Clean Road: mistr pluhař (mobilní recenze)

Jak moc zábavné může odklízení sněhu být?

Co baví

  • Opravdu jednoduchá hratelnost

Co vadí

  • Spousta reklam
  • Nulová hratelnost
  • Nefungující motivační systém
  • Drzá výzva k hodnocení na samotném začátku
4/10
Hodnocení

Pamatujete na legendární epizodu seriálu Simpsonovi „Pan pluhař“ (Mr. Plow)? Přesně tak, jako se tenkrát cítil Homer se díky mobilní hře Clean Road můžete cítit i vy. Takhle nějak, ale přesto úplně jinak. Protože jestli je pluhaření tak zábavné, jak je ve hře prezentováno, lituji jak Homera Simpsona, tak všechny naše vždy připravené silničáře.

Do třetice všeho dobrého (a zlého)

SayGames je vskutku plodné studio, které hráčům chrlí jednu mobilní hru za druhou s opravdu úctyhodnou kadencí. A Clean Road představuje třetí námi recenzovaný kousek těchto vývojářů za poměrně krátkou dobu (Twist Hit!, Snow Drift). Zdá se ovšem, že zvolnění tempa by výsledné kvalitě her rozhodně mohlo prospět, neboť nastoleným směrem cesta zkrátka nevede.

Screenshot_2019-05-04-10-25-44-751_com.clean.road.pngScreenshot_2019-05-04-10-27-18-081_com.clean.road.pngScreenshot_2019-05-04-10-30-59-176_com.clean.road.png
Prostředí, ve kterém se budete pohybovat, není zrovna pestré

I Clean Road trpí podobným syndromem jako dvě nedávno recenzované hry. I ona se totiž v androidím obchodě prezentuje celkem solidním dojmem a vypadá na první pohled více než zdařile. Bohužel po samotném nainstalování přichází opravdu bleskové vystřízlivění, a to během několika úsměvně krátkých levelů.

 

Bohužel po samotném nainstalování přichází opravdu bleskové vystřízlivění, a to během několika úsměvně krátkých levelů

 

Vývojáři pro tentokrát opustili od své fascinace kruhem, zalíbení v autech ovšem stále zůstává. Z Clean Road se vám už hlava točit nebude, protože se odehrává pro změnu v jedné prázdné rovině. Proč prázdné? Protože tolik nudy a zmaru v jednom krátkém úseku jen tak nevyčarujete. Jedná se o klasickou jednoduchou arkádu nenáročnou na ovládání. Opět si vystačíte s jedním jediným prstem, kterým budete ovládat svůj pluh projíždějící obydlenou ulicí. Vaším cílem je co nejefektivněji pročistit příjezdové cesty k jednotlivým domečkům a umožnit tak nebohým jedincům ze sousedství odjet do bezpečí.

Screenshot_2019-05-04-10-43-37-132_com.clean.road.pngScreenshot_2019-05-04-10-44-41-565_com.clean.road.pngScreenshot_2019-05-04-10-44-53-653_com.clean.road.png
Jednotlivé levely se od sebe příliš neliší

Vaše práce ovšem rozhodně není tak idylická, jak by se mohlo na první pohled zdát. Celkovou situaci totiž ztěžují nejrůznější překážky a nástrahy. Tak předně budete nuceni předvádět obří slalom mezi nedbale odstavenými vozy uprostřed silnice. Náraz do nich ještě neznamená okamžité ukončení hry, ale jestliže se zamotáte mezi několik dalších překážek, budete zkrátka nuceni level opakovat. Mimo stacionární překážky ovšem narazíte i na ty pohyblivé a dost zákeřné. Například z nebe padající rampouchy či mrkve. Ano mrkve. A práci vám rozhodně neusnadní ani rozhněvaný Frosty, zákeřný sněhulák, který vás nenechá na pokoji. Samotným cílem je tedy sbírat co nejvíce mincí za osvobozené občany a plnit tak výzvy typu: posbírej 100 mincí, nabourej 50 vozů, znič 100 překážek.

Jedna velká nuda

Nebudete ovšem odklízet pouze sníh, čas od času se podíváte i na venkov a zamakáte si v prapodivné žluté hmotě, popřípadě travnatém porostu. Celkově není koncept Clean Road až tak špatný, bohužel pokulhává samotné zpracování. Titul totiž nemá po několika levelech co nabídnout a zabředává do neustálého kolotoče téhož. Má snad odrážet krutou a jednotvárnou práci skutečných pluhařů? Nikoli. Jedná se opět o nedotažený projekt cílící na nenáročné hráče, kteří se chtějí zabavit bleskově a na opravdu krátkou chvíli. Je jedno, zda-li hrajete level 10 nebo 60. Posuny jsou tak minimální, že je skoro ani nepostřehnete. Výrazněji se nemění obtížnost ani prostředí. A jestli jezdíte v červeném, černém nebo bílém voze je zkrátka úplně jedno. Nefunguje tedy ani motivační mechanika hry.

Screenshot_2019-05-04-10-31-53-532_com.clean.road.pngScreenshot_2019-05-04-10-45-04-645_com.clean.road.pngScreenshot_2019-05-04-15-14-43-356_com.clean.road.png
A pochvalu vývojáři nezaslouží ani za celkovou hratelnost

K tomu všemu přičtěme opravdu primitivní hratelnost s nesmyslnou fyzikou, všudypřítomné reklamy nebo občasné záseky hry a dostáváme se do oblasti totálního dna. Titul je po grafické stránce opravdu hodně nenáročný a samotný pohled shora této skutečnosti jen nahrává. Bohužel ani tak titul neběží úplně plynule. Rozhodně ne tedy na Xiaomi Redmi 3S, což bylo nepříjemným zjištěním. Výkonnější Sony Xperia XZ2 Compact zvládal hru bez problémů, viditelně se však přehříval, což u podobné oddychové arkády opravdu nečekáte. 

59605717_332847620714660_7133889757523738624_n.jpg59978445_1035868043467447_8508757725830709248_n.jpg60102409_425800864878425_5164473241707741184_n.jpg

Jak ale může mít hra z totálního dna hodnocení 4.6? Recept je jednoduchý. Již krátce po samotném spuštění jste totiž drze vyzváni k udělení hodnotících hvězdiček. A to dokonce v momentu, kdy hra ještě nebyla schopna vysvětlit svůj smysl. Dle mého se jedná o ostudné jednání vývojářů, neboť spoléhají na počáteční nadšení hráčů.

Verdikt

Clean Road není zrovna ta nejlepší prezentace práce silničářů. Jestliže hledáte nějakou odpočinkovou arkádu, která dokáže zabavit, poohlédněte se jinde, tady příliš neuspějete. Nulová hratelnost, neustálé reklamy a opakování téhož stále dokola rozhodně není to, co by jste hledali.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S.