Chicken Boy: zvířecí mánie (mobilní recenze)

Asi neexistuje hráč mobilních her, který by neznal fenomén Angry Birds. Co se ale stane, když místo virtuálního praku nastoupí kuřecí muž a naštvané ptáky nahradí všemožná jiná zvířecí havěť? Přeci Chicken Boy.

Chicken Boy je novým počinem tvůrců ze studia Funtomic. Ve hře jde – jak už jsme trošičku málo naznačili v úvodu spojitostí a podobností s Angry Birds – o sestřelování dotěrné zvěře. Vcítíte se do role kuřecího muže, který prostřednictvím své baseballové pálky a zásob ovoce sestřeluje ptáky, medvědy, draky, pavouky a další havěť, aby ochránil kuře v nebezpečí. V podstatě jde o klasický tower-defense, který využívá kouzelného grafického zpracování. O tom ale až později.

0.png 1.png 10.png

Jabka s hruškama

Samotná hra nabízí poměrně rozsáhlý obsah. Každý ze čtyř zcela odlišných světů totiž obsahuje celou patnáctku misí. Ve výsledném součtu to pak znamená, že na vás čeká šedesátka levelů. Podíváte se do šíleného světa monster, státu, kde vládne zvířecí anarchie, prehistorie, kde na vás budou útočit dinosauři, a čeká vás i útok mimozemských stvoření. Na konci každého oddílu vás nemine souboj s bossem.

 

Kuřecí muž disponuje velkými zásobami ovoce a dalších surovin, které ze svého stanoviště odpálkovává tak, aby kuře ochránil

 

Cílem hry je ochránit kuře před nájezdem nepřátelských stvoření, která se vždy liší rychlostí a způsobem pohybu (ptáci přiletí vzduchem, veverky skáčou a jsou těžce sestřelitelné, pavouci šplhají po pavučinách zezhora), a proto musíte být vždy velmi opatrní, abyste všechny nepřátele zlikvidovali včas. Kuřecí muž naštěstí disponuje velkými zásobami ovoce a dalších surovin, které ze svého stanoviště odpálkovává tak, aby kuře ochránil. Na ostřelování bude na výběr z jablek, hroznového vína, kokosu či banánu a dalších. Každé ovoce samozřejmě disponuje unikátními vlastnostmi.

11.png

A proto se banán při vyhození chová jako bumerang, takže útočí vlastně dvojitě, hroznové víno zase vystřelí hned tři kuličky vína najednou. Všechno ovoce / zbraně navíc můžete vylepšovat za peníze utržené v úspěšných misích. Kokos má pak dalekosáhlejší účinek, stejně jako jablko, kterým pak nepřítele zlikvidujete jednou ranou. V každé misi máte na výběr ze tří typů zbraní, přičemž jejich pořadí se náhodně namíchá na začátku hry a automaticky se v jejím průběhu střídá.

Jeden prst na všechno

U všech mobilních her představuje hratelnost, ovládání a především přístupnost stěžejní prvek hry, teprve ty totiž rozhodnou, zda sebelepší námět uspěje. Pojďme se nejdříve podívat na ovládání. Chicken Boy to řeší fikaně – k hraní hry totiž budete potřebovat jeden jediný prst.

Tím ovládáte střelbu zbraní, přičemž delší držení znamená silnější úder, ale i směr rány či aktivování různých power-upů během hry – ty se vznáší na herním poli v bublinách, přičemž k jejich aktivování stačí se těchto bublin dotknout a rázem se vám na zemi objeví neprůchodné minové pole nebo z nebes vyšlehnou blesky, které spálí všechno živé.

2.png 3.png 5.png

Nejlepší na Chicken Boy je skvělá hratelnost a okamžitá přístupnost. Hru totiž můžete zapnout v podstatě kdykoliv a na libovolně dlouhou (nebo naopak i krátkou) dobu. Vždy se budete – i díky dobře navrženému ovládání a herním principům – skvěle bavit. Postřílíte pár nestvůr, což zabere jen několik minut, hru vypnete a v další části dne se k ní bez problémů můžete zase vrátit.

 

V obtížnosti lze spatřit i neduh, neboť některé pasáže jsme museli opakovat několikrát

 

Chicken Boy přitom není hloupou a hlavně jednoduchou klikačkou. Ba naopak, v pozdějších fázích hry docela přituhne, upgrady zbraní jsou pak potřebné stejně tak jako využívání kuřecího ninji, kterého umístíte na hrací pole a on vám pomáhá likvidovat krvelačná zvířata. Samozřejmě však za nějaký ten peněžitý obnos. V obtížnosti lze spatřit i neduh, neboť některé pasáže jsme museli opakovat několikrát, a teprve po upgradování zbraní jsme byli schopni postoupit do dalších misí.

6.png

Hodnocení obtížnosti záleží na povaze hráče – máte-li rádi výzvu, budete se víc snažit, pokud vás soupeření a zlepšování nebaví, možná budete mít občas problém, protože obtížnost je postavena docela vysoko.

Barevný svět a krvelačné bestie

Jednou z hlavních deviz Chicken Boy je grafické zpracování. Krásná komiksová grafika plná barev a plynulých animací, velmi pěkných speciálních efektů, a hlavně originálních bytostí a herních prostorů. To všechno je Chicken Boy. O to lepší pak je, že se hra na HTC One X+ i postarším iPhone 4 hýbala naprosto plynule bez jediného zaváhání.

7.png 8.png 9.png

Technické zpracování je jednoduše skvostné. Řeč o ovládání, které je tak akorát citlivé a intuitivní, už byla. Pokud při mobilních hrách používáte sluchátka, těšit se můžete na zběsilé skřeky, estrádní cirkusovou muziku plnou vtipných a groteskních doprovodných efektů a tónů. Celou atmosféru lehkosti a nadhledu navozuje krásný komiksový styl jednotlivých světů.

iPhone
Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Akční arkáda
Výrobce: Funtomic
Začátek prodeje: 14. listopadu 2013
  • Komiksová grafika
  • Jednoduché ovládání
  • Zábavná náplň
  • Originální nápad
  • Obtížnost

Chicken Boy je jedním z nejmilejších překvapení konce letošního roku. Svým možná trochu dětsky naivním, ale spíše dospělým stylem s nadhledem bude bavit malé i velké, mladé i staré a dámy i pány. Chicken Boy je prostě a jednoduše skvělá oddechovka pro všechny, při které si skvěle odpočinete. A co víc – taky výborně zahrajete!

Hra byla testována na zařízení HTC One X+ a iPhone 4. Můžete ji stahovat zcela zdarma z Google Play a AppStore.

Váš názor Další článek: Liveplay: Hrajeme puzzle hříčku Portal 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,