Chessmaster 7000 na trhu

Firma Mindscape ohlásila, že vypouští do prodeje Chessmaster 7000, který staví na 12leté historii pravděpodobně nejpopulárnější šachové série pro PC. Co přinese šachovým začátečníkům a expertům nového? 

"Naším cílem u Chessmastera 7000 bylo, aby zpřístupnil šachovou hru každému, dospělým i dětem, bez ohledu na jejich znalosti pravidel a hráčskou zkušenost," říká Don Laabs, viceprezident vývojářské divize. "Změny, které jsme provedli, činí hru přitažlivější pro děti a příležitostné hráče, ale zkušenějším je program schopen být prvotřídním soupeřem."

Chessmaster 7000 má oproti svým předchůdcům zcela nové (údajně intuitivnější) uživatelské rozhraní s netradičními grafickými prvky. Různé činnosti, které ve hře provádíte, jsou nyní soustředěny do několika "místností". Pro děti od 6 do 12 let je určena Kids Room; zde se vyučují principy šachové hry prostřednictvím tutorialů a dětsky orientovaných cvičení. K dispozici je množství šachových sad a šachovnic s dětskými tématy, děti mohou soupeřit se simulací protihráče, který odpovídá jejich věku a hráčskému umění, a učit se od mezinárodně známého trenéra Joshe Watizkina. Ten jim po úspěšném absolvování kurzu dokonce vystaví absolventský diplom, který si mohou vytisknout.

Další místností je Classroom neboli školní třída, kde se mohou hráči všech úrovní učit jednotlivým oborům šachového umění. Výše zmíněný Josh Waitzkin je vždy po ruce, aby vám prostřednictvím zvukové instruktáže nebo vizuální analýzy dané partie poradil vhodnou strategii. Další renomovaný šachista Bruce Pandolfini je připraven provést rozbor vaší partie s analýzou jejích silných a slabých míst. V Classroomu si rovněž můžete nechat zadávat "domácí úkoly" ve formě tutorialů a kvizů pro začínající i pokročilé šachisty.

Game Room vám umožní v praxi uplatnit co jste se naučili v partiích s širokou řadou programem simulovaných osobností (je možné si vytvořit takovou osobnost i "na míru" modifikací různých parametrů). Při hře je vám k dispozici Database Coach, který vám prozradí, jak v momentální pozici hráli různí velcí mistři minulosti i současnosti. 

V místnosti jménem Library (Knihovna) může hráč studovat terminologii a pravidla šachů spolu s klasickými partiemi anotovanými velmistry Larry Evansem a Yasserem Seirawanem. Je zde více než 2 200 pojmenovaných variant zahájení, které si můžete po libosti prohlížet. Pro studium je také k dispozici databáze 500 000 velmistrovských her (včetně roku 1999), do níž můžete přidávat další partie.

Poslední z místností, Tournament Room, vám umožní změřit síly s více než osmdesáti "lidskými" oponenty, z nichž každý má svůj vlastní nezaměnitelný styl. Pokud se na to cítíte, vyzvěte jednoho z 35 velmistrů: Kasparov, Fischer, Spasský a další jsou vám k službám. Se skutečně lidskými protihráči se můžete utkat přes LAN nebo po Internetu.

Váš názor Další článek: Matrox Millenium G400

Témata článku: , , , ,