Cluedo Chronicles 1 : Fatal Illusion

Máte rádi záhadné a napínavé příběhy s překvapivým koncem? Chcete se stát stejně dobrým soukromým detektivem jako Phill Marlow či Tex Murphy? Čtěte dál. Tenhle zapeklitý případ určitě vyřešíte, pokud ovšem přežijete! Je Silvestr roku 1938. Nalézáte se na palubě luxusní soukromé jachty boháče a výstředníka Iana Masque, kam jste obdrželi pozvánku na večírek. Ale proč?
Žánr: adventure
Minimální konfigurace: P 133, 16 MB RAM, 80 MB HDD, 2 MB videokarta, 8x CD-ROM, DirectX 6.1, zvuk. karta kompatibilní s Win95/98
Multiplayer: ne
3D akcelerace: ne
Výrobce: E A I (Engineering Animation)
Vydavatel: Hasbro Interactive

Máte rádi záhadné a napínavé příběhy s překvapivým koncem? Chcete se stát stejně dobrým soukromým detektivem jako Phill Marlow či Tex Murphy? Čtěte dál. Tenhle zapeklitý případ určitě vyřešíte, pokud ovšem přežijete! Je Silvestr roku 1938. Nalézáte se na palubě luxusní soukromé jachty boháče a výstředníka Iana Masque, kam jste obdrželi pozvánku na večírek. Ale proč?

Tato adventura na třech CD vás zavede do světa Cluedo Chronicles. Navazuje na úspěšné deskové hry Whodunnit?, jejichž vydavatelem je též Hasbro. Principem těchto her pro dva až šest hráčů je to, že se stane nějaký zločin a je třeba zjistit kdo vraždil a proč. Ve hře se setkáte rovněž se všemi postavami z těchto deskových her. Pokud se chcete dozvědět více o těchto deskových hrách, navštivte stránku http://www.clue-mystery.com/. Nejedná se o první pokus firmy Hasbro převést svět Cluedo Chronicles na PC. Ve spolupráci s EAI vznikla již hra Murder at Boddy Mansion, kterou může hrát 1 hráč proti počítači nebo více hráčů po síti či přes Internet.

Ale zpátky k napínavému příběhu, který je u adventur vždycky jedním z důležitých prvků, určujících, zda vás hra zaujme. V úvodní animaci se podíváte do Údolí králů v Egyptě, mezi pyramidy, kde před 27 lety (vzhledem k roku 1938) došlo k vraždě archeologa. Jak později uvidíte, vaše tušení, že spojitost vraždy a archeologických vykopávek se silvestrovskou párty není jen čistě náhodná, se potvrdí.

Jak už víte, byli jste spolu se skupinkou vybraných hostů pozváni na neobvyklou silvestrovskou oslavu. Ve hře kromě nejlepšího, nejchytřejšího, nej.. soukromého detektiva (to jste Vy!) vystupuje ještě jedenáct postav a všichni jsou podezřelí! Podezřelými přestávají být v okamžiku, kdy jsou zavražděni :-). Každá z postav má svoje tajemství, i když jejich spojitost s vámi či ostatními postavami ve hře není ze začátku vůbec jasná. Cítíte v kostech, že se přihodí něco velice podivného. Ale co?

Hra se odehrává ve třech na sebe navazujících místech. Začínáte v Německu na palubě luxusní jachty Rhine Maiden, která se plaví údolím Rýna směrem k podivnému zámku Iana Masque, který se nachází až na samém vrcholu jedné hory v Alpách. Jediná cesta, jak se dostat na vrchol hory, je možná s pomocí lanovky (Cable Car).

Na palubě jachty se seznámíte se všemi postavami příběhu. Potkáte tam nejen krásné ženy, ale začnete hned také vést vyšetřování. Jednou věcí jste si naprosto jisti, nemáte ani potuchy o tom, proč jste byl pozván a brzo zjistíte, že nejste sám. Stejně jako v každé adventuře můžete procházet světem hry, sbírat objekty, procházet místnosti a uvádět události do pohybu. Stejně jako v reálném životě. Můžete se vyptávat všech ostatních hostů někteří jsou stejně zmatení jako vy a netuší co se děje. Proč jsem byl pozván já? Co tu dělá vysloužilý voják? Hledá ta dáma v nejlepších letech nového manžela? Odborník na egyptskou historii? Ruská hypnotizérka nebo špiónka ? Německá psychiatrička nebo špiónka? Španělský malíř a jasnovidec? Přitažlivá kráska Scarlett - co je zač? Co mi předvede kouzelník - amatér? Co tady dělá chůva a služebná? A reverend? A ten Masque prý věří v nadpřirozené síly! Zjistíte, že každý touží po tom něco od boháče Masque něco získat. Někdo chce peníze, jiný zas něco jiného.

Zanedlouho se budete muset zabývat více než jen jednou vraždou. Vaším cílem je zjistit, o co kráčí, kdo je vrah, kdo může být oběť a též si zachránit svojí vlastní kůži. Je rok 1938 a svět se změní. Ale pro vás se svět změní dnes v noci!

Při rozhovorech s podezřelými se můžete vyptávat na všechna dostupná témata a pokud se něčeho dopídíte, klíčová fakta se vám sama poznamenají do poznámkového bloku (Notepad), kterým pak můžete listovat. Zjišťujete, že Masque je velkým milovníkem egyptských památek a vykopávek a že jachta i zámek jsou jimi doslova přecpány. Také zjistíte, že mají určitou spojitost s egyptským kultem smrti. Poté co se na jachtě trochu rozkoukáte a promluvíte si s dalšími účastníky párty, dostanete první úkol. Nedlouho poté co jej splníte dojde k první vraždě před očima všech! Ale kdo podstrčil vražednou zbraň? Čeká toho na vás hodně. Zatím jen stačí přistát s lodí. Tu jachtu totiž nikdo neovládá!. Ten kapitán je snad hromada koleček a drátů! Jak ho mám opravit?

Až se vám to podaří a přistanete na břehu, čeká vás napínavá jízda lanovkou, kterou musíte nejdříve uvést do provozu. Venku je počasí, že by psa nevyhnal. Ledový vichr a neustále sněží. Už abychom byli v zámku! Nebude to tam ale ještě horší než tady? Bude. V zámku se příběh začíná pořádně roztáčet. K tomu abyste vyřešili celý případ budete využívat nejen svých schopností, ale i schopností jiných. Ukáže se jestli budete umět vařit, hypnotizovat, procházet bludištěm, vyvolávat duchy při seanci, hledat drahé kameny, řešit rébusy a hádanky, otevřít egyptský sarkofág nebo jestli by vás Policie ČR zaměstnala jako pyrotechnika, když budete umět zneškodnit bombu a ještě je spousta dalších hádanek co vás čeká. Zvládne ten kouzelník ten trik s elektrickým křeslem? Proboha, kdo ji mohl zabít?

Až se dostanete do jedné tajné místnosti a zjistíte co je tam napsáno v deníčku, začne vám svítat a jednotlivé kousky příběhu začnou zapadat v jeden hrozivý celek. Ne všechno je opravdu tak jak na první pohled vypadá. Ale neděste se, najdete dobrého spojence. Je to krásná žena, co si víc přát. Ale která? A na závěr ještě malá nápověda - Viděli jste Mumii? Víc neprozradím. Protože příběh, to je to oč tu běží.

Hra vyniká velmi pěkným grafickým zpracováním, jak se sluší na pořádnou adventuru. Grafické rozlišení je 640x480. Jediné možné úpravy grafiky najdete v předvolbách programu, kde můžete zapnout či vypnout detaily.

Pohyb po jednotlivých lokacích je předem určen, to znamená, že se nemůžete libovolně točit okolo své osy o 360º, což mi místy docela vadilo, protože k tomu, abyste se správně natočili k postavě či předmětu musíte pak provést krok vpřed, Čelem vzad! Pozor! Pohov! Tak už dost plukovníku Mustarde! Místo abyste provedli jen jedno natočení. Natáčení postavy bylo vždy plynulé, ale místy mi přišlo dost pomalé. Další věcí, která mi vadila bylo to, že lokace jsou sice graficky velice zdařile propracované a podtrhují tajemnou atmosféru, ale když se budete snažit klikat po detailně vykreslených předmětech, jen velmi málo z nich vám poví co jsou zač. A to jsou víceméně ty, které potřebujete ve hře, takže dějové linie se budete držet poměrně bez problémů.

Hudba a zvuky ve hře jsou rovněž vynikající. Dialogy jsou velmi dobře namluveny. Pokud byste nestíhali porozumět, můžete si zapnout titulky. Hudba velice pěkně dokresluje atmosféru příběhu, je rovněž záhadná a tajuplná. Jak příběh graduje, je i hudba stále tajuplnější.

Pokud právě nehrajete Gabriela Knighta 3 a máte chuť sáhnout po napínavém a záhadném příběhu, pak je tu hra pro vás. Kalí to snad jen fakt, že se nedá běžně koupit v ČR, ale můžete si ji objednat přes Internet :-). Hasbro slibuje 20 napínavých herních hodin plných zábavy a dávám mu za pravdu. Není to žádná adventura na dlouhé zimní večery. Já sám jsem ji dohrál zhruba za 19 hodin. Musím říci, že kdybych tuhle hru nehrál právě nejvíce na tom počítači, kde mi padala, splnil bych určitě slogan vydavatele, že je to hra kdy se budete bavit od počáteční scény až po závěrečné dramatické zakončení. Získala si mě svojí atmosférou. Dobrá adventura, ale krátká. Zkuste ji hrát někdy večer, plížíte se tajemnými chodbami ještě tajemnějšího zámku k sarkofágu bohyně Isis, když v tom se vám za zády objeví...

Grafika: 4/5
Zvuky: 4/5
Hudba: 4/5
Hratelnost: 3/5
Dobrá adventura, ale krátká. Zkuste ji hrát někdy večer, plížíte se tajemnými chodbami ještě tajemnějšího zámku k sarkofágu bohyně Isis, když v tom se vám za zády objeví ....
Celkové hodnocení: 4/5
Diskuze (1) Další článek: Spirit of Speed 1937

Témata článku: , , , , , , , , , , ,