Chuchel mění barvu, původní provedení se stalo terčem kritiky

Na první pohled naprosto nevinná postavička Chuchel v některých vzbuzovala dojem, že vypadá stejně jako rasistická karikatura afroameričanů.

Nejnovější přírůstek do světa her od Amanita Design se stal terčem kritiků, kteří si všimli, že Chuchel tak trochu připomíná rasistickou karikaturu afroameričanů, která se používala hlavně v minulém století například při divadelních představeních či ve filmech, kde afroameričany hráli bílí herci namalovaní na černo. Rovněž se používal v kreslených filmech a seriálech, což můžete pamatovat i z některých animovaných pohádek pro děti. Právě "blackface" výraznou měrou přispíval k šíření některých rasistických stereotypů. Vyznačuje se černou barvou a výraznými červenými ústy.

7990861a-ff37-4adc-98b2-c581c3d673aa
Blackface se používal i v kreslené tvorbě

"Chtěli bychom se omluvit všem lidem, kteří se cítili dotčeni původním vzhledem Chuchela. Jako tým mírumilovných a kreativních lidí si nikdo z nás nepřeje, aby jakékoliv naše dílo bylo i vzdáleně spojené s rasismem," stojí ve vyjádření českého studia.

74c4337a-c7fb-473c-87dd-dd839c5110a3
Nová podoba Chuchela

Dále studio tvrdí, že tato nepříjemná situace vzešla především z toho, že hru vyvíjeli lidé ze střední Evropy, kteří mají zcela odlišný kulturní kontext a nenapadlo je, že by si někdo kreslenou postavičku mohl spojit s blackfacem. V dalším updatu pro hru Chuchel se tak z černé barvy přejde na neutrálnější oranžovou. 

Diskuze (5) Další článek: Respawn hledá posily na nový projekt. Chystá se další Titanfall?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,