Comicsový gigant Marvel žaluje MMORPG City of Heroes

Podle nejnovějších zpráv podalo jedno ze dvou největších comicsových vydavatelství, Marvel, žalobu na společnosti NCsoft a Cryptic Studios (vydavatel a vývojář úspěšného MMORPG City of Heroes) pro porušení autorských práv.

Důvod žaloby je prostý: Marvel tvrdí, že možnost vytvořit si vlastní podobu hrdiny, která je ve hře implementovaná, umožňuje hráčům vytvořit si hrdiny více než podobné hrdinům slavných cocmicsových sérií. V žalobě Marvel konkrétně odkazuje na hráčské postavy Wolverina a Hulka. Žaloba se samozřejmě nijak nezabývá tím, že ve hře je možné si vytvořit vlastní, originální a často šílenou podobu superhrdiny.

Pokud by Marvel tento spor u soudu vyhrál, mělo by to velmi nepříznivý dopad na herní trh v USA (a tedy na celý svět, USA přeci jen představuje největší světový herní trh - a tedy trh, o který jde vývojářům především; nebo který je pro ně minimálně HODNĚ důležitý). Vzniklý precedens by totiž uvalil na vývojáře her zodpovědnost nejen za to, co sami vytvoří, ale i za všechno, co bude možno vytvořit pomocí volně dostupných editačních nástrojů; a nemusí se jednat jen o tvorbu vzhledu hrdiny, ale třebas i o editory misí a podobně.

Nicméně se proslýchá, že Marvel k podání této žaloby vedly jiné důvody než ty, které jsou oficiálně uváděny. Společnost se údajně chystá přijít na trh s vlastním superhrdinským MMORPG a takto se snaží jednak zviditelnit a jednak zdiskreditovat svého přímého konkurenta.

Zdroj: Gamespot

Diskuze (1) Další článek: Předobjednávky Nintenda DS předčí očekávání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,