich hru. Těžko se tak hledají zrnka pravdy mezi hromadou protichůdných informací.

Krátká ukázka herního prostředí z Army 3

Právě Ministerstvo zahraničí se přitom podle slov svých mluvčích snaží prostřednictvím řecké ambasády oběma zadrženým co nejvíce pomáhat. To vysvětluje, že i v průběhu stávky řeckých soudů došlo k projednání případu a Martin s Ivanem dostali zamítavé stanovisko. Mezinárodní situaci však komplikuje i pouhá existence vojenské základny, protože podle smlouvy z Lausanne z roku 1923 je právě ostrov Limnos demilitarizovanou zónou. To, že žádná základna vlastně na ostrově být nemůže, však situaci Čechů ve vazbě nijak nepomůže.

Zdroj: vlastní, ČTK
PC
Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Vojenský simulátor
Výrobce: Bohemia Interactive | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 12. září 2013
  • Rozsáhlý herní svět
  • Grafika
  • Multiplayer
  • Zapálená komunita
  • Absence kampaně
  • Technické chybky
  • Pro nováčky těžké
Diskuze (44) Další článek: Číslo 47 vraždí v nejnovějším traileru do rytmu dubstepu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,