Chivalry: Medieval Warfare – úplně stejný středověk (recenze)

Úspěšná středověká rubačka Chivalry: Medieval Warfare nově vyšla i na Xbox One a PS4. Je hra stále zábavná i na nynější generaci konzolí? To se dozvíte v této recenzi.

Recenze verze hry pro Xbox One.

Jednoho dne jsem si jako obvykle chtěl na Steamu zahrát Team Fortress 2, když tu náhle jsem si všiml, že vyšel jakýsi fanouškovský mód. Nevěděl jsem, co to je, vystupovalo to pod jménem Age of Chivalry a dle obrázků to vypadalo jako úžasná středověká rubačka – a také že byla. Hře jsem naplno propadl a když jsem jednoho dne zjistil, že vývojáři ze studia Torn Banner tvoří plnohodnotnou verzi Chivalry: Medieval Warfare, neotálel jsem ani minutu a hru si koupil.

Bylo tomu 6. října roku 2012, kdy svou premiéru oslavila hra Chivalry: Medieval Warfare. Ze začátku nevině působící projekt nakonec oslovil davy fanoušků, dočkal se úspěšného rozšíření Deadliest Warrior a dokonce podpory fanouškovských rozšíření. Mimo to se propracoval i na Xbox 360 a PS3, kde nepředvedl vůbec špatný výkon, ale tím jeho úloha nekončí, nově se totiž dostal na nynější generaci konzolí.

chivalry-medieval-warfare-coming-to-xbox-one-and-ps4.jpgchivalry-medieval-warfare-heading-to-ps4-xbox-one_1280w.jpgmaxresdefault.jpg

Opravdu jsem v roce 2015?

Nebudu lhát, po ohlášení Xbox One a PS4 verze jsem skákal radostí. Chivalry je pro mě skutečně výjimečná hra, která nemá v herním světě obdoby a svou brutalitou a herním stylem nabídne tak rozsáhlé středověké bitvy, že si budete připadat jako za časů prvních křížových výprav. Navíc verze na novější generaci konzolí by s sebou logicky měla přinést i lepší grafiku, znatelně lepší stabilitu a zážitek neposkvrněný poklesy fps.

gt_youtube_thumb_chivalry-consoles-1024x576.jpg

Pokroku minimálně z hlediska stability by navíc odpovídala cena. Kolem 500 Kč pro každého, ať hru dříve vlastnil či ne. Nebudu lhát, já si za tuhle cenu představoval úžasné grafické zlepšení a vylepšený herní zážitek tak, jak to dokázala Xbox One verze World of Tanks. Bohužel to ve hře nenajdete. Graficky totiž hra vůbec nepokročila, a to ani z hlediska dopilování některých menších detailů.

 

Chivalry bohužel nenabídne ani lepší grafiku, dokonce ani stabilních 60 fps.

 

Když ne grafika, mírně to zabolí, ale stále to nebrání nadšení. Tento rok například vyšla hra Dishonored: Definitive Edition na Xbox One a PS4. U té jsem také doufal v grafický pokrok a i když ho hra nepřinesla, alespoň mě potěšila mírně doladěnými detaily, ale hlavně stabilními 60 fps, a to dokonce i v tužších bojích. Chivalry bohužel nenabídne ani lepší grafiku, dokonce ani stabilních 60 fps. Naopak se hra prezentuje v pouhých třiceti, přičemž zážitek je občas vyrušen nepříjemnými záseky a neplynulostí.

Středověké souboje v kabátku nové platformy

Situace není tak zlá, jak by z textu mohlo vyznít. Problémem ale je, že se hra tváří, jako kdyby za ty roky vůbec neprošla byť jen malinkou evolucí. Navíc u Chivalry, kde jsou souboje založeny na rychlém rozmýšlení a schopnosti reagovat, není 30 fps dostačující hodnota.

chivalry_medieval_warfare.pngChivalry_Screen3_1413543613.jpgchivalry-medieval-warfare-screenshot-08-ps4-us-26oct15.jpg

Přesto je hra na Xbox One optimalizovaná a problémy kvůli výkonu nenajdete. Problémy hry bohužel vychází z toho, že nám autoři na talíř šoupli naprosto shodnou verzi, co se prezentovala dříve. Bohužel shodnou pouze s konzolovou. Na PC se setkáte jednak s velice povedeným rozšířením Deadliest Warrior, nesmím ale opomenout ani všelijaká fanouškovská rozšíření, přičemž některá hru až překvapivě zlepšila. Jedinou novinkou s přestupem na Xbox One a PS4 tedy měl být mód Horde.

Když jsem o něm slyšel poprvé, čekal jsem náramnou zábavu. Myslel jsem si, že to bude něco ve stylu Left 4 Dead, kdy se skupina hráčů vydá do boje proti slabším počítačem ovládaným nepřátelům. Bohužel mód Horde je absolutní blbost. Po třech hodinách zkoušení jsem to s ním vzdal, poněvadž to, co nabízí, není zdrojem zábavy nýbrž naprostého šílenství a chaosu.

 

Bohužel mód Horde je absolutní blbost a zdroj naprostého šílenství a chaosu.

 

Hlavním důvodem je provedení módu. Vy se totiž nevtělíte do silných hráčů, kteří se utkají se zástupy slabých počítačem ovládaných nepřátel. Naopak vývojáři se snažili udělat něco ve stylu Gun Game, kdy se úspěšnými herními výsledky postupně propracujete k nejlepším kusům vybavení. Což by sice byla zábava, bohužel do rukou dostanete naprosto nicotnou dýčku a nepřátelé budou po zuby ozbrojení vrahouni, kteří vás převýší ve vybavení, počtu a špatně si nevedou ani v bojových schopnostech.

chivalry-medieval-warfare-730x411.jpg

Aby toho nebylo málo, mód má naprosto praštěný matching. Většinou se dostanete do rozehraného kola, kdy musíte čekat klidně i deset minut, než bitva skončí, přičemž pokud hráči zemřou, musíte čekat hezky od začátku. Dále vás s vaší chatrnou začátečnickou výbavou hodí klidně do hry rozehrané ve více než dvacátém kole, kde nemáte absolutně žádnou šanci uspět.

1795282.jpgChivalry_Screen3_1417623496.jpgchivalry-medieval-warfare_025.jpg

Základy jsou stále dobré

To jediné, co Chivalry drží nad vodou je fakt, že základy jsou skutečně povedené a stále neohrané. V arzenálu se nachází slušná zásoba zbraní, přítomné mapy jsou chytře rozvržené a bojový systém je svou promyšleností a brutalitou naprosto výjimečný. U hry bez problémů strávíte desítky hodin než se podíváte na čas a vzpomenete si, že musíte vstávat do práce.

         

Dostupné pro: PC, X360, PS3, PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Středověká akce
Výrobce: Tom Banner Studios
Začátek prodeje: 1. prosince 2015
  • Výjimečný bojový systém
  • Skvělý zabiják času
  • Široká škála zbraní
  • Nulový grafický pokrok
  • Minimum inovací
  • Horde mód se moc nepovedl
    

Právě bojový systém je to jediné, co můžeme novější verzi hry přičíst k dobru. Vývojáři totiž zvládli naprosto skvěle přizpůsobit hraní Xboxovému ovladači, čímž váš zážitek krapet zlepšili. Starší grafika navíc stále nebrání tomu, abyste cítili zvláštní uspokojení ve chvíli, kdy nepřátelskému vojákovi setnete hlavu.

Váš názor Další článek: Známe systémové požadavky sci-fi strategie XCOM 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,