Civilization 5: Brave New World - budoucnost mírem a pokrokem (recenze)

Válka dostala dovolenou a prim hraje diplomacie a umění. Cena sice opět vyšší, ale všechno funguje tak jak má. Zkrátka datadisk na výbornou.

Jméno Sida Meiera už je zase čisté jako sníh. Pátá Civilizace totiž konečně dosáhla cíle a po všech peripetiích, vzestupech a zlatých věcích, ale také pádech a dobách temna, je konečně kompletní. Sice pozdě, ale přece. Zhruba po dvou letech jsme se totiž konečně dočkali druhého velkého rozšíření pro poslední díl této tahové-budovatelské perly a spolu s Gods & Kings tvoří nově příchozí Brave New World konečně více než obstojnou konkurenci propracované a ještě i dnes hojně uctívané čtyřce.

Archeologie v dobách internetu

A co že vlastně tenhle poslední krok před usednutím na trůn obsahuje? Řečeno kvantitativně, za nějakých 30 eur na vás čeká téměř 10 nových národů a vůdců, nějaký ten scénář a také pár kusů nových jednotek a budov. Zkrátka tradiční porce neokoukaného obsahu. To všechno je sice pěkné, ale opravdu si datadisk za takové peníze kvůli tomu nekoupíte.

c1.jpg c11.jpg c3.jpg

Kouzlo Brave New World spočívá daleko více než v novém obsahu v tom starém, respektive staronovém. Hned několik stěžejních mechanismů je totiž přepracováno a popravdě řečeno, v některých momentech pátou Civilizaci s trochou nadsázky ani nelze poznat. Až o tak pozitivní změny se jedná.

 

Kultura je nyní mnohem více spojená s realistickým pojetím

 

Heslem nového směru, který značka Sida Meiera nabrala, je odraz reality. Všechny změny, potažmo novinky hru opět více přibližují ke skutečnému světu a většina herních prvků nyní dává mnohem větší smysl. Za všechny můžeme jmenovat třeba přepracované kulturní vítězství a vůbec fungování kultury jako takové. Ta je nyní mnohem propracovanější a nestačí už tedy jen stavět muzea či amfiteátry a sbírat body. Musíte do nich také umisťovat obrazy a archeologické nálezy. Všechno pochopitelně z reality převzaté kousky.

c8.jpg

Zcela novou proměnou je pak turismus, který do značné míry obrací karty a kulturní vítězství díky tomu není zrovna nejjednodušší. Vyžaduje totiž nejen silnou a prosperující říši s rozvinutým výzkumem, ale samozřejmě také odpovídající úroveň archeologie a o nadaných osobnostech ani nemluvě. Bez Leonarda Da Vinciho, Tolstého nebo Bacha to zkrátka nejde. Pokud tohle všechno ale zvládnete, můžete si vychutnat sladké vítězství, kdy všichni podlehnou takříkajíc vašemu kultu a přijmou náturu vaší říše za svou.

c10.jpg c4.jpg c6.jpg

Hašteření v Kongresu

Jak už ale bylo řečeno, chce to opravdu hodně snahy a ve vzduchu je až příliš mnoho neznámých nebezpečí. Ti znalejší už totiž tuší, že vše co bylo zmíněno výše je záležitostí moderní doby knihtisku, rozhlasu a internetu. Bez správné reklamy je přece turismus prakticky mrtvou záležitostí. Stejně tak k vám ale nikdo nepřijede, pokud budete politicky nestabilní nebo nedej Bože naprosto zaostalí. A právě tohle všechno může velice snadno přinést přepracovaná diplomacie.

 

Snad jediným prvkem, který výrazněji promlouvá i do počátečních fází hraní je mnohem dynamičtěji vyobrazený obchod

 

Asi už jste poznali, že opět mluvíme především o pokročilejších fázích hry, a tak vlastně už ani nemá cenu zastírat, že datadisk se soustředí především na pár desítek posledních tahů. Snad jediným prvkem, který výrazněji promlouvá i do počátečních fází hraní je mnohem dynamičtěji vyobrazený obchod, jenž nově umožňuje i přepadávání obchodních karavan a především mnohem pružnější odezvu "trhu" na události, jako je například válka.

Teď už ale k těm politikům. Ještě před vydáním se docela mluvilo o Ideologiích. V praxi mě však tento prvek docela zklamal a jedná se pouze o klon Sociálních politik. Jejich jediným větším přínosem je simulace geopolitických vlivů, kdy státy vyznávající demokracii nebudou k totalitním režimům zrovna dvakrát přátelské a naopak. Zkrátka jako ve skutečném světě. Celkově ale ani trojice Ideologií a ani dvě nové Sociální politiky moc nestojí za zmínku. Obzvláště ve světle novinky s názvem Světový Kongres (OSN), který může založit hráč, jež prozkoumal celou mapu.

251331671.jpg it7sK9f.jpg Screenshot10.jpg.jpg

Kongres slouží jako jakýsi speciální diplomatický hub, ve kterém mají hráči své delegáty (hlasy) a mohou zde stejně jako na půdě valného shromáždění rozhodovat o dění ve světě. Podobně jako v reálné OSN ale potřebujete k prosazení svých idejí a cílů dostatečný počet hlasů a ty rozhodně nejsou k mání zadarmo. Obchodní blokáda, spojená vojenská intervence proti zlobivé mocnosti nebo spolupráce na společném cíli jako je zákaz nekonvenčních zbraní a olympijské hry. To všechno Brave New World skutečně umožňuje, ale vzhledem ke stále ještě hodně diplomaticky zelené AI jsou to možnosti docela vzdálené.

2KGMKT_CivVBNW_Screenshot_morocco_1.jpg

Inspirováno realitou

Vlastně o celém datadisku by se dalo říci, že hru zase o krok vzdaluje nováčkům a zdařile posouvá možnosti celého konceptu. Nové národy (Benátky, Indonésie, ...) jsou totiž veskrze zaměřeny na jednu strategii a vyžadují zvláštní přístup. Další prohloubení jednotlivých mechanismů pak přinášejí i nové jednotky. Na druhou stranu si ale vše můžete odzkoušet ve dvojici scénářů, které vás vezmou do Afriky a ukáží vám válku Severu proti Jihu. Škoda jen, že je to zhruba všechno, co za své peníze dostanete a všichni z těch pár novinek nemusí být tak nadšeni jako my.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | Tahová strategie
Výrobce: Firaxis Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 12.7.2013
  • Nové možnosti
  • Kultura
  • Diplomacie
  • Pořád rozpačitá AI
  • Vyšší cena

Ano, nemuselo to také trvat hned několik let a mohlo toho být i více, ale pamatujte, že Gods & Kings byli ještě slabší. V konečném důsledku se tak druhý datadisk povedl a všechno co mění nebo přidává je kvalitní, promyšlené a účelné. Už tak dobře fungující pátá Civilizace zkrátka s tímto rozšířením konečně dospívá a nabízí dostatečné množství v realitě inspirovaných mechanismů, které fungují na jedničku. A když k tomu pak připočtete kouzelnou stylizaci, úchvatnou hudbu a vůbec po všech stránkách kvalitní základní hru, svých 30 eur nebudete litovat.

Diskuze (1) Další článek: Call of Duty: Ghosts prý nabídne kooperativní módy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,