Co najdete ve Score 108?

Jak se projevilo herní sucho na obsahu časopisu Score? Přijmou čtenáři nahrazení kvantity kvalitou na cover CD (a můžeme vůbec mluvit o kvalitě)? Má význam dávat na CD volně šiřitelné plné hry? Na všechny tyto otázky se pokusí zodpovědět následují článek. Pojďme se tedy podívat, co ve Score 108 najdeme zajímavého.

Ačkoli Mikoláš Tuček v úvodníku vyhrožuje herním suchem a nedostatkem kvalitních materiálů pro únorové číslo, skutečnost není tak kritická. Je pravdou, že začátkem roku se obecně dobrých titulů nedostává, ve Score 108 nalezneme recenze několika vcelku kvalitních her.

Kromě standardní náplně z herního světa (novinky, preview, recenze, návody atd.) se čtenáři často zajímají o tzv. tématické články. Jejich kvalita ve Score se v poslední době zlepšuje a začíná téměř dosahovat úrovně obdobných článků v Levelu. V tomto čísle si čtenáři mohou přečíst hned dva tématické články. Zapomenuté klenoty se věnují hrám, které se z nejrůznějších důvodů ve Score nikdy neobjevily, případně jim nebyla věnována patřičná pozornost (jinými slovy – kvalita hry se ukázala ve světle času mnohem lepší, než jak ji odhadl recenzent při povrchním hraní). Ve článku je popsáno celkem 16 her a závěrem se autor odhodlal zabrousit i na křehký led abandonware. Celý článek bohužel nepůsobí příliš kompaktním dojmem, spíše jen jako snůška náhodně vybraných her, o kterých zrovna autor našel nějaké informace.

Zato druhý tématický článek, vycházející v rámci rubriky Fenomén, stojí určitě za přečtení. Člověk z nejpovolanějších, známý quakolog Bludr alias Jan Modrák se věnuje historii jedné z nejznámějších vývojářských firem, božských id Software. Na pěti stranách je zajímavým a velice poutavým způsobem popsána firma, její historie, největší úspěchy a především lidé, kteří za tím vším stojí. Jen více takových článků!

V rubrice Preview se kromě standardních pohledů na připravované hry dočteme i podrobnější informace o Master of Orion 3. Bohužel autor (Tomáš Zvelebil) se opět nevyhnul trapným vtípkům, puberťáckým obratům a přirovnáním, stejně jako napadání konkurence, čímž úroveň jinak vcelku slušného článku dost pokazil. Ostatní preview jsou naštěstí podobného neduhu více či méně ušetřeny.

Recenze si také drží svou úroveň – některé jsou zajímavé a čtivé, jiné se omezují na suchý výklad rysů hry, jiné zase slouží spíše jako slovní exhibice autora. Celkem se v únorovém Score na 37 stranách recenzovalo 17 her, průměrné hodnocení je 67%. Obavy z herního sucha se nepotvrdily – i začátkem roku vycházejí kvalitní hry, vedle Impossible Creatures (88%) jmenujme např. Robin Hood: Legenda Sherwoodu (85%) či Arx Fatalis (také 85%). Určitě se neztratí také další slibná adventura Syberia (83%) či česká Legenda – Poselství Trůnu 2 (72%).

Zbytek časopisu nijak nepřekvapí, opět zde nalezneme obvyklou snůšku HW článků (včetně testů „levných“ (rozuměj pod 10 000 Kč) procesorů), dopisy čtenářů a odpovědí na ně a článků o kultuře (přečtěte si hodnocení nových desek v rubrice Hudba, stojí to za to – ještě že tento člověk nepíše recenze...).

Na přiloženém cover CD je poměrně málo materiálu. Mohlo by se zdát, že začíná být důraz kladen na kvalitu místo kvantity, skutečné vysvětlení je ale prosté. Protože byla začátkem roku uvolněna k volnému šíření výborná česká logická hra Fish Fillets, zařadilo ji Score na své CD. Na CD pak logicky zůstává poměrně málo místa, takže se sek vešly jen dvě (i když poměrně velké) demoverze, jedno video a něco málo patchů a programů. Kromě toho se na CD nachází i freewarová hříčka Santa Claus in Trouble, která měla inzerovaná na CD minulý měsíc. Úplně chybí češtiny, ovladače, doplňky k plné hře atd.

Také rubrika Návody dostala po měsících (možná i letech) stagnace čerstvý obsah, i když se jedná jen o doplnění několika návodů. Tristní stav zůstává nadále, některé návody nejsou v seznamu uvedeny a z enginu nejsou dostupné (Albion, Daggerfall), jiné jsou zde dvakrát (Dark Seed 2, Jagged Alliance 2). Škoda, že z CD zmizela rozsáhlá sbírka návodů, která byla na CD umisťována před rokem.

Na druhém CD pak čtenáři dostanou válečnou strategii Conflict Zone, poměrně novou, dobře vypadající a vcelku zábavnou hru s několika zajímavými prvky (např. místo těžby surovin získáváte popularitu veřejného mínění). Na CD zbylo ještě místo na tři další demoverze, ale je vidět, že kapacita jednoho CD (plus zbytky místa na druhém CD) přestávají stačit. Protože se nedá očekávat, že by Score v dohledné době (po vzoru Gamestaru) zrušilo či omezilo dodávání plných her a přechod na DVD (jako u Levelu) také není jednoduchý, budou se jak editoři CD, tak čtenáři Score potýkat s nedostatkem místa na CD a z toho plynoucím omezováním přikládaných materiálů. Jako možný  krok vidím pravidelné přikládání 3 CD, na které se přece jen vměstná více objemných demoverzí, videí atd.

Kvalita Score se dlouhodobě drží na stejné úrovni, dalo by se říci, že stagnuje. Zásadnější změny v konceptu či obsahu neproběhly a ani se neplánují. Otázkou je, jestli si čtenáři na stávající podobu časopisu tak zvykli, že jim to nevadí, nebo jestli budou díky lákadlům (levný časopis bez plné hry a s dvěma cover CD, popř. miniformát či časopis s DVD) odcházet ke konkurenci.

Obsah Score 108 (2/2003)

Preview: Devastation, Counter-Strike: Condition Zero, Aquanox 2: Revelation, BloodRayne, Inquisition

Zoom: Master of Orion 3

Téma: Zapomenuté klenoty

Recenze PC: Impossible Creatures, Legenda – Poselství trůnu 2, Robin Hood: Legenda Sherwoodu, Arx Fatalis, Star Trek: Starfleet Command 3, Soldiers of Anarchy, Syberia, Haegemonia - Legions of Iron, Racing Simulation 3, Tom Clansy’s Ghost Recoon: Island Thunder, Dragon’s Lair 3D, Gladiators of Rome, Test Drive, Frogger – The Great Quest, Monster Jam Maximum Destruction, Dracula – Zmrtvýchvstání, Worms 2
 
Fenomén: id Software

On-line: Staňte se profíkem, Bid For Power

Rozhovor: Legenda (Martin Ladýř, Jan Mrkvička)

Techbox: Hercules DV Action! Pro, Asus A7V8X, Intel Pentium 4 3,06 GHz, AOC LM520, Creative Labs Soundblaster Audigy 2 Platinum, SmartWhois, 3D Traceroute 1.6.46, Vidomi, Test procesorů do 10 000 Kč, Počítač na hraní, Ještě lepší hraní (Battlefield 1942)

Návody: Legenda: Poselství trůnu 2

Plakát: Impossible Creatures + Robin Hood: Legenda Sherwoodu

Obsah CD1

Demoverze: Splinter Cell, Impossible Creatures

Videa: Unreal 2

Návody: Age of Empires 2, Albion, Atlantis, Atlantis 2, Alien vs. Predator, Baldurs Gate, Broken Sword 2 ,Commandos 2, Daggerfall, Dark Seed 2, Darkstone, Diablo, Die by the Sword, Dreamland, Driver, Dungeon Keeper, Fallout 2, Full Throttle, Gabriel Knight 2, Gooka, Grim Fandango, Half-life, Hidden and Dangerous, Horké Léto 2, Jagged Alliance 2, Kingpin, MDK, Neverhood, Normality, Pharaoh, Polda 2, Quest for Glory 5, Revenant , Settlers 2, Brány Skeldalu, Starcraft, System Shock 2, Thief: The Dark Project

Od čtenářů: Escape 8, Kult 1, Cosmos 2, Korona 35

Patche: Age of Mythology 1.01 CZ, Brány Skeldalu 2 patch 1

Programy: Total Commander 5.5, System Cleaner 4.86, Antiklez, Connection Meter 5.03, Virtual Dub 1.4.13, Win Setup 3.0, Score List 1.80 (do SCORE 106), CPU Killer, NvMAX

Plné hry: Fish Fillets, Santa Claus in Trouble

Obsah CD2

Plná hra: Conflict Zone

Demoverze: Vietcong, Uplink: Trust is a Weakness, Airstrike 3D

Diskuze (3) Další článek: Ke každé konzoli Nintendo GameCube hra zdarma!

Témata článku: , , , ,