Co najdete v Levelu 5/2002?

Asi nejlepší časopis o počítačových hrách u nás se úspěšně vyhýbá všem nepravidelnostem ve vydávání, a tak se můžeme druhý květnový pátek na stáncích setkat s květnovým Levelem. Co v něm najdete zajímavého?

Asi nejzajímavější informací, kterou se ve květnovém čísle Levelu dočtete, je (možná paradoxně) upoutávka na číslo červnové. Příští měsíc nás totiž čekají opravdové hody. Hidden & Dangerous je první česká hra, která opravdu prorazila i na západních trzích. Výborná taktická akce z období druhé světové války vyšla sice již před třemi lety, ale právě v těchto měsících vychází za budgetovou cenu její předělávka, nazvaná Hidden & Dangerous Deluxe. Kromě vylepšeného enginu, nových grafických možností a podpory nejnovějších grafických karet slibují autoři i zvýšení rychlosti a zlepšení stability hry. Přínosem bude určitě i kompletní počeštění včetně dabingu (původní hra vyšla překvapivě pouze v angličtině, i když již po roce se na Internetu objevil "amatérský" překlad). Od výrobce (Illusion Softworks) je to vydařený marketingový tah, hra se tak dostane k velkému množství hráčů, kteří by si ji možná jinak nekoupili, a rozšíří se tak počet potencionálních kupců druhého dílu, který by měl vyjít ještě v tomto roce.

To ovšem není jediná příjemná zpráva. V červnu bude totiž možné zakoupit časopis s přiloženým DVD! Level se tak stane průkopníkem nového média (stejně tak jako před 7 lety, kdy jako první herní časopis u nás obsahoval CD). O naplnění tak velkého objemu dat (4,7 GB) nemusí mít redakce obavy, neboť kromě hry Hidden & Dangerous Deluxe bude DVD obsahovat pořádnou porci demoverzí, videí a dalších materiálů z největší světové výstavy počítačových her a interaktivní zábavy vůbec, Electronic Entertainment Expo (E3), která se koná v Los Angeles již za deset dní. Doufejme, že tento krok nebude ojedinělý a že se začnou vydávat časopisy s DVD pravidelně - doba na to již dozrála, do nových počítačů se DVD montují standardně a cena mechaniky klesla natolik, že se dnes již prakticky nevyplatí kupovat CD-ROM mechaniku. Možná bude právě DVD přiložené k Levelu tím impulsem, který dotlačí větší počet hráčů k upgradu svého počítače a přeruší tak začarovaný kruh (málo mechanik mezi lidmi - menší kupní síla - menší zájem vydávat DVD tituly - málo titulů na trhu - menší zájem kupovat DVD mechaniku). Level plánuje vydávat od podzimu časopis s DVD pravidelně...

Ale vraťme se ke květnovému číslu. Upoutá vás na něm již výrazná obálka (Die Hard: Nakatomi Plaza) s křiklavě žlutým záhlavím, které jistě bude způsobovat problémy nejedné trafikantce (přečíst bílé písmo na žlutém pozadí není příliš snadné). Další uvedený titul na obálce, Duke Nukem: Manhattan Project, je tak trochu podraz na čtenáře, neboť v tomto čísle se nesetkají s rencezí, ale pouze s preview, napsaném z betaverze hry. Dofejme, že recenze se dočkáme již za měsíc.

Die Hard: Nakatomi Plaza mělo být zřejmě hrou čísla, neboť kromě obálky se s hrou setkáme i na plakátu uvnitř čísla (mohl tam být aspoň jiný obrázek než na obálce), recenze na hru je navíc "vypíchnuta" v obsahu i v seznamu recenzí uprostřed čísla. Dokonce i na plakátu, který dostávají navíc předplatitelé, je název hry uveden, i když si troufám tvrdit, že obrázek je z úplně jiné hry - nebo aspoň nevím o tom, že by se ve Smrtonosné pasti vyskytovali udatní barbaři, sličné elfky či trojhlaví draci. Ledaže by to byla metafora: hrdinný McClane, jeho milující žena a drak symbolizující bandu teroristů (i když Willisovi to se samopalem sluší víc než s obouručným mečem...) Samotná hra pak byla zklamáním nejen pro recenzenta (69% jen ze slušnosti) a potvrdila, že licence dobrého filmu k vytvoření kvalitní hry nestačí a titul nepřekoná své předchůdce, průměrné Die Hard Trilogy a Die Hard Trilogy: Leaving Las Vegas.

Také další tituly, které zřejmě měly být tahákem (soudě podle čelních míst v recenzích, popř. "vypíchnutí" v seznamu her), příliš nepřesvědčily (2002 FIFA World Cup - 77%, Might & Magic 9 - 65%), snad jen Jane`s Attack Squadron se svými 85% nedělá ostudu. A tak všem hrám vytřel zrak Tony Hawk`s Pro Skater 3 (89%), útočící ze zadních pozic, vyhrazených většinou jen datadiskům a podprůměrným titulům. Celkově se v květnovém čísle sešlo na 30 stranách celkem 15 recenzí, průměrné hodnocení je skutečně průměrné (65%). I na květnovém čísle Levelu je vidět trend, který se v našich zemích (a nejen v nich) projevuje již několik let - stále větší důraz kladou časopisy na předběžné informace (novinky, preview), které je zřejmě snazší sestavit (z materiálů dodaných distributorem, z obrázků a demoverzí atd.), než na poctivé recenze, o návodech ani nemluvě (v tomto čísle jsou novinky a preview, včetně betatestů a preview on-line her, na 31 stranách). Další výhodou je fakt, že preview nejsou tak ostře sledované a lze do nich napsat prakticky cokoliv - na recenzi se rychle pozná, jestli recenzent hru vůbec hrál, případně jestli ji nehrál jen pár minut. Dlužno ovšem podotknout, že právě v Levelu jsou recenze poměrně kvalitní a vyložených úletů je pomálu.

Grafická podoba časopisu se mění pozvolna, většina nešvarů (použití nevhodných fontů na titulky, nestejně široké sloupce textu, svislé oddělovací čáry, nevhodně umístěné a občas chybějící číslování stran atd.) přetrvává, na druhou stranu je nutné aspoň ocenit, že si grafici za svým layoutem stojí a nemění jej každý druhý měsíc. Vhodnost grafické podoby je ryze subjektivní, někomu se může líbit, někomu ne (mně tedy ne).

Co ovšem můžeme zhodnotit poměrně objektivně, je poměr zastoupení textu a obrázků. V novinkách i preview je (překvapivě) poměrně dost textu, zato v recenzích se obrázky pěkně nafoukly. Každá recenze začíná půlstránkovým obrázkem, kromě něj se samozřejmě v recenzi vyskytují i další obrázky, takže po odečtení plochy na hodnotící tabulku, vložené rámečky s příbuznými texty atd. na vlastní text recenze příliš místa nezbývá. Květnový Level se tak zařadil po bok již nevycházejícímu PC Gameru či současnému Gamestaru, kde také obrázky zajímají nepřiměřeně velký prostor. Schválně jsem se vyzbrojil pravítkem a kalkulačkou a podrobil detailnímu zkoumání první dvě recenze, kde je situace na první pohled nejhorší. Ve čtyřstránkové recenzi na 2002 FIFA World Cup zabírá vlastní text recenze včetně hodnotící tabulky asi tři čtvrtě strany, vložené rámečky necelou jednu stranu, takže obrázky zaujímají téměř dvě a půl strany (asi 60%)!  U Die Hard: Nakatomi Plaza je situace podobná - ze tří stran zabírá text recenze něco přes tři čtvrtě strany, doprovodné rámečky necelou jednu stranu, obrázky tedy asi stránku a čtvrt (přes 40% plochy). U dalších her je naštěstí situace již o něco lepší a text recenze většinou zabírá asi polovinu plochy, někde i o kousek více.

Návody rozhodně nejsou ve středu zájmu časopisů. V době Internetu je snadné najít návod (v angličtině) na většinu her jen pár týdnů po jejich vydání, někdy dokonce od výrobce hry. Ty tam jsou doby, kdy za měsíc vyšlo jen pár her a redaktoři měli čas je všechny dohrát a poctivě onávodovat... V květnovém čísle Levelu se to bohužel návody také zrovna nehemží. Kromě vcelku kvalitně zpracované první části návodu na Wizardry 8 (škoda jen bílého písma na černém pozadí, při mihotavém světle monitoru - při hraní - to moc čitelné není) zde naleznete dokončení návodu na Wiggles (stejně jako u první části v dubnovém Levelu není ani zde uveden název hry - naštěstí aspoň v obsahu ano) a stránku tipů a triků. Na webu Levelu je ještě inzerován C&C: Renegade, ale ten byl už v minulém čísle...

Rubrice Hardware tentokrát vévodí rozsáhlý a výborně zpracovaný test gamepadů. V testu se sešlo celkem 23 gamepadů od 11 dodavatelů, ve všech cenových hladinách (od 165 Kč až po 2150 Kč). Rozhodně se tak dá hovořit o vypovídajícím průřezu trhem, i když v testu postrádám nějaké vyhodnocení či pořadí. Zajímavým článkem je také porovnání dvou high-endových reproduktorových soustav, naproti tomu pojednání o užitečných SW utilitkách je poněkud odbyté. Informace o mobilních telefonech považuji v časopise o počítačových hrách za plýtvání místem, stejně jako čtyři stránky věnované kultuře. Ke kladům květnového Levelu můžeme ještě připočíst zajímavý rozhovor s Markem Španělem, product designerem firmy Bohemia Interactive Studio, a tématický článek věnovaný nezávislým hrám.

Na obsahu přiloženého CD je vidět, že kapacita CD již pomalu, ale jistě přestává stačit. Demoverze jsou čím dál tím větší, a tak se do 550 MB věnovaných demoverzím v květnovém čísle vešlo pouhých 7 kousků (na obalu CD je uvedeno 6 titulů a připsáno "a další"...). A to je ještě nutno vybírat ty menší kousky, neboť stomegové a větší demoverze nejsou výjimkou (např. demo na připravované RPG Divine Dividity má 420 MB, památné demo Baldur`s Gate 2 pak mělo 650 MB - takový macek se pochopitelně na cover CD časopisu umístit nepodaří). O videích, modech a různých jiných bonusech pak nemá cenu hovořit - na CD na ně většinou nezbývá moc místa. Obsahově mohou být čtenáři s cover CD spokojeni, obslužný program má však svá nejlepší léta již dávno za sebou a zasloužil by inovovat, o nečitelných fontech a nicneříkajících popisech nemluvě.

Nepočíteje-li Might & Magic 7 v češtině (říjen 2001), měl Level opravdu kvalitní plnou hru před rokem (květnový Unreal, resp. MDK v dubnu). A právě pokračování posledně zmíněného titulu, druhý díl akční pecky MDK, je plnou hrou Levelu v tomto měsíci. O kvalitách MDK2 není nutno pochybovat, i dva roky po vydání se směle může řadit ke špičce žánru. Citujme z recenze (Petr Bulíř, Level 3/2000, 85%), jejíž výtah je uveden u obsahu CD v tomto čísle: "V dnešních dobách neustálých klonů a padělků akčních 3D her, které se často liší pouze názvem, jde MDK svou vlastní cesto a bere si příklad pouze ze svého předchůdce. Pokud vás už občas unavuje rutinní běhání pravidelnými chodbami, používání stále stejných zbraní a neustále dokonalejší a hardwarově náročnější herní enginy, je MDK vhodnou náplastí na vkrádající se nudu. Je to prostě přesný opak toho, na co jsme zvyklí."

Level nadále potvrzuje své vedoucí postavení mezi českými časopisy o počítačových hrách. Stabilní tým autorů, mnohaleté zkušenosti, zaměření na dospělejší čtenáře, finančně silné vydavatelství v zádech - to vše se vhodně doplňuje a dává vyniknout kvalitě. I když pesimista by mohl připomenout rčení o jednookém mezi slepými (a v mnoha ohledech by měl pravdu), zůstává Level bez větších výkyvů a propadů stále na špici.

Obsah Levelu 5/2002

Téma: Nezávislé hry

Rozhovor: Marek Španěl

Betatest: Duke Nukem: Manhattan Project, F1 2002

Online: Eve: The Second Genesis, Trials of Ascension

Preview: Age of Wonders 2, Homeplanet, Fuel, Conflict: Desert Storm, Legion, Taz: Wanted, Delta Force: Task Force Dagger

Recenze: 2002 FIFA World Cup, Die Hard: Nakatomi Plaza, Might & Magic 9, Jane`s Attack Squadron, Spider Man: The Movie, Simon the Sorcerer 3D, Blood Omen 2, The Italian Job, Army Men RTS, Tony Hawk`s Pro Skater 3, Trains and Trucks Tycoon, The Sims: On Holiday, Peter Pan: Adventures in Never Land,  Křižáci, Worms Blast

Návody: Wizardry 8, Wiggles, Tipy a triky

Hardware: Krátké novinky, Test gamepadů, Cambridge SoundWorks MegaWorks 5100 vs Logitech Z-560

Mobily: Alcatel OneTouch 311

Software: Užitečné utility

Obsah CD1

Demoverze: Age of Wonders 2, Army Men RTS, Cultures 2, Dungeon Siege, Monsterville, Project Earth, Starships Unlimited

Video: Blitzkrieg, C&C Generals, Tomb Raider 6

Extra: AvP2 editor, Jedi Knight 2 editor, Medal of Honor editor, Morrowind MP3, Databáze starších čísel

Novinky: Asheron’s Call 2, Conflict: Desert Storm, Duke Nukem: Manhattan Project, Elite Force 2, Fuel, Homeplanet, Legion, Robin Hood, SW: Knights of Old Republic, Taz: Wanted, Unreal Tournament 2003

Shareware: ACDSee 4.1, CursorXP 1.1, Far v1.7beta4, GetRight 4.5d, ICQ 2002a, IRCFree 0.31, Miranda 0.1.2.1, PowerDVD XP 4.0, WinACE 2.11, Windows Blinds 3.3, WinRAR v3.0beta6

Updaty: Blood Omen 2 v1.02, Dark Planet v1.01, Might&Magic 9 v1.2, Tony Hawk 3 v1.1, Warrior Kings v1.3

Ovladače: DirectX 8.1 eng Win9x, DivX 5.01

Obsah CD2

Plná hra: MDK2

Diskuze (14) Další článek: Morrowind - první Plugin

Témata článku: , , , , ,