Co najdete ve Score 95?

I mezi vánočními a novoročními svátky nebude fanoušek počítačových her ochuzen o tradiční příděl demoverzí, recenzí a ostatních článků. Lednové Score se dostává na pulty již na konci prosince a udělá radost především fanouškům vojenské tahové strategie Jagged Alliance 2. Pojďme se podívat, co v novém čísle Score nalezneme.
I mezi vánočními a novoročními svátky nebude fanoušek počítačových her ochuzen o tradiční příděl demoverzí, recenzí a ostatních článků. Lednové Score se dostává na pulty již na konci prosince a udělá radost především fanouškům vojenské tahové strategie Jagged Alliance 2. Pojďme se podívat, co v novém čísle Score nalezneme.

Pokud některý český časopis o počítačových hrách bezezbytku naplňuje program Haškovy Strany mírného pokroku v mezích zákona, pak je to dozajista Score. Na rozdíl od svých konkurentů nestagnuje ani neupadá, naopak se nenápadně zlepšuje po všech stranách.

Na 132 stranách najdete tradiční příděl novinek, preview, recenzí, návodů, článků o HW, SW, Internetu atd. Dvacítka recenzí na 48 stranách bezpochyby uspokojí hlad po informacích i v povánočním čase (ostatně dá se předpokládat, že předvánoční boom bude mít dozvuky i v lednu či únoru). I po ostatních stránkách se jedná o slušně našlapané číslo, které rozhodně nedělá osmileté historii Score ostudu.

Rozeberme si nyní jednotlivé rubriky podrobněji.

Obálka: Graficky vyvedená, díky velkému množství informací mírně nepřehledná. Letošní bláznění kolem Harryho Pottera se nevyhnulo ani světu počítačových her, a tak kromě obrázku na obálce se dočkáte ještě plakátu a recenze.

Obsah: Stále mírně nepřehledný, navíc obrázky k článkům jsou tak malé, že na nich není prakticky nic vidět.

Novinky: Vcelku přehledné a informativní. Kvalita vložených článků kolísá, jako celek však Novinky působí dobrým dojmem.

Preview, Zoom: Bez komentáře.

Téma: Rozsáhlý materiál o možnostech připojení k Internetu v českých zemích. Díky zaměření článku se autor (autoři? – opět se zapomněl(i) podepsat) podle očekávání dopustil několika zjednodušení i drobných faktických chyb (např. v odstavci věnovaném rozdělení modemů), jako celek se bezpochyby jedná o velmi hodnotný zdroj informací pro iunternetové začátečníky.

Recenze: Herní nářez – na 48 stranách najdete dvacítku recenzí, mezi kterými se nacházejí i zbožně očekávané pecky. Tomu odpovídá i průměrné hodnocení (73%), v tomto případě rozhodně ne nadsazené. Pochválit musíme i zajímavý experiment s recenzí na Return to Castle Wolfenstein – dva různí autoři recenzovali zvlášť singleplayerovou a zvlášť multiplayerovou část hry. Rubrika recenzí se pomalu, ale jistě stává výstavní skříní Score – ke kvantitě se (pro někoho překvapivě) přidává i kvalita.

On-line: Zajímavá reportáž o AMD Progamers Challenge Fall 2k1, doplněná několika krátkými články o on-line hrách a modifikacích.

Laboratoř: Rozhovor s designerem studia 7FX je zajímavý, čtenářské návrhy již méně. Zajímalo by mne, co se děje s (jistě zajímavými) prvky, které se v těchto návrzích objeví? Použije je někdo ve své nové připravované hře? A bude z toho něco (peníze, slávu, prestiž) mít i autor návrhu?

Techbox: Obvyklá snůška HW i SW novinek, doplněná minitestem 3D zvukových karet. Na dvou stranách se těžko dá dosáhnout lepšího výsledku, přesto mohl být aspoň výběr zvukových karet reprezentativnější. Nevím proč, ale při čtení obdobných článků mne stále přichází na mysl přísloví o ševci a kopytu…

Návody: V poslední době se kvalita této rubriky zvyšuje, ani toto číslo není výjimkou. Rozsáhlé tipy pro Star Wars: Galactic Battlegrounds a Wizardry 8 doplňuje standardní příděl cheatů a několik dopisů z rubriky Zoufalci.

Film, hudba: Na celých čtyřech stranách - podle mého názoru rubriky jen zabírají místo článkům, které do časopisu o počítačových hrách patří víc – např. Klasika…

Dopisy: Bez komentáře…

Obsah CD: Překvapivě rozsáhlé, přehledné a pěkně zpracované. Fanoušci Jagged Alliance 2 rozhodně přivítají třístránkový úvod do problematiky, pro ostatní je tu (kromě seznamu demoverzí a dalších programů na prvním CD) i stručný popis dvou plných her, nalézajících se také na CD1. Docela by mne zajímalo, kdy se redakce Score postaví problémům tváří v tvář a přizná, že na svých cover CD šíří abandonwarez (anebo – v lepším případě – zveřejní svolení autorů k šíření, neboť pochybuji, že se v případě hry Prehistorik jedná o freeware).

CD1: Standardní cover CD. Grafické provedení je průměrné, nezachrání jej ani pravidelně obměňovaný úvodní obrázek. Po stránce funkčnosti je engine použitelný, i když i zde by se drobné mouchy našly (např. zcela nestandardní chování scrollbaru). Pochválit musíme jak zvýšení kapacity CD (683 MB, z toho plných 574 MB jsou demoverze), tak stále aktualizovaný Score List se seznamem všech článků v minulých číslech časopisu a demoverzí na CD. Potěší také obsáhlý a stále rozšiřovaný seznam návodů.

CD2: Pro fanoušky Jagged Alliance dělá Score, co může. Po prvním a druhém dílu jsme se dočkali i datadisku pro druhý díl s podtitulem Unfinished Business. Aby bylo dílo dokonalé, naleznete na CD1 kromě češtiny i manuál, trainer a rozsáhlou přídavnou kampaň (takový servis rozhodně zatím není v českých krajích zvykem).

Jak se číslování blíží magické stovce, tak se Score pomalu, ale jistě zlepšuje. Již dávno není tím beznadějně posledním outsiderem v pomyslném závodu časopisů o počítačových hrách. I když i nyní má Score své mouchy, rozhodně se jedná o kvalitní časopis, který si našel své pevné místo na trhu. Kritikům, kteří četli naposled Score před rokem či dvěma, nezbývá než vzkázat: „Kupte si nové číslo, budete příjemně překvapeni!“

Obsah Score 95
Preview: Gothic, Magic: The Gathering Online, Team Factor

Téma: Internet jako na dlani

Recenze PC: Return to Castle Wolfenstein (singleplayer/multiplayer), Wizardry 8, Battle Realms, Star Wars: Galactic Battlegrounds, Tom Clancy’s Ghost Recon, Star Trek: Armada 2, Fighting Legends, Wiggles, Aquanox, Alfred Hitchcock’s The Final Cut, IL-2 Sturmovik, Myth 3: The Wolf Age, Harry Potter and The Philosopher’s Stone, Atlantis 3: The New World, Europa Universalis 2, Alcatraz: Prison Escape, Egyptian Challenge, Carrera Grand Prix, Takeda, Parkan Iron Strategy

Online: AMD Progamers Challenge Fall 2k1, Alliance, BuzzyBots

Rozhovor: Pavel Šinágl, 7FX

Techbox: 3D zvukové karty, HW novinky, SW novinky, HW průvodce, Benchmarky

Návody: Star Wars: Galactic Battlegrounds, Wizardry 8

CD1
Demoverze: AquaNox, Atomic Superball, Bubble Booble Nostalgie Gold, Clusterball, Master Rallye, Myth 3: The Wolf Age, Racer, Sid Meier SimGolf, Soul Reaver 2, Star Trek: Armada 2, Strifeshadow, WarBlade, Woody Woodpacker: Escape from Buzz Buzzard Park, Xenno The Rogue, Zabugorie: The Fairy Planet

Plné hry: Moorhuhn Winter Edition, Prehistorik

Videa: Morrowind, The Sims: Hot Date

Servis: DirectX 8.1 CZ, nVidia Detonator4 23.11 w2k/XP, nVidia Detonator4 23.11 w9x

Návody: Alien Odyssey, Death Gate, Down in the Dumps, Excalibur, Indiana Jones 3, Kingpin – Life of Crime, Lands of Lore 1, Mutation of J.B., Quest for Glory 3, Quest for Glory 4, Versailles 1685 (+ asi 180 návodů z minulých čísel)

Updaty: Empire Earth v1.0.4.0, Ghost Recon Blurry Font fix, Independancee War: Edge of Chaos Jackson Yard, Jagged Aliance 2: UB v1.01, Wizardry 8 v001b

Češtiny: Castrol Honda Superbike 2000, Dune 2000, Mechwarrior 3, Motocross Madness 1, Pharaoh, Tiberian Sun Firestorm

Shareware: ACDSee 32 4.0, HyperSnap Pro 4.20.00, Nero Burning ROM 5.5.5.1, WinAmp 2.78, Windows Commander 4.54, WinZIP 8.0

Od čtenářů: Disk Explorer Professional, Go Fun Go, Korona 22, Radioactive Cheater 4.0

Od redakce: DivX codec 4.11, JA 2 UB Bears Pit Camp., JA 2 UB čeština, JA 2 UB manuál, JA 2 UB trainer, Fallout Tactics Unoffficial Speech Editor, Score List, Soutěž s Intelem – obrázky, video, Windows Media Codecs v8

CD2
Plná hra: Jagged Alliance 2: Unfinished Business
Diskuze (17) Další článek: Nový distributor pro Českou republiku?

Témata článku: , , , , ,