Co najdete ve Score 105?

Na přelomu října a listopadu se na novinové stánky dostalo nové číslo časopisu Score. Obsahem i formou standardní číslo časopisu opět nepotěšilo ty, kteří čekají na nějakou výraznou změnu. Co tedy ve Score 105 najdete zajímavého? Klasické recenze, hardware, návody a plná hra Thief. Blíže v článku.

O problematice slíbené plné hry Battlezone 2 se již nemá cenu ani zmiňovat, je to již obehraná písnička. Zdá se, že i Mikoláš Tuček se na vlastní kůži přesvědčil, že jakýkoli příslib či smlouva nedává jistotu, že bude dílo dotaženo do zdárného konce. Zaráží ovšem, že v tomto čísle není v úvodníku o vývoji kauzy Battlezone 2 žádná zmínka. Že by sázka na vyšumění problému?

Po obvyklém nášupu novinek a preview ze světa PC her mile překvapí kvalitně zpracované srovnání datadisků ke dvěma akčním peckám – Medal of Honor a Return to Castle Wolfenstein. Škoda jen, že porovnání obou titulů není výraznější – takto se vlastně jedná o dvě preview spojené do jednoho článku.

Mezi recenzovanými tituly hrají prim další pokračování úspěšných titulů – No One Lives Forever 2 (90%), Unreal Tournament 2003 (90%), Icewind Dale 2 (87%), NHL 2003 (85%) atd. Celkem je ve Score 105 na 44 stranách rovných 20 recenzí, průměrné hodnocení je 69%.

Trochu zaráží systém řazení recenzí v časopisu – ze začátku se dá, že jsou recenze řazeny aspoň zhruba podle kvality hry (tj. podle hodnocení), později však tento systém přestává platit a vedle vcelku kvalitních her (Moto GP – 82%, Links 2003 – 83%) se objevují podprůměrné tituly se 40% a méně. Zajímavá je také druhá recenze na Simon the Sorcerer 3D (první vyšla ve Score 100), která je sice částečně ospravedlnitelná tím, že Simon 3D vyšel u nás s několikaměsíčním zpožděním a v češtině (výtečný dabing M.Šteindlera), v samotné recenzi se ale o české verzi téměř nepíše, většinu rozsahu zaujímá popis samotné hry (a to ještě velmi povrchně).

Stále přetrvávají povrchní, až odfláknuté recenze (např. Emperor: Rise of the Middle Kingdom od Tomáše Zvelebila je přímo odstrašující příklad), stále přetrvává trapný, až infantilní humor (např. “Možná si někdo ustříkne nad droboučkými postavičkami“ nebo „Hra drží lépe než penis po dvojité dávce viagry“ atd.). Škoda, protože některé recenze jsou docela kvalitní, ale pověst časopisu (i jeho věrohodnost) je těmito pubertálními vtípky značně poškozena.

V rubrice Fenomén je tentokrát rozebrán film i hra Resident Evil. Návody tentokrát obsahují pouze první část návodu na Icewind Dale 2. Standardní náplň mají i rubriky On-line a Techbox. Na testu grafických karet je asi nejlépe vidět, že takovéto minitesty prostě nemají v herním časopise význam – k malému počtu testovaných karet se přidává ještě naprostá absence jakýchkoli tabulek, uvedení naměřených hodnot z benchmarků atd.

Rubrika Dopisy by si zasloužila samostatný článek. Trapné odpovědi (na pouhé tři dopisy) si v ničem nezadají s trapností některých recenzí. O dopise fanatického příznivce Score Přemysla Víšky a jeho napadání serveru Doupě, jakož i v podobném duchu vedené odpovědi redakce, se ani nemá cenu zmiňovat.

Obsah cover CD čím dál tím více potvrzuje dojem, že se jeho přípravě věnuje čím dál tím míň času a úsilí. Kromě několika demoverzí a pár vidí zde není nic, co by stálo za zmínku. Nabídka sharewarových programů se téměř nemění (pouze občas se zvýší verze), stejné je to i u ovladačů. Tristní situace s návody zde byla již několikrát popisována, stále se nic nemění. Na CD chybí „Nové exploze do MoH:AA“, inzerované v časopise i na obalu CD, stejně jako ICQ a Nero. Scorpions Cheater je na CD ve verzi 1.30 (ne 25, jak je uvedeno na CD). Score List je zoufale neaktuální (poslední číslo je 101), přičemž na webu autora je aktualizace pro číslo 104 již od půlky října.

Plná hra, kterou Score v listopadu přináší, určitě potěší příznivce netradičních akčních her. Titul Thief znamenal v době svého vydání (1998) průlom do zatuchlého světa 3D stříleček a víceméně definoval nový subžánr. Ještě dnes se jedná o výbornou hru, bohužel i zde je patrný paradox covermountovaných her – čím je hra kvalitnější, tím méně najde uplatnění. Kdo obdobné hry nemá rád, zařadí CD do šuplíku k ostatním, kdo je naopak fanda tohoto žánru, hru již dávno má doma a dohranou. A tak je Thief, stejně jako ostatní vcelku kvalitní covermountované hry v časopisech, přínosem snad pouze pro začínající hráče, kterým může ukázat, že i starší a v dnešní době neprávem opomíjené hry mají ještě dnes co říci.

Redakce Score by měla pomalu začít přemýšlet o změně koncepce časopisu. Směřování na mladší čtenáře je stále více patrné a myslím si, že to v dohledné době bude znamenat odliv čtenářů směrem ke konkurenci. Je to škoda, neboť Score jakožto nejstarší „žijící“ časopis o PC hrách u nás má určitě mnohem větší potenciál.

Obsah Score 105 (11/2002)

Preview: Metal Gear Solid 2: Substance, Legenda – Poselství Trůnu 2, Rallisport Chalenge, Iron Storm

Zoom: Tom Clansy’s Splinter Cell

Téma: Medal of Honor: Spearhead vs. Return to Castle Wolfenstein: Enemy Teritory

Recenze PC: No One Lives Forever 2: A Spy in H.A.R.M.s Way, Unreal Tournament 2003, Icewind Dale 2, NHL 2003, Battlefield 1942, Divine Divinity, Conflict: Desert Storm, Beach Life, Emperor: Rise of the Middle Kingdom, Earth 2150: Lost Souls, Hard Truck, The Sum of all Fears, Eye of the Kraken, Farscape the Game, Moto GP: Ultimate Race Technology, Simon the Sorcerer 3D, Links 2003, Valhalla Chronicles, ZOO Tycoon: Dinosaurus Digs, Ultimate Pinball
 
Fenomén: Resident Evil

On-line: Invex 2002, Western Quake 3, ARQ

Techbox: SiS xabre 400 64 MB, Hercules 3D Prophet 9700 Pro 128 MB, AMD AthlonXP 2200+, Creative Labs Inspire 4.1 4400, ASUS CRW-4816A, Invex 2002, WinAmp 3, SpyBot: Search&Destroy, Test grafických karet do 6000 Kč, Počítač na hraní, Ještě lepší hraní

Návody: Icewind Dále 2

Plakát: Icewind Dale 2  + Tom Clansy’s Splinter Cell

Obsah CD1

Demoverze: FIFA 2003, Need for Speed: Hot Pursuit 2, Haegemonia, Dirt Track Racing 2, Robin Hood, Archangel, The Gladiators, Motocross Stunt Racer, Speed Challenge

Videa: MoH: Spearhead, Splinter Cell, James Bond 007: Nightfire

Bonus: Unreal Tournament 2003 Screensaver

Servis: DirectX 8.1 CZ, Detonator XP 30.82 W98/ME, Detonator XP 30.82 W2000/XP, DivX 5.02, Windows Media Codecs 8.0, Catalyst Radeon 7.72

Češtiny: Red Alert 2, Deus Ex, Commandos 2, Galactic Battlegrounds, F1 2002
 
Extra: POD Bot 2.5, Scorpion Cheater 1.30, UT2K3 mutators, Dread Legion (pro Morrowind), Sengoku Weapons Pack (pro Vampire: TM)

Návody: Age of Empires II, Albion, Atlantis, Atlantis II, Alien vs. Predator, Baldurs Gate, Broken Sword II, Commandos II, TES: Daggerfall, Dark Seed 2, Diablo, Die by the Sword, driver, Dungeon Keeper, Driver, Fallout 2, Half-Life, Horké léto 2

Od čtenářů: Korona 32, Fuckstory: Pátek

Patche: Warcraft III 1.03, NOLF 2 v1.1

Programy: AntiKlez, Connection Meter 5.03f, Compupic Pro 6.1, CPU Killer 2.05, Download Accelerator 5.3, Global DivX Player 1.9.5, HyperSnap DX 4.22.01, Kapr, Riva Tuner  2.0 RC 11.1, Trayer 3.10, Virtual Dub 1.4.10, Waterfall Pro 2.99, Winamp 3.00, Winace 2.20, Windows Setup 3.0, Winzip 8.1, Windows Commander 5.0, Score List 1.80

Herna: Actual Coach, Magebane 2, Pacbomber

Plná hra +: Thief návod, Thief pod Win2K/XP

Vykopávky: RollerCoaster Tycoon demo

Obsah CD2

Plná hra: Thief: The Dark Project

Diskuze (37) Další článek: Doom III: Krvavé screenshoty

Témata článku: , , , ,