Championship manager 2000/01 - Nabíhej! Hlavičkuj!!!! Góóóóóól!

Každý kdo si někdy obul kopačky a vyšel z kabin na čerstvě posekaný trávník, snil o tom, že někdy v dospělosti vyjde na podobný trávník, jako hvězda reprezentace. Čas nám miliónům bývalých fotbalistů, ale otevřel oči a my v realitě poznali krásu nižších tříd a Hanspaulské ligy (v té končí asi 70% pražských „čutálistů“). Tu radost z vítězství, nebo smutek z prohry nejde totiž ničím nahradit. Je to prostě droga…
Rozdíl ve smýšlení
Nejpopulárnějším sportem na Britských ostrovech je jednoznačně fotbal. Obrovský zájem o tento sport je vidět i na žebříčku prodejnosti počítačových her, kterému každoročně a bez výjimky vévodí hra, jenž se v jiných zemích prodává jen minimálně. Většina z vás jí určitě ani nezná a to je jistě škoda, protože se jedná o nejlepší a nejreálnější zpracování fotbalového bláznovství na počítači. Ať mi nikdo neříká, že je tak obrovský rozdíl ve smýšlení hráčů tady doma a za La Manchským průlivem. Přece u nás existují lidé, kteří si přejí být, alespoň na chvíli, jako kouč Fergusson a touží si na vlastní kůži vyzkoušet, ten pocit z vedení Manchesteru United. Právě pro ně je Championship manager ta nejlepší volba. Proč?…

Championship manager 00/01Championship manager 00/01

Komplexnost a možná i trochu megalomanství
Championship manager je nejspíše na první pohled trošinku chaotický a jen těžko proniknutelný, ale už na ten druhý se začnou dít věci. Jeho nepříliš přívětivé pouze textové prostředí mu totiž poskytuje ohromné možnosti po stránce propracovanosti. Vždyť v celé hře je více než 50.000 (slovy padesát tisíc) individuálních osobností, ať už hráčských, trenérských, kustodských atd. To ovšem není vše. Hráči hrající za dorost nebo za týmy, které autoři nepovažují za podstatné (jako vždycky mezi ně patří i ty z České republiky, ale není to až tak strašné), jsou pokaždé na začátku hry náhodně vygenerováni, čímž počet postav v Championship manageru vstoupne minimálně na dvojnásobek, což jak sami uznáte není málo. Ale k vaší funkci trenéra. Na začátku si můžete vybrat zda si zahrajete tzv. "kariéru" (tj. začínáte v podřadném týmu v III. divizi a musíte se sami vypracovat) či "rychlou hru", ve které můžete hned trénovat např. Liverpool. Pak už se přenesete na začátek července a práce začíná. Přijde doba tréninků, přátelských zápasů a doplňování týmu posilami. Jen hodiny strávené prohlížením statistik hráčů a realizačního týmu, hodiny tvoření ideální sestavy, vám mohou přinést úspěch. Na pár zápasů samozřejmě. Pak se na 99% někdo zraní nebo ztratí formu a jede se nanovo. Dlouhodobějším problémem pro začátečníky může být nepřeberné množství informací, vylézajících odevšad. Chcete-li si Championship manager opravdu užít nelze jinak než se v nich naučit orientovat. Odměnou za to pro vás bude euforická zábava na několik dní nepřetržitého sezení u počítače. Nevěříte, pak vás asi nepřesvědčí možnost uprostřed zápasu detailně měnit taktiku i rozestavění, ale jen to,že si Championship sami vyzkoušíte.

Championship manager 00/01Championship manager 00/01

Novinky
Už před třemi lety, kdy jsem se s touto hrou setkal poprvé, jsem nevěřil, že na ní půjde někdy něco vylepšit. Čas mě přesvědčil o opaku a díl od dílu je hra lepší. I verze 00/01 přináší novoty… Začněme tím, čeho si všimnete hned jak Championship manager spustíte. Počet fotbalových soutěží vzrostl na 26. Nově se tu objevují domácí ligy zemí jako Irsko, Severní Irsko, Wales, Turecko, Řecko, Rusko, Polsko, Chorvatsko, Finsko a Austrálie. Na naši zemičku se samozřejmě zapomnělo, ale to už nás asi ani nepřekvapí. Nově si ve verzi 00/01 lze prolistovat stránkami časopisů se sportovní tématikou a dozvědět se tak zajímavost o soupeři, nebo názor na vaše výkony. Čistě trenérskou novinkou je možnost nechat si odložit utkání. Proto už větší počet zraněných hráčů, není až zas tak obrovský problém. Stačí požádat a když budete mít štěstí pár zápasů se odehraje bez vaší účasti a až se hráči uzdraví, tak to doplníte. Paráda.

Championship manager 00/01 je opět tím nejlepším co si lze jako trenér přát k vánocům pod stromeček. Kdo nevěří, ať si nainstaluje demo.

Championship manager 00/01Championship manager 00/01

Platforma: Windows. Žánr: strategicko-logicko-sportovní. Výrobce: Eidos. Datum vydání: U nás by měl být k dostání nejpozději v únoru 2001. První dojem: Poupravené fotbalové megalomanství. Chcete-li si vyzkoušet, jaké to je být trenérem, neexistuje lepší volba. Berte nebo zapomeňte na trénování!

Diskuze (3) Další článek: Screenshoty: Evil Twin

Témata článku: , , , , , , , ,