Chessmaster 7000

Šachy. Zřejmě nejrozšířenější logická hra na světě. Hra, která cvičí mysl, rozvíjí strategické schopnosti, předvídavost, taktiku. Dodnes se nemohou její příznivci dohodnout, jedná-li se o hru, umění, filosofii či sport. Pravda bude zřejmě někde uprostřed, ale to teď není důležité.

Žánr: Sportovně-logicko-bojová
Minimum: P166, 24MB RAM, 4xCD-ROM, 20MB HDD, Windows
3D: ne
Multiplayer: ano
Výrobce: Mindscape
Distributor:
Mindscape

Šachy. Zřejmě nejrozšířenější logická hra na světě. Hra, která cvičí mysl, rozvíjí strategické schopnosti, předvídavost, taktiku. Dodnes se nemohou její příznivci dohodnout, jedná-li se o hru, umění, filosofii či sport. Pravda bude zřejmě někde uprostřed, ale to teď není důležité. Historicky také není zcela jasné, kdy šachy vznikly spolu s pravidly tak, jak je známe v dnešní ustálené podobě. Pokud ale budeme mluvit o šachách na počítači, tam už je to něco jiného, protože ty byly jedněmi z prvních programů, které přišly s nástupem osobních počítačů na trh.

Série Chessmaster má za sebou již několikaletou tradici. První Chessmaster vydala firma Software Toolworks (která se časem přejmenovala na Mindscape) v roce 1986 pod názvem Chessmaster 2000. Vyznačoval se výborně zpracovaným enginem a řadou uživatelských nastavení a stával se velice populárním. Na něj navazující další díly pak ještě více prohlubovaly jeho schopnosti a uživatelskou otevřenost a přitahovaly tak stále širší šachovou obec. Nedávno se objevila nejnovější verze této série pod názvem Chessmaster 7000.

Základy nového Chessmasteru jsou samozřejmě velice podobné jeho předchůdcům. Je to logické, protože pravidla šachu jsou jasná a nedá se zde nic předělávat nebo vymýšlet. To, čím se novější verze především liší od svých předchůdců, je vyšší stupeň interaktivity s hráčem, zase mnohem rozsáhlejší databáze partií, o něco propracovanější herní engine a některé nové prvky v nastaveních hry.

Šachová hříčka je studenou sprchou bortící iluze o „sednu a hraju“ hře.Podrobný výpis všech tahů je užitečnou věcí – lze tak pozorovat chyby a náhody světových mistrů.

Chessmaster 7000 je rozdělen do sedmi místností, které se vám objeví po jeho spuštění. Ještě před vstupem do nich je vám nabídnuta na rozcvičení jedna šachová hříčka typu „bílý táhne a dá mat“, což působí příjemně a můžete si snadno zjistit váš (mo)mentální stav. Pokud se necítíte, můžete to vzdát nebo nechat na počítači prozrazení správného řešení. Po tomto malém psychickém povzbuzení/zdeptání se již ocitnete na obrazovce, kde jsou jednotlivé místnosti zastoupeny svojí ikonkou a vy si vyberete, kam se chcete podívat. Jedna ze silných stránek Chessmastera je v tom, že je přístupný uživateli a dovoluje mu nadefinovat si takové prostředí, které mu nejvíc vyhovuje a je pro něj co nejpřehlednější, což je u šachů velice důležité. Vzhled a uspořádání jednotlivých místností si můžete zvolit zcela dle vašeho gusta – od vzhledu šachovnice a sady figurek přes 2D nebo 3D pohled až po vlastní zobrazení a rozmístění pomocných oken, která jsou pro danou místnost často specifická a jsou navržena podle toho, k čemu je místnost předurčena. Nastavování herních parametrů a další volby jsou zpřístupněny pomocí nabídek podobně, jako jsme tomu zvyklí z Windows, nejčastěji používané volby pak mají na herní ploše své ikonky pro rychlejší použití.

Příklad náhledu do souboje dvou počítačem řízených hráčů.Nápověda radí, co kdy a jak dělat.

Pohled na seznam místností, do kterých se můžete vydat, vám ozřejmí, že tyto počítačové šachy jsou určeny jak začínajícím, tak i velice zdatným šachistům. Začátečník tak zřejmě nejprve zabrousí do Kids Room, která je určena začátečníkům a dětem, ve které se kromě vlastního hraní můžete dozvědět základy šachu a jeho principů. K výuce je rovněž určena místnost Classroom, která je navíc rozdělena do tří úrovní a procvičovat zde můžete snad všechno, co vás napadne – od základních tahů figurami přes různá zahájení, matování, strategie a taktiky, logické problémy typu „mat druhým tahem“ atd. K tréninkům vlastní hry a k hraní partií (i z ručně rozestavených rozehraných pozic) proti různě předvoleným hráčům slouží Game Room. K vlastní hře zde máte možnosti pro zapnutí rozličných druhů nápověd, tipů, vysvětlování strategií soupeře, nápovědy nejlepšího tahu počítačem a vysvětlení proč, analýzy hry, můžete zde neomezeně vracet tahy, otočit šachovnici a pokračovat ve hře za soupeře, prohlížet si linie jeho přemýšlení, … Pokud pak dostanete pocit, že jste již na určité úrovni, můžete postoupit do vlastní Tournament Room, kde si můžete sjednat partii s některým známým šachistou nebo uspořádat vlastní turnaj s nastaveními dle vaší libosti. Při těchto partiích se zaznamenávají vaše výkony do statistiky, takže si pak můžete porovnávat, jak si stojíte a zda není Kids Room pro vás přeci jen přístupnější volbou. Library je místnost, která slouží ke zkoumání samotné šachové hry. Máte zde k dispozici kompletní knihovnu šachových zahájení, která jsou známá z historie šachu (s možností doplňování vlastních), šachový slovník a navíc můžete detailně studovat přes 700 kompletních klasických partií, ke kterým vám Chessmaster přidá detailní komentáře (i zvukové), rozbory jednotlivých tahů a popisy taktik obou soupeřů. A jakoby toho nebylo dost, máte ještě přístup do místnosti zvané Database, která nabízí přes 500.000 (slovy půl milionu) světových šachových partií s jejich kompletní anotací, kterými si můžete tah za tahem procházet a zkoumat, jak tenkrát přemýšleli mistři této hry. Co dodat. Třešničkou na dortu pak je možnost hry přes Internet, po síti anebo pomocí modemového spojení v místností CM Live.

Zatím si vedu relativně dobře... no jo, zatím...Velmistři a jejich hra.... stačí žasnout a snažit se porozumět.

K tomu všemu, co jsem nadhodil výše, ještě musíme přidat maximální modifikovatelnost hry ze strany hráče. Jak jsem se zmínil již dříve – můžete začít s nastavováním vzhledu šachovnice, šachových figurek a pohledů. Budete uneseni množstvím variant, které hra nabízí a jen jejich prohlížením můžete strávit dlouhou dobu. Dále bude zřejmě na řadě zkoumání pomocných oken a zjišťování, k čemu jsou a co všechno se s jejich pomocí lze o hře dozvědět. Pro vlastní hru a její přizpůsobení vaší úrovni je pak nejdůležitější nastavení parametrů vlastní partie a vašeho oponenta. Kromě různých nastavení hry z hlediska její délky, časových a dalších omezení je právě největší variabilita předvedena v možnostech nastavení vašeho soupeře. K dispozici máte řadu předvolených oponentů, z nichž mnozí tvoří špičky z šachové historie i současnosti, ale rovněž si můžete vytvářet a ukládat vaše vlastní soupeře pomocí široké palety modifikátorů jejich hry. V několika úrovních lze nastavovat náklonnost k obranné či spíše útočné hře, sílu a variabilitu jejich tahů, hloubku, do jaké mají tahy promýšlet, tendence k získávání převahy poziční či materiálové a další a další možnosti. Prostě si navolíte, co vám nejlépe vyhovuje a s postupem času můžete plynule svého soupeře zlepšovat a přidávat mu do vínku to, co uznáte za vhodné. Máte rovněž přístup k nastavením známých šachových osobností, z čehož se můžete dozvědět, jak jsou tito géniové hodnoceni a jakou hru preferují. Můžete samozřejmě iniciovat hru dvou počítačových hráčů proti sobě a pak v klidu a pohodlí usazení do svého oblíbeného kusu nábytku sledovat jejich soupeření a snažit se uhádnout, jak se bude partie dál vyvíjet. O každé partii máte navíc možnost ukládat a exportovat její anotaci. Rozehrané partie rovněž můžete jednoduchým způsobem kopírovat mezi jednotlivými místnostmi, takže například v Databázi vybranou hru můžete uprostřed hry převést do Game Room a snažit se ji sami dohrát, případně ještě využít kibicování Chessmastera a dalších voleb této místnosti.

Je třeba si léčit komplexy – například s Joshem v Kids Roomu... i když by to mohlo jít ještě lépe tedy...Další výpis tahů – přehledná rozbalovací tabulka...

Chessmaster 7000 je ráj všech šachistů. Hrajete-li šachy nebo o tom teprve uvažujete, najdete zde vše, co ke svému zdokonalování potřebujete. Začátečník se dozví o hře základy, naučí se šachové filosofii a základům správné hry od zahájení, střední hry až po úspěšná zakončení. K tomu všemu zde nalezne spousty příkladů a názorných ukázek, které si může procvičovat a drilovat tak svoji mysl k jejich úspěšnému zvládání. Kdo rád studuje a zajímá se o šachovou historii, získá přístup k takovému množství informací a světových partií, že kdyby měl všechny projít, trvalo by mu to hezkých pár let a těžko by pak sháněl čepici na svoji tykev, do níž se snažil všechno vměstnat. A vlastní hra? Ta je zpracována skvěle, přehledně a kromě různých statistik je implementována odborná nápověda a analýzy tahů a partií tak, že se můžete skvěle bavit a zároveň učit a zvyšovat svou hráčskou úroveň. Svůj triumf pak můžete dovést do konce vypráskáním někoho z druhé polokoule přes Internet. No řekněte – co šachistu potěší víc.

Tato hra má i svoji vlastní internetovou stránku na adrese www.chessmaster.com, kde si o ní můžete najít další on-line informace.

Abych jen nechválil, musel jsem dlouho hledat. A našel jsem. Ve výčtu slavných osobností šachové historie chybí jedno jméno, jehož absence obzvláště Čecha zamrzí. Ano, není to nikdo menší než Jára Cimrman. A co je dál nemilé – v půlmiliónové databázi šachových partií se nenašlo místo pro jeho historickou partii s Capablancou. Doufám, že otevřený dopis tvůrcům od českých cimrmanologů padne na úrodnou půdu a že v příštím Chessmasteru 8000 bude tento bug odstraněn a šachovnice bude rozšířena do rozměrů, aby se dalo ve vší skromnosti nastupovat i proti tomuto velikánovi.

Ale teď vážně – celkem často se mi stalo, že mi hra zatuhla nebo že se mi objevilo okno, které se mi nedařilo zavřít. Takže by to asi ještě chtělo hru trochu skamarádit se systémem.

Grafika: 5/5
Zvuky: 4/5
Hudba: 4/5
Hratelnost: 5/5
Počítačové šachy se vším, co bychom od nich mohli očekávat. Kromě vlastního hraní nabízí možnosti výuky, statistiky, nápovědy včetně procházení obrovskou databází světoznámých partií s možností jejich analyzování. Jejich síla je také v jejich vysoké modifikovatelnosti uživatelem.
Celkové hodnocení: 4,5/5
Diskuze (2) Další článek: Delta Force 2 Patch

Témata článku: , , , , ,