Combat Flight Simulator 2 – WW II Pacific Theater

Konečně opravdově se chovající bojová simulace od Microsoftu. Odehrává se za druhé světové války nad Pacifikem a vy si můžete zabojovat jak za Američany tak Japonce v legendárních stíhačkách té doby. Pociťte opět to vzrušení mít na mušce protivníka, prohánět jej ve složitých tancích na blankytné obloze a celé jeho trápení zakončit čistým sestřelem.

Žánr: bojová letecká simulace
Minimum: Win95-98, DirectX7, PII-266 nebo AMD K6-2-300, 64MB Ram (silně doporučuji 128 MB), zvuková karta, CD
3D: DirectX7
Multiplayer: ano
Výrobce: Microsoft
Distributor:
Microsoft

Vždy když jsem hrál Flight Simulator od MS (už jen kvůli tomu, že jsem si do něj mohl stahovat nová a nová letadla) mě mrzelo to, že se v něm nedalo střílet. Žádný kulomet, ani sebemenší raketka, prostě nic. Ovšem s příchodem Combat Flight Simulatoru se situace docela zlepšila no a nyní mám na stole Combat Flight Simulator 2. Očekával jsem něco úchvatného, ale zase moc velké nadšení se nekonalo. Na dvojce je sice odveden velký kus práce, je lepší a hezčí, ale pořád má mikrosoftí mouchy, kterých se výše jmenovaná velká firma drží... no nechci říct jako co :). Zejména to je nešetrné zacházení se swapovacím souborem, takže se nevyhnete dlouhému hrkání pevného disku. Krajina odvíjející se pod vámi mohla býti také více fotorealistická. I když je oproti předešlým verzím „flightů“ od MS lepší, pořád budí dojem něčeho umělého. Tak to byly chybičky a teď se vrhneme na to lepší.

Combat Flight Simulator 2Combat Flight Simulator 2

Originální je celá prezentace a uvedení do příběhu této hry. Tvůrci zavrhli počítačem tvořené realistické animace a veškerá videa i menu obrazovky pojali jako malovaný comics. Je to příjemná změna. Menu jsou přehledná a hra skýtá velké možnosti nastavování. Od grafických detailů až po reálnost simulace. Takže CFS2 můžete přeměnit ze superrealisticky se chovajícího simulátoru na běžnou akční střílečku. Opravdu si celou hru můžete upravit k obrazu svému. Veškerá nastavování jsou plně intuitivní. Rychlé je nastavení pomocí posuvníku, kde pouze přidáváte a ubíráte (grafika, realističnost) a nebo se můžete vnořit dál do složitějšího nastavení a kdejakou drobnost si nastavit sami. Pokud už vás nebaví ladit výkon hry na úkor grafických detailů (grafika je svojí rychlostí na slušné úrovni, ovšem problém může nastat když se na obzoru objeví 10 letadel – grafika se na chvíli začne škubat) můžete rovnou skočit do kokpitu svého oblíbeného letadla a vyrazit... ehm vlastně vyletět. Jako už to bývá (a zde se už mnohokrát stejně opakuji), máte na výběr standardní typy létání. Volné létaní podle vlastního uvážení. Rychlé souboje, kde si nastavíte místo, svoje letadlo, wingmany a protivníky. K dispozici jsou i jednotlivé mise, ve kterých se řeší nejrůznější úkoly, od běžného patrolování, přes souboje až po bombardování a torpédování. Potom se můžete přihlásit jako konkrétní pilot a prožít službu se vším všudy. A nakonec je zde i letecké škola kde se naučíte přistávat na letadlové lodi (někde tady je obrázek jak se mi to nepovedlo, zapomněl jsem totiž vysunout podvozek a přistával na břicho. Naštěstí to odnesla jen zlámaná vrtule), dále různé bojové obraty, techniku bombardování a tak dále.

Combat Flight Simulator 2Combat Flight Simulator 2

Letadla jsou kapitolou sama pro sebe, navíc velmi dobrou kapitolou! Na výběr máte nejrozšířenější typy amerických a japonských stíhaček (bohužel britské legendy typu Spitfire zde nenajdete). Namátkou jmenuji můj velmi oblíbený letoun P-38F-Lightning. Toto je skvělý bojový stroj, protože má dva motory a ani roj kulek z japonského kulometu jej jen tak nerozháže. Prostě letí dokavaď není rozstřílen na kusy. Dále zde jsou stroje jako A6M2 a 5 obojí japonská Zera, namátkou jmenuji ještě jednu americkou stíhačku F4U-1A Corsair. Všechna letadla jsou provedena VELMI podrobně a věrně se skvělými realistickými texturami. Zvuky jsou velmi kvalitní, realistické a hlavně rozmanité. Zde tvůrci odvedli opravdu brilantní práci, není co vytknout. Letadla mají propracovány samozřejmě i fyzikální vlastnosti, a to nejen letové, ale i konstrukční. Celá konstrukce letadla je jakoby opravdová a počítač hlídá kam a jakou zbraní bylo střeleno a podle toho se letadlo deformuje, nebo z něj něco upadává anebo začne kouřit. Pokud dostanete dávku z kulometu, která proletí pouze ocasní plochou, tak jde vidět v plechu několik děr od kulek, ale letadlu to nijak nevadí, zato když se nepřítel trefí do motoru, nebo nějakých řídících prvků, tak už to není žádná sranda. Protivníci jsou totiž velmi inteligentní a nic vám nedají zadarmo. Samozřejmě jejich inteligenci můžete snížit, ale pokud se opravdu chcete naučit bojovat, nechejte je aby byli nejchytřejší. Sice vás párkrát sestřelí, zato ale ke konci budete v boji excelentní vy. Boje s takto inteligentními nepřáteli probíhají opravdu na těsných hranicích schopností letadel. Neustále na pokraji ztráty vztlaku v šílených manévrech. Je to velká zábava, člověk který sedí za kniplem letadla, které má už v sobě 50 děr z kulometu, ale pořád ještě letí dostává nové a nové nápady na lstivé léčky. K boji totiž můžete využít i členitou krajinu, párkrát se mi povedlo zbavit se nepřítele tím, že jsem jej rychlým letem hnal za sebou nízko nad zemí a pak rychle uhnul před nějakou překážkou. V devadesáti procentech se stačí vyhnout i nepřítel, ale při velkých rychlostech letadla ztrácejí manévrovatelnost a někdy to prostě nevyberou i kdyby chtěli. Tohle se mi také stalo, když jsem střemhlav z velké výšky prchal do bezpečí přízemního letu. Bohužel moje P-38F získala pří střemhlavém letu takovou rychlost, že letadlo se náporem vzduchu přestalo dát ovládat, klapky se při vysunování náporem vzduchu rozbily a závěr byl takový, jaký byl.

Combat Flight Simulator 2Combat Flight Simulator 2

Microsoft Combat Flight Simulator 2 je dobrým počinem. Rád bych mu dal za grafiku 9/10 a celkově také 9/10, ale proto že se Microsoft neumí poučit ze starých chyb a některé nedostatky „nevychytal“ tak hodnotím tak jak hodnotím. Ale každopádně v ničem lepším už jsem dlouho nelítal! Berte všemi deseti.

Grafika: 8/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10
Pro fajnšmekry je tento simulátor nutností a povinností!
Celkové hodnocení: 8/10
Diskuze (5) Další článek: Men In Black

Témata článku: , , , , , , , , , ,