Co rozlišuje muže od chlapců? Motorka!

Doba, kdy se skalní hráči počítačových her nad slovním spojením "Microsoft a hry" jen útrpně usmívali, je již dávno pryč. Hry jako Age of Empires, Age of Empires II, Midtown Madness nebo Motocross Madness si získaly srdce nejednoho fanouška dobré zábavy. Podívejme se nyní, jak se povedlo pokračování posledně jmenovaného titulu, hra Motocross Madness 2.

Žánr: závodní sportovní dovádění
Minimum: P233, 64 MB RAM, 3D akcelerátor, 4x CD-ROM, 200 MB na HD, Windows 9x, DirectX 7
3D: Ano
Multiplayer: Ano
Výrobce: Rainbow Studios
Distributor:
Microsoft

Dynamické závody, burácení motorů, kaskadérské kousky i krkolomné pády – to vše jsme měli možnost sledovat na svých monitorech před dvěma roky v povedené závodní hře Motocross Madness. Po relativně velkém úspěchu samozřejmě přichází pokračování, takže se nám nyní dostává do rukou druhý díl, pojmenovaný prozaicky Motocross Madness 2.

Motocross Madness 2Motocross Madness 2

Princip hry zůstal pochopitelně zachován – koho tedy bavilo prohánět se na krosové motorce volnou krajinou, získávat body za akrobatické figury při dlouhých skocích či závodit na známých stadiónech, bude nadšen i nyní. Zastánci absolutní věrnosti simulace budou opět zklamáni, stejně jako sváteční hráči, posuzující kvalitu hry podle obtížnosti.

Motocross Madness 2Motocross Madness 2

Obtížnost hry je totiž (stejně jako v prvním dílu) dosti vysoká a odradí nejednoho hráče. Motocykl se neovládá zrovna snadno, většina pokusů o akrobatickou figuru skončí pádem (ehm – v demu se mi nepodařilo vytvořit ani náznak figury, pády mi ale šly takřka brilantně – pozn. šéfredaktora) a v závodech budete končit pravidelně poslední. Můžete si sice nastavit nejnižší obtížnost a zapnout pomocníky pro řazení, brždění atd., ale i tak budete muset dlouho trénovat, než se naučíte motocykl slušně ovládat. Na druhou stranu vám hra vydrží mnohem déle a později se u ní budete také více bavit.

Motocross Madness 2Motocross Madness 2

Motocross Madness 2 nabízí celkem šest disciplín – Baja, Stunts, National, Supercross, Enduro a Pro Circuit. První čtyři známe již z prvního dílu. V Baja projíždíte checkpointy ve volné krajině, ve Stunts se snažíte získat body za akrobatické figury či jejich kombinace, National jsou krosové závody ve volné přírodě a Supercross jsou opět závody, tentokrát na umělých tratích na stadiónech. V disciplíně Enduro projíždíte spolu s ostatními závodníky zabydlenou krajinou plnou různých dopravních prostředků, kterým se pochopitelně musíte také vyhýbat (kolize s veškerými objekty ve hře končí vaším pádem a ztrátou několika cenných sekund).

Motocross Madness 2Motocross Madness 2

Režim Pro Circuit je to nejlepší, co Motocross Madness 2 nabízí. Jedná se o jakousi obdobu kariéry v jiných hrách. Začínáte jako zelenáč se slabou motorkou a pár dolary v kapse. Výhrami v závodech získáváte peníze, které následně investujete do oprav a vylepšení svého motocyklu, koupi silnějšího stroje či návštěvy lékaře.

Motocross Madness 2Motocross Madness 2

Po grafické stránce téměř není co vytknout. Přestože je na obrazovce velké množství objektů, běží hra překvapivě plynule a umocňuje tak zážitek z dynamické jízdy. Majitelé slabších počítačů mají širokou škálu možností, jak zvýšit plynulost hry – od změny rozlišení přes možnost vypnutí stínů, oblohy atd. až po nastavení úrovně detailů. Atraktivní grafiku umocňuje různorodost povrchů (písečné duny, zalesněné svahy, zasněžený terén atd.) i velké množství různých objektů, na které můžete ve hře v pravém slova smyslu narazit (domy, stožáry elektrického vedení, mosty, dálnice, letiště, posedy v lese, různé dopravní prostředky atd.).

Motocross Madness 2Motocross Madness 2

Zvuky nebyly zrovna nejsilnější stránkou již v prvním dílu a ani v pokračování se nedočkáme znatelného vylepšení. Hudbu v samotné hře neuslyšíme, takže většinu doby nás bude provázet pouze nemastný neslaný zvuk motoru a výkřiky padajících jezdců. Určité zlepšení je slyšet v závodech na stadiónech (řev diváků, ozvěna zvuku motoru), ale celkově zvuk znatelně zaostává za grafikou.

Motocross Madness 2Motocross Madness 2

K ovládání se nejlépe hodí gamepad či joystick – ovládání myší či klávesnicí je velmi nepohodlné. Pravděpodobně budete muset dlouho trénovat, aby vám ovládání přešlo do krve a byli jste schopni řešit ošemetné situace, do kterých se v průběhu závodů nejednou dostanete. Jakmile se ovšem se svou motorkou sžijete, máte postaráno o desítky hodin zábavy.

Motocross Madness 2Motocross Madness 2

Ani Motocross Madness 2 se nevyhnulo pár chybek – kromě již zmíněné obtížnosti a nepříliš kvalitního zvuku zamrzí především občasné výpadky v grafice. Celkově se ale jedná o kvalitní hru, která by vám měla zajistit spoustu hodin zábavy.

Grafika: 9/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 0/10 (ona není…)
Hratelnost: 8/10
Nový díl motokrosových závodů s několika vylepšeními, drobnými chybkami a dlouhotrvající zábavou.
Celkové hodnocení: 8/10
Váš názor Další článek: Jaká byla prababička všech SimCity?

Témata článku: , , , , , ,