Commando – vojáci, pozor!

Jak již název dnešní plné hry sám napovídá, bude ryze vojenská. A možná se ani nebudete divit, kterou hrou se, dle mého názoru, nechala inspirovat – Commandos. S nimi má mnoho prvků společných, ale i mnoho jiných, originálnějších. Navíc je také česky. Commando je poměrně dobrá hra, ale mohla být ještě lepší, kdyby měla špatné technické zpracování…
Hru jménem Commando od týmu OS Software jsem objevil zcela náhodnou. Byl jsem navnaděn názvem i popisem, že jde o válečnou strategii. A ještě k tomu to mělo velikost pod 1 MB. Dlouho jsem neotálel a začal stahovat. A jak to dopadlo? Na to se podívejte.

Celá hra je tvořena ve Visual Basicu, či podobném programovacím jazyku, což je na hře docela dost znát – grafika je moc jednoduchá a miniaturní, ale určitě není špatná, to ne. Nebylo by tedy od věci ji celkově zvětšit. Hra samotná běží bezchybně v rozlišení 800×600, použijete-li vyšší, grafická stránka tím jen utrpí. Hudební stránka je velice chabá – až na pár melodií v menu tu moc hudby není, zvuky žádné. I zde by bylo co vylepšovat – okořenit hru několika peprnými vojenskými melodiemi by nebylo na škodu. Hra není jen o grafice, říkáte si, a máte pravdu.

CommandoCommando

Jak už jsem zmínil, dnešní hra se nechala inspirovat slavnou strategií Commandos. Jako první, co ve hře musíte udělat, je to, že si vyberete stranu, za níž budete bojovat – Rusko nebo USA. Samotný výběr na hru nemá žádný vliv, tedy jen postavy a grafika je trošku jiná, ale jinak mise jsou stejné za obě strany. Dále už následuje výběr lidí do vašeho týmu – na začátku každé mise, tedy i první, jste vrženi do jakéhosi „obchodu“, dá-li se to tak nazvat, v němž si vybíráte vojáky. Přičemž každý z nich má jiné vlastnosti. Vlastností je tu celkem mnoho – rychlost, obratnost, střelba, boj, nosnost aj. Každému vojákovi také musíte zvolit zbraň, jež bude ovládat. Ale pozor, má-li voják menší nosnost než je váha zbraně, nemůžete mu ji koupit. Ha, řekl jsem koupit. Ano, na nákup zbraní a vojáků máte nějaké peníze a jejich počet závisí na tom, jak budete úspěšní v misi. Čím vyšší úspěch a efektivnost, tím více peněz, jak prosté, že?

Rozhodně bych se měl zmíniti více o oněch misích: máme jich tu celkem pět. To opravdu není velký počet, a tak by vám dohrání hry nemělo trvat déle než hodinku. Ale to je zase případ od případu. Bude-li krvelační vrahouni, kterým neunikne ani jeden nepřátelský voják, čas bude určitě větší, naopak, když půjdete jen za cílem mise nikým neviděni a nepozorováni bez velkého rozruchu, čas bude mnohem menší. Jako bonbónek na konec tohoto odstavce uvedu, že obrázky obličejů vašich vojáků jsou vlastně ty, jež byly použity v původních Commandos, leč zde jsou trošku upravené a zdeformované.

CommandoCommando

Inteligence nepřátel není příliš vysoká. Oni se vlastně ani nehýbou a po celou dobu stojí jen na místě a střílet můžou jen vodorovně nebo svisle, jinak ne. A tak často není problém je pěkně obejít a vyhnout se jim. Ale zase na druhé straně jich někdy bývá u sebe docela velký počet a věci nejsou tak jednoduché, jak se zdály.

Podtrženo, sečteno: Commando je dobrá hra se skvělým nápadem a hratelností, nicméně nelze jí upřít chabé technické zpracování a malou délku. Určitě, už třeba jen kvůli své velikosti, stojí za vyzkoušení.

Download (750 kB) zde; VypalCD zde.

Diskuze (6) Další článek: World Eater - Pojídač světů

Témata článku: , , , , , , ,