Co najdete ve Score 114?

Na konci července se na naše stánky dostalo srpnové číslo časopisu Score. Podařilo se tedy po několika měsících vyrovnat zpoždění, vzniklé díky problémům s tiskárnou v květnu. Na DVD přílohu si čtenáři Score musí ještě několik měsíců počkat, zatím se musí spokojit s dvěma CD, přičemž polovina jednoho je zaplněná plnou hrou. Pojďme se nyní podívat, co ve Score s pořadovým číslem 114 nalezneme.

Asi největším tahákem srpnového čísla je rozsáhlé preview na novou českou hru z dílny brněnské společnosti Altar Interactive, strategicko-taktickou hru UFO: Aftermath, o které se pravidelní čtenáři Score dozvídají informace ze zákulisí již více než rok díky Deníku vývojáře Martina Klímy. Doufejme, že příští měsíc se již setkáme nejen s obrázkem na obálce jako v tomto čísle, ale hlavně s podrobnou recenzí, případně doplněnou i plakátem nebo soutěží.

I přes herní sucho (které se letos nijak zvlášť nekoná) je Score zaplněno spoustou informací o připravovaných hrách – 14 stran novinek a 17 stran preview je docela slušná porce. Osobně mne nejvíce potěšilo preview na The Sims 2, které sice není nic moc ani po obsahové, ani po stylistické stránce, ale dokazuje, že známý Anti-Doupista Přemysl Víška stále žije a motá se kolem Score a her.

Mezi recenzemi rozhodně nelze přehlédnout vcelku pěkně sepsanou recenzi na datadisk Warcraft 3: The Frozen Throne – nejen pro své čelní umístění a vysoké hodnocení, ale i střízlivý, věcný a přitom čtivý styl autora. Aby si ale čtenáři Score nemysleli, že se snad něco mění, hned v následující recenzi poznají neomylně styl bývalého šéfredaktora Tomáše Zvelebila, který navíc nepovedeně paroduje Michala Rybku a jeho (zlo)zvyk dávat si ke své přezdívce pokaždé jiný přídavek – narozdíl od Zvelebila je to ale k tématu a většinou to nepůsobí trapně.

Celkem se ve Score 114 objevilo na 38 stranách pouhých 16 recenzí, takže se čtyři stránky dostaly i na hry, které si to rozhodně nezaslouží (např. Tomb Raider: The Angel of Darkness). Průměrné hodnocení je téměř 71%, což svědčí o tom, že zlozvyku nadhodnocování se redaktoři Score jen tak nezbaví. Díky nedostatečnému rozptylu bodování je tak celý systém hodnocení pro čtenáře nepříliš použitelný – koho zajímá, jestli hra dostane 82 nebo 84%, když je to stejně průměrná hra? Docela by stálo za to spočítat, kolik her za posledních pár let obdrželo hodnocení mezi 75 a 90% (tj. výborná až vynikající hra) – např. v tomto čísle je to 9 her ze 16, tedy více než polovina.

Klasický tématický článek tentokrát chybí, v rubrice Fenomén se setkáme s titulem, který udělal v posledních třech letech v žebříčcích nejprodávanějších her (hlavně v USA) značný průvan, se známým The Sims. Datadisků k původní hře se již téměř nedá dopočítat, navíc je tu Sims Online a připravuje se druhý díl, který má úspěch předem zajištěn.

HW rubrika Score nikdy nepatřila k těm nejlepším a Score 114 není rozhodně výjimkou. Pár novinek a marketingových informací, nesourodá snůška internetových odkazů a neslaný-nemastný „srovnávací test“ grafických karet (celých pět karet od čtyř výrobců). Pochválit naopak můžeme rubriky Počítač na hraní (i když výběr vhodných komponent je diskutabilní) a Ještě lepší hraní.

CD příloha od doby, kdy ji převzal Tomáš Zvelebil, upadá a nejeví známky zlepšení. Je velmi jednoduché postahovat z internetu to, co se na něm za poslední měsíc objeví, a nějak to „nacpat“ na CD. Mnohem obtížnější je materiály pořádně roztřídit, vybrat ty nejlepší, popsat a umístit na CD (a poté ještě vše zkontrolovat) – a hlavně pravidelně obměňovat. Je to práce nevděčná, obtížná a na první pohled málo viditelná – a bohužel pro nás čtenáře jí odpovědný redaktor příliš mnoho úsilí nevěnuje...

Co se týče obsahu, znovu se potvrzuje, že kapacita CD již v dnešní době prostě nestačí a přechod na DVD je nutností. I když se daří umisťovat část materiálů na druhé CD, s prostorem na DVD se to samozřejmě srovnávat nedá. A tak se na první CD vměstnaly pouhé tři demoverze, o ostatní nabídce nemluvě.

Jako plná hra je ve Score 114 přiložen akční ZAX: The Alien Hunter. Střílečka, která někomu možná připomene staré dobré časy Amigy, si nedělá nároky na špičkový titul, nicméně nějakou dobu zabaví. Pokud zrovna nemáte co hrát a nechcete u hraní moc přemýšlet, je ZAX: The Alien Hunter dobrá volba. Jinak si raději ještě počkejte. Příští měsíc budou totiž potěšeni především příznivci budovatelských strategií, neboť jako plná hra ve Score 115 bude přiložen titul Cultures 2, a to dokonce v češtině.

Score je sice nejstarší více méně pravidelně vycházející časopis o PC hrách u nás, bohužel ale usnul na vavřínech, jimiž se kdysi mohl pyšnit, a konkurence ho bezpečně převálcovala (z hlediska kvality obsahu, přesto však prodejní čísla stále mluví ve prospěch Score a neprospěch Gamestaru) . A nejhorší je, že odpovědní lidé jako by měli klapky na očích a nevšímají si, že situace je podstatně jiná než před několika lety. Ano, velmi mladí čtenáři možná trapně pubertální humor redaktorů Score zbožňují, ale mnoho jiných čtenářů naopak víc než odrazuje. Jakékoli inovace navíc ve Score probíhají pomalu, váhavě a neochotně. Pokud se tvář časopisu podstatně nezmění, nijak růžově budoucnost Score nevidím...

Obsah Score 114 (8/2003):

Novinky: Terminator 3: War of the Machines, The Sims: Makin’ Magic, Dungeon Siege: Legends of Aranna, Unreal Tournament 2004, Patrician 3, Hackeři jdou po Xboxu, Total Club Manager 2004, Joint Operations, Etrom: The Astral Essence, Men of Valor: Vietnam, Mysterious Journey 2: Chameleon, Conflict: Desert Storm 2, SiS661FX, Warhammer: Fire Warrior, Contract Jack, Age of Wonders: Shadow Magic, Muscle Car 3, Knights over Europe, Halo, C&C erals: Zero Hour, Dead to Rights, Nvidia podváděla v 3Dmarku 2003, Evolution, Riftrunner

Preview: Northland, Buena Vista Interactive Tron 2.0, Syberia 2, The Sims 2, XIII

Zoom: UFO: Aftermath, Etherlords 2

Recenze: Warcraft 3: The Frozen Throne (88%), Tomb Raider: The Angel of Darkness (45%), Chaser (81%), Midnight Club 2 (85%), F1 Challenge 99-02 (86%), Star Trek: Elite Force 2 (79%), Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide (80%), American Conquest (81%), Neighbours From Hell (76%), Disciples 2: Guardians of the Light (68%), Starsky & Hutch (69%), The Elder Scrolls 3: Bloodmoon (80%), Casino Tycoon (58%), Thorgal – Odin’s Curse  (65%), International Superstar Soccer 3 (55%), Premier Manager 2003-2004 (35%)
 
Fenomén: The Sims

On-line: Novinky, The Sims Online, AMD PG Challenge 2003, BattleGrounds

Rozhovor: Dmitry Kolpakov (Nival Interactive)

Techbox: Hercules 3D Prophet 9800 PRO, AMD Athlon XP 3200+, SB Creative Labs SoundBlaster MP3+, LCD Acer AL707, QCP ROLL Keyboard, Nakupujeme (a platíme) po internetu – 3.díl, The All-Seeing Eye, Blubster 2.5, Grafické karty do 7000 Kč, Počítač na hraní, Ještě lepší hraní (Firewall a Windows XP)

Návody: Warcraft 3: The Frozen Throne, Chaser

Soutěže: Herní kvíz (o předplatné Score), Cenega (50 her + 15 bonusových dárečků), CD Projekt (10x Heroes of Might and Magic IV 3.0), Posel smrti

Plakát: Tomb Raider: The Angel of Darkness + Etherlords 2

Obsah CD1

Demoverze: Midnight Club 2, Emergency: Fire Response, Moto GP2

Videa: Dungeon Siege 2, The Sims 2

Servis: Detonator XP-95/98/ME 44.03, DivX 5.05, ATI Catalyst Radeon 98/ME 7.88, ATI Catalyst Radeon XP/2K 7.88

Češtiny: Industry Giant (beta)

Extra: Impossible Creatures: Insect Invasion, Diablo II: Lords of Destruction 1.10, Industry Giant Add-On

Návody: Age of Empires 2, Albion, Atlantis, Atlantis 2, Alien vs. Predator, Baldurs Gate, Broken Sword 2, Commandos 2, Daggerfall, Dark Seed 2, Darkstone, Diablo, Die by the Sword, Dreamland, Driver, Dungeon Keeper, Fallout 2, Full Throttle, Gabriel Knight 2, Gooka, Grim Fandango, Half-life, Hidden and Dangerous, Horké Léto 2, Jagged Alliance 2, Kingpin, MDK, Neverhood, Normality, Pharaoh, Polda 2, Quest for Glory 5, Revenant , Settlers 2, Brány Skeldalu, Starcraft, System Shock 2, Thief: The Dark Project

Od čtenářů: Korona 41, Cosmos 7, Umění 3

Patche: Tomb Raider: Angel of Darkness v42

Programy: HyperSnap DX 5.11.00, Micro DVD 1.2, WinAce 2.20, Total Commander 5.51, Score list 1.90 (do Score č.113), Nimo Codecs Pack 5.0, Sonique 1.95, Download Accelerator 5.396, CPU Killer 2.05

Bonus: Superherna - 20x Freeware

Obsah CD2

Plná hra: ZAX: The Alien Hunter

Demoverze: Dark Fall, The Great Escape

Extra: Battlefield 1942: Battle of Britain Map

Váš názor Další článek: Nová kampaň a scénáře v patchi Emperor: Rise of Middle Kingdom

Témata článku: , , , ,