Commandos 2 – hra, co vydrží déle - ještě déle...

Pokud jste nikdy předtím o Commandos neslyšeli, tak vězte, že to je hra velmi podobná novějším Hidden & Dangerous. Ne, nebuřte se, já vím, že to jsou žánrově dvě úplně odlišné hry – přesto si jsou obě velmi podobné, a to nejenom tím, že v obou velíte týmu elitních jednotek operujících za druhé světové války.
V obou hraje obrovskou roli viditelnost a s tím spojené plížení a zabíjení ze zálohy (v Commandos nožem, v Hidden & Dangerous odstřelovačskou puškou), v obou jsou prokleté, někdy i desetkrát opakované úseky, neustálé a ubíjející save & load kolečko. V obou plníte ty samé úkoly, tedy záškodnickou práci hluboko na území nepřítele. V obou by jste bez pořádné trpělivosti a správného načasování úderu nepřežili jedinou přestřelku.

V Commandos jedničce jste byl váš pohyb omezený pouze na venkovní prostory, veškeré interiéry vám byly tabu. A jak jinak by jste chtěli Commandos 2 vylepšit než jejich přidáním? Nejenže budete během normální mise do nich vstoupit, ale čekají na vás i mise speciální, ve kterých z budovy (spíš z velkého komplexu) nevytáhnete ani patu. To designérům levelů velmi usnadní práci a rozváže jim to ruce. Zde si jen stěží vystačíte s plížením a postupným zabíjení esesáků. Tady to bude spíš na rychlou a nekompromisní akci, při které budete muset synchronizovaně zapojit celý tým (tedy už žádné „one man show“ z jedničky). Jen doufejme, že do hry přiřadí velmi populární pauzu na vydávání rozkazů z Baldur’s Gate.

Operační prostor se značně rozšíří, dokonce párkrát opustíte matičku Evropu, možná tobudete právě vy, kdo dostane za úkol vyhodit známý most přes řeku Kwai apod. Už původní Commandos prosluli velmi propracovanými a dopilovanými misemi. V Commandos by měli být na minimálně stejné úrovni, nebudete plnit pouze řadové úkoly na obyčejných základnách, většinou budete infiltrovat super střežené tajné objekty plné po zuby ozbrojených a ostrých hochů. Snad se i zamaká na jejich AI a stanou se z nich vám rovní protivníci. Samozřejmostí bude fakt, že pokud vás esesák uvidí, tak ihned spustí poplach, což většinou bude znamenat rychlý load.

Commandos 2, jak se zdá, budou důstojným nástupcem perfektní jedničky. Nečekejte žádnou převratnou změnu či novinku, Commandos 2 budou klasickým komerčním pokračováním úspěšné hry, jak je dnes zvykem.

Diskuze (4) Další článek: Iron Strategy

Témata článku: , , , , , , , , ,