Co najdete ve Score 104?

Opět se zpožděním, opět bez podstatných změn a opět bez kdysi slibované plné hry Battlezone 2. Tak by se ve stručnosti dalo charakterizovat nové Score, které se počátkem října objevilo na stáncích. A co tedy v čísle 104 najdete zajímavého?

Ve Score se stále nic nemění – to, co je dobré, zůstává, to, co je špatné, bohužel zůstává také. Věrní fanoušci časopisu jsou dozajista spokojeni, ostatní čtenáři samozřejmě ne – a Score podle všeho nedělá nic, aby si je získalo a udrželo.

Šéfredaktorův úvodník je klasickou ukázkou mlácení prázdné slámy. Nebýt témat záplav a zpoždění časopisu, nebylo by asi o čem psát. Po zkušenostech z minulých čísel se již raději Mikoláš Tuček ani slůvkem nezmiňuje o kdysi slíbené a stále nedodané plné hře Battlezone 2.

V klasické směsi předběžných informací (novinky, preview, zoom) vyniká pěkně zpracovaný materiál o jedné z nejvíce očekávaných her tohoto roku, strategii Age of Mythology. Zoom je doplněno rozhovorem s designérem této hry Brucem Shellym. Ve druhém zoomu je rozpitvána hra Icewind Dale 2 a část článku je věnována úvaze o lokalizaci her. Obsahem tématické rubriky je (díky zpoždění časopisu již mírně zastaralá) informace o výstavě ECTS 2002.

Recenze se tentokrát rozprostírají na pouhých 32 stranách. Z dvanácti recenzí zmiňme především český titul Mafia, který zaslouženě obdržel 92%. Trochu překvapivě dostaly prakticky stejné hodnocení i hry Mediaval: Total War (92%) a Madden NFL 2003 (91%), a protože i další recenzované hry jsou nadhodnoceny, je celkové průměrné hodnocení v tomto čísle 72%. Recenze asi nejvíce trpí „Scoreovským“ přístupem – jsou povrchní, plné trapných vtípků a s kolísající kvalitou i informační hodnotou.

V rubrice Fenomén se čtenáři tentokrát dočkají sondy do oblasti speciálních jednotek, bohužel bez přímé návaznosti na počítačové hry, které často problematiku speciálních jednotek používají. Jak už je ve Score (ale i v ostatních časopisech u nás) zvykem, nikde není uveden odkaz na zdroje, ze kterých autor čerpal.

V rubrice Návody se setkáme se dvěma českými hrami – Mafií a Necromanií. Techbox je zaplněn novinkami ze světa HW a SW, nechybí ani minitest počítačových skříní a vcelku pěkné rubriky Počítač na hraní a Ještě lepší hraní. Jako celek však Techbox působí spíše jen jako snůška tiskových materiálů výrobců a nic na tom nezmění ani pokus o hodnocení produktů. Na Score je ze všech herních časopisů u nás asi nejvíce vidět, že rubrika Techbox do herního časopisu prostě nepatří a když už je obsažena, měla by být o to menší, o co je erudovanější (a měla by se věnovat pouze produktům s hrami úzce svázanými).

Engine na přiloženém CD nedoznalo žádných změn, a tak zůstaly neodstraněny všechny drobné chybičky, o kterých jsem se zmínil v minulých článcích. I tentokrát Score zvolilo cestu zaplnění druhého CD demoverzemi a dalšími materiály, a protože plná hra zabírá na CD asi 150 MB, zbylo dost prostoru především na demoverze. Celkem tedy na obou CD naleznete 13 demoverzí, které zabírají více než 1 GB.

Oč bohatší je nabídka demoverzí, o to chudší jsou ostatní rubriky CD. V říjnovém čísle dokonce Score sáhlo k nevídanému kroku – téměř celý zbytek obsahu CD nechalo beze změny. A tak se na CD Score 104 nacházejí přesně ty samé češtiny, návody, programy, ovladače a materiály od čtenářů jako na minulém CD. U návodů tedy opět nebyly odstraněny chyby, které způsobovaly, že některé návody nejsou z enginu CD dostupné a jiné, na CD inzerované, pro změnu chybí. Obdobný zmatek je s verzí programu Nero – psal jsem v minulém článku.

Ti, kdo nemají po minulém čísle dost historických strategií (Europa Universalis v minulém čísle), přivítají s radostí další podobný kousek, tahovou strategii Legion. Ostatní bohužel musí čekat, až se dostane zase na jiný žánr. Nabídka plných her by měla být dostatečně pestrá, aby si vybral pokud možno každý. Přitom Legion určitě není špatná hra, i když se po relativně krátké době hraní dostaví pocit stereotypu a nudy. Legion je jedna z nejčerstvějších her, které se kdy na cover CD herního časopisu u nás objevily – v USA se začal prodávat v červnu tohoto roku, v Evropě pak v půlce září.

Říjnové číslo Score bohužel nespravilo špatný dojem, který časopis již několik měsíců evokuje. Stagnující podoba časopisu rozhodně nepřiláká nové čtenáře, spíš jich bude ubývat. Chtělo by to podstatnou změnu v koncepci časopisu, možná i novou krev do redakčního obsazení. Jinak to s časopisem půjde pomalu, ale jistě z kopce.

Obsah Score 104 (10/2002)

Preview: Lord of the Ring: Fellowship of the Ring, Runaway Adventure

Zoom: Age of Mythology, Icewind Dale 2

Téma: ECTS 2002

Recenze PC: Mafia: The City of Lost Heaven, The Thing, Necromania: Trap of Darkness, Medieval: Total War, Madden NFL 2003, Sudden Strike 2, Skateboard Park Tycoon World Tour 2003, Batman Vengeance, America’s Army: Operation, Age of Sail II: Privateers Bounty ,Aliens vs Predator 2: Primal Hunt, Animal Paradise

Fenomén: Speciální jednotky
 
On-line: Prestižní onlinové soutěže v ČR, Tour of Duty

Rozhovor: Bruce Shelly, Necromania

Techbox: HW novinky, Microstar 845E Max2 L, Abit SR7-8X, ATi Radeon 9000 Pro 64 MB, Gigabyte 7VAXP, Wi-fi, Quintessential Player 3.40, BlackIce PC Protection 3.5, Testy MIDI ATX case, Počítač na hraní, Ještě lepší hraní

Návody: Necromania: Trap of Darkness, Mafia: The City of Lost Heaven

Plakát: Necromania: Trap of Darkness, Age of Mythology

Obsah CD1

Demoverze: Unreal Tournament 2003, Black Hawk Down, Emperor: ROTMK, NHL 2003, Imperialism 2, Crazy Taxi, Sudden Strike 2, Hitman 2

Videa: C&C: Generals,raven, James Bond 007: Nightfire, Vietcong

Bonus: LOTR Tapeta

Servis: DirectX 8.1 CZ, Detonator XP 30.82 W98/ME, Detonator XP 30.82 W2000/XP, DivX 5.02, Windows Media Codecs 8.0

Češtiny: Red Alert 2, Deus Ex, Commandos 2, SW Galalactic Battlegrounds + Clone Capmaigns

Extra: POD Bot 2.5, Scorpion Cheater 25, Flashpoint mise, Matrix mod pro Q3:A, Morrowind plugins
POD Bot 2.5, Scorpion Cheater 25, MOH - AA editor, MOH - Omaha Beach, Morrowind plugins

Návody: Age of Empires II, Albion, Atlantis, Atlantis II, Alien vs. Predator, Baldurs Gate, Broken Sword II, Commandos II, TES: Daggerfall, Dark Seed 2, Diablo, Die by the Sword, driver, Dungeon Keeper, Driver, Fallout 2, Half-Life, Horké léto 2

Od čtenářů: Undertaker 2, Korona 30, Fuckstory: Pátek, Escape 6

Patche: Battlefield 1942 v 1.1, Grand Prix 4 v4.0, Warcraft III 1.02

Programy: AntiKlez, Connection Meter 5.03f, Download Accelerator 5.3, Global DivX Player 1.9.5, HyperSnap DX 4.22.01, ICQ 2002a Build #3727, Nero Burning ROM 5.5.9.0, Virtual Dub 1.4.10, Winamp 3.00, Winace 2.20, Windows Setup 3.0, Winzip 8.1, Windows Commander 5.0, Score List 1.80, Tweak XP 1.34.1, Waterfall Pro 2.99, Trayer 3.10, CPU Killer 2.05, Riva Tuner 2.0 RC 11.1, Kapr 2.4, Compupic Pro 6.1

Herna: Porrasturvat, Sub Hunter 3, Little Fighter 2

Plná hra +: Legion tapeta

Obsah CD2

Plná hra: Legion

Demoverze: Madden NFL 2003, Combat Mission 2, WWW RAW, No One Lives Forever 2, Iron Storm

Videa: Raven Shield

Mody: Counter-Strike update 1.4 - 1.5

Diskuze (18) Další článek: Screenshoty z datadisku Tribunal

Témata článku: , , , ,