Civilization II – Evolution – klasika v novém hávu

V dnešním světě jsou remaky her na denním pořádku. Pokusů o oživení starých her jsme tu měli hodně. Jedna známá pravda říká, že na každého jednou dojde. A musím s ní souhlasit. Došlo i, podle slov mnoha lidí, na nejlepší a nejslavnější strategii všech dob - Civilization. Dnes ji tu máme v nové grafice, se skvělou hratelností jako tehdy a navíc zdarma.
Civilization II – Evolution jako by zpracováním vypadla z oka svým předchůdcům, a to určitě, myslím, není na škodu. Na počátku hry si zvolíte obtížnost, velikost hrací plochy a hustotu půdy a vody na vaší mapě. Poté pokračujete volbou vaší národnosti, či kmenové příslušnosti. Máme tu Vikingy, Babyloňany, Číňany a několik dalších. Hrubě odhaduji jejich počet na něco kolem desíti.

Na začátku hry máte na hrací ploše k dispozici pouze jednoho vojáka a jednoho farmáře. Za jejich pomoci postupujete a vyhledáváte vhodná místa k založení města. Cestu vám však znepříjemňují vaši nepřátelé, kterých tu je více než dost. Pokud vás bude více, můžete s nimi začít bojovat. Jestliže zvítězíte, obsadíte jejich město a to se stane vaše spolu s územím, které k němu náleží. Toto město rovněž musíte hlídat, jinak na vás zaútočí nějaký nepřítel a o město přijdete. Každé město můžete různě zvelebovat a spravovat pomocí nových staveb, správným obchodováním a hospodařením v zemi. V každém městě si můžete cvičit vojáky a vynalézat nové věci.

Civilization 2 - EvolutionCivilization 2 - Evolution

Civilization 2 - EvolutionCivilization 2 - Evolution

Důležitou roli ve hře hraje také čas. Dalo by se říci, že se vlastně kolem něj celá hra točí. Hra začíná v roce 4000 před naším letopočtem. A za tu dobu projdete dlouhým vývojem. Zpočátku budete mít jen nějakou pěchotu, s postupujícím rozvojem se můžete dopracovat až ke stíhacím letounům. Čas vás provází po celou dobu hry a v závislosti na něm činíte také objevy, například vynalezení písma nebo kola či bronzu – tyto věci by měla mít každá správná civilizace. Jedná se tedy o evoluci jako vyšitou.

Po grafické stránce je hra trošku nadprůměrná, avšak nic extra – dá se na ni určitě dívat a nedá se přehlédnout podobnost s původní Civilizací, jen je více přizpůsobena dnešní době. S hudbou je na tom hra bídně. Žádnou neobsahuje a zvuky jsem také žádné nezaznamenal, a to je velká škoda. Pár dobyvatelských melodií by nebylo na škodu. Budiž. Tento aspekt je do jisté míry vykoupen velikostí, tady spíše malostí hry. Má nějakých 500 Kb.

Civilization 2 - EvolutionCivilization 2 - Evolution

Máme tu závěr. Hra na mě působila dobrým, řekl bych snad až nostalgickým dojmem. A protože verze hry nedosáhla ani čísla jedna, dá se očekávat, že autor spraví několik chybiček, vydá nové mapy a přidá další národy. Civilization 2 by neměla být opomenuta náruživými hráči strategických her, protože je to opravdový unikát.

Hru můžete stáhnout z Doupěte nebo z její homepage na adrese http://www.steffengerlach.de/cz/c2esetup.exe, kde je k dispozici i update se třemi dalšími národy http://www.steffengerlach.de/cz/ex1.zip.

Diskuze (7) Další článek: Posezení nad dopisy čtenářů

Témata článku: , , , , , , , , , ,