Cleopatra: Queen of Nile – Faraónova družka

Jak vyplnit volný čas mezi hraním skvělé strategie Pharaoh a čekáním na titul Zeus: Master of Olympus? V zásadě máte tři možnosti: buďto si cvičně zopakovat všechny mise z Caesara 3 nebo slintat nad screenshoty z hry Zeus a vzývat u toho kdovíjaká božstva, anebo nainstalovat datadisk Cleopatra: Queen of the Nile a znovu se ponořit do nekonečného procesu budování dokonalého města...

Žánr: budovatelská strategie
Minimum: P200, 32 MB RAM, 100 MB HD, 4x CD-ROM, DirectX 7, Windows 95/98
3D: ne
Multiplayer: ne
Výrobce: Breakaway Games/Impression Games
Distributor:
Sierra

Firma Impressions Games se proslavila především výbornou trilogií Caesar 1-3. Caesar 1 vyšel na PC v roce 1993 (na Amize dokonce ještě o rok dříve) a v podstatě se jednalo o vylepšenou kopii SimCity. Vaším úkolem bylo vybudovat soběstačné a fungující město v prostředí starého Říma. Hra obsahovala na tehdejší dobu výbornou grafiku, pěknou hudbu a hlavně skvělou hratelnost. Pokračování z roku 1995 s očekávaným názvem Caesar 2 přidalo řadu vylepšení, hezčí grafiku a opět mnoho hodin dobré zábavy.

Cleopatra: Queen of NileCleopatra: Queen of Nile

Třetí díl (vydaný v roce 1998) jen potvrdil stoupající kvalitu celé série. Koncepcí se hra již poněkud vzdálila původnímu SimCity, částečně se podobala populárním Settlers. Hráč se staral o budování města, produkci a distribuci potravin, těžbu surovin a výrobu spotřebních předmětů, podporu vzdělání a kultury, obchodování se sousedními koloniemi atd. Při tom všem se musel starat o přízeň bohů, zasílat dary císaři a také vybudovat silnou armádu, aby se ubránil nájezdům primitivních kmenů. Vše bylo detailně vykresleno a animováno, perfektně navržené mise byly zárukou toho, že fanoušci tohoto typu her strávili nad Caesarem 3 spoustu dní a nocí.

Cleopatra: Queen of NileCleopatra: Queen of Nile

Pharaoh, který vyšel v roce 1999, se na první pohled od Caesara 3 lišil pouze jinou grafikou a samozřejmě prostředím starověkého Egypta. Po chvíli hraní však pozorný hráč objevil spoustu vylepšení, jiné zákonitosti a mírně pozměněný koncept, což zajišťovalo další porci skvělé zábavy. Je zajímavé, jak se podařilo tvůrcům hry vtisknout prostředí Egypta přímo do hry. Uctívali se jiní bohové, pěstovaly se jiné plodiny a vyráběly jiné předměty. Dobrým nápadem byla závislost pěstování plodin na dostupnosti úrodné půdy, která se objevovala při každoročních záplavách Nilu. Vrcholem ovšem byla stavba monumentů (pyramid, sfing a jiných kolosů), která pohltila většinu zdrojů pracně vybudovaného města a trvala někdy i několik hodin reálného času.

Cleopatra: Queen of NileCleopatra: Queen of Nile

Cleopatra: Queen of Nile je datadisk pro hru Pharaoh, který ve spolupráci s Impression Games vytvořila celkem neznámá firma Breakaway Games. Protože se jedná o klasický datadisk, nepřináší žádné převratné změny v koncepci hry ani v grafice. Očekávat můžeme nové mise, nové budovy a jednotky. Zajímavé je, že ačkoli Cleopatra vyžaduje původní Pharaoh, po instalaci se do něj integruje a nadále můžete spouštět obě hry. Navíc některá vylepšení fungují zpětně i v původním Pharaohovi!

Cleopatra: Queen of NileCleopatra: Queen of Nile

Pojďme se nyní podívat, co nového Cleopatra nabízí. V menu objevíte 4 nové kampaně (můžete hrát za Tutanchamona, Ramsese II nebo za samotnou Cleopatru), celkem se jedná o 15 misí. Jak už to u datadisků bývá, obtížnost je velmi vysoká. Žádné výukové mise se samozřejmě nekonají – pokud nemáte dohraného Pharaoha, ani Cleopatru nezkoušejte. Navíc v některých misích je dosti nepříjemný časový limit.

Cleopatra: Queen of NileCleopatra: Queen of Nile

Lze stavět několik nových monumentů, například obří sochu Ramsese II, hrobku v Údolí králů nebo knihovnu či maják v Alexandrii. Naštěstí přibyla možnost pomocí vzývání božstev značně urychlit výstavbu monumentů, takže již odpadají z Pharaoha důvěrně známé okamžiky, kdy byly všechny úkoly mise splněny a čekalo se jen na dostavění monumentu (a samozřejmě těsně předtím, než byla stavba dokončena, došla některá důležitá surovina nebo výrobek, obyvatelé začali být nespokojení a pracně vybudované město začalo pomalu chátrat).

Cleopatra: Queen of NileCleopatra: Queen of Nile

Dále lze pěstovat hennu (rostlina pro výrobu barev), stavět domy stavitelů hrobek a malířů, vyrábět lampy z porcelánu a dovezeného oleje atd. Pokud nebudete dostatečně uctívat bohy, může vás potkat některá nová pohroma – kobylky, žáby padající z nebe nebo voda proměněná v krev. Problémy vám také budou způsobovat vykradači hrobů, škorpióni, hadi a lvi.

Cleopatra: Queen of NileCleopatra: Queen of Nile

Vynikající je možnost přenosu zkušených jednotek z mise do mise. Z hlavního menu je konečně přístupný i editor misí (v Pharaonovi byl součástí Expandion Packu). Plusem je i možnost hrát přímo libovolnou misi, a to i v původním Pharaohovi.

Cleopatra: Queen of NileCleopatra: Queen of Nile

Celkově Cleopatra nepřináší žádné převratné novinky, ale vše dobré z Pharaoha zachovává a mírně vylepšuje. Pro skalní fanoušky tohoto žánru je Cleopatra prakticky povinností, ostatní by si měli nejprve zahrát Pharaoha nebo třeba Caesar 3. A samozřejmě již všichni netrpělivě vyhlížejí Zeus: Master of Olympus...

Grafika: 9/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10
Datadisk k úspěšné hře Pharaoh nepřináší nic nového, ale několik vylepšení potěší. Vhodné pro všechny příznivce starání se o malinkaté lidičky a veliká města.
Celkové hodnocení: 8/10
Diskuze (1) Další článek: Joystick MS SideWinder Precision 2 – pro pilotovo srdéčko

Témata článku: , , , , ,